Suosittelijat CV:ssä: Kannattaako niitä mainita – ja miten?

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Suosittelijat CV:ssä: Kannattaako niitä mainita – ja miten?

Suosittelijoiden nimeäminen CV:ssä voi auttaa vahvistamaan taitojesi ja kokemustesi luotettavuutta. Rekrytoijat voivat ottaa yhteyttä suosittelijoihin – esimerkiksi entiseen esimieheesi tai opettajasi– saadakseen lisätietoja siitä, miten olet aiemmissa rooleissasi suoriutunut ja kehittynyt. Tämä voi auttaa rekrytoijaa tekemään päätöksen soveltuvuudestasi tehtävään. Useimmissa tapauksissa suosittelijoiden nimeäminen CV:ssä ei kuitenkaan ole tavallista heti ensimmäisessä hakuvaiheessa. Poikkeuksia toki on, ja tässä artikkelissa kerromme niistä lisää.

Suosittelijat CV:hen vai ei?

Ei ole tavallista nimetä suosittelijoita CV:ssä ensimmäisessä hakuvaiheessa, ellei sitä nimenomaan pyydetä työpaikkailmoituksessa. Myöskään lause "Voin nimetä suosittelijat pyydettäessä" ei kuulu ensimmäiseen CV:hen. Suosittelijoita pyydetään myöhemmin rekrytointiprosessin aikana.

CV ilman suosittelijoita on siis täysin normaalia. Rekrytoijat tietävät, että suosittelijoita voidaan pyytää tarvittaessa myöhemminkin.

Oikein
  • Jos sitä on nimenomaisesti pyydetty.
  • Jos suosittelijasi ovat erittäin hyödyllisiä.
Väärin
  • Jos suosittelijoita ei ole pyydetty.
  • Jos suosittelijasi eivät ole erityisen merkittäviä.
  • Jos et ole informoinut suosittelijoitasi.

Mikä on suosittelija CV:ssä?

CV:ssä suosittelija tarkoittaa henkilöä, joka lisätään CV:hen tiedonlähteeksi hakijan suorituskyvystä, luonteesta ja taidoista. Rekrytoija voi ottaa suosittelijaan yhteyttä saadakseen paremman kuvan hakijasta työntekijänä. Suosittelija on siis hakijan puolestapuhuja.

Työntekijöiden palkkaaminen on työnantajille usein kuin hyppy tuntemattomaan.

Tästä syystä suosittelijoilla on jokseenkin rauhoittava vaikutus rekrytoijiin, jotka voivat saada hakijasta lisätietoja ennen mahdollista työsuhdetta.

Valitse suosittelijaksi joku, joka on pätevä antamaan asiantuntevan mielipiteen ammatillisista taidoistasi ja asenteestasi, kuten aiempi:

  • työnantaja
  • esimies tai päällikkö
  • työkaveri, jonka kanssa olet työskennellyt tiiviisti
  • opettaja tai opinto-ohjaaja
  • valmentaja
  • asiakas tai liikekumppani (freelancerina tai yrittäjänä)
Pyydä aina suosittelijasi lupa ennen kuin lisäät hänen yhteystietonsa CV:hesi.

"Voin nimetä suosittelijat pyydettäessä"

Periaatteessa rekrytoijat ymmärtävät, että sinulla voi olla suosittelijoita, vaikket niitä nimeäisikään. Sinun ei siis välttämättä tarvitse edellisen kaltaista lausetta CV:hesi.

Miten mainita suosittelijat CV:ssä

Jos työpaikkailmoituksessa pyydetään lisäämään suosittelijoita, ne kannattaa lisätä. Näin kerrot suosittelijoistasi CV:ssäsi:

  1. Tee erillinen CV-osio nimeltään Suosittelijat.
  2. Kirjoita suosittelijasi etu- ja sukunimi.
  3. Kerro suosittelijasi titteli (valinnainen).
  4. Kerro, missä yrityksessä suosittelijasi työskentelee.
  5. Lisää suosittelijan sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Esimerkki suosittelijasta CV:ssä:

Suosittelija voi näyttää CV:ssä esimerkiksi tältä:

Jukka Korhonen, projektipäällikkö, Telia Finland
[email protected] | +358 46 317 7182

Jos et tiedä suosittelijasi tarkkaa tehtävänimikettä, voit löytää sen LinkedInistä.

