CV-profiili: Kirjoita vakuuttava esittelyteksti

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
CV-profiili: Kirjoita vakuuttava esittelyteksti

Kuvittele: CV:si on rekrytoijan edessä kymmenen muun kanssa. Miten varmistat, että juuri sinun CV:si kiinnittää hänen huomionsa? Vastaus saattaa löytyä erottuvasta CV-profiilista. Tässä artikkelissa näytämme, miten kirjoitat persoonallisen profiilitekstin ja korostat ainutlaatuisia taitojasi sekä tavoitteitasi. Oletko valmis oppimaan profiilin saloista? Jatka lukemista, niin saat aikaan voittavan CV:n.

Mikä on profiili?

Profiili on CV:n johdantoteksti. Se sijaitsee CV:n yläosassa, ja siinä kuvataan hakijan henkilökohtainen puoli: tavoitteet, vahvuudet sekä kiinnostuksen kohteet. Tavoitteena on kertoa, miksi olet täydellinen hakija tehtävään, joka rekrytoijia tietenkin kiinnostaa.

Työnantajat haluavat nähdä persoonallisia CV:itä. Usein hakijan persoona tulee vahvemmin esiin saatekirjeessä. Ongelmana onkin, että CV luetaan usein ensin. Jos se ei tee vaikutusta, saatekirjettä ei ehkä lueta.

Profiiliteksti on mahdollisuus antaa CV:lle henkilökohtainen loppusilaus. Huomio viedään persoonaasi, jolloin lukija kiinnostuu lukemaan CV:n loppuun.

Miten kirjoittaa hyvä CV-profiili?

Hyvä CV-profiili nappaa heti rekrytoijan huomion selventää, kuka olet ja mitä osaat. Profiili sijoitetaan yleensä CV:n yläosaan, suoraan henkilötietojesi alapuolelle.

Näin kirjoitat hyvän profiilin:

 1. Anna persoonasi näkyä profiilissasi.
 2. Esittele itsesi lyhyesti ja kerro vahvuuksistasi.
 3. Kirjoita omaleimainen johdanto.
 4. Mainitse tärkeät saavutuksesi ja taitosi.
 5. Varmista, että profiilisi sopii hakemaasi työtehtävään ja työpaikkailmoitukseen.

1. Anna persoonasi näkyä profiilissasi

CV:n esittelytekstin täytyy kertoa, kuka olet. Kyse on sinusta!

Käytä koko ajan yksikön ensimmäistä persoonaa: olen, kehitin, valmensin jne.

Kirjoittamalla ensimmäisessä persoonassa lukija näkee sinut paremmin yksilönä.

Erityisesti profiilissa tämä on tärkeää, sillä rekrytoijat yrittävät selvittää, millainen hakija heidän edessään on. Kyse ei ole vain taidoistasi, vaan myös siitä, sovitko hyvin yritykseen.

Olen innokas, iloinen asiakaspalvelun ammattilainen...

Tehtäväsi on osoittaa, että olet oikea henkilö työhön.

2. Esittele itsesi lyhyesti ja kerro vahvuuksistasi

CV:n tarkoitus on myydä osaamistasi, eikä osaamisen esiin tuomisessa ole mitään väärää. Kukaan ei kuitenkaan halua lukea pitkää ja tylsää tarinaa. Rekrytoijat varsinkaan, sillä he tekevät ensimmäisen arvion soveltuvuudestasi jo 7,4 sekunnissa.

Aikaa ei siis ole paljon.

Pidä teksti 4–6 rivin pituisena. Tässä mitassa pystyt esittelemään itsesi mielenkiintoisesti.

Tämä kuitenkin tarkoittaa, että sinun on tarkoin valittava, mitä mainitset esittelytekstissäsi. Kaikkea et todennäköisesti pysty mainitsemaan.

Voit kysyä itseltäsi tietyn kysymyksen. Kuvittele itsesi samaan hissiin mahdollisen tulevan työnantajasi kanssa. Hänellä on avaimet unelmatyöhösi.

"Mitä sellaista sanoisin, joka myy minut juuri sopivana ehdokkaana?"

Mieti, mitkä ovat vahvuutesi, ja tuo ne selvästi esiin.

3. Kirjoita omaleimainen johdanto

Nimensä mukaisesti esittelyteksti esittelee sinut. Kerro, miten erotut muista. Ole omaleimainen. Esimerkki:

"Olen ahkera työntekijä ja tiimipelaaja. Työ ei ole minulle pelkkä pakollinen paha."

