Kurssit CV:ssä: vinkkejä & esimerkkejä

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Kurssit CV:ssä: vinkkejä & esimerkkejä

(Verkko)kurssit ovat loistava kehittää itseäsi. Onkin loogista, että mietit, kuuluvatko kurssit CV:eesi.  Luettelemalla merkitykselliset todistukset, jotka vahvistavat tärkeitä taitoja, voit erottautua muista hakijoista. Tässä blogissa selitämme, miksi ne voivat tuoda lisäarvoa CV:hen, miten ne kannattaa lisätä ja mitkä kurssit kannattaa mainita.

Miksi kurssit tuovat lisäarvoa?

Usein samasta paikasta kilpailee useita ehdokkaita. Toisilla on enemmän työkokemusta tai parempi koulutus kuin toisilla. Hakijana sinun on tehtävä kaikkesi erottuaksesi potentiaalisten työnantajien silmissä.

Erityiskurssit ja hankitut todistukset ovat hyvä tapa osoittaa mahdolliselle työnantajalle, että olet aktiivinen ja innokas oppija, joka haluaa kehittyä jatkuvasti. Varsinkin jos olet juuri saanut koulutuksesi päätökseen, se voi olla hyvä tapa saada CV näyttämään kattavalta.

Milloin lisätä kurssi CV:hen?

Kaikkia kursseja ei kannata mainita CV:ssä. Siksi sinun on tarkasteltava kriittisesti omaa ansioluetteloasi jokaisen hakemuksen yhteydessä. On tärkeää sisällyttää vain olennaiset tiedot. Sinun on muutamassa sekunnissa vakuutettava rekrytoija pätevyydestäsi. Mainitse kurssi vain, jos se täyttää jonkin seuraavista ehdoista:

  • Kurssit, jotka ovat relevantteja haettavaan tehtävään.
  • Syventävä kurssi. Tämä osoittaa kiinnostuksesi tiettyyn alaan. Ajattele tiettyjä myynti-/markkinointikursseja Account Manager -tehtäviin.
  • Tietotekniikkakurssit. Kuten esimerkiksi WordPress tai MS Office -kurssi. IT-taidot ovat edelleen erittäin haluttuja lähes jokaisessa tehtävässä.
  • Kielikurssit. Erityisen relevantteja, jos työskentelet kansainvälisessä yrityksessä, matkustat paljon työssäsi tai haet työpaikkaa ulkomaisesta yrityksestä.
  • Työhön liittyvä kurssi. Ehkä sinulla on vaikeuksia esiintymisen kanssa, mutta sinun on silti tehtävä sitä säännöllisesti työssäsi. Tällöin "Julkisen puhumisen" kurssi voisi olla hyödyllinen.
  • Taitokurssit. Nämä ovat kursseja, jotka vahvistavat tiettyjä taitoja. Esimerkkeinä voivat olla kurssit tiiminhallinnasta, asiakaspalvelusta tai digitaalisesta markkinoinnista (kuten SEO, Google Ads).
  • Kurssit, jotka tuottavat pakollisen sertifikaatin työhön (esim. trukinajolupa).
  • Jos sinulla on vähän (tai ei lainkaan) työkokemusta, voit seurata alasi relevantteja kursseja osoittaaksesi, että olet aktiivisesti kehittämässä itseäsi.

Mitä kursseja ei kannata laittaa CV:hen?

Kaikkia kursseja ei kannata mainita CV:ssä. Seuraavat kurssit kannattaa jättää pois:

  • Kurssit, jotka eivät ole relevantteja haettavaan tehtävään.
  • Erittäin lyhyet kurssit, jotka kestävät vain muutaman tunnin. Ne vievät usein paljon tilaa CV:ssä mutta eivät lisää paljoa arvoa.
  • Vanhentuneet kurssit. Kuten kurssi “Excel 2007”.
  • Uudelleen sertifioitavat kurssit. Jos sinun täytyy käydä kurssi uudelleen säännöllisin väliajoin, mainitse vain viimeisin.
  • Harrastuksiin liittyvät kurssit. Harrastukset ovat tietenkin hieno asia, mutta ne eivät kuulu osioon “Kurssit”.
  • Seminaarit, kongressit tai konferenssit eivät kuulu CV:hen. Niistä voidaan mainita korkeintaan työhaastattelussa.

