Miten kirjoittaa kronologinen CV?

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Miten kirjoittaa kronologinen CV?

Kronologinen CV on yleisimmin käytetty CV-muoto. Siinä keskitytään viimeisimpiin saavutuksiisi. Siihen liittyy kuitenkin joitakin väärinkäsityksiä, jotka sinun on syytä tiedostaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mikä ansioluettelotyyppi sopii parhaiten tilanteeseesi, miten kronologinen ansioluettelo laaditaan ja mitä tietoja siihen kannattaa sisällyttää.

Mikä on kronologinen CV?

Kronologinen CV on ansioluettelotyyppi, jossa hakijan työkokemus ja koulutus on lueteltu käänteisessä aikajärjestyksessä siten, että viimeisin työkokemus on ylimpänä ja koulutus alempana. Normaalisti ensin opiskellaan ja sitten työskennellään. CV:ssä tämä on kuitenkin päinvastoin. Näin korostat viimeisimpiä saavutuksia ja kokemuksia ja teet rekrytoijille heti selväksi, millaista lisäarvoa voit tuoda.

Kenelle kronologinen ansioluettelo on tarkoitettu?

Kronologisessa ansioluettelossa korostetaan hakijan viimeisintä työkokemusta ja saavutuksia. Tästä syystä se on erinomainen vaihtoehto hakijoille, joilla on relevanttia ja viimeaikaista työkokemusta omalta alaltaan. Lisäksi kronologinen CV on yleisimmin käytetty CV-tyyppi, siksi se on usein varma valinta.

Kun haet tiettyä työpaikkaa, rekrytoijat ja mahdolliset työnantajat ovat kiinnostuneita viimeaikaisesta kokemuksestasi. Tämä johtuu siitä, että he voivat sen perusteella päättää nopeasti, oletko sopiva hakija. Kronologinen ansioluettelo näyttää tämän täydellisesti, minkä vuoksi se onkin suosittu ansioluettelotyyppi.

Näissä tilanteissa on siis viisasta kirjoittaa kronologinen CV:

 1. Jos olet vastavalmistunut.
 2. Jos sinulla on vain vähän asiaankuuluvaa työkokemusta.
 3. Kun haet ensimmäistä työpaikkaasi.
Jos olet juuri valmistunut, koulutuksesi on luultavasti tähän mennessä suurin saavutuksesi. Olethan (todennäköisesti) opiskellut sitä työtä varten, jota nyt haet. Siksi juuri tässä tilanteessa voi olla järkevää mainita koulutuksesi työkokemustasi tärkeämpänä.

Kronologisen CV:n edut

Kronologisella CV:llä on seuraavat edut:

 • Se on yleisimmin käytetty CV. Siksi rekrytoijat ja työnantajat odottavat tämäntyyppistä ansioluetteloa.
 • Tärkeimmät tiedot ovat ansioluettelosi yläosassa.
 • Se näyttää työkokemuksesi, koulutuksesi ja muut osatekijät erittäin selkeästi.
 • Korostat viimeisintä työkokemustasi.
 • Rekrytoija saa helposti käsityksen hakijan etenemisestä.
 • Monet CV-pohjat ja CV-esimerkit on kirjoitettu kronologisen CV-muodon mukaisesti.

Kronologisen ansioluettelon haitat

Kronologisessa CV:ssä on seuraavat haitat:

 • Vanhemmat kokemukset ja taidot, jotka voivat olla myös tärkeitä, eivät erotu niin selkeästi, koska ne ovat ansioluettelossa alempana.
 • Ei ihanteellinen aloittelijoille, korkeakoulututkinnon suorittaneille tai hakijoille, joilla on vähän tai ei lainkaan työkokemusta. He voivat säilyttää käänteisen kronologisen järjestyksen, mutta laittaa koulutuksensa työkokemuksen edelle.
 • Aukko CV:ssä on huomattavampi. Varsinkin jos olet ollut työttömänä jo jonkin aikaa.
 • Jos olet vaihtanut työpaikkaa usein ("job hopping"), myös tämä näkyy heti.

