Miten kirjoittaa hyvä CV – 10 vaihetta (täydellinen opas)

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Miten kirjoittaa hyvä CV – 10 vaihetta (täydellinen opas)

Näit juuri houkuttelevan työpaikkailmoituksen: tämä on juuri se työ, jonka haluat! Unelmatyösi on kätesi ulottuvilla, mutta on vielä yksi este ylitettävänä: CV:si ei ole kunnossa. Siihen kannattaa paneutua kunnolla: se vie vain varttitunnin, mutta sen jälkeen tiedät kaikki vakuuttavan ja hyvän CV:n ainekset. Me tarjoamme opastuksen, sinä saat sen loistamaan. Tässä oppaassa: Mitä kirjoittaa CV:hen?

Ennen kuin aloitamme

Tässä pieni karu tosiasia: tutkimusten mukaan rekrytoijat lukevat CV:tä keskimäärin vain kuusi sekuntia. Tämä tarkoittaa kahta asiaa. Sinun tulee mainita CV:ssä vain olennaiset tiedot (lyhyesti ja ytimekkäästi) ja sen tulee näyttää siistiltä (selkeä asettelu).

Aloitetaan siis luomaan vakuuttava CV! Mutta mitä "curriculum vitae" itse asiassa tarkoittaa? Se on latinaa ja tarkoittaa "elämänkulkua". Ja juuri tätä CV:n tulee sisältää: kaikki, mitä elämässäsi on tähän mennessä tapahtunut. Ensimmäisestä työpaikastasi (mikäli se on olennaista) nykyiseen työpaikkaasi. Ensimmäisestä tutkinnostasi viimeisimpään koulutukseesi. Ammatillisista saavutuksista henkilökohtaiseen kehitykseen. CV on käyntikorttisi, jolla vakuutat potentiaaliset työnantajat kyvyistäsi. Miten se tehdään? Tässä blogissa löydät kaikki vinkit hyvän CV:n kirjoittamiseen, jota yksikään rekrytoija ei voi ohittaa.

10 askelta vaikuttavan CV:n luomiseen

Mitä kirjoittaa CV:hen on monelle vaikea kysymys. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää käyttää siihen riittävästi aikaa ja vaivaa. Hyvällä CV:llä on nimittäin todistettavasti suurempi mahdollisuus tulla valituksi. Alla olemme kirjoittaneet 10 vaihetta, joiden avulla voit luoda rautaisen CV:n:

1. Noudata oikeaa CV-rakennetta

Käytännössä voit valita CV:n rakenteen kolmesta vaihtoehdosta:

Kronologinen CV

Tämä on ylivoimaisesti yleisin CV-tyyppi. Käänteisessä kronologisessa CV:ssä listataan kaikki osiot, kuten työkokemus ja koulutukset, käänteisessä järjestyksessä. Toisin sanoen lisäät viimeisimmät saavutuksesi aina ylhäältä alaspäin. Sen edut ovat, että se korostaa uusimpia saavutuksiasi. Näin potentiaalinen työnantaja näkee heti, mitä lisäarvoa voit tuoda.

Osaamispohjainen CV

Osaamispohjainen CV on muoto, jossa korostetaan saavutuksia, taitoja ja pätevyyksiä työkokemuksen sijaan. Et siis mainitse aiempia kokemuksiasi, vaan nimenomaan ne taidot, jotka ovat olennaisia haettavan tehtävän kannalta. Tällaisen CV:n suurin etu on, että jos sinulla on vähän olennaista työkokemusta, saat silti hyvän mahdollisuuden tulla kutsutuksi työhaastatteluun. Tätä CV-muotoa käytetään erityisesti silloin, kun hakija haluaa vaihtaa uraa tai esimerkiksi jos sinulla on aukko CV:ssäsi.

