Kirjoita CV ilman työkokemusta – ilmainen esimerkki

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Kirjoita CV ilman työkokemusta – ilmainen esimerkki

Lähes jokainen työnhakija miettii uransa alussa sitä, kuinka tehdä CV ilman työkokemusta. Tätä pohtivat myös alanvaihtajat, joilla usein on vähän työkokemusta. Onneksi osaamisesi esittelyyn on paljon mahdollisuuksia: usein sinulla on enemmän työkokemusta kuin luuletkaan. Tässä artikkelissa näytämme, kuinka voit vähäisestä kokemuksesta huolimatta luoda vahvan ja vakuuttavan CV:n.

Kuinka vakavaa työkokemuksen puute on?

Monet työnhakijat kipuilevat vähäisen työkokemuksen kanssa. Useimmissa tapauksissa se ei kuitenkaan ole niin vakavaa kuin miltä se voi vaikuttaa. Erityisesti urasi alussa rekrytoijat tai HR-päälliköt eivät todellakaan odota täydellisen relevanttia työkokemusta CV:ssäsi. Tärkeintä on yrittää vakuuttaa rekrytoija siitä, että sinulla on tarvittavat taidot ja kyvyt tehtävän hoitamiseen kokemustesi kautta.

Osaamispohjaisen CV:n kirjoittaminen

Ennen kuin käsittelemme työkokemukseltaan vajavaista CV:tä, on tärkeää ymmärtää osaamispohjaisen CV:n käsite lyhyesti. Nimensä mukaisesti osaamispohjaisessa CV:ssä keskitytään taitoihisi ja osaamiseesi työkokemusten sijaan. Osaamispohjaisen CV:n luomiseksi sinun tulee ymmärtää haetun tehtävän vaatima osaaminen. Sen jälkeen mainitset nämä taidot CV:ssäsi ja kuvailet tilanteita, joissa olet osoittanut hallitsevasi ne.

Vaikka osaamispohjaan nojaaminen saattaa kuulostaa täydelliseltä tilanteessa, jossa sinulla ei ole työkokemusta, mutta itse asiassa nuorten ja vastavalmistuneiden on parempi luoda kronologinen CV. Rekrytoijat ja työnantajat eivät odota näkevänsä osaamispohjaista CV:tä henkilöltä, joka hakee ensimmäistä työpaikkaansa. Ne sopivat hakijoille, jotka haluavat vaihtaa alaa tai joilla on (suuri) aukko CV:ssä.

Osaamispohjaisen CV:n kirjoittaminen
Osaamispohjainen CV soveltuu sinulle erinomaisesti, jos CV:ssäsi on aukko tai jos olet vaihtamassa alaa. Katso, miten vakuutat osaamispohjaisella CV:llä.
Lue artikkeli

Kuinka kirjoittaa CV ilman työkokemusta?

Koska tämä on mitä todennäköisimmin ensimmäinen CV:si, käymme yksityiskohtaisesti ja vaihe vaiheelta läpi, miten teet vakuuttavan CV:n ilman työkokemusta.

Näin teet vahvan CV:n ilman työkokemusta – 10 vaihetta:

Vaihe 1: Valitse oikea rakenne ja ulkoasu

CV:si sisältö on tärkeää, mutta nykyään on yhtä tärkeää, että se on myös visuaalisesti miellyttävä. CV-pohja voi säästää paljon aikaa tässä. Pyri noudattamaan seuraavia ohjeita:

 • Pidä CV:si enintään kahden sivun pituisena.
 • Käytä käänteistä aikajärjestystä, jossa viimeisimmät työkokemukset ovat CV:si yläosassa ja siirryt siitä ajassa taaksepäin.
 • Käytä selkää fonttia (Arial, Calibri tai Verdana).
 • Käytä enintään kahta väriä CV:ssäsi.
 • Jätä riittävästi tilaa otsikoiden väliin. Suurenna ja lihavoi osioiden otsikot.

Vaihe 2: Keskity koulutukseesi

Tämä vaihe on erityisen tärkeä niille hakijoille, joilla on työn kannalta relevantti koulutus. Muussa tapauksessa siirry vaiheeseen 3.