Kronologinen CV vai osaamispohjainen CV?

Ansioluetteloita on kolmea eri tyyppiä. Se, mikä niistä sopii sinulle parhaiten, riippuu siitä, missä vaiheessa urasi on tällä hetkellä.

 • Kronologinen CV: Tämä on paras CV-muoto, jos sinulla on jo usean vuoden työkokemus, joka liittyy etsimääsi työpaikkaan. Nykyinen työsi vastaa tällöin parhaiten hakemaasi työpaikkaa. Aloita mainitsemalla viimeisin työpaikkasi ja jatka viimeisimpään työpaikkaasi. Muista kuitenkin mainita vain asiaankuuluva työkokemus.
 • Osaamisperusteinen CV: Täydellinen hakijoille, jotka haluavat vaihtaa uraa, joilla ei ole relevanttia työkokemusta, jotka ovat vaihtaneet työpaikkaa usein tai joiden ansioluettelossa on aukko. Osaamisperusteisessa ansioluettelossa keskitytään haettavassa tehtävässä tarvittaviin taitoihin, pätevyyksiin ja ominaisuuksiin. Hakijan tehtävänä on osoittaa nämä taidot ja pätevyydet haettavaan tehtävään käytännön tilanteiden ja kokemuksen avulla ansioluettelossa.
 • Hybridi-cv: Hybridi-CV on monipuolinen ansioluottelon muoto, jossa käytetään sekä kronologisen ansioluettelon että pätevyysansioluettelon elementtejä. Hybridi-CV:n tarkoituksena on tuoda esiin tärkeimmät työkokemuksesi sekä taitosi ja osaamisesi. Tämä ansioluettelotyyppi on erityisen hyödyllinen hakijoille, joilla on monipuolinen yhdistelmä kokemusta ja taitoja, joita ei voi sisällyttää kumpaankaan muuhun muotoon.
Osaamispohjaisen CV:n kirjoittaminen
Osaamispohjainen CV soveltuu sinulle erinomaisesti, jos CV:ssäsi on aukko tai jos olet vaihtamassa alaa. Katso, miten vakuutat osaamispohjaisella CV:llä.
Lue artikkeli

Miten tehdä kronologinen CV?

Luo kronologinen ansioluettelo lisäämällä siihen seuraavat kohdat:

1. Henkilötiedot

Ilmoita ainakin seuraavat tiedot: etu- ja sukunimi, osoite tai asuinpaikka, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Vaihtoehtoisesti voit lisätä myös muita asiaankuuluvia tietoja, kuten LinkedIn-profiilisi ja tietenkin edustavan valokuvan.

2. Profiili

Kerro muutamalla lauseella, kuka olet, mitä lisäarvoa tarjoat ja tuo esiin esimerkiksi jokin merkittävä saavutus työuraltasi. Kerro jotain motivaatiostasi, osaamisestasi ja tavoitteistasi.

Ohjelmoija, jolla on yli 5 vuoden kokemus, luon verkkosovelluksia MERNin (Mongo, Express, React ja Nodejs) ja Python + Djangon avulla. Hallitsen koko kehitysprosessin suunnittelusta toimitukseen ja ylläpitoon, työskentelen sekä itsenäisesti että tiimissä. Olen taitava analysoimaan asiakkaiden tarpeita, kirjoittamaan tehokasta koodia ja korjaamaan koodia kehittääkseni verkkosovelluksia, jotka täyttävät korkeimmat laatu- ja turvallisuusvaatimukset. Seuraan tiiviisti uusia teknologioita ja suuntauksia ja hallitsen ne nopeasti.
Kirjoita tämä kohta viimeisenä. Silloin sinulla on usein selkeä käsitys siitä, mitä haluat korostaa ja mikä on tärkeää kyseisen työn kannalta.