Kuinka monta suosittelijaa CV:ssä kannattaa mainita?

Suosittelijoiden tavanomainen määrä on kahdesta viiteen. Useamman yhteydenoton jälkeen rekrytoija saa sinusta tarpeeksi tietoja, joten viittä enempää ei tarvita.

Jos taas lisäät CV:hen vain yhden suosittelijan, voi se vaikuttaa siltä, ettei monikaan voi puhua puolestasi.

Kuinka tärkeitä suosittelijat ovat CV:ssä?

Jos suosittelijoita pyydetään, muista, että heidän tärkeytensä valintaprosessissa. Rekrytoijat voivat ottaa yhteyttä suosittelijoihisi saadakseen lisätietoja työskentelytavoistasi, taidoistasi, pätevyyksistäsi ja kokemuksistasi. Siksi on tärkeää valita sellaiset suosittelijat, jotka voivat puhua sinusta positiivisesti ja jotka voidaan tavoittaa helposti.

Oikein
Suosittelija pystyy antamaan sinusta positiivisen ja rehellisen kuvan.
Väärin
Ystävät ja perheenjäsenet eivät yleensä ole sopivia suosittelijoita ammatillisiin tarkoituksiin.

Miten valita suosittelijat CV:hen

Älä lisää suosittelijaksesi ketä tahansa, sillä suosittelijoiden mielipiteet voivat olla ratkaisevassa roolissa valintaprosessissa.

Lisää aina ammattimaisia suosittelijoita. Tämä voi olla aiempien tehtäviesi esimies, päällikkö tai jopa toimitusjohtaja. Jos sinulla on vähän työkokemusta, voit lisätä vaikkapa entisen opettajan, professorin tai opinnäytetyösi ohjaajan. Muista, että suosittelijan tulee pystyä antamaan sinusta positiivista palautetta.

Jos sinulla on enemmän suosittelijoita kuin mitä CV:hen kannattaa lisätä, valikoi heidät huolella. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:

  • Olennaisuus: Valitse sellaisia suosittelijoita, jotka ovat hakemasi työtehtävän kannalta olennaisia ja ymmärtävät kyseisessä työssä vaadittuja taitoja.
  • Auktoriteetti: Valitse sinua ylempiarvoisia suosittelijoita, kuten johtajat, professorit ja tietyn erityisalan asiantuntijat.
  • Monimuotoisuus: Pyri nimeämään suosittelijoita erilaisista suhteista, kuten esimies, kollega ja työelämävalmentaja.
  • Tavoitettavuus: Nimeä sellaisia suosittelijoita, jotka ovat helposti tavoitettavissa ja jotka voivat vastata tiedusteluihin nopeasti.
  • Ajankohtaisuus: Mainitse vain viimeaikaisia suosittelijoita esimerkiksi viime vuosilta, jotta annat mahdollisimman ajantasaisen kuvan taidoistasi ja saavutuksistasi.

Entä jos en voi nimetä suosittelijoita?

Jos olet opiskelija etkä ole ollut vielä työelämässä, voit sisällyttää suosittelijoita henkilöiltä, jotka tietävät akateemiset tai ammatilliset taitosi. Ajattele esimerkiksi professoreita, opettajia, mentoreita tai opinnäytetyön ohjaajia.

Voit myös sisällyttää suosittelijoita henkilöiltä, joiden kanssa olet työskennellyt ammatillisesti, kuten harjoittelun ohjaajat, projektinjohtajat tai asiakkaat. Jos olet tehnyt vapaaehtoistyötä, voit sisällyttää suosittelijoita näiden organisaatioiden johtajilta.