Ensivilkaisulla yllä olevassa lauseessa ei vaikuttaisi olevan paljoa vikaa. Silti se ei ole täydellinen.

Mikä siinä sitten mättää?

Aiemmin jo mainitsimmekin, että rekrytoijat lukevat satoja CV:itä viikossa.

Valtaosa CV:istä sisältää edellä olevia tylsiä lauseita.

Rekrytoijalle jokainen hakija on ahkera ja osaa työskennellä yhdessä. Keskity siis johonkin muuhun

Mutta mihin ja miten?

Jos kuvailet itseäsi luovana henkilönä, älä kerro olevasi luova, vaan miksi olet luova ja miten se ilmenee.

Mieti seuraavia asioita:

 • Mikä tekee sinusta sinut?
 • Missä olet hyvä?
 • Missä loistat ja erotut joukosta?
 • Mikä asia osoittaa sen, että olet määrätietoinen/innostuva/luova henkilö?

Loistatko myyntitavoitteiden saavuttamisessa? Vai onko vahvuutesi asiakaskontaktit? Kirjoita siitä. Tämä antaa rekrytoijalle tärkeää näkemystä työskentelytavoistasi.

Esimerkki ainutlaatuisesta profiilista:

Olen innokas tapahtumajärjestäjä, joka rakastaa unohtumattomien hetkien luomista. Viimeisten 8 vuoden aikana olen järjestänyt menestyksekkäästi yli 150 tapahtumaa, aina pienemmistä liiketapaamisista suuriin festivaaleihin. Tähän kaikkeen kykenen loppumattomalla energialla, yksityiskohtien suunnittelulla ja luonnollisella kyvyllä hallita kriisejä. Jälkimmäisen avulla pysyn rauhallisena myös hektisimmissä tilanteissa. Eniten minua motivoi ihmisten hymy, kun asiat sujuvat kuten pitää. Asiantuntemukseni perustuu ihmisten yhdistämiseen ja mieleenpainuvien kokemusten luomiseen. Olipa kyseessä tarkkaan harkitun cateringin tai yllätysesiintymisen järjestäminen, olen mukana työstämässä jokaista yksityiskohtaa.

4. Mainitse tärkeät saavutuksesi ja taitosi

Miten CV-profiililla voi vakuuttaa lukijan? Vastaus on tulosten ja saavutusten esittely.

Jos esimerkiksi olet tehnyt toimittajan töitä, voit tehdä profiilistasi kiinnostavan mainitsemalla, että olet kirjoittanut yli 200 finanssiaiheista artikkelia.

Jos olet ollut myyntipäällikkönä, kerro saavutuksistasi myyntiosastolla.

Tämä kertoo, millaista arvoa voit tuoda. Se antaa rekrytoijalle hyvän kuvan siitä, kuinka hyvä olet työssäsi. Tämä ei onnistu pelkästään tehtäviä kuvailemalla.

Tässä on hyvä CV-profiiliesimerkki, joka tuo esiin saavutukset ja menestykset numeroin:

Olen strateginen markkinointijohtaja, jolla on todistettu taito bränditietoisuuden lisäämisestä ja liidien hankkimisessa kilpailukykyisillä markkinoilla. Viimeisimmässä roolissani Elisalla sain aikaan 30 % liikevaihdon kasvun kehittämällä ja toteuttamalla luovia, ainutlaatuisia markkinointikampanjoita. Vahvuuksiani ovat digitaalinen markkinointi ja dataan perustuvat strategiat, joissa hyödynnän SEO:ta, sisältömarkkinointia ja sosiaalista mediaa. Olen toiminut markkinointitiimien johtajana, suurten projektien koordinaattorina ja lanseerannut kaksi uutta tuotetta onnistuneesti. Lähestymistapani on yhdistää luova brändäys analyyttiseen tarkasteluun, mikä mahdollistaa tehokkaan reagoinnin markkinatrendeihin ja kuluttajakäyttäytymiseen. Markkinointijohtajana pyrin luomaan bränditarinoita, jotka resonoivat kohderyhmän kanssa ja ylittävät yrityksen tavoitteet.

Tehtävät ja vastuut kuvaavat, mitä olet tehnyt. Tulokset osoittavat, kuinka hyvin olet tehnyt.

Oikein
Keskittyminen tiettyihin tuloksiin, kuten liikevaihdon kasvuun ja tuotelinjojen onnistuneeseen lanseeraukseen. Tuo selkeästi ilmi oma panoksesi näihin onnistumisiin.
Väärin
Yleiset ja epämääräiset termit. Konkretisoi taitosi ja saavutuksesi sen sijaan, että vain mainitset tai kuvailet kokemustasi.

