Mitkä ovat parhaat IT-taidot CV:ssä?

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Mitkä ovat parhaat IT-taidot CV:ssä?

Teknisten taitojen, kuten Photoshopin, CRM- tai ERP-järjestelmien tai tiettyjen ohjelmointikielien hallinta, voi olla ratkaiseva tekijä tiettyyn tehtävään haettaessa. Mutta, kuinka IT-taidot lisätään CV:hen? Ja mitkä niistä ovat ylipäätään mainitsemisen arvoisia? Tässä blogissa näytämme, kuinka voit hyödyntää tietoteknisiä taitoja CV:ssäsi.

Mitä IT-taidot ovat?

IT-taidot ovat teknisiä taitoja, joita tarvitset tietyn teknologian käyttämiseen. Ajattele esimerkiksi ohjelmistojen käyttöä (Photoshop, Jira), ohjelmointikieliä (Java), sähköpostimarkkinointiohjelmistojen (HubSpot) käyttöä tai muita työssäsi paljon käytettäviä työkaluja. Myös laitteistotaidot, kuten fyysisten palvelimien tai ohjelmistojärjestelmien käyttö, ovat haluttuja IT-taitoja.

Miksi IT-taidot ovat tärkeitä CV:ssä?

Miljoonat työpaikat ovat riippuvat tiettyjen ohjelmien, sovellusten ja palvelinten käytöstä sekä työntekijöistä, jotka käyttävät niitä säännöllisesti.

Jos olet työskennellyt tietyn alan parissa jo jonkin aikaa, työnantaja voi olettaa, että sinulla on tarvittavat tekniset taidot. Syvällinen tiettyjen teknisten taitojen omaaminen voi auttaa erottumaan muista ehdokkaista.

Esimerkkejä IT-taidoista CV:ssä

Näyttääksemme, kuinka monenlaisia IT-taitoja on olemassa, olemme koonneet luettelon suosituimmista tietoteknisistä taidoista. Tässä ovat parhaat tekniset taidot:

  • Microsoft Office

Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote, Access

  • Google Drive

Docs, Sheets, Slides, Forms

  • Videoiden muokkaus

Sony Vegas, Adobe Premier Pro, Adobe After Effects, Lightworks, Final Cut Pro, Pinnacle Studio, DaVinci Resolve

  • Graafiset/Suunnitteluohjelmat

Adobe Photoshop/ Illustrator/ Indesign/ Lightroom, AutoCAD, Canva, Sketch, Inkscape, Gimp, Dreamweaver, Blender

  • Äänenkäsittelyohjelmat

Audacity, Adobe Audition, Powersound, Fruit Loops Studio, Blender, Descript

  • Digitaalisen markkinoinnin taidot

Google Analytics, Google Search Console, Google Ads (SEA), SEO, Copywriting, Sosiaalinen media, Facebook Ads, Mailchimp, Ahrefs/ Semrush/ Moz, Yoast, WordPress

  • Ohjelmointikielet

Python, Java, Javascript, C++, C#, C, PHP, GO, Swift, Ruby, R, SQL, SCRUM, Kanban

  • CMS

WordPress, Joomla, Drupal, Wix, Magento

  • E-commerce

Shopify, WooCommerce, BigCommerce

  • Käyttöjärjestelmät

Windows, Mac OS, Linux

  • Projektinhallinta

Basecamp, Monday, Nifty, Jira, Asana, SAP, Trello, Zoho Projects, Podio, MS Teams

Kuten näet, on olemassa valtavasti erilaisia IT-taitoja. Työnantajat olettavat, että sinulla on tietty perustason ICT-osaaminen. Näitä ei tarvitse mainita CV:ssä. Esimerkkejä tällaisista ovat Microsoft Outlookin, Wordin ja Excelin tai Gmailin käyttötaito.

Taidot CV:ssä
Katso, mitkä taidot ovat hyödyllisiä CV:ssä ja opi ilmoittamaan taidot, jotta saat kutsun työhaastatteluun useammin.
Lue artikkeli

Miten lisätä IT-taidot CV:hen?

Monissa CV-esimerkeissä näet sarakkeen, jossa on lueteltu joitakin taitoja. Tässä ei ole mitään väärää, mutta on muitakin kohtia, joissa voit ilmoittaa IT-taitosi. Yleisesti ottaen on neljä paikkaa, joissa voit mainita tietoteknisen osaamisen:

1. IT-taidot profiilissasi

Profiilissasi kuvailet itseäsi muutamalla lauseella. Kuka olet, mitkä ovat tavoitteesi ja mitä haluat saavuttaa? On erittäin vakuuttavaa tuoda esiin jokin merkittävä saavutus, joka osoittaa, että tuotat lisäarvoa. Usein on selvää, mitä tietoteknisiä taitoja tarvitsit tämän saavutuksen toteuttamiseen.

Esimerkki:

Olen Jukka, intohimoinen digitaalisen markkinoinnin ammattilainen. SEO kiehtoo minua. Viime vuonna loin kokonaan uuden verkkosivuston WordPressillä. Ilman linkkien rakentamista saavutin neljässä kuukaudessa 5000 kuukausittaista kävijää. Lisäksi seuraan jatkuvasti digitaalisen markkinoinnin uusimpia trendejä ja kehitystä. Nämä ominaisuudet tekevät minusta sopivan, motivoituneen ja omistautuneen SEO-asiantuntijan.