Hybridi-CV

Hybridi-CV on monipuolinen muoto, joka yhdistää sekä kronologisen että osaamispohjaisen CV:n elementtejä. Hybridi-CV:n tarkoituksena on korostaa sekä olennaisimpia työkokemuksiasi että taitojasi ja pätevyyksiäsi. Tämäntyyppinen CV on erityisen hyödyllinen hakijoille, joilla on runsaasti kokemusta ja taitoja, joita ei voida sisällyttää vain yhteen näistä kahdesta muusta muodosta.

2. Mainitse pakolliset CV-osiot

CV:n sisällön avulla sinun on vakuutettava rekrytoija siitä, että olet oikea ehdokas tehtävään. Sen sisältö on siis ratkaiseva menestyksellesi hakuprosessissa. Jotta voit luoda mahdollisimman hyvän CV:n, varmista, että sisällytät siihen vähintään seuraavat osiot:

Näiden "pakollisten" osioiden lisäksi voit tietysti lisätä myös muita osioita, kuten:

 • Työharjoittelut
 • Kurssit ja sertifikaatit
 • Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet
 • Kielitaito
 • Vapaaehtoistyö
 • Projektit
 • Merkittävät saavutukset
 • Palkinnot ja kunniamaininnat
 • Ulkomailla asuminen
 • Sivutoimet
 • Julkaisut
 • Suosittelijat
Oikein
Lisää vain ne osiot, jotka tuovat lisäarvoa CV:hen. Toisin sanoen ne, jotka korostavat työkokemustasi ja saavutuksiasi. Lakimiehen suorittamaa keramiikkakurssia on luonnollisesti turha mainita.
Väärin
Vältä epäolennaisten tietojen sisällyttämistä. Rekrytoijat ja henkilöstöpäälliköt tutkivat CV:si etsien päteviä todisteita siitä, että olet sopiva tehtävään. He haluavat löytää olennaiset tiedot nopeasti.

3. Näytä kuka olet profiilissasi

Ehkä haastavin osa CV:n kirjoittamista on profiili. Tästä syystä annamme sille tässä oppaassa hieman lisähuomiota. Profiilitekstisi on lyhyt teksti, jossa esittelet itsesi ja kerrot motivaatiostasi, pätevyyksistäsi ja tavoitteistasi. Profiilisi tulee näyttää, kuka olet ja miksi olet sopiva tähän tehtävään. Mitkä ovat motivaatiotekijäsi? Mikä sinua kiinnostaa? Mitä haluat saavuttaa? Mistä saat energiaa?

Luota itseesi ja tee siitä henkilökohtainen. Varmista myös, että kiinnostuksen kohteesi liittyvät haettavaan tehtävään. Oletko asunut Etelä-Amerikassa ja puhut siksi sujuvasti espanjaa? Mainitse se! Tämä tekee sinusta ainutlaatuisen hakijan ja voi antaa sinulle etulyöntiaseman muihin verrattuna. Yritä yhdistää sekä kovia että pehmeitä taitoja. Osaatko käyttää tiettyjä ohjelmistoja, työskennellä sujuvasti yhdessä, oletko tiimipelaaja vai kenties hyvä johtamaan ja inspiroimaan muita?

Työnantaja etsii sopivaa persoonallisuutta. Ei vain henkilöä, joka tekee työnsä hyvin, vaan innostunutta kollegaa, joka sopii hyvin yritykseen ja tiimiin.

Miten kirjoittaa vahva profiili?

4. Huolehdi siististä asettelusta ja ulkoasusta CV:ssäsi

Et saa koskaan toista mahdollisuutta tehdä ensivaikutelmaa. Ja mikä määrittää tämän ensivaikutelman? Juuri niin, CV:si ulkoasu! CV:n asettelun on oltava houkutteleva, jotta lukija haluaa lukea sen.

