Mikä on CV? Tässä kolme esimerkkiä ja kirjoitusvinkkejä

Mikä on CV? Tässä kolme esimerkkiä ja kirjoitusvinkkejä

CV on lyhenne sanoista curriculum vitae, joka on latinaa ja tarkoittaa elämänpolkua. CV on siis yhteenveto ammatillisesta elämästäsi. Siinä annat yhden tai kahden sivun yleiskatsauksen urasi olennaisimmista osista, kuten henkilötiedoista, työkokemuksesta, koulutuksesta ja taidoista. Se on kuin käyntikortti, jonka ojennat työnantajalle.

Entä milloin CV:tä tarvitaan? Miltä hyvä CV näyttää ja miten sellainen luodaan? Siitä ja muusta kerromme tässä artikkelissa.

Milloin tarvitset CV:n?

Kutsun saaminen työhaastatteluun riippuu suurelta osin siitä, kuinka hyvä CV:si on.

Tarvitset siis CV:n aina hakiessasi työpaikkaa, mutta ansioluettelo on tarpeen myös muunlaisissa tilanteissa:

 • kun haet työpaikkaa (avoimet hakemukset, kohdistetut hakemukset jne.)
 • kun rekisteröidyt vuokratyöfirman tai muun rekrytointitoimiston sivuille
 • kun ilmoittaudut maksulliseen koulutukseen
 • työnhakusivustoilla, joista työnantajat voivat löytää CV:si
 • kun haet työpaikkaa yrityksen työnhakuportaalin kautta.

Mitä CV sisältää?

Ansioluettelosi on vahva markkinointityökalu.

Käytät sitä saadaksesi jalkasi työnantajien ovien väliin – niin sanotusti.

Käytännössä kauppaat tietämystäsi ja kokemustasi potentiaalisille työnantajille.

CV:ssä on siis tärkeää esittää kaikki tiedot tehokkaasti ja väkevästi. Näin vakuutat rekrytoijat siitä, että olet heidän etsimänsä hakija.

Varmista, että CV:ssäsi on ainakin seuraavat osiot:

Lisäksi voit lisätä erilaisia lisäosioita.

Erotu lisäosioiden avulla

Rekrytoijat usein odottavat näkevänsä edellä mainitut osiot kaikissa CV:issä, joten lisäosioiden avulla pystyt erottumaan eduksesi.

CV on pohjimmiltaan melko tylsä ja muodollinen asiakirja.

Harrastukset sekä kiinnostuksen kohteet, vapaaehtoistyö ja hyvä valokuva nähdään aina hyvinä lisinä, sillä ne tuovat esiin persoonaasi.

Lisäosiot, joita voit lisätä:

 • Valokuva: Valitse hiljattain otettu ammattimainen kuva, jossa katsot suoraan kameraan.
 • Otsikko tai tavoite: Otsikko tai tavoite voi tehdä vaikutuksen työnantajiin. Muutamalla lauseella voit korostaa mielenkiintoasi haettavaa tehtävää kohtaan.
 • Työharjoittelut: Jos sinulla ei ole paljon työkokemusta tai jos työharjoittelut ovat olennaisia haetun työn kannalta, ne on syytä lisätä. Lisää ne erillisen otsikon alle.
 • Kurssit: Oletko suorittanut tärkeitä kursseja tai saanut sertifikaatteja? Sisällytä ne CV:hesi näyttäytyäksesi täysipainoisena ja monipuolisena ehdokkaana.
 • Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet: Tuo persoonaasi paremmin esille ja mene yksityiskohtiin. Jos harrastat lukemista, kirjoita ”Historiallisten romaanien lukeminen”.
 • Kielet: Tämä tieto kiinnostaa työnantajia aina, joten kielitaidon mainitseminen ei koskaan ole haitaksi.
 • Vapaaehtoistyö: Oletko tehnyt vapaaehtoistyötä? Se sinusta paljon: et pelkää tarttua toimeen.
 • Julkaisut: Oletko copywriter tai julkaissut tieteellisiä artikkeleita? Voit sisällyttää ne CV:hen, jos ne ovat olennaisia.
 • Suosittelijat: Lisätään yleensä vain silloin, jos niitä erikseen pyydetään. Vaihtoehtoisesti voisit kirjoittaa ”Voin nimetä suosittelijoita pyydettäessä”.

Muista, että CV:hen olisi hyvä lisätä vain sellaisia asioita, jotka todella tarjoavat sille lisäarvoa. Sääntönä on, että CV:n kaikkien tietojen tulisi olla olennaista haettavan tehtävän kannalta. Älä siis täydennä ansioluetteloasi pelkästä täydentämisen ilosta.

Erityyppiset CV:t

On olemassa kolme tyypillistä CV-muotoa. Niistä sinulle sopivin riippuu siitä, missä vaiheessa uraasi tällä hetkellä olet.

