15 karseaa CV-kliseetä, joita kannattaa välttää

Author Miranda Adriaanse
Kirjoittanut: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
15 karseaa CV-kliseetä, joita kannattaa välttää

CV:tä luodessasi sinun tulee muotoilla lauseesi huolellisesti. Saattaa olla houkuttelevaa täyttää CV:si kliseillä ja standardilauseilla toivoen, että se tekee vaikutuksen rekrytoijaan tai tulevaan työnantajaan. Valitettavasti tämä voi usein vaikuttaa päinvastaisesti, etkä erotu joukosta. Ongelma on, että kliseet eivät usein kerro paljoa asiantuntemuksestasi, pätevyyksistäsi ja osaamisestasi. Lisäksi rekrytoijat lukevat samoja sanoja useita kertoja päivässä, mikä tekee niistä epäuskottavia. Tässä artikkelissa jaamme suurimmat CV-kliseet, joita sinun tulisi välttää, jotta CV:si ei päädy suoraan roskakoriin.

Miksi et saisi mainita kliseitä CV:ssäsi

Kliseitä täynnä oleva CV ei vakuuta eikä tee vaikutusta työnantajiin. Tärkeää on, että hakija toimittaa todisteet siitä, että hän sopii kyseiseen tehtävään. Tämä tarkoittaa, että hakijan on mainittava oikeat taidot ja osaaminen sekä soveltuvat tulokset ja saavutukset, jotka osoittavat hänen täyttävän kaikki tehtävän vaatimukset. Epämääräiset sanat tai yleisesti käytetyt lauseet eivät usein ole tarpeeksi spesifisiä tekemään suorituksista ja taidoista ainutlaatuisia.

Vältä näitä 15 CV-kliseettä

1. “Erinomainen suullinen ja kirjallinen viestintä”

Onko näin? Mistä se käy ilmi? Tämä väite ei aluksi kerro mitään ja sitä käytetään erittäin usein. Jos haet journalistin tai muun toimituksellisen tehtävän, tämä ei riitä. Sinun on annettava tähän enemmän kontekstia. Ole spesifisempi antamalla esimerkkejä tilanteista, joissa viestintätaitosi ovat tulleet esiin.

2. “Annan suosittelijoiden nimet pyydettäessä”

Mahdolliset työnantajat eivät ole ensimmäisessä vaiheessa kiinnostuneita suosituksista. Niitä voidaan kysyä myöhemmin rekrytointiprosessin aikana.

3. “Työskentelen tarkasti ja tuloshakuisesti”

Kuka tahansa voi sanoa näin, mutta mistä se käy ilmi? On paljon parempi korvata tämä mainitsemalla urasi aikana tapahtuneita tapahtumia ja tosiasioita, jotka osoittavat, että olet todella tuloshakuinen. Sama pätee “Tavoitteellinen”-väitteeseen.

Oikein
Myyntipäällikkönä nostin myyntilukuja 40 % keskittymällä asiakasstrategioihin ja tehokkaaseen tiimin motivointiin.
Väärin
Olen erittäin tuloshakuinen ja työskentelen aina huolellisesti.

4. “Luova”

On toki tehtäviä, joissa on tärkeää olla luova, esimerkiksi graafisia suunnittelijoita. Mutta silloinkin sinun tulee näyttää luovuutesi (esimerkiksi portfolion avulla) sen sijaan, että vain puhuisit siitä.

Myös 'out of the box' -ilmaisua käytetään yhä paljon. Mutta mitä se todella tarkoittaa? Että sinulla on tietty ajattelutapa ja että se voi joskus poiketa tavasta, jolla asiat tehdään? Kuvaile mieluummin, kuinka olet käyttänyt aivojasi luovasti tietyssä tilanteessa. Se kertoo enemmän kuin fraasi 'out of the box'.

5. “Tiimipelaaja”

Monet hakijat kirjoittavat olevansa tiimipelaajia. Mutta mitä se todella tarkoittaa? On paljon parempi kuvailla, millaista kokemusta sinulla on tiimityöstä, yhteistyöstä ja johtajuudesta osoittaaksesi tämän taidon.

6. “Intohimoinen”

Kaikki sanovat olevansa intohimoisia työssään, mutta todellisuus on, että suuri osa ihmisistä tekee työtä rahan takia. Jatkaisitko työskentelyä 40 tuntia viikossa, jos voittaisit lotossa?

Työnantajat tietävät tämän myös. Se ei ole lainkaan paha asia. Mutta siksi 'intohimoisuus' työhön on suuri CV-klisee, joka usein vaikuttaa epäuskottavalta.

7. “Vastuussa …”

Varmista, ettei jokainen työkokemuksen kohdassa oleva luettelomerkki ala 'vastuussa ...'. Se ei ole miellyttävää luettavaa ja on melko tylsää. Käytä mieluummin toimintaverbejä kuvaamaan tehtäviäsi.