Cvtekijan sivuilta löydät erilaisia CV-pohjia monenlaisissa tyyleissä. Valitse pohja, joka sopii tyyliisi ja yritykseen, johon haet. Jos esimerkiksi haet työpaikkaa luovalla alalla, voit valita leikkisät värit, jotta CV erottuu joukosta. Jos haet työpaikkaa kirjanpitäjänä tai asianajajana, muodollisempi CV sopii paremmin. Valitse tällöin mallipohja, jossa on hillitty ja tyylikäs ilme. Lyhyesti sanottuna varmista, että CV:n "tyyli ja tunnelma" vastaa yrityksen ilmettä.

Tutustu siis ensin hyvin haettavaan yritykseen: tutki sen verkkosivuja ja LinkedIn-profiilia, Facebookissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa. Muista, että rekrytoija katsoo ja muodostaa "silmänräpäyksessä" mielipiteensä CV:stäsi (ja siis sinusta). Vasta sen jälkeen rekrytoija todella lukee CV:si ja sisältö tulee esiin. Hyvännäköinen ja siisti CV saa paremmat pisteet.

Klassiset vs. modernit CV-asettelut

5. Tee CV:stä räätälöity

Kun olet valinnut CV-pohjan ja CV:n ulkoasu on kunnossa, on aika jatkaa sisällön hiomista.

Karsi CV:stäsi työkokemukset ja koulutukset, jotka eivät ole olennaisia haettavan työpaikan kannalta. Tämä voi johtua siitä, että ne eivät liity toimenkuvaan tai niistä on jo kauan aikaa. Kun tarkastelet listaa kriittisesti, varmista, että sinulle jää vähintään 2–5 olennaista työkokemusta tai koulutusta. Nyt tiedät, miten kirjoittaa CV:n, joka on täynnä merkityksellistä tietoa, erityisesti hakemaasi työpaikkaa varten. Tämä tarkoittaa, että sinun on ehkä mukautettava CV:si uudelleen seuraavaa avointa työpaikkaa varten. Ravintolassa keittiökokemus voi antaa sinulle etulyöntiaseman, kun taas kirjanpitäjän tehtävässä se saattaa ohjata huomion pois tärkeästä tiedosta.

Esimerkki: Oletetaan, että haet työpaikkaa, jossa etsitään vahvaa verkkomarkkinoijaa, jonka tavoitteena on kasvattaa verkkosivuston kävijämääriä. Olisi tietenkin mahtavaa, jos voisit jo todistaa tämän CV:ssäsi, esimerkiksi näin:

Verkkomarkkinoija, Emixon
Elokuu 2020 – Nykyhetki

 • Kaksinkertaistanut verkkosivuston kävijämäärän laajalla avainsanatutkimuksella ja siihen liittyvän sisältöstrategian toteuttamisella.
 • Suunnitellut, perustanut ja toteuttanut useita verkkomarkkinointikampanjoita ja -strategioita, mukaan lukien SEO, SEA ja sähköpostimarkkinointikampanjat.
 • Parantanut asiakkaiden keskimääräistä konversioprosenttia 25 % suorittamalla A/B-testejä, sivuoptimointeja ja parantamalla käyttäjäystävällisyyttä.

6. Ole selkeä ja konkreettinen

Nyt kun olet luonut CV:si perustan, on aika käsitellä työkokemustasi ja koulutustasi tarkemmin. On tärkeää, että olet tässä vaiheessa konkreettinen. Älä kerro pelkästään missä olit töissä, vaan kerro, mitä tarkalleen ottaen teit. Mitkä olivat vastuitasi? Mitä tuloksia saavutit? Ja miten varmistit, että yritys tai projekti menestyi? Mikä oli opintojesi painopiste? Mitä olennaisia kursseja kävit? Ja mitä arvosanoja sait niistä?