Lopuksi on mainitsemisen arvoista, että useimmat rekrytoijat eivät odota opiskelijalla tai vastavalmistuneella olevan suosittelijoita. Niiden puute ei siis ole millään muotoa emämoka, vaikkakin menetetty tilaisuus jonkun muun puhua  sinusta positiivisesti.

Pitääkö suosittelijalta kysyä lupa?

Kyllä, suosittelijalta kannattaa aina pyytää lupa ennen kuin lisäät hänen yhteystietonsa CV:hesi. Tällöin suosittelija ei ylläty ja mahdollisesti ärsyynny, jos rekrytoija ottaa häneen yhteyttä. Kun kysyt lupaa etukäteen, saat heti varmuuden siitä, onko hän valmis toimimaan suosittelijanasi.

On fiksua ilmoittaa suosittelijalle myös hakemasi työtehtävä ja pyytää häntä korostamaan tiettyjä taitoja tai kokemuksia, jotka ovat olennaisia kyseisessä tehtävässä. Suosittelijan tarjoamien tietojen tulisi kuitenkin olla hänen omiansa. Älä siis opasta häntä siitä, mitä hänen pitäisi sanoa.

Bonus: Hanki LinkedIn-suosittelijoita

Suositusten voima voi olla valtava, ja siksi onkin sääli, että niitä ei lisätä CV:hen vakiona. Voit kuitenkin pyytää entistä työnantajaasi, esimiestäsi tai opettajaasi kirjoittamaan sinusta suosituksen LinkedIniin. 84 % rekrytoijista kertoo katsovansa hakijan LinkedIn-profiilia. Hyödynnä tätä ja hanki muutama suositus LinkedInissä.

Lähetä seuraavanlainen viesti LinkedInin kautta henkilölle, jolta haluaisit suosituksen:

Hei [Nimi]

Toivottavasti voit hyvin. Oletko edelleen töissä [yritys X:ssä]?

Päätin kysyä, olisitko valmis kirjoittamaan minusta suosituksen LinkedIniin ajalta, jolloin työskentelimme yhdessä?

Arvostaisin sitä paljon.

Kuulen mielelläni, jos sinulla on jotain kysyttävää.

Ystävällisin terveisin

[Nimesi]

Johtopäätös

Useimmissa tapauksissa suosittelijaa ei lisätä CV:hen, ellei sitä nimenomaan pyydetä työpaikkailmoituksessa. Kun rekrytointiprosessi on edennyt pidemmälle, suositusten välttäminen ei aina ole mahdollista.

Kun päätät mainita suosittelijat, muista seuraavat kolme ohjetta:

  1. Valikoi: Valitse suosittelijat, jotka ovat kaikkein olennaisimpia hakemasi tehtävän kannalta ja joilla on rooliisi soveltuvia taitoja tai kokemuksia.
  2. Riittävät yhteystiedot: Varmista, että mainitset jokaisen suosittelijan kaikki oleelliset yhteystiedot: nimi, tehtävä, organisaatio, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
  3. Pyydä lupa: Pyydä aina suosittelijaltasi lupa ennen kuin lisäät hänen yhteystietonsa CV:hesi. Kerro hänelle, mihin tarvitset hänen tietojaan ja kuinka useasti rekrytoijat saattavat olla häneen yhteydessä.
  4. Ajankohtaiset suosittelijat: Pyri valitsemaan suosittelijoita vain viime vuosilta, jotta annat mahdollisimman ajankohtaisen kuvan taidoistasi ja saavutuksistasi.
  5. Sijoita oikeaan paikkaan: Laita suosittelijat erilliseen Suosittelijat-osioon (voit myös kutsua sitä suositukset-nimellä) CV:si loppuun eli alaosaan.
  6. Ei kielteisiä suosittelijoita: Jos tiedät, että suosittelijalla ei ole sinusta kerrottavaa, älä lisää häntä. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti valintaprosessiin.
Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.