5. Varmista, että profiilisi sopii hakemaasi työtehtävään ja työpaikkailmoitukseen

Sinun on pystyttävä sovittamaan profiili rekrytoijan toiveisiin ja tarpeisiin.

Miten?

Yksinkertaista. Työpaikkailmoituksessa kerrotaan tarkasti, mitä työnantaja etsii ja millaiset edellytykset hakijalta on löydyttävä. Sisäistä nämä vaatimukset hyvin ja varmista, että profiilisi (ja koko CV:si) vastaa niihin mahdollisimman hyvin.

Seuraavassa on esimerkki siitä, miten tätä voidaan soveltaa käytännössä.

Kuvittele seuraava työpaikkailmoitus:

Ketä etsimme:

 • Puhut ja kirjoitat suomen kieltä erinomaisesti.
 • Olet innokas ja palvelualtis.
 • Sinulla on alalta vähintään 3 vuoden kokemus.
 • Olet luontainen asiakaspalvelija.

Mitä ominaisuuksia haemme:

 • Ratkot asiakkaiden ongelmia sujuvasti.
 • Saat asiakkaat hyvälle tuulelle.
 • Etsit mahdollisuuksia ylittää asiakkaiden odotukset.

Alla näet hyvän ja huonon CV-profiiliesimerkin tähän erityiseen työpaikkailmoitukseen.

Hyvä asiakaspalvelija. Teen töitä joustavasti kelloa liian tarkkaan seuraamatta. Haluaisin kovasti tulla teille töihin. Olen monissa tilanteissa osoittanut pystyväni käsittelemään vaikeita asiakastilanteita.
Olen innokas ja työteliäs asiakaspalvelun ammattilainen, jolla on yli viiden vuoden kokemus laadukkaan asiakaspalvelun tarjoamisesta. Nykyisessä tehtävässäni olen saavuttanut 97,8 % asiakastyytyväisyysasteen. Perusteellisen tuotetietämykseni ansiosta osaan auttaa asiakkaita ja neuvoa heitä tuotevalikoimamme tuotteista. Minulla on todistettu kyky muuttaa asiakkaiden ongelmat asiakastyytyväisyydeksi. Joka päivä tavoitteeni on myötävaikuttaa asiakkaiden mielialaan iloisella asenteellasi. Tyytyväiset asiakkaat ovat minulle todiste onnistuneesta päivästä.

Profiilin kirjoituskaava

Jos koet hyvän profiilin kirjoittamisen vaikeaksi, voit käyttää seuraavaa kaavaa:

[Vahvuutesi tai hyvät ominaisuutesi] + [tehtävänimike] + [kokemuksesi]. [Miten lisäät arvoa kokemuksellasi ja luonteenpiirteilläsi]. [Maininta tuloksistasi (numeroina) ].

Ja näin se toimii asiakaspalvelutyöntekijän profiilissa.

 • [Luonteenpiirteet] –> Innokas ja omistautunut
 • [Tehtävänimike] –> Asiakaspalvelija
 • [Kokemus] –> Yli 5 vuoden kokemus
 • [Miten lisäät arvoa] –> Auttanut ja neuvonut asiakkaita. Muutan asiakkaiden ongelmat asiakastyytyväisyydeksi.
 • [Tulokset] –> Työni on johtanut 97,8 % asiakastyytyväisyyteen.
Tämä kaava toimii lähtökohtana profiilin kirjoittamiseen. Sinun ei tarvitse eikä kannatakaan kopioida sitä sellaisenaan. Tärkeintä on luoda tekstistä sinunlaisesi.

Kirjoita profiili viimeiseksi

Esittelyteksti tulee CV:n yläosaan ja luetaan siksi todennäköisesti ensimmäisenä. Siksi on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota hyvän CV-profiilin kirjoittamiseen. Vaikka profiili luetaankin ensimmäisenä, sinun ei ole pakko kirjoittaa sitä ensimmäisenä. Usein on fiksumpaa täyttää ensin CV:n muut osiot, kuten työkokemus ja koulutus. Näin voit saada selkeämmän kuvan siitä, mikä kyseisessä tehtävässä on tärkeää. Tämän jälkeen voit tiivistää sen sujuvammin profiilitekstiin. Suosittelemme siis jättämään profiilin kirjoittamisen viimeiseksi.

