Työhakemussähköposti: Vinkit ja esimerkit
Tarvitsetko apua työhakemuksen kirjoittamisessa ja lähettämisessä sähköpostitse? Olet oikeassa paikassa. Työpaikkailmoituksessa kerrotaan, mihin sähköpostiosoitteeseen CV ja saatekirje voidaan lähettää. Mutta mitä sähköpostiin tulee kirjoittaa? Annamme sinulle vinkkejä täydellisen saatekirjeen lähettämiseen osana työhakemustasi.
Hyvä työhakemussähköposti on tärkeä
Lähettämäsi sähköpostihakemus on todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun olet suorassa yhteydessä yritykseen, johon haet töihin. Siksi on tärkeää antaa itsestäsi ammattimainen vaikutus ja esittäytyä varteenotettavana ehdokkaana.
Lisäksi kyseessä on ensimmäinen kerta, kun potentiaalinen työnantajasi näkee vilauksen viestintätaidoistasi. Huolimattomasti kirjoitettu ja kirjoitus- ja kielioppivirheitä sisältävä viesti voi luonnollisesti vähentää mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi työhaastatteluun.
Vinkkejä työhakemuksen lähettämiseen sähköpostitse
1. Kirjoita hyvä saatekirje ja CV
Jos olet tehnyt tämän oikein, hakemuskirjeesi ja CV:si näyttävät nuhteettomilta ja ne on kirjoitettu virheettömästi. Lopuksi on tärkeää nimetä asiakirjat asianmukaisesti, jotta vastaanottaja tietää heti, mistä on kyse. Varmista, että tiedostonimi sisältyy myös nimesi. Esimerkiksi: ”hakemuskirje-nimi-tehtävä.pdf” ja ”CV-nimi-tehtävä.pdf”.
2. Käytä ammattimaista sähköpostiosoitetta
Ammattimaisella sähköpostiosoitteella tarkoitamme osoitetta, joka sisältää etu- ja sukunimesi. Älä siis käytä sähköpostiosoitetta, jonka loit 13-vuotiaana. Tällaiset sähköpostiosoitteet voivat nuorena tai vapaalla, mutta niitä ei kannata käyttää työhakemuksen lähettämiseen.
3. Työhakemuksen aihe sähköpostissa
Kirjoita sähköpostisi aiheeksi, että haet avoinna olevaa tehtävää, ja sisällytä siihen tarkka tehtävänimike sekä nimesi.
Esimerkkejä:
Aihe: Työhakemus, markkinointiassistentti – Juha Taulaniemi
Aihe: Työhakemus, vastaanottovirkailija (työpaikkailmoituksen numero: 21390) – Antti Blom
4. Kirjoita sähköposti
Tervehdys
Suomeksi on tavallista aloittaa virallinen sähköposti sanoilla ”Hei [vastaanottajan nimi]”. Jos et tiedä vastaanottajan nimeä, pelkkä ”Hei” riittää. Vältä käyttämästä sanoja ”hyvä” tai ”arvoisa”, sillä ne voidaan helposti tulkita yliasiallisiksi.
Ensimmäinen lause
Ensimmäisessä lauseessa kerrot hakevasi avointa tehtävää. Tee heti vaikutus kertomalla, miksi olet sopiva henkilö tehtävään. Tämä voidaan tehdä monin tavoin:
- Haen tällä sähköpostilla suunnittelijan virkaanne.
- Intohimoni terveydenhuoltoa ja ihmisten tukemista kohtaan on saanut minut lähettämään avoimen hakemuksen tehtävään terveydenhuollon tukihenkilönä.
- Ihanteellinen työni on yhdistää ihmiset oikeisiin tehtäviin, ja siksi haen tähän rekrytoijan tehtävään.
- Tämänaamuisen puhelinkeskustelun jälkeen päätin hakea viestintäneuvojan tehtävää.
On olemassa lukuisia muita tapoja. Voit olla luova, mutta pysy ammattimaisena. Jos olet jo ollut yhteydessä yhteyshenkilöön, mainitse se sekä sähköpostissasi että saatekirjeessäsi. Tämä antaa heti tunnistettavuutta viestisi lukevalle henkilölle. Sinun ei tarvitse sähköpostissa kertoa, miksi haet tehtävää, koska sen pitäisi jo käydä ilmi saatekirjeestäsi.
- Hei!
Haen tällä sähköpostilla asiakaspalvelupäälliköksenne. - Hei
Olen kiinnostunut avoimesta aluevastaavan virastanne. - Hei,
tein päätöksen hakea avointa työpaikkaanne.