3. Työkokemus

Luettele työkokemuksesi aikajärjestyksessä. Aloita nykyisestä tai viimeisimmästä työpaikastasi ja etene siitä ajassa taaksepäin. Varmista, että mainitsemasi työkokemukset liittyvät hakemaasi työpaikkaan. Korosta saavutuksia ja ilmaise ne lukuina, numeroina ja prosentteina.

Myyntipäällikkö

Toukokuu - Nykyinen

 • Johtaa 15 hengen myyntihenkilöstön tiimiä.
 • Kehitti ja toteutti uuden myyntistrategian, jonka tuloksena myynti kasvoi 15 prosenttia.
 • Strategisen yhteistyön ylläpitäminen asiakkaiden kanssa

4. Koulutus

Kuten työkokemuksesi, myös koulutuksesi luetellaan käänteisessä järjestyksessä. Aloita siis viimeisestä koulutuksestasi. Jos sinulla on jo melko paljon työkokemusta, sinun ei tarvitse antaa kuvausta koulutuksestasi. Jos olet juuri valmistunut, voi olla eduksi kertoa jotakin tarkemmin erityiskoulutuksestasi. Mitä teit ja opit? Mitkä olivat tärkeitä oppiaineita? Mihin projekteihin osallistuit? Tämä osoittaa, että sinulla on hakemaasi työhön tarvittava osaaminen.

5. Taidot

Kirjoita erilliseen osioon haettua työpaikkaa vastaavat avaintaidot. Sisällytä mukaan sekoitus työn suorittamiseen tarvittavia teknisiä taitoja ja joitakin "ihmissuhdetaitoja", kuten kykyä työskennellä hyvin yhdessä ja kommunikoida.

6. Muut osat

Periaatteessa olet nyt lisännyt kaikki tärkeät osat. Voit halutessasi lisätä muita kohtia, jos ne liittyvät hakemaasi työpaikkaan. Tälläisiä mainintoja voi olla kielitaito, kurssit, harrastukset jne.

Voit itse päättää, miten lisäät nämä tiedot ja minkä paikan annat niille kronologisessa ansioluettelossasi. Tavallisesti lajittelet kohdat tärkeyden perusteella: tärkeimmät asiat sijoitetaan siis ansioluettelon alkuun.

Kronologinen CV-esimerkki

Alla on hyvä esimerkki täysin valmiista kronologisesta ansioluettelosta. Käytä sitä inspiraationa omaa ansioluetteloasi kirjoittaessasi.

Tiedot, joita ei tarvitse sisällyttää

On olemassa tiettyjä yksityiskohtia, joita ei nykyään tarvitse kirjoittaa ansioluetteloon. Nämä ovat:

 • Henkilötiedot - Tähän kuuluu rotu, sukupuoli, siviilisääty tai perhetilanteeseen liittyvät tiedot. Näiden tietojen perusteella sinua saatetaan syrjiä, eikä sinua ehkä kutsuta haastatteluun.
 • Referenssit - nykyaikaiset ansioluettelot eivät sisällä referenssejä.
 • Epäolennainen kokemus - Ennen tapana oli sisällyttää ansioluetteloon kaikki kokemukset, joita sinulla oli. Nykyään on tärkeää keskittyä vain asiaankuuluviin kokemuksiin, jotka sopivat hyvin siihen työpaikkaan, jota olet hakemassa.

Päätelmät ja neuvot

 • Kronologinen ansioluettelo on yleisimmin käytetty ansioluettelomuoto.
 • Kronologisessa ansioluettelossa korostat viimeisintä ja merkityksellisintä työkokemusta.
 • Kronologinen ansioluettelo sopii hakijoille, joilla on jo usean vuoden työkokemus.
 • Osat rakennetaan käänteisessä aikajärjestyksessä. Siis uusimmasta vanhimpaan.
 • Jotta sinulla olisi parhaat mahdollisuudet saada työpaikka, sinun on sovitettava ansioluettelosi haettavaan työpaikkaan.
Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.