Tämän jälkeen voit lisätä "SEO"-taidon erilliseen osioon. Olet jo antanut todisteet siitä, että hallitset tämän taidon.

2. Tietotekniset taidot työkokemuksessasi

Useimmiten ICT-osaaminen mainitaan työkokemuksen yhteydessä. Sinun ei tarvitse kertoa yksityiskohtaisesti, mitä tietoteknisiä taitoja olet käyttänyt tiettyjen saavutusten ja tulosten saavuttamiseen. Mahdolliset työnantajat, joilla on kokemusta alalta, ymmärtävät, mitä ohjelmisto- tai laitteistotaitoja kyseisten tulosten saavuttaminen vaati.

Tämä on kuitenkin juuri se paikka, jossa voit korostaa tiettyjä tietoteknisiä taitoja, jotka ovat erittäin tärkeitä haetun tehtävän kannalta. Voit esimerkiksi kuvailla tilanteita, joissa olet käyttänyt näitä taitoja ja mitä ne ovat tuottaneet.

"Olen onnistuneesti toteuttanut uuden palkkajärjestelmän, mikä vähensi virhemarginaalia noin 15 %."

3. IT-taidot muissa osioissa

Työkokemuksen lisäksi voi olla muitakin osioita, joissa olet hankkinut ICT-osaamista tai haluat korostaa sitä. Esimerkki tästä voi olla jonkin kurssin suorittaminen, josta kerrytit tietoteknistä osaamista. Nämä kurssit (tai muut osiot) voit tietysti myös lisätä CV:hen, jos ne ovat haetulle tehtävälle olennaisia.

4. IT-taidot erillisessä “Taidot”-osiossa

Tärkeimmät ja haettuun tehtävään liittyvät taidot listataan yleensä CV:n lopussa erillisessä osiossa. Nämä ovat taitoja, joilla haluat erottautua muista. Älä siis mainitse täällä perustason taitoja, kuten "MS Office".

Valitse tarkkaan, mitä taitoja lisäät:

  1. Lue työpaikkailmoitus huolellisesti

Tutki työpaikkailmoitusta tarkasti ja tee lista vaadituista teknisistä taidoista.

  1. Vertaa työpaikkailmoitusta omiin IT-taitoihisi

Kun tiedät, mitä taitoja organisaatio etsii, voit vastaavasti yhdistää ne omiin taitoihisi. Täsmäävätkö ne? Lisää ne ehdottomasti ansioluetteloon. Puuttuuko joitakin? Älä lisää niitä CV:hen. Valehtelu CV:ssä ei ole koskaan hyvä idea.

  1. Mainitse taitotasosi

Kirjoita tietoteknisten taitojesi perään, kuinka hyvin hallitset kyseisen taidon. Tämä voi olla esimerkiksi asteikolla heikosta vahvaan. Mainitse CV:ssäsi vain ne IT-taidot, joita hallitset hyvin / vahvasti / erittäin vahvasti.

Rajoita tietoteknisten taitojesi määrä noin 3–10:een.

Voit luoda erillisen osion IT-taidoillesi ja toisen osion nimellä "Taidot". Näin teet eron näiden taitojen välillä ja teet siitä selkeän ja jäsennellyn potentiaaliselle työnantajalle.

Miten kehittää ICT-osaamista?

Jos sinulta puuttuu tärkeitä tietoteknisiä taitoja, voit kehittää niitä. Varsinkin nykypäivänä, kun lähes kaikki on digitaalista, on hyvä idea kehittää tietoteknistä osaamista. Hyödynnä esimerkiksi:

  • (Verkko)kurssit: Monet sivustot ja yritykset tarjoavat kursseja. Esimerkkejä ovat Skillshare, Udemy, Coursera ja Codeacademy. Nämä ovat usein erinomaisia kursseja. Arvostetun suomalaisen oppilaitoksen kurssi on kuitenkin yleensä parempi.
  • Kirjat: Jos haluat kehittää tiettyä IT-osaamista, voit myös syventyä kirjoihin vanhanaikaisella tavalla.
  • Bootcampit: Bootcamp on usein lyhyt, 3–6 kuukautta kestävä intensiivinen koulutus, jonka avulla voit oppia monimutkaisia taitoja lyhyessä ajassa.
  • Itse (verkossa) harjoittelu: YouTubessa on sadoittain ilmaisia videoita ja harjoitusmateriaalia jokaisesta mahdollisesta aiheesta.
  • Projektit: Paras tapa oppia on tekemällä. Rakenna jotain, mikä kiinnostaa sinua, esimerkiksi tietty sovellus tai verkkosivusto.
  • Jatkuva harjoittelu: Kun olet saanut perusosaamisen tietystä IT-taidosta, yritä jatkuvasti haastaa itseäsi ja kehittää taitojasi.

Johtopäätökset ja neuvomme

On aina hyvä idea mainita IT-taidot CV:ssäsi, koska lähes jokainen työpaikka vaatii tietoteknisiä taitoja.

Varmista, että lisäämäsi IT-taidot ovat tehtävälle olennaisia ja tuovat lisäarvoa (älä mainitse MS Officea).

Opettele uusia teknisiä taitoja, jos sinulta puuttuu oikeat pätevyydet tiettyyn tehtävään, josta olet kiinnostunut.

Aloita tekemällä oma CV:si. Aiotko luoda ansioluettelon? Klikkaa tästä tarkastellaksesi CV-pohjiamme.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.