 • Kronologinen CV: Tätä CV-muotoa käyttävät valtaosa hakijoista. Se on paras CV-malli, jos sinulla on usean vuoden relevanttia työkokemusta. Tällöin nykyinen työpaikkasi sopii parhaiten haettavaan tehtävään. Aloita työkokemuksen listaaminen viimeisimmästä työpaikastasi ja etene ajassa taaksepäin ensimmäiseen työpaikkaasi. Muista mainita ainoastaan olennainen työkokemus.
 • Osaamispohjainen CV: Sopii täydellisesti niille hakijoille, jotka ovat vaihtamassa alaa ja joilla ei ole haetun työn kannalta olennaista työkokemusta, sekä niille, jotka vaihtavat työpaikkaa usein tai joilla on aukkoja CV:ssään. Osaamispohjainen CV siirtää keskipisteen työssä tarvittaviin taitoihin, osaamiseen ja ominaisuuksiin. Hakijan tehtävänä on osoittaa nämä taidot ja osaamiset CV:ssä käytännön tilanteiden ja kokemusten kautta.
 • Yhdistelmä-CV: Yhdistelee elementtejä sekä kronologisesta että osaamispohjaisesta CV:stä. Osaamispohjaisessa CV:ssä ei yleensä mainita työkokemusta aikajanana, mutta yhdistelmä-CV:ssä niin tehdään. Eli vaikka siinä korostetaankin olennaista osaamista, myös aiempi työkokemus listataan.
Miten kirjoittaa kronologinen CV?
Kronologinen CV on yleisimmin käytetty CV-muoto. Siinä keskitytään viimeisimpiin saavutuksiisi. Miten kirjoittaa kronologinen CV?
Lue artikkeli

Miltä CV näyttää?

CV:n ulkonäkö riippuu osittain valitsemastasi CV-rakenteesta. Niinpä kronologinen CV näyttää erilaiselta kuin osaamispohjainen CV.

Rakenteesta riippumatta CV:n ulkomuoto voidaan jakaa neljään tyyppiin. Usein nähtävillä on ammattimaisesti, modernisti, luovasti sekä yksinkertaisesti laadittuja CV-esimerkit. Niillä kaikilla on yksi yhteinen piirre, joka on erittäin selkeä ja helposti luettava ulkomuoto.

Rekrytoijien on pystyttävä nopeasti poimimaan CV:n tärkeimmät tiedot. Keskimäärin he katsovat CV:tä 10 sekuntia ja tekevät sen jälkeen ensimmäisen päätöksen siitä, onko hakija sopiva vai ei.

Lisäksi kannattaa miettiä, minkä tyylisen CV:n haluat. Tärkeää on sen sopivuus haettavaan tehtävään. Lakimies saattaa käyttää klassisempaa tai ammattimaisempaa mallipohjaa, kun taas videoeditoijan CV:ssä luovuus voi kukkia.

Esimerkki modernista CV:stä:

Esimerkki luovasta CV:stä:

Miten kirjoittaa hyvä CV
Opi, miten teet vaikutuksen rekrytoijiin CV:llä, joka erottuu muista - yksinkertaisesti ja tehokkaasti!
Lue artikkeli

Tee tavoitteellinen CV

Jotta mahdollisuutesi työhaastatteluun olisivat mahdollisimman suuret, on viisasta räätälöidä CV kuhunkin hakemukseen.

Usein hakijat luovat vain yhden CV:n, jota he käyttävät jokaisessa työhakemuksessaan. Tämä on vanhanaikainen tapa eikä välttämättä johda työhaastatteluihin.

Jos olet tosissasi ja haet unelmatyöhösi, on parasta mukauttaa CV jokaiseen hakemukseen.

Jokaisella yrityksellä on nimittäin erilaiset odotukset ja tarpeet, kun he hakevat uutta työntekijää.

Miten ymmärrän työnantajan toiveet ja tarpeet?

Työpaikkailmoituksesta.

Kyllä vain, työpaikkailmoituksesta. Käy se läpi huolellisesti ja yritä tunnistaa, mitä yritys todella on vailla.

 • Mitä taitoja haetaan?
 • Millaista kokemusta he pitävät tärkeänä?
 • Mitä he arvostavat?

Yritä hyödyntää näitä asioita ja tuoda ne esiin CV:ssäsi.

Kirjoita kohdennettu CV 7 vaiheen avulla
Tulisiko sinun luoda kohdennettu CV ja mukauttaa se erikseen jokaista hakemusta varten? Se selviää tässä artikkelissa.
Lue artikkeli

Johtopäätös

CV on siis yhden tai kahden sivun mittainen asiakirja, jota käytetään työpaikan löytämiseen. Se sisältää kaikki uraasi liittyvät olennaiset tiedot, kuten henkilötiedot kuvaukset aiemmista työpaikoistasi sekä suorittamasi koulutukset. CV:n kautta rekrytoijat arvioivat, kuinka hyvin sovit heidän hakemaansa tehtävään. Jos CV:si on vaikuttava, saat kutsun työhaastatteluun.

Jos koet, että CV:n kirjoittaminen on hankalaa, kokeile ihmeessä CV-konetta. Se ohjaa sinut kaikkien tarvittavien vaiheiden läpi. Hetkessä luot täydellisen CV:n, joka tekee vaikutuksen työnantajiin.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.