Liitteeseen viittaaminen
Seuraavaksi viittaat liitteeseesi. Esimerkkejä:
- Alle olen liittänyt saatekirjeeni ja CV:ni.
- Liitteenä löydätte saatekirjeeni ja CV:ni.
Päätöslause
Ja sitten tulee päätöslause. Kiitä ensin lukijaa. Ilmaise innostuksesi työpaikasta ja että haluaisit mielelläsi perustella motivaatiosi henkilökohtaisessa keskustelussa.
- Kiitos ajastanne. Toivottavasti kuulemme pian ja pääsemme keskustelemaan yksityiskohtaisemmin.
- Kiitos sähköpostini huomioimisesta. Toivon pääseväni perustelemaan motivaatioitani tarkemmin haastattelussa.
Lopetus
Sitten on aika lopettaa. Se onnistuu esimerkiksi seuraavasti:
- Ystävällisin terveisin
Jaakko Kyyrönen
Esimerkki sähköpostihakemuksesta
Alla on hyvä esimerkki sähköpostihakemuksesta työnhakuasi vauhdittamaan:
Esimerkkihakemus 1: Työhakemus, markkinointiassistentti
Aihe: Työhakemus, markkinointiassistentti – Juha Taulaniemi
Hei,
haen avoimeen markkinointiassistentin tehtäväänne. Intohimoni markkinointiin ja tehokkaiden strategioiden kehittämiseen sekä kokemukseni alalta ja analyyttiset ajattelukykyni tekevät minusta sopivan ehdokkaan tähän rooliin.
Liitteenä löydätte saatekirjeeni ja CV:ni. Toivon pääseväni perustelemaan motivaatioitani tarkemmin haastattelussa. Kiitos ajastanne ja odotan innolla vastaustanne.
Ystävällisin terveisin
Juha Taulaniemi
Puhelin: [Puhelinnumerosi]
LinkedIn: [LinkedIn-linkkisi]
Esimerkkihakemus 2: Työhakemus, vastaanottovirkailija
Aihe: Työhakemus, vastaanottovirkailija (työpaikkailmoituksen numero: 21390) – Antti Blom
Hei!
Aamuisen puhelinkeskustelumme tein päätöksen hakea ilmoitusnumero 21390:n mukaiseen vastaanottovirkailijan tehtävään. Kokemukseni asiakaspalvelussa sekä ystävällinen ja proaktiivinen asenteeni sopivat tähän rooliin erinomaisesti.
Liitteenä löydätte saatekirjeeni ja CV:ni. Kiitos ajastanne ja toivottavasti kuulemme pian, jotta voimme keskustella soveltuvuudestani yksityiskohtaisemmin.
Ystävällisin terveisin
Antti Blom
Puhelin: [Puhelinnumerosi]
LinkedIn: [LinkedIn-linkkisi]
Tarkistuslista ennen työhakemuksen lähettämistä
1. Liitä asiakirjasi liitteinä
Kenties yksi yleisimmistä virheistä sähköpostihakemuksen lähettämisessä on unohtaa liittää CV ja saatekirje sähköpostiin. Näin voi käydä kelle vain, mutta se ei näytä ammattimaiselta. Erityisesti työhakemuksessa huolimattomuus ja epätarkkuus korostuva, mikä voi laskea uskottavuuttasi.
2. Tarkista kirjoittamasi sähköposti
Ennen kuin lähetät sähköpostihakemuksesi, lue se rauhassa läpi. Onko lauseet kirjoitettu oikein ja suomen kielen oppien mukaisesti? Oletko liittänyt mukaan saatekirjeen ja CV:n? Onko vastaanottajan sähköpostiosoite oikein? Onko viestissä jotakin outoa?
3. Lähetä se
Oletko liittänyt asiakirjasi .pdf-tiedostoina? Jos et, tee se nyt. Pdf-tiedostolla varmistat, että asiakirja säilyttää muotoilunsa (toisin kuin Word-asiakirjat).
Johtopäätös
Työhakemuksen lähettäminen sähköpostitse ei loppujen lopuksi ole kovin mutkikasta, mutta on tärkeää, että kiinnität viestiisi erityistä huomiota. Toivottavasti vinkkimme ja esimerkkimme saavat sinut hyvään alkuun. Jos haluat tehdä vielä muutoksia CV:hesi, tutustu CV-pohjiimme.
Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.