Luovia CV-pohjia

Hyödynnä luovia CV-pohjiamme ja erotu eduksesi hakuprosessissa. Lataa maksutta, hae työtä itsevarmasti ja tule valituksi entistä nopeammin.

Mikä on luova CV?

Luova CV on kuin raikas tuulahdus, uudistunut ja ainutlaatuisesti muotoiltu asiakirja, jonka avulla herätät rekrytoijien kiinnostuksen. Omalaatuisella muotoilulla  on helppoa erottua muista ehdokkaista. Luovan CV:n voi luoda monin eri tavoin: ammattimaisella profiilitekstillä, modernilla ja värikkäällä muotoilulla tai laatimalla asiakirjan alusta loppuun itse. Jotkut luovat jopa kokonaisen CV-verkkosivuston, joka sisältää kaikki heidän olennaiset tietonsa, kokemuksensa ja taitonsa.

Luovan CV:n ominaisuudet

Luova CV-malli tarjoaa sinulle mahdollisuuden esitellä itsesi rekrytoijalle visuaalisella ja luovalla tavalla. Sinulla on vapaus käyttää tiettyjä graafisia elementtejä ja asetteluja. Voit jopa poiketa A4:n raameista ja esitellä CV:si infograafina tai jossakin muussa muodossa. Luova CV tunnetaan muun muassa seuraavista piirteistä:

 • voimakkaammat värit
 • raikas ja uudenlainen
 • tilaa valokuvalle
 • suuri paino otsikoissa
 • taidot esitellään luovasti
 • ainutlaatuiset fontit
 • kuvakkeet/piktogrammit/kaaviot
 • ainutlaatuinen asettelu

Luovan CV:n hyödyt

Luovan CV:n käyttäminen voi olla hyvä idea monesta eri syystä:

 • Suuresti erottuva: luovalla CV:llä on helppo erottua muista hakijoista.
 • Tuo esiin persoonaasi: perinteisellä CV:llä on vaikeaa tuoda esiin persoonaa, mutta luovalla CV:llä se on vaivatonta.
 • Korostaa luovia taitojasi: erityisesti luovilla aloilla tämä on hyvä tapa osoittaa luovuutesi rekrytoijalle.
 • Jää mieleen: luovasti laadittua CV:tä luetaan pitempään, koska se herättää rekrytoijan uteliaisuuden.

Luovan CV:n haitat

Luovan CV:n käyttämisessä on myös joitakin haittoja, muun muassa nämä:

 • Ei perinteisille työnantajille: Luova CV toimii parhaiten luovilla aloilla, kuten graafisessa suunnittelussa, mainonnassa, taiteessa, muodissa sekä muotoilussa. Perinteisillä aloilla, kuten rahoitus- tai oikeudellisella alalla, työnantajat todennäköisesti odottavat klassista tai ammattimaista CV:tä.
 • Huonompi luettavuus: Joskus vastaan tulee esimerkkejä luovista CV:istä, jotka ovat ehkä liiankin luovia. Tällainen CV on epäselvä ja huonosti jäsennelty (vaikka se näyttäisikin upealta). Seurauksena on, että CV:tä on vaikea lukea ja tärkeät tiedot vaikeasti löydettävissä. Tämä voi jättää negatiivisen vaikutelman.
 • Vie paljon aikaa: Luovan CV:n laatiminen vie luonnollisesti enemmän aikaa. Hyvä vaihtoehto voi olla luovan CV-pohjan käyttäminen. Ne on valmiiksi suunniteltu omaperäisiksi, joten sinun tarvitsee vain täyttää tietosi.
 • Subjektiivinen: Mikä yhdelle on houkutteleva ja luova CV, voi toisesta tuntua epäammattimaiselta tai jopa sopimattomalta. Luovien CV:iden subjektiivisuus tarkoittaa, että ainutlaatuinen sommittelusi ei välttämättä miellytä jokaista rekrytoijaa ja työnantajaa. Kyseessä on riski, jota et juurikaan kohtaa modernissa CV:ssä.

Milloin kannattaa käyttää luovaa CV-pohjaa?

Voit käyttää luovaa CV-pohjaa silloin, kun haet töitä trendikkäistä ja nuorista yrityksistä, luovilta aloilta tai kun ajattelet monen muun hakevan samaa työpaikkaa. Jos olet luova henkilö, luovalla CV:llä näytät enemmän itsestäsi ja potentiaalistasi.

Kuten aiemmin mainitsimme, CV:n on sovittava hakemaasi työpaikkaan. Jos esimerkiksi haet kirjanpitäjäksi tai asianajajaksi, työnantaja todennäköisesti odottaa aivan erilaista CV:tä.

Vinkkejä luovan CV:n laatimiseen

Suunnittelu

Luovan CV:n avulla voit päästää luovuutesi valloilleen. Voit esimerkiksi käyttää kuvakkeita ja piktogrammeja, kaavioita tai vaikkapa QR-koodia CV:ssäsi. Myös infograafisen CV:n laatiminen on yhä suositumpaa. Voit esittää taitosi luovalla tavalla, esimerkiksi tilastopalkkeina. Mahdollisuutesi ovat rajattomat – muotoile oman mielesi mukaan.

