Toimintaverbit ansioluettelossasi: 20 hyvää esimerkkiä

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Toimintaverbit ansioluettelossasi: 20 hyvää esimerkkiä

CV on ensimmäinen asia, jonka potentiaalinen työnantaja näkee sinusta. Erottuaksesi hakijoiden joukosta CV:si ei saa olla yksitoikkoinen tai tylsä. Ansioluettelosi vahvistamiseksi ja dynaamisemmaksi tekemiseksi on suositeltavaa käyttää toimintaverbejä. Toimintaverbien sisällyttäminen tekee CV:stäsi mielenkiintoisemman lukea ja pitää rekrytoijan huomion pidempään. Tällaiset yksityiskohdat voivat tehdä eron työnhakuprosessissa.

Mitä toimintaverbit ovat?

Toimintaverbit ovat verbejä, jotka kuvaavat henkilön suorittamia toimia. CV:ssä niitä käytetään korostamaan tiettyjä saavutuksia, tehtäviä tai tuloksia, kuten 'suunnitella', 'koordinoida', 'johtaa'. Sanat antavat CV:lle enemmän dynaamisuutta ja voimaa, koska ne korostavat hakijan toimia.

Katso alla olevaa esimerkkiä; kumpi vaikuttaa vahvemmalta?

Oikein
Laadin uuden markkinointistrategian ja toteutin sen, mikä johti liikevaihdon 20 %:n kasvuun.
Väärin
Työssäni markkinointipäällikkönä kasvatin liikevaihtoa.

Jos kerrot rekrytoijalle olevasi paras ehdokas tiettyyn tehtävään, sinun on myös näytettävä todisteet siitä, muuten hänellä ei ole syytä uskoa sinua. Toimintaverbit voivat auttaa tässä, koska ne tarjoavat konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä olet saavuttanut ja miten olet sen tehnyt. Ne kuvaavat taitojasi ja kykyäsi saada aikaan tuloksia. Toimintaverbit tekevät saavutuksistasi mitattavia ja määriteltyjä, mikä helpottaa rekrytoijaa näkemään, kuinka voit lisätä arvoa heidän organisaatiossaan.

On myös tieteellisesti todistettu, että rekrytoijat suosivat ansioluetteloita, joissa on käytetty toimintaverbejä. Passiivisilla verbeillä luot passiivisia lauseita, jotka voivat heikentää CV:si tasoa.

Kuinka käytät toimintaverbejä CV:ssäsi?

Yksi yleinen virhe, jonka työnhakijat tekevät, on toimintaverbin väärinkäyttö. Käydään läpi joitakin esimerkkejä:

Oikein
Koordinoi 10 vapaaehtoisen ryhmää suuressa keräystapahtumassa, joka tuotti yli 25 000 euroa hyväntekeväisyyteen.
Väärin
Vastuussa 10 vapaaehtoisen ryhmän koordinoinnista suureen keräystapahtumaan.

Hyvä esimerkki käyttää verbiä aktiivisella tavalla. Toinen esimerkki käyttää sitä passiivisessa muodossa, mikä tekee siitä paljon heikomman.

Oikein
Uusi palautejärjestelmä toteutettu asiakkaille, mikä nosti asiakastyytyväisyyttä 15 %.
Väärin
Vastuussa uuden palautejärjestelmän toteuttamisesta.

Missä voit käyttää toimintaverbejä CV:ssäsi?

Paras paikka käyttää toimintaverbejä on työnkuvauksissa. Työkokemus on tärkein osa, jossa sinun on käytännössä toimitettava kaikki todisteet siitä, että olet ehdokas, jota yritys etsii. Käytä jokaisessa luetelmakohdassa toimintaverbiä vahvistamaan saavutuksiasi ja tuloksiasi ja muotoile ne aktiivisiksi lauseiksi.

Voit toki sisällyttää niitä myös muihin ansioluettelosi osiin, kuten profiiliisi ja koulutustietoihisi.

Vahvojen toimintaverbien ja aktiivisten lauseiden avulla voit välittää energisen vaikutelman työnantajalle. Vältä passiivista kielenkäyttöä, sillä passiivinen lause saa sinut vaikuttamaan passiiviselta ja sitoutumattomalta hakijalta.

20 esimerkkiä toimintaverbeistä

Tässä on 20 esimerkkiä yleisimmin käytetyistä toimintaverbeistä:

  1. Johtaa: Johti ja valmensi 10 myyntihenkilön tiimiä.
  2. Koordinoida: Perusti ja koordinoi menestyksekästä markkinointikampanjaa uuden tuotteen tuomiseksi markkinoille. Saavutti 50 000 euron liikevaihdon ensimmäisellä neljänneksellä.
  3. Jalkauttaa: Onnistuneesti jalkautti uuden laadunvalvontaohjelman, mikä johti 10 % laskuun palautusten määrässä.
  4. Luoda: Loi ja julkaisi viikoittaisen uutiskirjeen yli 50 000 tilaajalle.
  5. Kouluttaa: Koulutti ja ohjeisti uusia työntekijöitä.
  6. Järjestää: Järjesti laajamittaisen asiakastapahtuman, johon osallistui yli 200 henkilöä.
  7. Kehittää: Kehitti uuden koulutusohjelman uusille työntekijöille, mikä johti 15 %:n kasvuun tuottavuudessa.
  8. Neuvotella: Neuvotteli uudet hankintahinnat, mikä johti vuosittaiseen 25 000 euron säästöön.
  9. Toteuttaa: Toteutti merkittävän projektin yrityksen verkkosivuston uudelleenrakentamiseksi aikataulun ja budjetin puitteissa.
  10. Kasvattaa: Teki muutoksia landing pagelle, mikä nosti konversioprosenttia 1,2 prosenttiyksikköä.
  11. Lanseerata: Lanseerasi uuden myyntiskriptin, jolla saavutettiin keskimäärin 50 % enemmän myyntiä.
  12. Saavuttaa: Saavutti yli 50 000 euron liikevaihdon yhden neljänneksen aikana. Tämän ansiosta olin ykkönen myyntihenkilöstössä.
  13. Analysoida: Analysoi asiakas- ja myyntitietoja, jonka avulla tunnisti uusia myyntimahdollisuuksia. Keskimääräinen tilausarvo nousi tämän seurauksena keskimäärin 10 %.
  14. Parantaa: Paransi asiakaspalvelutiimin viestintää, mikä johti kokonaisvalitusten vähenemiseen noin 20 %.
  15. Perustaa: Perusti sosiaalisen median kampanjan, mikä johti kaksinkertaistumaan seuraajamäärässä kaikilla sosiaalisen median kanavilla.
  16. Rakentaa: Rakensi monipuolisen toimittajaverkoston, jonka avulla voitiin säästää noin 15 % hankintakustannuksissa.
  17. Valmentaa: Valmensi uutta henkilöstöä kehittämään myyntitaitojaan, mikä johti 10 %:n kasvuun liikevaihdossa.
  18. Hallita: Hallinnoi 15 työntekijän tiimiä tavoitteiden ja määräaikojen saavuttamiseksi.
  19. Ratkaista: Ratkaisi suuria toimitusketjun ongelmia ottamalla yhteyttä useisiin toimittajiin, mikä mahdollisti keskimäärin viikon aikaisemman toimituksen asiakkaille.
  20. Vähentää: Vähensi yleisiä tuotantokustannuksia 5 % tehokkaampien työprosessien käyttöönoton myötä.

Vältä sanoja, jotka eivät lisää mitään

Monet työnhakijat tekevät virheen käyttämällä 'täytesanoja' ansioluettelossaan. Tällaisia sanoja käytetään yleensä keskusteluissa, mutta ne eivät kuulu ansioluetteloon.

Esimerkkejä täytesanoista:

  • Ilmeisesti
  • Ehdottomasti, varmasti, vain, suunnilleen
  • Melkein, oikeastaan
  • Periaatteessa
  • Epäilemättä
  • Käytännössä, suhteellisesti, arviolta
  • Suurimmaksi osaksi, kohtuullisesti

Tarkista CV:si vielä kerran huolellisesti, ettet ole vahingossa käyttänyt tällaisia sanoja. Korvaa ne tarvittaessa hyvillä, aktiivisilla sanoilla.

Miten kirjoittaa hyvä CV
Opi, miten teet vaikutuksen rekrytoijiin CV:llä, joka erottuu muista - yksinkertaisesti ja tehokkaasti!
Lue artikkeli

Mainitse myös alakohtaiset sanat

Jokaisella ammatilla ja alalla on erityisiä sanastoja ja avainsanoja, jotka ovat välttämättömiä lisätä ansioluetteloon. Nämä termit eivät ainoastaan tee CV:stä tehokkaampaa ja relevantimpaa, vaan myös vakuuttavampaa potentiaalisille työnantajille kyseisellä alalla. Alakohtaisten sanojen käyttö CV:ssä osoittaa, että olet perehtynyt alaan ja sen erityispiirteisiin.

Jos haet työpaikkaa IT-alalta, käytä termejä kuten 'ketterät menetelmät', 'Python-ohjelmointi' tai 'pilvipalvelut'. Nämä termit heijastavat teknistä osaamistasi ja asiantuntemustasi, mikä on välttämätöntä rooleissa kyseisellä alalla. Erityisesti, jos tällaiset sanat mainitaan työpaikkailmoituksessa, on välttämätöntä lisätä ne, sillä on todennäköistä, että potentiaalinen työnantaja käyttää automaattista ohjelmistoa, joka skannaa CV:si ja tarkistaa, että sinulla on nämä tärkeät avainsanat mukana.

Johtopäätös

Hyvien toimintaverbien käyttäminen CV:ssäsi voi olla ratkaisevan tärkeää erottautuessasi muista hakijoista. Tästä syystä on viisasta miettiä tarkkaan sanavalintasi ja valita sanat ja lauseet, jotka sopivat ammattiin ja alaan, jolle haet.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.