Harrastukset CV:ssä: Yli 50 hyvää esimerkkiä

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Harrastukset CV:ssä: Yli 50 hyvää esimerkkiä

Ammattitaidon lisäksi CV:ssä on tärkeää mainita myös harrastukset. Annamme sinulle vinkkejä siitä, miten voit esitellä kiinnostuksen kohteesi CV:ssä, jotta teet positiivisen vaikutuksen ja erotut eduksesi muista hakijoista. Harrastukset voivat nimittäin tarjota lisätietoja persoonastasi ja luonteestasi.

Tässä artikkelissa kerromme

  • milloin lisätä harrastukset CV:hen
  • mitkä harrastukset toimivat CV:ssä hyvin
  • miten lisäät harrastukset CV:hesi.

Harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden ero

Mitä ovat kiinnostuksen kohteet?

Kiinnostuksen kohteet ovat aiheita, jotka sinua erityisesti kiehtovat. Näitä aiheita kohtaan tunnet mielenkiintoa ja haluat oppia niistä lisää. Taide on hyvä esimerkki kiinnostuksen kohteesta, jos pidät museoissa käymisestä.

Mikä on harrastus?

Lyhyesti harrastukset ovat aktiviteetteja, joita teet mielelläsi vapaa-aikana. Harrastuksia tehdään rentoutumisen ja ilon vuoksi, ei rahasta. Jos käytät vapaa-aikaasi maalaamiseen, sen voi laskea harrastukseksi.

Sekä harrastukset että kiinnostuksen kohteet toimivat hyvin CV:ssä, koska ne molemmat tarjoavat sinusta lisätietoja sinusta yksilönä.

Mitä harrastuksesi kertovat sinusta?

Kun laadit CV:täsi, voivat mainitsemasi harrastukset olla ratkaisevia hakemuksesi menestykselle.

Miksi?

Kaksi syytä:

  • Harrastukset täydentävät taitojasi.
  • Ne kertovat persoonastasi.

Hyvin yksinkertaista: jos harrastat joukkueurheilua – vaikkapa jalkapalloa – se kertoo yhteistyötaidoistasi.

Jos pidät taiteesta, maalaamisesta tai piirtämisestä, olet kenties luova ja samalla myös itseohjautuva.

Pidätkö matkustamisesta? Se osoittaa, että olet avoin ja seikkailunhaluinen.

Ymmärrät varmaan pointin.

On siis tärkeää tarkkaan miettiä, mitä harrastuksesi kertovat sinusta ja miten ne korostavat CV:ssä mainitsemiasi taitoja.

Lisäksi ansioluettelo on usein tylsä ja muodollinen asiakirja.

Harrastukset (ja profiilisi) tuovat väriä ja eloa CV:hesi! Ne antavat sinulle mahdollisuuden kertoa enemmän itsestäsi sekä siitä, mitä tykkäät tehdä ja millainen henkilö olet.

Ammattitaidon lisäksi rekrytoijat haluavat myös tietää, sopiiko persoonasi tiimiin ja yritykseen. CV:ssä ilmoitetut kiinnostuksen kohteet voivat auttaa tämän päätöksen tekemisessä.

Milloin harrastukset tai kiinnostuksen kohteet ovat mainitsemisen arvoisia?

Lisää harrastuksesi CV:hen, jos ne täyttävät seuraavat ehdot:

  • Harrastus tai kiinnostus sopii hyvin yritykseen.
  • Haluat antaa CV:lle henkilökohtaisen loppusilauksen.
  • Harrastus täydentää jotakin taidoistasi.
  • Haluat erottua muista hakijoista.
Oikein
Mainitse ne harrastukset, jotka heijastavat taitojasi ja persoonaasi ja ovat relevantteja työpaikan kannalta.
Väärin
Älä mainitse harrastuksia, jotka vaikuttavat epäammattimaisilta tai epäolennaisilta haettavaan tehtävään.

Milloin ei kannata lisätä harrastuksia CV:hen?