Väri

Sopivien värien käyttäminen on erittäin tärkeää monissa luovissa ammateissa, erityisesti graafisille suunnittelijoille. CV:n värivalinnassa voikin mennä helposti pieleen. Erittäin kirkkaat, fluoresoivat värit ovat usein vaikealukuisia, joten käytä niitä harkiten. Kohtuullinen värikkyys voi kuitenkin nostaa CV:si jalustalle. Monet CV-pohjat käyttävät tavanomaisia värejä, kuten vihreää tai sinistä. Voit erottua käyttämällä esimerkiksi oranssia tai purppuraa.

Fontti

Lähes kaikissa CV:ssä käytetään jotakin todella tyypillistä fonttia, kuten Arialia tai Calibria. Tämä on tietenkin täysin hyväksyttyä, mutta ehkä haluatkin tehdä asiat hieman eri tavalla. Tärkeintä on, että valitsemasi fontti on edelleen helposti luettava (ei siis koristeellinen tai käsialamainen). Ne häiritsevät sisällön ymmärtämistä. Esimerkkejä virkistävistä fonteista ovat esimerkiksi Lato, Raleway tai Merriweather.

Asettelu

Tutkimus osoittaa, että luovat CV:t tuovat enemmän työmahdollisuuksia. Asettelu on osa, jossa luovuus voi todella päästä valloilleen. Lähes kaikki verkosta löydettävät CV:t koostuvat yhdestä tai kahdesta palstasta, joihin olennaiset tiedot on jaettu. Luova CV voi sisältää yksi tai kaksi palstaa, mutta ei välttämättä. Voit itse päättää, miten jaottelet ja muotoilet CV:n, mutta lopputuloksen on yhä oltava selkeä, hyvin jäsennelty ja helposti ymmärrettävä.

On tärkeää, että tärkeimmät tiedot löytyvät CV:n yläosasta. Rekrytoijat käyttävät keskimäärin 10–20 sekuntia CV:n läpikäyntiin. Vaikutuksen tekemiseen ei siis ole paljon aikaa. Tästä syystä profiilitekstisi ja työkokemuksesi ovat ehdottomasti tärkeimmät osiot.

Tässä moni luova CV kompastuu

Luova CV voi antaa sinulle etulyöntiaseman muihin ehdokkaisiin nähden. Monet luovat hakijat tekevät kuitenkin virheen siinä, että CV:stä tulee liian monimutkainen: liikaa värejä, elementtejä, jolloin CV:n ydin katoaa.

Tehtäväsi on siis löytää tasapaino luovuuden ja selkeyden välillä. Hyvin suunniteltu luova CV ei ole pelkästään visuaalisesti houkutteleva, vaan se myös esittää olennaisen tiedon järjestelmällisesti ja helposti seurattavalla tavalla. Tärkeät osioiden, kuten profiilin, työkokemuksen ja taitojen, tulee löytyä helposti ja selkeästi.

Liiallinen graafisten elementtien käyttö tai liian monimutkainen muotoilu voi häiritä sisältöä ja vaikeuttaa rekrytoija työtä.

Mutkat suoriksi

Loppujen lopuksi luovassa CV:ssä on yhä kyse koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Missä olet hyvä ja mitä olet tehnyt ja saavuttanut urallasi tähän mennessä? Käytä luovaa CV:tä sisältösi tueksi tavalla, joka saa sinut erottumaan valtavasta hakijamäärästä – ei enempää eikä vähempää. Varmista aina, että ominaisuudet ja vahvuudet, joita osoitat luovalla CV:lläsi, liittyvät hakemaasi työtehtävään.

Usein kysytyt kysymykset luovista CV-pohjista

Miten teen luovan CV:n?

Luovan CV:n voit tehdä käyttämällä värejä, graafisia elementtejä, kaavioita, erilaisia taustoja ja kuvakkeita. Kokonaisuuden on oltava visuaalisesti houkuttelevalla mutta myös selkeä ja ymmärrettävä. Kun olet suunnitellut ja muotoillut pohjan, täytä se seuraavilla tärkeillä osioilla:

 1. Henkilökohtaiset tiedot
 2. Profiili
 3. Työkokemus
 4. Koulutus
 5. Taidot

Lopuksi lisätä muita osioita. Muista, että niiden on oltava olennaisia haettavalle tehtävälle. Näitä voivat olla työharjoittelut, vapaaehtoistyö, harrastukset ja kiinnostuksen kohteet.

Voiko luovan CV:n tehdä Microsoft Wordilla?

Microsoft Wordissa on monia rajoituksia luovien CV:iden suunnittelussa ja tekemisessä. Word on syystäkin tekstinkäsittelyohjelma eikä muotoiluohjelma. Erityisesti tietojen mieluiseen asetteluun voi upota tuntikausia. Tästä syystä suosittelemme käyttämään CV-tekijää tai muita suunnitteluohjelmia, mukaan lukien Adobe Photoshop/Illustrator.

Täytyykö CV:ssä olla kuva?

Luovissa CV:issä on tavanomaista lisätä kuva, mikäli haet töitä Euroopassa. Kuvan lisääminen ei ole pakollista, mutta se toimii eduksesi.

Mitkä ovat parhaat värit CV:ssä?

Toimiva perinne on musta teksti valkoisella taustalla yhdistettynä kolmanteen väriin, kuten vihreään, siniseen, oranssiin, purppuraan tai punaiseen. Tätä kolmatta väriä voidaan käyttää otsikoissa, kuvakkeissa, ylätunnisteessa ja sivupalkissa. Varmista, että kaikki tekstit ovat aina helposti luettavissa.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.