Älä pelkää puhua onnistumisistasi. Olemalla konkreettinen varmistat, että lukija saa selkeän kuvan ominaisuuksistasi. Nämä ratkaisevat pitkälti sen, pitääkö rekrytoija sinua täydellisenä ehdokkaana. Viime kädessä tämä johtaa täydelliseen CV:hen. Alla on esimerkki työkokemuksesta, joka keskittyy saavutuksiin:

Myyntipäällikkö, CapitalShield
Kesäkuu 2018 – Nykyhetki

 • Johtanut 15 myyntihenkilön tiimiä asetettujen myyntitavoitteiden saavuttamiseksi.
 • Kehittänyt ja toteuttanut uusia myyntistrategioita, mikä johti 15 %:n kasvuun liikevaihdossa.
 • Esittänyt myynti-, liikevaihto- ja kustannusraportteja hallituksen ja johtoryhmän kokouksissa.
 • Sopinut kunnianhimoisia mutta saavutettavissa olevia myyntitavoitteita yhteistyössä johdon kanssa.

7. Lisää CV:hen hyvä kuva

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Lisäämällä kuvan teet CV:stäsi henkilökohtaisemman. Tämä auttaa rekrytoijaa muistamaan sinut paremmin. Mieti itse, saisitko sinä todella hyvän kuvan jostakusta tietämättä, miltä hän näyttää?

Mutta mikä on hyvä kuva? Ensinnäkin on tärkeää, että katsot suoraan kameraan – sinun ei tarvitse välttämättä hymyillä, mutta ystävällinen ilme näyttää paremmalta kuin kulmien kurtistus. Kuvassa ei saa olla aurinkolaseja, hattua, tupakkaa huulilla eikä varsinkaan olutta kädessä. Mutta tämän tiesitkin varmasti jo. Lomakuvat eivät tietenkään sovi CV:hen. Älä siis lisää kuvia pyöräilyvarusteissa maastopyöräilyretkellä tai – vielä pahempaa – uimapuvussa rannalla.

Kuten CV:n ulkoasussakin, sovita kuva hakemaasi tehtävään. Ammattimainen kuva sopii muodolliseen CV:hen ongelmitta. Mutta jos haet työpaikkaa ravintolasta, hotellista tai vaikkapa vähittäismyyntitehtävästä? Silloin epämuodollinen kuva, jossa on spontaani hymy ja ystävällinen ilme, saattaa antaa sinulle lisäpisteitä.

esimerkkikuva CV:ssäsi

8. Tee CV:stäsi "tekoäly-ystävällinen"

Niille, jotka eivät vielä tienneet, myös rekrytointiprosessissa käytetään tekoälyä yhä enemmän. Monet yritykset käyttävät nykyään ATS-järjestelmiä (Applicant Tracking System), jotka skannaavat, lukevat ja pisteyttävät CV:si automaattisesti. Jos pistemäärä on liian alhainen, ansioluetteloasi ei lueta ja se päätyy suoraan roskakoriin.

Yksi tärkeimmistä tavoista saada hyvä pistemäärä on oikeiden avainsanojen mainitseminen. Näin optimoit CV:si ATS-järjestelmiä varten:

 1. Sisällytä avainsanoja: Lue työpaikkailmoitus vielä kerran huolellisesti läpi. Näetkö tiettyjä avainsanoja, joita työnantaja pitää tärkeinä? Yritä sitten mainita juuri näitä sanoja CV:ssäsi.
 2. Sisällytä tehtäväkohtaisia avainsanoja: Jos haet data-analyytikon tehtävää, rekrytoija (ja myös ATS-järjestelmä) odottaa näkevänsä CV:ssäsi tiettyjä sanoja. Esimerkkejä voivat olla "data-analyysi", "visualisointi" tai "Power BI". Sinun ei tietenkään tarvitse täyttää koko CV:täsi näillä sanoilla, mutta sisällytä muutamia tällaisia sanoja, jotta maksimoit mahdollisuutesi tulla kutsutuksi työhaastatteluun.