Mieti aina jokaisen harrastuksen kohdalla, mitä se kertoo sinusta henkilönä. Esimerkiksi äärimmäiset urheiluharrastukset (joissa onnettomuusriski on suuri) eivät välttämättä resonoi työmaailmassa. Mahdollinen työnantaja ei halua murehtia siitä, että saatat loukkaantua etkä pysty työskentelemään.

On toki muitakin tilanteita, joissa harrastuksen tai kiinnostuksen kohteen mainitseminen CV:ssä ei ehkä ole hyvä idea. Seuraavassa on tilanteita, jolloin et mainitse harrastuksia CV:ssäsi:

  1. Jos harrastus ei ole olennainen tehtävän kannalta: Jos haet IT-asiantuntijan tehtävään, postimerkkien keräily ei tuo työlle lisäarvoa.
  2. Kun harrastus ei ole ammattimainen: Jos sinulla on arkaluonteisia harrastuksia tai muita kyseenalaisia kiinnostuksen kohteita, on parempi jättää ne mainitsematta. Näitä voivat olla uhkapelit sekä vaaralliset tai väkivaltaiset toimet.
  3. Jos harrastus paljastaa poliittisen mielipiteesi: Et tiedä, onko työnantaja samaa mieltä vakaumuksistasi, ja haluat välttää ennakkoluuloja. Sama pätee uskonnollisiin vakaumuksiin.
  4. Jos CV:ssäsi on tilanpuutetta: CV:ssä on oltava mahdollisimman paljon olennaista tietoa. Keskity työkokemukseesi, koulutukseesi ja taitoihisi. Jos tilaa jää, voit mainita harrastuksiasi tai kiinnostuksen kohteitasi.

Miten mainita harrastukset CV:ssä?

Kun sinulla on käsitys CV-ystävällisistä harrastuksista, seuraava vaihe on lisätä ne CV:hen. Onneksi se on helppoa – näin lisäät kiinnostuksen kohteesi ja harrastuksesi CV:hen:

  1. Valitse relevantteja harrastuksia tai kiinnostuksia, jotka liittyvät työpaikkailmoitukseen.
  2. Tee erillinen otsikko nimellä ”Harrastukset”.
  3. Lisää 3–5 harrastusta. Ole mahdollisimman yksityiskohtainen.
  4. Vältä tavallisia harrastuksia.

Pelkkä harrastuksen nimeäminen ei riitä, vaan sinun tulee myös kertoa, mitä saat siitä irti ja mitä olet siitä oppinut. Maalaamisesta voit esimerkiksi kertoa, että osallistut työpajoihin parantaaksesi taitojasi ja että olet esitellyt joitakin töitäsi paikallisissa gallerioissa. Tämä osoittaa, että sinulla ei ole pelkästään intohimoa maalaamiseen, vaan että teet myös ahkerasti töitä sen parissa ja olet saavuttanut menestystä.

Oikein
Luon muistoja ottamalla valokuvia tapahtumissa.
Väärin
Valokuvaus

Jos pidät neulomisesta, rekrytoija nukahtaa. Laskuvarjohypystä hän sen sijaan kauhistuu. Sama kuitenkin pätee aina: tarjoa konteksti siihen, miksi teet mitä teet, mitä se sinulle tuo, mitä opit siitä ja miten ajattelet voivasi hyödyntää tätä kokemusta työssäsi.

Oikein
Shakki – minulla on 1 500 pisteen luokitus. Suosimani avaussysteemi on Lontoo.
Väärin
Shakki

Kuten yllä olevista esimerkeistä näkyy, on tärkeää mennä yksityiskohtiin välttää tavallisia harrastuksia. Pelkkä ”urheilu” ei riitä, sillä se löytyy lähes jokaisesta CV:stä. Ole tarkempi! Viimeinen esimerkki:

Oikein
Toimin vapaaehtoisoppaana roomalaisen ajan museossa.
Väärin
Vapaaehtoistyö

Huomaatko? Lukeminen harrastuksena ei ole ainutlaatuista eikä kerro sinusta mitään. Kun kirjoitat, että luet mieluiten historiallisia romaaneja, siitä tulee paljon mielenkiintoisempaa!

