Kirjoita kohdennettu CV 7 vaiheen avulla
Ensivaikutelma potentiaaliselle työnantajalle on tärkeä. Siksi olet käyttänyt tunteja luodaksesi kauniin ja kattavan CV:n. Olet sisällyttänyt siihen kaiken työkokemuksesi ja projektit, ja olet jopa lisännyt sertifikaatteja ja kieliä. Lopputuloksena on vaikuttava ja kattava asiakirja. Lähetät täydellisen CV:si jokaisen hakemuksen mukana. Silti sinua ei useinkaan kutsuta haastatteluun. Miten se voi olla mahdollista? Tulisiko sinun luoda kohdennettu CV ja mukauttaa se erikseen jokaista hakemusta varten? Se selviää tässä artikkelissa.
Yksikään työpaikka ei ole samanlainen
Useimmat työnhakijat kirjoittavat yhden CV:n, jota he käyttävät jokaiseen hakemukseen. Ne sisältävät periaatteessa kaiken, mikä on heidän mielestään tärkeää työn kannalta. Ongelma tässä lähestymistavassa on se, että mahdollinen työnantaja tai rekrytoija etsii nimenomaan vastaavuutta avoinna olevaan rooliin. Jokaisella yrityksellä on kuitenkin hieman erilainen tulkinta samankaltaisista tehtävistä. Katso näitä kahta esimerkkiä:
Yritys A: Markkinointipäällikkönä Yritys A:ssa painotetaan digitaalisten markkinointistrategioiden ja online-kampanjoiden hallintaa. Työskentelet tiiviisti web-kehitystiimin kanssa ja analysoit tietoja yrityksen online-läsnäolon parantamiseksi.
Yritys B: Markkinointipäällikkönä Yritys B:ssä keskityt pääasiassa perinteisiin markkinointikanaviin ja tapahtumien hallintaan. Työskentelet ulkoisten kumppaneiden kanssa parantaaksesi brändinäkyvyyttä ja rakentaaksesi asiakassuhteita.
CV:täsi tarkastellaan, jotta löydetään yhteys tehtävän vaatimuksiin. Jos tätä yhteyttä ei löydy, koska olet ehkä sisällyttänyt liikaa epäolennaista tietoa tehtävään nähden, sinua ei kutsuta työhaastatteluun. Juuri tästä syystä sinun tulisi luoda kohdennettu CV ja mukauttaa CV:si jokaiseen hakemukseen. Tutki tarkkaan ja kriittisesti työpaikkailmoitusta ja yritystä, jonne olet hakemassa, ja yritä selvittää, mitä he tarkalleen ottaen etsivät kyseisessä tehtävässä.
Miten kirjoittaa kohdennettu CV?
On selvää, että potentiaaliselle työnantajalle yleinen CV ei ole hyödyllinen. On tärkeää mukauttaa CV:si jokaiseen hakemukseen ja organisaatioon. Tämä saattaa kuulostaa työläältä, mutta se lisää merkittävästi mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi työhaastatteluun.
Näin luot kohdennetun CV:n:
1. Määritä, mikä on tärkeää organisaatiolle
Kohdennetun CV:n luomiseksi sinun on ensin määritettävä, mikä on tärkeää potentiaaliselle työnantajalle. Lue työpaikkailmoitus huolellisesti ymmärtääksesi tarpeet ja prioriteetit. Voit esimerkiksi kysyä itseltäsi:
- Mitkä tehtävät ja vastuut ovat tärkeitä?
- Mitä erityisiä taitoja ja ominaisuuksia he etsivät?
- Mitkä teemat ovat esillä, esimerkiksi johtajuus tai projekteihin osallistuminen?
- Mitä kokemusta vaaditaan tehtävän hyvään hoitamiseen?
- Mitkä asiat ovat ensi vuonna etusijalla?
- Mitkä ovat yrityksen ydinarvot?
- Minkä aloitteiden ja projektien parissa he itse työskentelevät?
2. Kirjoita profiilisi viimeisenä
CV alkaa usein profiililla. Koska se on sivun yläosassa, on houkuttelevaa kirjoittaa se ensimmäisenä. Usein on kuitenkin parempi täyttää ensin muut osiot (kuten työkokemus, koulutus ja taidot). Tämä antaa sinulle hyvän käsityksen tehtävän vaatimuksista. Kun tiedät ne tarkasti, voit kirjoittaa profiilisi.
Käy läpi profiilisi jokaisen hakemuksen yhteydessä. Kysy itseltäsi, vastaako se hyvin tehtävän kuvausta. Profiilitekstissäsi voit kirjoittaa erittäin yksityiskohtaisesti ja suoraan yrityksestä ja työpaikasta.
