CV ja henkilötiedot – mitä tietoja on hyvä ilmoittaa?

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
CV ja henkilötiedot – mitä tietoja on hyvä ilmoittaa?

Työnhakuprosessissa on tärkeää esittäytyä rekrytoijalle mahdollisimman hyvin. Mutta mitä henkilötietoja CV:ssä tulee mainita? Mitkä tiedot ovat relevantteja ja mitkä kannattaa jättää pois? Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä ja esimerkkejä tiedoista, joita CV:stä odotetaan löytyvän.

Nämä henkilötiedot kuuluvat CV:hen

Tässä ovat ne henkilötiedot, jotka tulee aina olla CV:ssä:

1. Etu- ja sukunimi

Aloita CV:si yläosa koko nimelläsi. Älä käytä lyhenteitä tai alkukirjaimia. Jos haet englanninkielistä virkaa ja sinulla on epätyypillinen nimi, voit halutessasi lisätä loppuun ”she/her/hers” tai ”he/him/his”, jotta sinua osataan puhutella oikein. Suomeksi tämä ei ole tarpeen, kiitos neutraalin hän-pronominin.

2. Osoite

Vaikka koko osoitteen ilmoittaminen CV:ssä voi tuntua hieman vanhanaikaiselta, on se silti suositeltavaa. Aiemmin osoitetta käytettiin postin lähettämiseen, kun taas nykyään kaikki viestintä tapahtuu sähköpostitse. Potentiaaliset työnantajat voivat kuitenkin käyttää osoitettasi myös matkakustannusten laskemiseen.

Jos et halua mainita koko osoitettasi postinumeroineen, mainitse ehdottomasti vähintään paikkakuntasi.

3. Puhelinnumero

Varmista, että yhteystietosi ovat oikein. Väärä puhelinnumero tai sähköpostiosoite voi jättää työhaastattelun pelkäksi haaveeksi: se ei ole ainoastaan huolimatonta, vaan voi myös estää rekrytoijaa ottamasta sinuun yhteyttä.

Lisäksi noin 15 % ihmisistä kärsii lukihäiriöstä. Jos luvussa on seitsemän tai kahdeksan numeroa vieri vieren, keskimäärin 15 % rekrytoijista voi kokea vaikeuksia niiden lukemisessa. Suosittelemme siksi aina antamaan numerot kolmen tai neljän numeron ryhmissä. Se helpottaa niiden lukemista.

Oikein
040 123 4567
Väärin
0401234567
Kun kirjoitat CV:tä englanniksi, muista lisätä suuntanumero (+358) puhelinnumerosi eteen.

4. Sähköpostiosoite

Käytä aina ammattimaista sähköpostiosoitetta CV:ssäsi. Ammattimainen sähköpostiosoite on yleensä etu- ja sukunimesi. Älä käytä lyhenteitä tai humoristista nimeä.

Monet nuoret käyttävät verkossa lempinimeä. ”HuumoriHeikki123” voi toimia YouTuben kommenttikentässä, mutta CV:ssä se näyttää erittäin epäammattimaiselta. Pitäydy aina asiallisuudessa.

5. Syntymäaika

Vaikka rekrytoijat eivät saisi tehdä päätöksiä iän perusteella, niin silti tehdään. Syy tähän voi olla vaikkapa ”tiimin monimuotoisuuden varmistaminen”. Siksi suosittelemme aina mainitsemaan syntymäaikasi. Tällöin HR-päälliköt eivät ainakaan pidä outona sitä, että CV:ssäsi on vain vähän kokemusta, kun olet vasta 20-vuotias.

Esimerkki CV:n henkilötiedoista

Varmista, että mainitset henkilötietosi seuraavassa järjestyksessä CV:ssäsi:

 1. Koko nimi
 2. Osoite (sisältäen postinumeron)
 3. Puhelinnumero
 4. Sähköpostiosoite
 5. Syntymäaika

Tältä se voisi näyttää CV:ssäsi:

Nimi: Eero Virtanen

Osoite: Ysitie 27, 08150, Oulu

Puhelinnumero: 046 084 6417

Sähköpostiosoite: [email protected]

Syntymäaika: 16.8.2002

Valinnaiset henkilötiedot

Joissakin tapauksissa voi olla aiheellista mainita myös muita henkilötietoja. Tämä riippuu kyseessä olevasta tehtävästä ja omasta tilanteestasi. Alla ovat suosituksemme:

1. Syntymäpaikka

Syntymäpaikkaa ei yleensä mainita, ellei se ole jostain syystä eduksi. Tämä voisi tarkoittaa tapausta, jossa tehtävä vaatii erityistä tietoa tietyltä alueelta. Esimerkkejä:

 • Haet oppaan tehtävää synnyinkaupungistasi.
 • Haluat työskennellä tuonnin ja viennin päällikkönä ja olet syntynyt Kiinassa, mutta asut Suomessa.