Profiiliesimerkit selityksineen

Tarvitsetko vielä esimerkkejä profiiliteksteistä? Alla on kaksi esimerkkiä profiileista sekä selvityksemme siitä, mistä syistä nämä profiilit ovat toimivia.

Opiskelijan profiiliesimerkki

Yritteliäs, itsenäinen ja kommunikatiivinen. Näin kuvailisin itseäni kolmella sanalla. Kiinnostukseni ihmisaivoja ja tietokoneita kohtaan johdatti minut opiskelemaan tekoälyä. Täydellinen yhdistelmä minulle! Opintojeni aikana olen erikoistunut käyttämään tekoälyä terveydenhuollon teknologiassa. Hankkimallani tiedolla haluan edistää laadukkaampaa ja edullisempaa terveydenhuoltoa.
 • "Yritteliäs, itsenäinen ja kommunikatiivinen"

Vahva aloitus on ratkaisevan tärkeää. Voit olla leikkisä ja luova. Aloittamalla parhaimmilla ominaisuuksillasi lukija saa heti kuvan siitä, millainen henkilö olet.

 • "Täydellinen yhdistelmä minulle!"

Pelkäätkö tekstisi muuttuvan yksitoikkoiseksi luetteloksi? Huudahda välillä! Lyhyt ja napakka lause tekee keventää tekstiä ja antaa profiilillesi innostuneen ja positiivisen vivahteen.

 • "Hankkimallani tiedolla haluan edistää laadukkaampaa ja edullisempaa terveydenhuoltoa."

Työkokemus osoittaa, millaista tietoa olet hankkinut. Mutta mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi? Ne on tärkeää tuoda esiin profiilissasi – mieluiten viimeisessä lauseessa, jolloin profiilisi päätttyy vahvalla sanomalla.

Koneinsinöörin profiiliesimerkki

Lentokoneet ovat kiehtoneet minua jo pienestä pitäen, ja tätä kiinnostusta sain ruokkia opinnoissani koneinsinöörinä. Opinnoissa hankittua tietoa olen soveltanut viimeiset viisi vuotta teknisenä suunnittelijana helsinkiläisessä startup-yritys Materialisting Oy:ssä. Kaksi vuotta ja monta projektia myöhemmin olemme kasvaneet yhdeksi markkinoiden suurimmista toimijoista. Nyt olen valmis tavoittelemaan unelmaani, joka on työskennellä lentokoneteknikkona.
 • "Lentokoneet ovat kiehtoneet minua jo pienestä pitäen."

Vahvalla avaus, joka kertoo pitkäkestoisesta intohimostasi. Tämä tekee tekstistä erittäin henkilökohtaisen.

 • "Kaksi vuotta ja monta projektia myöhemmin olemme kasvaneet yhdeksi markkinoiden suurimmista toimijoista."

Uskalla kertoa, mitä olet saavuttanut. Saavutetut menestykset antavat vahvan kuvan kyvyistäsi. Konkreettiset menestykset kannattaa ilmaista mahdollisimman selkeästi.

 • "Nyt olen valmis tavoittelemaan unelmaani, joka on työskennellä lentokoneteknikkona."

Hakijan intohimo mainitaan, henkilökohtaiset tavoitteet kerrotaan, ja profiili sopii hyvin työpaikkailmoitukseen. Hakijalla on selvä visio urastaan sekä siitä, miten hän haluaa urallaan edetä.

Esimerkkejä CV-profiileista

Markkinoijan profiiliesimerkki

Nimeni on X, intohimoinen ja energinen markkinoija, joka saa virtaa menestyvien ideoiden keksimisestä ja toteuttamisesta. Minulla on laajaa kokemusta online- ja offline-markkinointikampanjoiden suunnittelusta, järjestämisestä ja toteuttamisesta yli 100 asiakkaalle, joissa seurauksena on ollut liikevaihdon kasvu. Äskettäisessä suuren verkkokaupan projektissa laadin Google Ads -kampanjan, joka lisäsi liikevaihtoa 30 % kuudessa kuukaudessa. Olen taitava kampanjoiden seurannassa ja mukauttamisessa. Iloitsen, kun koko tiimi menestyy yhdessä.