9. Valitse hyvä CV-työkalu

Nyt kun CV:si sisältö on valmis, on aika tarkastella sen ulkoasua vielä kerran. Hyvän CV-työkalun avulla luot täydellisen CV:n nopeasti sekä varmistaa, että CV täyttää kaikki rekrytoijien kirjoittamattomat säännöt. Meillä on myös tietokanta, josta löydät yli 50 CV-esimerkkiä.

Voit tietysti aina käyttää (ilmaisia) Word-pohjia. Olemme myös sisällyttäneet muutamia esimerkkejä moderneista CV-pohjista.

10. Varaa aikaa viimeiseen tarkastukseen

Jokainen ammattimainen tekstinkirjoittaja tietää, että teksti paranee, kun sen antaa levätä yön yli. Jätä teksti siis hetkeksi ja katso sitä myöhemmin tuorein silmin. Huomaat, että se voi aina olla selkeämpi, tiiviimpi, raikkaampi ja konkreettisempi. Ovatko kaikki tiedot oikein? Onko muotoilu kunnossa? Onko siinä kirjoitusvirheitä? Tarkista nämä oikeinkirjoitusohjelmalla.

Epäröitkö, onko CV:si tarpeeksi hyvä? Anna ystävän tai perheenjäsenen lukea ansioluettelosi. He voivat antaa erityisiä vinkkejä, joiden avulla voit viedä CV:si vielä seuraavalle tasolle. Näin varmistat, että jätät rekrytoijalle täydellisen ensivaikutelman. Nyt sinulla pitäisi olla kattava vastaus kysymykseen ”Mitä kirjoittaa CV:hen”. Jäljellä on enää yksi tehtävä: luoda CV ja hakea työpaikkaa!

Viisi lisävinkkiä erottautua CV:lläsi

Alla on viisi lisävinkkiä, joiden avulla teet vaikutuksen CV:lläsi:

 1. Kirjoita lyhyesti ja ytimekkäästi: Rekrytoijat skannaavat usein CV:si vain lyhyesti, keskittyen erityisesti koulutukseesi ja työkokemukseesi. Esitä taitosi ja kokemuksesi tiiviisti ja selkeästi, jotta välität olennaisen tiedon suoraan.
 2. Kirjoita selkeällä kielellä: Vältä kielioppivirheitä, käytä aktiivista kieltä ja vaihtele lauserakenteita sekä sanavalintoja.
 3. Pyydä suosituskirjettä tai LinkedIn-suositusta: Jos haluat tehdä CV:lläsi lisävaikutuksen, pyydä nykyistä työnantajaasi kirjoittamaan suosituskirje. Voit liittää sen liitteeksi. Voit myös pyytää suosituksen LinkedIn-profiiliisi. 77 % työnantajista etsii hakijoita LinkedInistä.
 4. Tallenna ja lähetä PDF-muodossa: PDF-tiedostojen etuna on, että asettelu ei muutu. Olitpa Macilla, Windowsilla, iPhonella tai Androidilla, CV näyttää samalta kaikkialla.
 5. Käytä ammattimaista tiedostonimeä: Mainitse sekä oma nimesi että tehtävänimike tiedostonimessä, esimerkiksi näin "CV – nimi sukunimi (tehtävä)". Jos CV:si päätyy suureen tietokantaan tai työnantaja yrittää etsiä CV:täsi sähköpostista, varmistat näin, että sinut löydetään helposti.

Johtopäätökset

 • Vahva CV on olennainen voidaksesi erottautua potentiaalisista työnantajista. Sen tulee olla tiivis, olennainen ja hyvin järjestetty: voit valita kronologisen, osaamispohjaisen tai hybridimuotoisen CV:n.
 • Tärkeitä elementtejä ovat selkeä asettelu, tehtävään sopiva sisältö, aktiivinen ja selkeä kielenkäyttö sekä ammattimaisen kuvan lisääminen. Varmista myös, että CV on optimoitu ATS-järjestelmiä varten käyttämällä olennaisia avainsanoja ja lähetä se aina PDF-muodossa selkeällä tiedostonimellä.
Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.