Kuinka tehdä perus-CV? (+ hyödyllisiä esimerkkejä)

Kuinka tehdä perus-CV? (+ hyödyllisiä esimerkkejä)

CV:n lähettämisessä on tärkeää mukauttaa CV toimialaan ja organisaatioon, jolle lähetät sen. Tarkoittaako tämä, että sinun täytyy kirjoittaa ja rakentaa CV uudestaan jokaiseen työpaikkaan? Ei tietenkään, sillä se olisi aikaa vievää ja tarpeetonta. On järkevämpää luoda perus-CV. Lue alta kuinka tehdä se parhaiten.

Mikä on perus-CV?

Perus-CV:ssä on kaikki tietosi liittyen henkilökohtaisiin tietoihin, profiiliin, työkokemukseen, koulutukseen, taitoihin ja muihin lisäosiin. Kaikki nämä tiedot voivat olla oleellisia mahdollisessa työhakemuksessa. Ajatuksena on, että sinulla on hyvä pohja, josta sinun tarvitsee vain poistaa ja optimoida tietoja, kun haet töitä, sen sijaan että tekisit aina täysin uuden CV:n.

Miksi tehdä perus-CV?

Kuten sanottu, perus-CV:ssä on kaikki tietosi. Kun löydät kiinnostavan työpaikkailmoituksen ja haet työtä, työstät perus-CV:täsi edelleen varmistaaksesi, että se vastaa työpaikkailmoitusta ja organisaatiota. Koska perus-CV:ssäsi on kirjaimellisesti kaikki tiedot, sinun tarvitsee vain poistaa tietyt asiat ja tehdä pieniä muutoksia. Sinun ei siis tarvitse aloittaa aina alusta, vaan sinulla on pohja, josta voit työskennellä.

Esimerkki:

Nykyisessä työpaikassasi saatat olla web-kehittäjä, mutta työpaikkailmoituksessa haetaan ohjelmoijaa. Sinun on silloin korvattava perus-CV:ssäsi sana "ohjelmoija" sanalla "web-kehittäjä".

Perus-CV voi olla erittäin hyödyllinen, jos et vielä aktiivisesti etsi uutta työpaikkaa, vaan olet vielä selvittämässä, mikä tehtävä voisi sopia sinulle. Pienillä muutoksilla voit mukauttaa perus-CV:si sopivaksi tehtävälle.

Perus-CV:n omistaminen säästää aikaa ja varmistaa, että voit todella räätälöidä CV:si tiettyä tehtävää varten.

Kuinka teet perus-CV:n?

Perus-CV:hen laitat kaikki tietosi ja vasta kun todella haet töitä, poistat asiat, jotka eivät ole oleellisia. Alla kuvataan kunkin osan sisältö, joka sinun tulee sisällyttää perus-CV:hen.

1. Henkilökohtaiset tiedot

Henkilökohtaisilla tiedoilla tarkoitamme seuraavaa:

  • Etu- ja sukunimi
  • Osoite
  • Puhelinnumero
  • Sähköpostiosoite
  • Syntymäaika
  • Linkit sosiaaliseen mediaan, kuten LinkedIn-profiiliin.

2. Profiilikuva

Lisää ammattimainen valokuva perus-CV:hen. Jos otat kuvan itse, huomioi seuraavat seikat:

  • Varmista, että tausta on valkoinen ilman maalauksia yms.
  • Käytä ammattimaista vaatetusta.
  • Huolehdi oikeasta valaistuksesta.
  • Katso kameraan ja hymyile.

3. Profiili

Tässä osiossa kirjoitat yleisen profiilin itsestäsi. Profiiliteksti tarjoaa lyhyesti käsityksen itsestäsi ja siitä, miten organisaatio voisi hyötyä sinusta. Mitä osaamista tuot? Mikä on vahvuutesi ja mitkä ovat tavoitteesi? Se on hyvin lyhyt esittely itsestäsi. Yleisen profiilin kirjoittamisessa tulee ottaa huomioon seuraava:

  • Esittele itsesi ja anna persoonallisuutesi näkyä.
  • Varmista, että profiilisi on korkeintaan 5 lausetta pitkä.
  • Kysy perheenjäseniltä, ystäviltä tai (entisiltä) kollegoilta, mitkä piirteet kuvaavat sinua henkilönä, ja ota tämä mukaan profiiliisi.

Esimerkki yleisestä profiilista:

Olen oppimishaluinen, motivoitunut ja innostunut. Olen valmistunut yhteiskuntatieteistä ja olen aina utelias ymmärtämään, mihin ihmiset perustavat päätöksensä ja käyttäytymisensä. Tämä uteliaisuus on saanut minut tutkimaan monimutkaisia vuorovaikutuksia yhteiskunnallisissa rakenteissa ja ymmärtämään, kuinka ne vaikuttavat yksilölliseen ja kollektiiviseen käyttäytymiseen. Etsin työpaikkaa, jossa voin käyttää luovuuttani ja työskennellä motivoituneen ja mukavan tiimin kanssa.

4. Työkokemus

Lisää perus-CV:hen kaikki työkokemuksesi sisältäen tehtävät ja vastuut. Muutamia vinkkejä tähän:

  • Käytä luettelomerkkejä pitääksesi asiat selkeinä.
  • Tee tehtävistäsi ja toimistasi konkreettisia mainitsemalla lukuja, prosentteja ja muita mittareita.

Jokaisesta työkokemuksesta ilmoitat seuraavat tiedot:

  1. Tehtävänimike
  2. Työnantajasi nimi
  3. Työpaikkasi sijainti
  4. Aloitus- ja lopetuspäivämäärä (kuukausi & vuosi)
  5. Kuvaus

Kuvausta kirjoittaessasi vietät todennäköisesti paljon aikaa. Lisäksi on vakuuttavaa jos voit yhdistää tiettyjä tuloksia tehtäviisi:

Oikein
Saavutin 20% liikevaihdon kasvun uuden tuotteen lanseerauksen myötä.
Väärin
Toin uuden tuotteen markkinoille.