2. Siviilisääty

Kuten syntymäpaikan, siviilisäädyn mainitseminen on melkeinpä aina tarpeetonta. Useimmissa tapauksissa se voi johtaa ennakkoluuloihin, joten on parempi jättää tämä tieto pois CV:stä. Jos kuitenkin haet työtä varhaiskasvatuksen alalla ja olet naimisissa oleva vanhempi, siviilisäätysi ja lastesi lukumäärän mainitseminen voi olla aiheellista.

3. Kansallisuus

Kuten siviilisäädyn kohdalla, kansallisuuden mainitseminen voi aiheuttaa ennakkoluuloja. On kuitenkin tilanteita, joissa sen lisääminen CV:hen voi olla hyödyllistä. Esimerkiksi jos sinulla on ulkomaalaiselta kuulostava nimi, mutta olet syntynyt Suomessa. Tai jos haet työpaikkaa ulkomailta, kansainvälisestä yrityksestä tai jos koet, että kotimainen kielitaitosi olisi hyödyksi uudessa tehtävässä.

4. Ajokortti

Joissakin tapauksissa on aiheellista mainita ajokortti CV:ssäsi. Esimerkkejä:

 1. Sinun täytyy matkustaa paljon työssäsi.
 2. Toimit kuljettajan tehtävässä.
 3. Työpaikkasi sijainti on hankalasti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä.

Muissa tapauksissa ajokortin lisääminen ei tuo lisäarvoa.

5. Tehtävänimike

Suosittelemme aina lisäämään työpaikkailmoituksessa kerrotun tehtävänimikkeen CV:hesi. Monilla yrityksillä on erilaisia nimityksiä tietyille tehtäville, kuten ”ohjelmoija”, ”ohjelmistokehittäjä” ja ”kehittäjä”. Käyttämällä tarkkaa tehtävänimikettä osoitat, että puhut yrityksen kieltä.

6. Kuva

CV:n henkilötiedot antavat rekrytoijalle käsityksen siitä, kuka olet. Siihen kuuluu myös hyvä kuva. Valitse sellainen kuva, jossa näytät ammattimaiselta. Lomakuvat lyhythihaisessa paidassa ja aurinkolaseissa eivät siis ole käypä vaihtoehto. Varmista kuvan terävyys ja ajantasaisuus. Luonnollinen hymy on plussaa. Koska CV-kuva on usein melko pieni, sen kannattaa yltää vain olkapäihin asti – ei siis näyttää koko vartaloasi.

Henkilötiedot, joiden avulla erotut joukosta

Haluatko erottua joukosta ja lisätä mahdollisuuksiasi tulla valituksi? Voit mainita joitakin ylimääräisiä tietoja, joilla erotut eduksesi. Tässä ovat suosituksemme:

 1. Oma verkkosivusto: Onko sinulla oma verkkosivusto tai portfolio? Se on syytä mainita! Tämä on erityisen tärkeää IT-alalla ja luovissa tehtävissä.
 2. LinkedIn: Jokaisen hakijan kannattaa lisätä päivitetty ja ammattimainen LinkedIn-profiili ansioluetteloon.
 3. Muut sosiaalisen median tilit: Tällä emme tarkoita Facebookia ja Instagramia, vaan esimerkiksi graafisten suunnittelijoiden Dribbble-tiliä tai ohjelmoijien GitHub- ja Stack Overflow -sivuja.
Miten kirjoittaa hyvä CV
Opi, miten teet vaikutuksen rekrytoijiin CV:llä, joka erottuu muista - yksinkertaisesti ja tehokkaasti!
Lue artikkeli

Älä mainitse näitä henkilötietoja

On olemassa myös tietoja, jotka CV:stä kannattaa jättää pois. Nämä koostuvat pääosin sellaisista tiedoista, jotka eivät kerro mitään pätevyydestäsi eivätkä siksi tuo lisäarvoa CV:hesi.

 1. Sukupuoli
 2. Toiset nimet
 3. Uskonnollinen vakaumus
 4. Poliittinen kanta
 5. Etnisyys
 6. Seksuaalinen suuntautuminen
 7. Palkkatiedot

Miten henkilötiedot lisätään CV:hen?

Kun olet selvittänyt itsellesi, mitkä tiedot haluat ilmoittaa CV:ssä, voit seuraavaksi lisätä ne näkyvälle paikalle. Suositus on sijoittaa ne CV:n yläosaan. Ole lyhytsanainen, tiivistävä, ammattimainen ja konkreettinen.

Voit tuoda selkeyttä henkilötietoihisi luomalla otsikoita tai lisäämällä kuvakkeita.

Johtopäätös

CV:hen on tärkeää sisällyttää relevantit henkilötiedot, kuten koko nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja syntymäaika. Harkitse myös valmiiksi jäsennellyn CV-pohjan käyttämistä varmistaaksesi, ettei sinulta jää huomaamatta jotakin tärkeää tietoa.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.