Toimintaverbit ansioluettelossasi
Voit tehdä vaikutuksen CV:lläsi käyttämällä toimintaverbejä. Mutta mitä toimintaverbit oikein ovat ja miten niitä käytetään? Ota selvää tästä.
Lue artikkeli

8. “Kokenut (ammatti X)…”

“Kokenut markkinoija”, “Kokenut myyntihenkilö”, “Kokenut ohjelmoija”, ne ovat kaikki kuvauksia, joita hakijat usein käyttävät. Ongelmana on, että 'kokenut' ei kerro paljon. Mitä 'kokenut' tarkoittaa? 5 vuoden työkokemusta, 10 vuoden työkokemusta? Joskus hakijat, joilla on 5 vuoden kokemus ovat parempia kuin 10 vuotta työskennelleet.

9. “Luotettava”

Tietenkin olet luotettava, muuten et hakisikaan kyseiseen tehtävään. Se on sanana mitäänsanomaton, eikä henkilöstöhallinnossa siitä ole hyötyä. Pyri sen sijaan tuomaan esiin tilanteita, joissa olet nähnyt ylimääräistä vaivaa ja erottua siten joukosta (mikä osoittaa luotettavuutesi).

Oikein
Tein ylitöitä varmistaakseni, että kaikki tehtävät valmistuvat ajoissa erittäin tärkeässä projektissa, mikä johti onnistuneeseen projektin toimitukseen ilman viivästyksiä.
Väärin
Olen erittäin luotettava työntekijä, joka on aina valmiina ja saavuttaa aina määräajat. Ylitöiden tekeminen ei ole minulle ongelma.

10. “Poikkeuksellinen”

Jos olet niin mahtava, älä mainitse sitä suoraan. Luo sen sijaan CV:eesi ylimääräinen osio saavutuksillesi, palkinnoillesi tai kunnianosoituksillesi. Näin annat hienovaraisesti ymmärtää, että sinulla on asiantuntemusta ja hyvä maine alallasi.

11. “Ihmisten kanssa toimeentuleva”

Hienoa, osaat siis toimia ja kommunikoida ihmisten kanssa. Työnantajat arvostavat tätä tietysti, mutta ei ole hyödyllistä mainita sitä erikseen. Näytä mieluummin, miksi pärjäät niin hyvin ihmisten kanssa. Mistä käy ilmi, että olet erityisen empaattinen?

12. “Joustava & sopeutumiskykyinen”

Työnantajat olettavat jo, että olet jossain määrin valmis toimimaan yrityksen tavoilla. He myös olettavat, että jos jotain yllättävää tapahtuu, olet valmis muuttamaan aikatauluasi.

13. “Kova työntekijä”

Sama pätee 'omistautuneeseen'. Kaikkien on työskenneltävä kovasti. Se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

14. “Itsenäinen”

CV:ssä hakijat usein kirjoittavat "Osaan työskennellä hyvin itsenäisesti", mutta onko tämä todella se, mikä erottaa sinut muista ehdokkaista? Se ei valitettavasti tuo paljoa lisäarvoa.

15. “Motivoitunut”

Motivaatio on usein jotain, jonka todistat työpaikalla esimerkiksi näkemällä ylimääräistä vaivaa. Ellei sinulla ole siitä hyvää esimerkkiä, on parempi jättää se pois CV:stä.

Mitä sanoja voit käyttää CV:ssäsi?

Kyse ei todellakaan ole siitä, että et voi enää käyttää yhtäkään sanaa. Voimakkaasti esiin tulevat sanat tekevät edelleen ihmeitä.  Tässä on esimerkkejä sanoista, joita voit käyttää CV:ssäsi:

  • Ohjannut
  • Hallinnut
  • Työskennellyt yhdessä
  • Esitellyt
  • Suorittanut
  • Järjestänyt
  • Ohjannut
  • Saavuttanut
  • Tutkinut
  • Suunnitellut
  • Tunnistanut
  • Koordinoinut
  • Analysoinut

Nämä ovat positiivisia sanoja, jotka tuovat lisävoimaa. Ne ovat sanoja, jotka osoittavat, mitä olet saavuttanut.

Johtopäätös

Monet hakijat lankeavat ansaan mainitsemalla aina muutaman CV-kliseen ansioluettelossaan. Toivottavasti olemme vakuuttaneet sinut siitä, että usein on paljon parempi jättää ne pois CV:stä tai antaa konkreettisia esimerkkejä, jotka osoittavat, että sinulla todella on väittämäsi ominaisuudet. Jakamalla määritelyjä tuloksia ja kokemuksia teet CV:stäsi erottuvan ja vakuuttavamman potentiaalisille työnantajille.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Miranda Adriaanse
Mirandalla on vaikuttava 20 vuoden ura HR-neuvojana, ja tässä ajassa hänelle on karttunut syvällistä tietämystä. Nyt hän keskittyy kirjoittamaan aiheeseen liittyviä artikkeleita, joissa hän jakaa laajaa kokemustaan ja asiantuntemustaan. Teksteissään Miranda yhdistää käytännön näkemyksiä teoreettiseen tietoon, mikä tekee hänen artikkeleistaan ​​lähestyttäviä ja ymmärrettäviä laajalle yleisölle. Mirandan kyky ilmaista tiedot selkeästi tekee hänestä erinomaisen lähteen kaikille työnhakijoille.