Armeija CV:ssä – kannattaako se mainita?

Author Joost Buitenhof
Kirjoittanut: Joost Buitenhof
Armeija CV:ssä – kannattaako se mainita?

Armeijan mainitsemiseen CV:ssä ei löydy aina yksiselitteistä mielipidettä. Joissain tilanteissa armeija kannattaa mainita CV:ssä, mutta tietyissä tilanteissa sen mainitseminen voi olla jopa haitallista. Lue alta vinkit, joiden avulla osaat päättää, onko asevelvollisuuden suorittaminen mainitsemisen arvoista omalla kohdallasi.

Armeijan mainitseminen CV:ssä

Se, onko armeija mainitsemisen arvoinen CV:ssäsi, riippuu pitkälti omasta tilanteestasi ja urasuunnitelmistasi. Rekrytoijien ja headhuntereiden mielipiteet ovat jokseenkin jakautuneet tämän asian osalta. Toisten mielestä armeijaa ei ole mitään syytä mainita, mutta toiset taas pitävät etenkin reserviupseerin koulutusta mainitsemisen arvoisena.

Loppujen lopuksi armeijan mainitsemiseen CV:ssä vaikuttaa olennaisesti se, millaisiin työpaikkoihin olet hakemassa. Mieti työhakemusta tehdessäsi, millainen henkilö hakemuksesi tulee lukemaan, ja onko armeijan mainitsemista sinulle jotain etua kyseiseen yritykseen ja rooliin hakiessa. Jos et koe armeijan mainitsemisen tuovan mitään lisäarvoa eikä se liity mitenkään hakemaasi työhön, voi olla parempi jättää se mainitsematta.

Mitä hyötyä on mainita armeija CV:ssä?

Mikäli olet vielä urasi alkupäässä ja sinulla ei ole johtamiskokemusta työelämästä, voi reserviupseerin koulutuksen mainitseminen olla hyödyllistä. Puolustusvoimien tarjoama johtajakoulutus on monien arvostama meriitti, joka voi auttaa paikkaamaan johtamiskokemuksen puutetta työelämässä. Tällöin reserviupseerin koulutuksen mainitseminen voi auttaa sinut erottumaan muista hakijoista. Katso alta reserviupseerikoulutuksen CV-esimerkki:

Varusmiespalvelus
Reserviupseerikoulu, Hamina, 2018–2019
Jääkärikoulutus

Voit mainita armeijan CV:ssä myös niissä tilanteissa, joissa hakemasi työ liittyy jollain tapaa armeijaan tai työssä hyödynnetään samoja taitoja. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi poliisin, turvamiehen tai vartijan työ. Joskus armeija voi olla jopa vaatimuksena haettuun työhön, jolloin siitä kannattaa ehdottomasti olla maininta. Tällainen työ voi olla esimerkiksi rauhanturvaajan työ.

Koska Suomessa miesten tulee lain mukaan suorittaa asevelvollisuus, voi maininta armeijan suorittamisesta olla hyvä idea etenkin nuorempien miesten kohdalla. Koska alle 30-vuotiaiden suomalaisten miesten on pakko suorittaa asevelvollisuus, voi armeijan jättämättä mainitseminen saada työnantajan pohtimaan, tarvitsetko tulevaisuudessa jopa vuoden tauon töistä armeijan takia. Lyhyt maininta asevelvollisuuden suorittamisesta antaa tulevalle työnantajallesi varmistuksen siitä, ettet joudu lähiaikoina pyytämään töistä vapaata armeijan suorittamisen takia.

Lyhyimmillään maininta armeijasta voi olla: "Asevelvollisuus suoritettu". Halutessasi voit lisätä armeijan suorittamisvuoden, jos koet sen oleelliseksi. Tällöin sopiva maininta voisi olla "Asevelvollisuus suoritettu 2018".

Jätä armeija mainitsematta CV:ssä näissä tapauksissa

Armeijan merkitys työurallasi pienenee sitä mukaa mitä vanhemmaksi tulet ja mitä enemmän työelämän kokemusta sinulle karttuu. Jos olet yli 30-vuotias mies ja haet työtä, joka ei liity mitenkään armeijaan, ei armeijan mainitsemiselle CV:ssä ole syytä. Myös armeijan kohdalla on hyvä muistaa CV:n kirjoittamisen perussääntö: lisää vain asioita, jotka ovat hakemasi työn kannalta merkityksellisiä. Tässä tilanteessa armeijan maininta ei tuo mitään lisäarvoa CV:hen.

Jos CV:ssäsi meinaa loppua tilan ja sitä pitää tiivistää, kannattaa mainintaa armeijasta harkita uudelleen. Jos sotilasarvosta ja armeijasta kertominen ei ole merkityksellistä haetun roolin näkökulmasta, kannattaa mainintaa armeijasta vähintään tiivistää. Mikäli koet tärkeäksi pitää CV:ssä maininnan asevelvollisuuden suorittamisesta, voit tiivistää armeijan osuuden yksinkertaisimmillaan kahteen sanaan: "Asevelvollisuus suoritettu". Näin CV:n lukijalle käy edelleen selväksi, että pakollinen armeija on käyty, mutta et vie CV:stäsi tilaa epäolennaisilla yksityiskohdilla.

Näiden lisäksi armeija kannattaa aina jättää mainitsematta kansainvälisiin töihin hakiessa. Lue alta tarkemmin, miten toimia kansainvälisiin yrityksiin hakiessa.

Armeija kansainvälisessä CV:ssä

Vaikka armeijan maininta CV:ssä luo eriäviä mielipiteitä, on näkemys kansainvälisiin tehtäviin haettaessa yhtenäinen. Jos olet hakemassa kansainvälisiin työpaikkoihin, kannattaa maininta armeijasta jättää kokonaan pois englanninkielisestä CV:stä.

Armeijan ja sotilasarvon mainitseminen kansainvälisessä CV:ssä voi tuoda hakijalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Joissain maissa arvostus armeijaa kohtaan on huomattavasti Suomen tasoa heikompi, jolloin sen mainitseminen ei ole eduksesi. On myös maita, joissa sotilaiden katsotaan edustavan sellaista kulttuuria tai sosiaalista luokkaa, joiden kanssa sivistyneet liikemiehet eivät mielellään tee yhteistyötä.

Armeijaan suhtautuminen ympäri maailman vaihtelee rajusti, joten sotilasarvosi ja armeijan käyminen voidaan helposti ymmärtää kohdallasi väärin. Ero asevelvollisuuden ja palkkasotilaan välillä ei aina ole yhtä selkeä edes eurooppalaisille työnantajille.

Armeijan mainitseminen voi antaa sinusta väärän kuvan tai johtaa väärinymmärryksiin, joten jos hakemasi työ ei liity olennaisesti armeijaan tai puolustusvoimiin, kannattaa armeija jättää pois CV:stä aina kansainvälisiin rooleihin hakiessa.

Yhteenveto

Loppujen lopuksi se, onko armeija mainitsemisen arvoinen CV:ssäsi, riippuu pitkälti omasta tilanteestasi. Armeijan mainitsemiseen vaikuttaa aina hakemasi työ ja se, onko armeija merkityksellinen työn kannalta. Asevelvollisuuden suorittamisen mainitseminen kertoo työnantajalle, että pakollinen asepalvelus on suoritettu ja reserviupseerin johtajakoulutuksesta voi olla jopa hyötyä työnhaussa. Muista kuitenkin jättää armeija pois CV:stä aina kansainvälisiin rooleihin hakiessasi.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.