Sisäistä tämä tärkeä ”CV-sääntö”:

Aseta tärkeimmät ja suurimmat saavutuksesi CV:si yläosaan.

Valmistuneille tämä tarkoittaa, että koulutuksesi on tärkeämpi kuin työkokemuksesi. Tästä syystä suosittelemme laittamaan koulutuksesi ennen työkokemustasi.

Tämä on oikea järjestys CV:ssäsi, jos sinulla ei ole työkokemusta:

 1. Henkilötiedot
 2. Profiili
 3. Koulutus
 4. Työkokemus
 5. Taidot
 6. Muut

Muissa tapauksissa suosittelemme, että profiilia seuraa työkokemus.

Kun laitat koulutuksesi ennen työkokemustasi, on tärkeää panostaa koulutuksen kuvailuun. Mainitse perustietojen lisäksi opintosuuntautumisesi, erikoistumisesi, käymäsi kurssit, kiinnostavat projektisi, hankkeesi ja muut tehtävään liittyvät tiedot.

Mainitse hankkimasi taidot. Selvitä, mitä olet oppinut ja kuinka voit käyttää tätä tietoa hakemassasi tehtävässä. Saitko korkeimman arvosanan? Mainitse se! Tässä on esimerkki:

Kone- ja tuotantotekniikan maisteri, Aalto-yliopisto
syyskuu 2019 – kesäkuu 2023

 • Erikoistuminen: Uusiutuva energia ja innovatiiviset materiaalit
 • Pro gradu: ”Aurinkoenergian keruujärjestelmien tehokkuuden kehittäminen”
 • Relevantit kurssit: Termodynamiikka, virtausmekaniikka, tekoäly
 • Opiskelijatoiminta: Jäsen Teknillisen korkeakoulun Delftin aurinkovene-tiimissä. Osallistuin veneen suunnitteluun ja rakentamiseen kansainvälisiä kilpailuja varten.

Kone- ja tuotantotekniikan kandidaatti, Aalto-yliopisto
syyskuu 2014 – kesäkuu 2018

 • Projektit: Robotiikan käsivarren suunnittelu kevyisiin teollisiin sovelluksiin.
 • Taidot: CAD-piirtäminen (SolidWorks, AutoCAD), hhjelmointi (Python, MATLAB), projektinhallinta

Vaihe 3: Harkitse kaikenlaisia työkokemuksia

Jotkut hakijat ajattelevat, että työkokemus mitataan esimiehen alaisuudessa työskentelyssä. Näin ei tietenkään ole. Jos sinulla on ollut oma yritys tai olet tehnyt vapaaehtoistyötä, olet varmasti saanut sieltä myös kokemuksia ja taitoja, joita voit käyttää hakemassasi tehtävässä.

Erityisesti CV:ssä ilman työkokemusta kaikki mainitsemisen arvoiset asiat auttavat vakuuttamaan rekrytoijan kyvyistäsi. Tässä voit käyttää luovuutta ja ajatella omaperäisesti.

Oletko tehnyt palkallista työtä? Kenties suunnittelit ystävällesi tai perheenjäsenellesi verkkosivuston. Myös se voi olla mainitsemisen arvoista.

Tässä on joitakin esimerkkejä kokemuksista, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi:

 • Osa-aikatyöt tai kesätyöt
 • Naapuriapu (kuten lastenhoito)
 • Koulun ulkopuolinen toiminta (urheiluseurat)
 • Oma yritys
 • Oma verkkosivusto, Instagram- tai TikTok-tili
 • Vapaaehtoistyö
 • Opiskeluprojektit
 • Tapahtumien järjestäminen
 • Harrasteprojektit

Yritä nähdä ”virallisten” työkokemusten ohi. Arvokkaan CV:n luominen ei aina ole pelkkää ponnistelua.

Sinun ei välttämättä tarvitse mainita tällaisia kokemuksia työkokemuksina, vaan voit lisätä ne erilliseksi osiokseen. Tärkeintä on, että kokonaisuus käy järkeen.