3. Sovita työkokemuksesi avoimeen työpaikkaan
Kun olet selvittänyt, mitä organisaatio etsii, voit ryhtyä työstämään CV:täsi. On kätevää työskennellä perus CV:tä hyödyntäen, koska sinun ei tarvitse kirjoittaa joka kerta kaikkea alusta.
Voit aloittaa CV:si lyhyellä otsikolla tai tavoitteella. Kerro siinä muutamalla lauseella, mitä sinulla on tarjota hakijana. Tämä herättää rekrytoijan tai mahdollisen työnantajan kiinnostuksen lukea lisää. Tässä esittelyssä voit tuoda esiin ammattinimikkeesi, kokemuksesi ja osaamisesi. Esimerkiksi:
Kiinnitä huomiota siihen, että käytät avoimen työpaikan tehtävänimikettä. Älä kirjoita "ohjelmoija", jos he etsivät "ohjelmistokehittäjää".
Siirry sitten työkokemukseesi. Rekrytoijat ja työnantajat katsovat mielellään viimeisimpien työpaikkojesi työnkuvauksia nähdäkseen, vastaavatko taitosi ja kokemuksesi sitä, mitä he pyytävät. Aloita luettelosi aina sillä, mitä olet saanut selville avoimesta työpaikasta.
4. Tee sama lopuille osioille
Vaikka työkokemuksesi on CV:si tärkein osa, on tärkeää kiinnittää riittävästi huomiota myös ansioluettelon muihin osiin. Käytä samaa menetelmää, josta olemme aiemmin keskustelleet, ja tee nyt sama koulutuksillesi, taidoillesi ja mahdollisille muille osioille. Kirjoita profiilisi viimeisenä.
Profiilisi on erittäin tärkeä osa, koska se on CV:si yläosassa ja sitä luetaan usein ensimmäisenä. On tärkeää, että teet heti vaikutuksen ja herätät lukijan kiinnostuksen, jotta hän lukee CV:nloppuun asti.
5. Sovita CV:si ulkoasu yrityksen mukaan
On tärkeää kiinnittää huomiota CV.nn sisällön lisäksi myös sen ulkoasuun ja tyyliin. Voit esimerkiksi laatia CV:si sen yrityksen brändiväreillä, johon haet.
Vähän väriä CV:ssäsi ei ole pahitteeksi, mutta varmista, että se sopii yhteen yrityksen kanssa. Jos yrityksen ilme on konservatiivinen ja liikemiesmäinen, valitse erilaiset värit kuin nuorelle ja trendikkäälle startup-yritykselle.
6. Käy läpi CV:si vielä kerran kriittisesti
Kun olet mukauttanut CV:si tiettyyn työpaikkaan, on aina hyvä idea jättää se hetkeksi. Katso sitä seuraavana päivänä uudelleen kriittisesti.
Tarkista paitsi kirjoitusvirheet myös se, että sisällyttämäsi tiedot ovat todella olennaisia ja sopivat hyvin tiettyyn tehtävään. Varmista, että lauseet virtaavat sujuvasti. CV:n on oltava huoliteltu ja virheetön.
Vertaa CV:täsi työpaikkailmoitukseen ja katso sitä rekrytoijan ja työnantajan silmin. Mitä siitä löytyy? Näetkö yhteyden? Onko se riittävä syy kutsua sinut työhaastatteluun? Vai luuletko, että he ihmettelevät, miksi olet hakenut? Vältä jälkimmäistä skenaariota ja tarkista CV:si uudelleen.
7. Lähetä CV:si
Kun olet täysin varma CV:stäsi, voit lähettää sen yhdessä työhakemuksesi kanssa mahdolliselle työnantajalle. Työhakemuksessa kannattaa ottaa huomioon CV:si (ja siten myös avoimen työpaikan) tärkeimmät kohdat.
Muista, että mukauttamalla CV:si olet hyvin tietoinen organisaation tarpeista. Tästä on hyötyä myös mahdollisessa haastattelussa. Jos sinua pyydetään kertomaan jotain itsestäsi, tiedät jo tarkalleen, mitä he haluavat kuulla ja mitä he pitävät hakijassa tärkeänä. Käytä tätä siis hyödyksesi.
Ryhdy työstämään omaa CV:täsi
CV:n muokkaaminen jokaista avointa työpaikkaa varten kuulostaa työläältä. Sitä se onkin, mutta se lisää merkittävästi mahdollisuuksiasi saada kutsu haastatteluun. Onneksi tämä voidaan nykyään tehdä nopeasti ja helposti esimerkiksi CV-maker avulla. Voit käyttää erilaisia CV-pohjia, joita voit vaihtaa kunkin yrityksen tyyliin ja sävyyn sopivaksi. Tutustu myös kokoelmaamme CV-esimerkkejä ja katso, löytyykö oma työnimikkeesi sieltä. Näin saat hyvän käsityksen siitä, mitä työnantajat odottavat näkevänsä CV:ssäsi.
Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.