5. Koulutukset

Tässä osassa mainitset kaikki koulutukset, joita olet suorittanut. Listaa koulutukset mahdollisimman tarkasti: mainitse vuodet, mitä opit ja teit, mistä graduistasi oli kyse ja oletko saanut tutkinnot.

6. Taidot

Perus-CV:ssäsi listataan kaikki taitosi. Ole mahdollisimman kattava. Jokainen taito, joka sinulla on, tulisi mainita. Voit halutessasi tehdä eroa kovien ja pehmeiden taitojen välillä.

Kovat taidot ovat tiettyjä kompetensseja ja tietämystä, jotka ovat tarpeen tehtävän hoitamiseksi. Ne ovat taitoja, joita voidaan opettaa. Esimerkkinä voidaan mainita tietyn ohjelmiston tuntemus.

Pehmeät taidot ovat henkilökohtaisia, emotionaalisia, sosiaalisia ja älyllisiä taitoja. Nämä taidot ovat paljon vaikeammin mitattavissa kuin kovat taidot. Esimerkkejä pehmeistä taidoista on mm. yhteistyökykyisyys ja ongelmanratkaisutaito.

7. Muut osiot

Muut osiot CV:ssä antavat enemmän kuvaa henkilöstä CV:n takana. Perus-CV:ssä sisällytät mahdollisimman paljon tietoa, jotta voit myöhemmin poistaa sen, jos se ei ole oleellista tehtävälle. Muissa osioissa tulee ajatella seuraavia:

8. Valitse CV:si muoto

Useimmissa tapauksissa CV kirjoitetaan käänteisessä kronologisessa järjestyksessä (kronologinen CV), jossa viimeisin työnantajasi on ylhäällä. On kuitenkin olemassa muita muotoja, joita kannattaa harkita:

Nimensä mukaisesti kronologisessa CV:ssä koulutukset ja työkokemus on järjestetty kronologisessa järjestyksessä (alkaen uusimmasta). Tätä CV-tyyppiä käytetään eniten.

Osaamispohjaisessa CV:ssä painotetaan vähemmän työkokemusta ja enemmän taitoja, kompetensseja ja ominaisuuksia, joita henkilöllä on. Tämä CV voi siis olla hyödyllinen, jos haluat tehdä uravaihdon, sinulla on aukko CV:ssäsi tai olet tehnyt monia erilaisia projekteja, esimerkiksi freelancerina.

On hyvä perehtyä eri muotoihin arvioidaksesi, mikä on sinulle sopivin.

Kuinka käytät perus-CV:tä?

Kun olet käynyt läpi kaikki yllä mainitut vaiheet, sinulla on nyt edessäsi kaunis perus-CV. On tärkeää, että pidät tämän CV:n ajan tasalla. Saitko uusia sertifikaatteja, hankitko uusia taitoja, tai veitkö loppuun uusia projekteja jne.? Varmista, että päivität nämä perus-CV:hen.

Aseta muistutus kalenteriisi päivittääksesi perus-CV:si joka neljäs kuukausi.

Miten edetä?

Jos törmäät kiinnostavaan työpaikkailmoitukseen, johon haluat hakea, ota yleinen CV esiin. Tallenna se ensin toisella nimellä, jotta et menetä koko perus-CV:täsi, ja ryhdy töihin. Poista kokemukset, jotka eivät ole relevantteja tehtävälle, mainitse avainsanat, jotka ovat ilmoituksessa, ja poista kaikki oleellinen tieto. Todennäköisesti sinun on vielä muokattava joitakin kohtia, mutta jos kaikki on kuten pitää, säästät paljon aikaa, koska sinulla on jo kaikki tiedot käsillä. Sinun tarvitsee vain personoida ja optimoida CV:si tiettyä hakemusta varten.

Kirjoita kohdennettu CV 7 vaiheen avulla
Tulisiko sinun luoda kohdennettu CV ja mukauttaa se erikseen jokaista hakemusta varten? Se selviää tässä artikkelissa.
Lue artikkeli

Todennäköisesti on tarpeetonta sanoa, että et voi lähettää perus-CV:täsi sellaisenaan rekrytoijalle tai potentiaaliselle työnantajalle. Perus-CV on tarkoitettu sinua varten oppaaksi, jotta voit luoda tarkkaan määritellyn CV:n tiettyä tehtävää varten.

Johtopäätös

  • Perus-CV on erittäin kattava CV, joka sisältää kaikki tiedot ammatillisesta urastasi. Se mahdollistaa nopean ja helpon ammattimaisen CV:n luomisen.
  • Sen tekeminen saattaa vaatia jonkin verran aikaa, mutta säästää paljon aikaa tulevaisuudessa, koska voit nopeasti luoda mukautetun CV:n jokaiselle hakemukselle poistamalla vain tiedot, jotka eivät ole oleellisia haettavalle työpaikalle.
Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

Tämän alustan sisältöpäällikkönä minulla on laaja kokemus onnistuneiden ansioluetteloiden luomisesta. Olen auttanut tuhansia ihmisiä löytämään unelmatyönsä. Osaamiseni tehokkaiden CV:iden ja vakuuttavien työhakemusten luomisessa on keskeistä lähestymistavassani. Tunnustettuna asiantuntijana voittavien CV:iden luomisessa yhdistän ainutlaatuiset näkemykset todistettuihin strategioihin auttaakseni työnhakijoita esittelemään itsensä parhaassa valossa mahdollisille työnantajille.