Muista, että saat kokemuksia ja taitoja ilman pomoakin. Myös harrastuksen tai urheilun parissa voi oppia paljon, mikä voi olla olennaista CV:ssäsi.

Vaihe 4: Erotu ainutlaatuisella kuvauksella tai otsikolla CV:ssäsi

Tähän asti kaikki kunnossa, eikö vaan? Seuraava vaihe on keksiä hyvä CV-otsikko ja lisätä se CV:si yläosassa. Miksi? Koska kukaan ei tee niin, ja muista erottuminen on tärkeää. Näin lisäät mahdollisuuksiasi saada kutsu työhaastatteluun.

CV-kuvaus on lyhyt lause – noin 10 sanaa – joka kertoo, miksi sovellut tehtävään ja mitä lisäarvoa tuot. Luetko ensin kuvauksen ennen kuin valitset kirjan tai elokuvan? Niinpä. Siksi se on tärkeä CV:ssäkin.

Tässä muutamia hyviä esimerkkejä, jos sinulla on vähän työkokemusta:

 • Valmistunut liiketalouden aloittelija etsii työpaikkaa yrityksen X talousosastolta.
 • Erinomaisin arvosanoin valmistunut osaaja, joka on harjoitellut Suomen suurimmassa pankissa.
 • Verkkomarkkinoija, jolla on Google Haku-, Google Ads- ja YouTube Ads -sertifikaatit.
CV:n otsikko
Hyvä otsikko tekee välittömän vaikutuksen työnantajiin. Tässä blogissa opit, miten tämä tehdään.
Lue artikkeli

Vaihe 5: Kirjoita vahva profiili

Profiili on erittäin tärkeä CV:ssä ilman työkokemusta kahdesta syystä:

 1. Se on aivan CV:si alussa, joten se luetaan ensimmäisenä.
 2. Se antaa sinulle mahdollisuuden kertoa enemmän itsestäsi ja vahvuuksistasi.

Profiili on lyhyt esittelyteksti CV:si alussa. Siinä kerrot lisää itsestäsi ja lisäksi siitä, mitä osaat, mitkä ovat tavoitteesi, miksi sinut tulisi valita ja mitä lisäarvoa tuot.

Esittele siis itsesi, korosta taitojasi sekä ammatillisia tavoitteitasi, joita haluat saavuttaa työssäsi. Profiilisi tulisi kuvailla, kuinka uratavoitteesi sopivat kyseiseen tehtävään.

Esimerkki:

Olen vastavalmistunut markkinointiammattilainen, jolla on vahva intohimo digitaaliseen markkinointiin ja brändistrategioihin. Opintojeni aikana sain käytännön kokemusta startup-yrityksessä, jossa kehitin ja toteutin menestyksekkäästi sosiaalisen median kampanjan, joka kasvatti yrityksen seuraajamäärää 15 %:lla. Vahvuuteni ovat luovassa ajattelussa, datan analysoinnissa ja bränditarinoiden tehokkaassa viestinnässä. Olen itsenäinen, oppimishaluinen ja pyrin aina pysymään ajan tasalla uusimmista markkinointitrendeistä ja -kehityksestä.

Vaihe 6: Korosta harjoittelujaksojasi

Vaikka sinulla ei ehkä olekaan työkokemusta palkkatöistä, useimmat ihmiset ovat kuitenkin olleet työharjoittelussa. Työharjoittelu itse asiassa on relevanttia työkokemusta. Vaikkei se olekaan täsmälleen sama asia kuin palkallinen työ, on se yhtä kaikki arvokasta käytännön kokemusta ja siten mainitsemisen arvoista.

Mainitse hakemaasi tehtävään relevatit työharjoittelut. Koska teet CV:tä vähäisellä työkokemuksella, suosittelemme mainitsemaan työharjoittelut erillisessä osiossa. Vaihtoehtoisesti voit mainita sen koulutuksesi yhteydessä.

Anna myös kattava kuvaus siitä, mitä olet harjoittelun aikana tehnyt ja oppinut (samoin kuin koulutuksessasi). Näin osoitat olevasi sopiva ehdokas.