Autonkuljettajan profiiliesimerkki

Olen Y ja kuljetan erilaisia ajoneuvoja kokeneesti ja luotettavasti. Turvallisuuslähtöisenä työntekijänä olen välttynyt kaikenlaisilta ongelmilta tien päällä. Ensisijainen tavoitteeni on kuljettaa matkustajat – olivatpa ne sitten ihmisiä, eläimiä tai tavaroita – turvallisesti paikasta A paikkaan B. Ajo-kokemukseni kattaa pitkän matkan reitit ja erityyppiset kuormat, raskaista lasteista herkkiin tavaroihin. Minulla on laajaa osaamista ajoneuvon oikeaoppisesta ylläpidosta ja varmistan aina, että sekä rekkani että lastini ovat erinomaisessa kunnossa.

Opiskelijan profiiliesimerkki

Kunnianhimoinen ympäristötekniikan opiskelija, joka keskittyy kestävään kehitykseen ja uusiutuvaan energiaan. Projektini sisältävät edistynyttä tutkimusta vedenpuhdistuksesta ja jätteenhallinnasta, joissa mennään innovaatio edellä. Toimin vapaaehtoisena paikallisissa ympäristöprojekteissa, joissa edistän tietoisuutta ja koulutusta kestävyyden teemoista. Minulla on vahvat analyyttiset taidot ja käytännönläheinen ongelmanratkaisuote. Olen intohimoinen ekologisen insinöörityön periaatteiden soveltamisesta tosiasiallisissa ympäristöissä. Olen valmis käyttämään tietoani ja intoani dynaamisessa ympäristötekniikan roolissa.

Ohjelmoijan profiiliesimerkki

Kun olin 12-vuotias, tutustuin ohjelmointiin ensimmäistä kertaa. Rakensin isäni ohjelmistoyritykselle kokonaan uuden verkkosivuston käyttäen Bootstrap-teknologiaa. Huomasin heti, miten tietokoneet vetävät minua puoleensa. Vuosien mittaan olen syventynyt ohjelmointikielten, kuten JavaScriptin, Pythonin ja C#:n, opiskeluun. Olen juuri valmistunut ICT-alalta ja haluaisin mielelläni jatkaa ohjelmointi-intoani Woltissa käytännön tasolla.

Tarkistuslista erinomaisen profiilin kirjoittamiseen

Kun olet kirjoittanut ensimmäisen profiilisi, on tärkeää hioa sitä, kunnes se antaa kuvan sujuvasta johdantokappaleesta. Tarkista seuraavat seikat:

 • Onko aloituslause vahva? Profiilisi ensimmäinen lause luetaan todennäköisesti aivan ensimmäisenä. Sen on oltava täydellinen ja tehtävä vaikutus.
 • Oletko kirjoittanut minämuodossa? Tee tekstistäsi henkilökohtainen.
 • Toimiiko teksti sujuvasti? Lue teksti ääneen. Kuulostaako se sujuvalta? Onko siinä outoja tai kömpelöitä lauseita. Varmista, että teksti soljuu sujuvasti lauseesta toiseen.
 • Onko siinä tarpeetonta tietoa? Pidä profiili tiiviinä, yleensä 4–6 lausetta riittää.
Miten kirjoittaa hyvä CV
Opi, miten teet vaikutuksen rekrytoijiin CV:llä, joka erottuu muista - yksinkertaisesti ja tehokkaasti!
Lue artikkeli

Johtopäätös

Olet onnistunut tiivistämään persoonallisuutesi ja kykysi lyhyeen tekstiin. Lauseesi pelaavat hyvin yhteen ja sopivat työpaikkailmoitukseen. Tällöin profiilisi on melkein valmis. Anna profiilisi levätä yön yli ja katso sitä huomenna uusin silmin. Tarkista oikeinkirjoitusvirheet ja tarpeettomat sanat. Näin profiilista saa usein tiiviimmän ja selkeämmän.

Voit myös pyytää ystävää tai perheenjäsentä lukemaan profiilisi läpi. He voivat mahdollisesti täydentää profiiliasi asioilla, joita et itse hoksannut.

Oikein
 • Mainitse saavutuksiasi.
 • Näytä luonteesi ja intohimosi.
 • Korosta oleellisia taitojasi.
Väärin
 • Kirjoitat kliseisiä ja yleisiä lauseita.
 • Teksti on pitkäveteistä luettavaa.
 • Kuvailet asioita epämääräisesti.

Ryhdy heti toimeen ja laadi oma CV:si. Valitse jokin ammattimaisista pohjistamme. Voit myös hyödyntää tietokantaamme, jossa on yli 50 CV-esimerkit eri tehtäviin. Kussakin esimerkissä on ainutlaatuinen profiili, jota voit käyttää ohjenuorana.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.