10 esimerkkiä hyvistä harrastuksista CV:ssä

Alta löydät listan mainitsemisen arvoisista harrastuksista. esimerkkejä hyvistä harrastuksista. Jos sivuutit edellä olevan kappaleen, siinä kerromme, miten voit sisällyttää nämä CV:hesi.

1. Joukkueurheilu

Joukkueurheilun harrastaminen osoittaa, että osaat työskennellä yhdessä ja kommunikoida. Jos olet peräti joukkueen kapteeni, se osoittaa, että pystyt johtamaan tiimiä. Tästä syystä joukkueurheilu sopii täydellisesti harrastukseksi CV:hen, jos haet yhteistyötä edellyttävään tehtävään.

2. Kestävyysurheilu

Kestävyysurheilu (yksilöurheilu), kuten tennis, pyöräily ja juoksu osoittavat, että sinulla on paljon itsekuria ja sinnikkyyttä. Lisäksi ne osoittavat, että pystyt suoriutumaan hyvin yksin. Vaatiiko hakemasi tehtävä paljon keskittymiskykyä? Tällöin kestävyysurheilu on hyvä mainita harrastuksenasi.

3. Lukeminen

Ei ole väliä, mitä kirjoja luet. Lukeminen osoittaa, että seuraat intohimoasi. Lisäksi se voi osoittaa, että olet rauhallinen henkilö ja että mietit ennen kuin puhut. Se auttaa myös hyvän työ- ja vapaa-ajan tasapainon ylläpitämisessä.

4. Kokkaaminen

Kokkaamisesta nauttiminen osoittaa, että et pelkää kokeilla uusia asioita. Se voi myös viestiä, että et pelkää tehdä virheitä. Tehtävästä riippuen nämä voivat olla hyviä ominaisuuksia.

5. Puutyöt / Muut projektit

Nautitko käsillä tekemisestä ja asioiden valmistamisesta? Se osoittaa, että olet kurinalainen ja ettet pelkää laittaa käsiäsi likoon.

6. Musiikki / Soittimen soittaminen

Musiikin tekeminen vaatii hyvää keskittymiskykyä. Lisäksi sinulla on oltava tarpeeksi kärsivällisyyttä, kurinalaisuutta ja sinnikkyyttä oppiaksesi hyväksi soittajaksi. Nämä voivat olla tärkeitä ominaisuuksia työnantajan silmissä, toki tehtävästä riippuen.

7. Kirjoittaminen / Bloggaaminen / Videoiden tuottaminen

Nämä harrastukset osoittavat erinomaista kykyä kommunikoida ja ilmaista itseään. Ne osoittavat myös, että pystyt työskentelemään huolellisesti ja tarkasti. Erityisesti markkinointiin liittyvissä tehtävissä nämä harrastukset voivat olla hyödyllisiä.

8. Pelaaminen

Pelaaminen harrastuksena on melko kiistanalainen. Tämä johtuu sen vahvasta stigmasta, joka kielii passiivisuudesta. Se voi kuitenkin myös osoittaa, että olet ratkaisukeskeinen ja että pystyt työskentelemään hyvin etänä. Voi siis olla harkitsemisen arvoista lisätä se CV:hesi, jos virka ja yritys tuntuvat sopivan siihen.

9. Shakki / Aivopelit

Shakissa pelataan toista ihmistä vastaan, joten se vaatii paljon analyyttistä ajattelua. Se myös osoittaa, että pystyt ajattelemaan järjestelmällisesti ja olemaan kriittinen. Mainitse se CV:ssäsi, jos haet strategista tehtävää, joka vaatii normaalin rajojen ulkopuolella ajattelua. Tämä voi tarkoittaa tietotekniikkaa, taloutta, rakennustekniikkaa ja insinööritieteitä. Tässä toki oli vain pieni ote aloista, joissa nämä harrastukset ovat hyödyllisiä. Päätös on sinulla, sopiiko se hakemaasi tehtävään.