Voit menetellä samoin muissa CV:si osioissa, joita haluat korostaa. Ajattele vapaaehtoistyötä tai tiettyjä projekteja, jotka ovat olennaisia hakemasi tehtävän kannalta. Lisää ne erilliseen osioon korostaaksesi niitä.

Vaihe 7: Tutustu työpaikkailmoitukseen todella huolellisesti

Tämä on kenties kaikkein tärkein vinkki, ja siltikin moni laiminlyö sen. Useimmat hakijat tekevät yhden CV:n ja käyttävät sitä jokaisessa hakemuksessaan. Voi sitä menetettyjen mahdollisuuksien määrää... Työpaikkailmoituksessahan kerrotaan tarkalleen, mitä potentiaalinen työnantaja etsii.

Jokainen työpaikkailmoitus on ainutlaatuinen, ja jokaisella yrityksellä on omanlaiset vaatimuksensa (vaikka työnkuva olisikin sama).

Katso siis tarkasti, mitä yritys etsii:

 • Mitä taitoja sinulla olisi hyvä olla?
 • Millaista persoonaa haetaan?
 • Millaiset vastuut ovat?
 • Mitkä ovat tehtävän vaatimukset?

Seuraavaksi mieti, kuinka voit vastata näihin vaatimuksiin kokemuksellasi ja taidoillasi.

On parempi hakea viittä tehtävää räätälöidyillä CV:illä, jotka vastaavat työpaikkailmoitusten vaatimuksiin, kuin hakea 50 tehtävään samalla CV:llä. Tulet huomaamaan, että saat useammin kutsun työhaastatteluun, kun räätälöit CV:si työpaikkailmoituksen mukaan.

Kirjoita kohdennettu CV 7 vaiheen avulla
Tulisiko sinun luoda kohdennettu CV ja mukauttaa se erikseen jokaista hakemusta varten? Se selviää tässä artikkelissa.
Lue artikkeli

Vaihe 8: Mainitse mahdolliset saavutuksesi numeroina

Monet kokemattomat hakijat kuvailevat ainoastaan työtehtäviään ja vastuitaan. Vaikka tämä ei sinänsä ole väärin, parempikin vaihtoehto on olemassa.

Saavutukset ja tulokset tekevät selväksi, mitä yritys on tehtävilläsi ja vastuillasi saavuttanut. Toisin sanoen: mitä olet saanut aikaan? Esimerkki:

Oikein
Kehitin ja toteutin sosiaalisen median kampanjan, joka johti 15 %:n kasvuun seuraajien määrässä.
Väärin
Kehitin sosiaalisen median kampanjoita tavoitteena saada lisää seuraajia.

Huomaatko eron? Kun ilmaiset tuloksesi numeroina (15 %:n kasvu seuraajien määrässä), teet tekemisestäsi ja hyödyllisyydestäsi konkreettisempaa, selkeämpää ja tarkempaa.

Jos olet saavuttanut poikkeuksellisen upeita tuloksia, voit jopa korostaa niitä erillisessä osiossa.

Vaihe 9: Korvaa kokemuksen puute lisäosioilla

Kun sinulla on CV ilman työkokemusta, tavoitteesi on erottua muiden hakijoiden joukosta. Yksi tapa onnistumiseen on lisätä uudenlaisia osioita. Näin erotut eduksesi, sillä niitä eivät monetkaan lisää ansioluetteloihinsa.

Tässä joitakin osioita, joita voit lisätä:

Muista, että CV:ssäsi mainittujen asioiden tulee olla olennaisia haettavalle tehtävälle.

Vaihe 10: Varmista LinkedIn-profiilisi eheys

LinkedInillä on suuri vaikutus pätevän henkilöstön etsinnässä, kuten tutkimus osoittaa. Varmista siis, että LinkedIn-profiilisi on täysin valmis. Lisää ammattimainen valokuva. Kirjoita hyvä LinkedIn-yhteenveto ja täydennä profiiliasi. LinkedIn antaa aina muutamia ehdotuksia profiilisi parantamiseksi. Näitä ehdotuksia on syytä noudattaa, jotta luot itsestäsi ammattimaisen vaikutelman.

Varmista, että muut sosiaalisen median profiilisi eivät sisällä kyseenalaisia kuvia. Usko pois, rekrytoijat tarkistavat verkkopresenssisi aina.

Esimerkki-CV ilman työkokemusta

Alla on esimerkki-CV, josta puuttuu työkokemus. Voit käyttää sitä inspiraation lähteenä:

Henkilötiedot

Graafinen suunnittelija

Päivi Virtanen

Hakulintie 52, 02410, Oulu

046 122 5577

[email protected]

21.10.1999

/in/paivivirtanen

Profiili

Innostunut, itsenäinen ja luova graafikko. Vastavalmistunut ”Communication and Multimedia Design” -ohjelmasta. Loputon kiinnostukseni graafiseen suunnitteluun sai minut suunnittelemaan ja kehittämään opiskelijajärjestömme verkkoviestinnän ja sosiaalisen median strategiat – menestyksekkäästi! Seuraajien määrä kasvoi sinä vuonna noin 30 %. Haluan käyttää hankkimaani tietämystä auttaakseni yrityksiä kehittämään lisää strategioita niiden verkkopresenssin parantamiseksi.

Koulutus

Graafinen suunnittelu ja viestintä, Metropolia Ammattikorkeakoulu

syyskuu 2020 – syyskuu 2023

 • Interaktiivisten käyttöliittymien, verkkosivustojen ja sovellusten suunnittelu
 • Sosiaalisen median strategioiden kehittäminen ja visuaalisen viestintämateriaalin luominen
 • Kokemusta Adobe Creative Suitesta ja muista multimediaohjelmistoista
 • Työskentely yhdessä kollegoiden kanssa projektien loppuunsaattamiseksi

Harjoittelut

Viestinnän ja markkinoinnin harjoittelija, PixelMark

syyskuu 2021 – syyskuu 2022

 • Kehitin verkkoviestinnän ja sosiaalisen median strategioita yrityksen tavoitettavuuden laajentamiseksi.
 • Loin visuaalista sisältöä sosiaalisen median alustoille, kuten kuvia ja videoita, jotka sopivat yrityksen brändi-identiteettiin.
 • Seurasin ja analysoin sosiaalisen median alustojen ja verkkokampanjoiden suorituskykyä.
 • Osallistuin uutiskirjeiden ja muiden markkinointimateriaalien suunnitteluun ja kirjoittamiseen.
 • Autoin tapahtumien ja messujen järjestämisessä.
 • Tuin tiimiä erilaisissa projekteissa ja tehtävissä.

Taidot

 • Sosiaalisen median strategia
 • Suunnittelu Adobe Illustratorissa
 • Luova ja innovatiivinen ajattelu
 • Yhteistyö
 • Joustavuus

Kielet

 • Suomi (C2)
 • Ruotsi (C1)
 • Englanti (C1)

Muut pätevyydet

Olin osa opiskelijajärjestöni some-tiimiä. Kehittämällä ja toteuttamalla luovia strategioita onnistuimme kasvattamaan seuraajien määrää 30 % vain kuudessa kuukaudessa.

Johtopäätös – CV ilman työkokemusta

CV:n tekeminen ilman työkokemusta saattaa tuntua mahdottomalta tehtävältä. Toivottavasti kuitenkin edellä mainitut tehokkaat vinkit auttavat sinut alkuun. Muista seuraavat asiat laatiessasi omaa CV:täsi:

 • Jos olet vaihtamassa alaa, osaamispohjainen CV saattaa olla paras vaihtoehto.
 • Varmista, että CV:si sisältö on olennaista hakemallesi tehtävälle.
 • Käytä ammattimaista CV-pohjaa.
 • Pidä sosiaalisen median kanavasi kunnossa ja lisää LinkedIn.
 • Lisää kaikenlaisia työkokemuksia. Tässä voit käyttää luovuutta.
 • Älä vähättele vaan pikemminkin ylpeile saavutuksillasi.

Onnea työnhakuun!

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.