10. Valokuvaus/Suunnittelu/Maalaaminen

On itsestään selvää, että nämä harrastukset vaativat luovuutta. Lisäksi sinun on hallittava yksityiskohtia ja oltava kärsivällinen. Nämä harrastukset sopivat erinomaisesti kaikkiin luoviin tehtäviin.

Tiedätkö rekrytoijan nimen? Etsi hänet sosiaalisesta mediasta. Näetkö yhtäläisyyksiä harrastuksissa? Lisää ne CV:hesi! Tämä luo henkilökohtaisen yhteyden, joka voi olla eduksesi.

Harrastuksista keskusteleminen työhaastattelussa

Jos sinulla on epätavallisia harrastuksia, tulet taatusti kuulemaan kysymyksiä niistä työhaastattelussa. Valmistaudu niihin siis etukäteen. Kenties rekrytoija tai työnantaja jakaa kanssasi saman harrastuksen ja kysyy esimerkiksi, mikä kirja sinulla on parhaillaan kesken – tai mikä kirja on viime aikoina tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen. On syytä varautua jos jonkinmoisiin kysymyksiin.

Lisää esimerkkejä hyvistä harrastuksista

Tarvitsetko inspiraatiota omaan CV:hesi? Katso alla oleva lista harrastuksista:

  • Luova: Maalaaminen, piirtäminen, valokuvaaminen, bloggaaminen, graafinen suunnittelu, sisustaminen, puutarhanhoito, musiikin tekeminen, animointi.
  • Tekninen: Ohjelmointi, rakentaminen (tietokoneet, laitteet, verkkosivut jne.), graafinen suunnittelu.
  • Sosiaalinen: Vapaaehtoistyö, urheilu, väittelykerho, yksityisopetus.
  • Seikkailunhaluinen: Matkustaminen, reppureissaaminen, vuorikiipeily, sukeltaminen, snorklaus.
  • Oppimishaluinen: Seminaarit, työpajat, kongressit, koulutukset, kurssit, opettaminen, vieraiden kielten opiskelu, lukeminen.
  • Terveys ja kuntoilu: Juokseminen, kuntosaliharjoittelu, jooga, meditointi, pyöräily.
  • Tietokonetaitoinen: Sisällöntuotanto, 3D-tulostus, suunnittelu, pelien tai sovellusten kehittäminen.
  • Yrittäjähenkinen: Oma yritys, verkostoituminen, sosiaalisen median markkinointi, verkkosivujen luominen ja sijoittaminen.
  • Yhteiskunnallisesti vastuullinen: Säätiön jäsenyys, ekologinen elämäntyyli, vapaaehtoistyö.
  • Taide: Muodin suunnittelu, neulominen, ompelu, maalaaminen, piirtäminen, museoissa vierailu.

Johtopäätös

Harrastukset ovat loistava tapa kertoa enemmän itsestäsi, erityisesti jos laadit CV:n ilman työkokemusta.

Viime kädessä rekrytoijat ja potentiaaliset työnantajat etsivät ehdokkaita, jotka sopivat parhaiten avoinna olevaan tehtävään sekä organisaation arvoihin ja sen tavoitteisiin.

Varmista siis, että harrastuksesi täyttävät seuraavat ehdot:

  • Luo CV:si vastaamaan työpaikkailmoitusta.
  • Ole ainutlaatuinen – vältä tylsiä harrastuksia.
  • Ole mahdollisimman konkreettinen kiinnittääksesi lukijan huomion.
  • Mieti, mitä kyseinen harrastus tai kiinnostuksen kohde sinusta kertoo.

Valitse ammattimainen CV-pohja ja lisää siihen oitis 3–5 harrastusta.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.