Miten lisätä kurssi CV:hen?

Nyt kun tiedät tarkalleen, millaisia kursseja CV:n kannattaa sisältää, katsotaanpa, miten ne kannattaa luetella.

Näin lisäät kurssin CV:hen:

  1. Sijoita kurssi erilliseen osioon, koulutusten tai työkokemuksen yhteyteen.
  2. Mainitse koulu, organisaatio tai yritys, jossa olet suorittanut kurssin.
  3. Mainitse kurssin täydellinen nimi (kuten se näkyy todistuksessa).
  4. Kurssin suorituspäivämäärät. Aloitus- ja päättymispäivämäärä muodossa "kuukausi vuosi".
  5. (Valinnainen) sijainti ja suoritettujen kurssien kuvaus.

Voit ilmoittaa kurssin kolmen eri otsikon alla. Mikä niistä kannattaa valita? Tämä riippuu omasta tilanteestasi.

1. Erillinen otsikko "Kurssit"

Jos kurssi on olennainen kyseiseen tehtävään ja haluat korostaa sitä CV:ssäsi, on parasta sijoittaa se erilliseen osioon. Näin se erottuu parhaiten. Jos sinulla on vain vähän työkokemusta tai "tyhjä CV" , voit myös valita tämän vaihtoehdon. Tämä on järjestelmällisin tapa luetella kurssit.

Kurssin kuvaus ei todellakaan ole pakollinen. Jos sinulla on vain vähän kokemusta, voit halutessasi selittää, mitä teit ja opit.

Jos luettelet kurssit erillisessä osiossa, pohdi niiden sijaintia CV:ssäsi. Yleisesti ottaen osiot kannattaa järjestää tärkeyden mukaan. Jos todistus on tärkeä työsi kannalta, sijoita se esimerkiksi suoraan koulutuksesi alle. Jos se on vähemmän tärkeä, voit lisätä muut, merkityksellisemmät osiot ensin.

Kurssit

  • Päästönhallintajärjestelmien käsittely – 2021
  • Hybrid- ja sähköautoteknologia – 2020

2. Kurssi mainittuna koulutuksissa

Kun olet suorittanut tiettyjä kursseja osana koulutustasi, on tavallista mainita ne koulutusten yhteydessä. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Aseta kurssi erilliseksi kohdaksi CV:si koulutusosiossa.
  2. Mainitse kurssi nykyisen koulutuksesi kuvauksessa.

Päätä itse, kumpi vaihtoehto on sinulle parempi. Jos kyseessä on erittäin tärkeä tai pitkäkestoinen kurssi, voi olla vaivan arvoista mainita se erillisenä koulutuksena. Tämä vie kuitenkin enemmän tilaa.

Esimerkki suoritetusta kurssista:

Koulutus

Kauppatieteiden maisteri, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
syyskuu 2020 – kesäkuu 2023

  • Kurssi: Projektinhallinta PRINCE2-menetelmällä – 2022, Mannaz

3. Kurssi mainittuna osana työkokemusta

Viimeisenä voit myös luetella kurssin osana työkokemustasi. Valitse tämä vaihtoehto, jos kyseessä on kurssi, jonka olet suorittanut työnantajasi kautta. Tällöin on tapana luetella kurssi bullet point -kohtana kyseisen työpaikan alla.

Missä järjestyksessä mainita kurssit CV:ssä?

Jos olet suorittanut useita kursseja, saatat miettiä, missä järjestyksessä sinun tulisi ne mainita CV:ssäsi. Mainitse ne aina käänteisessä kronologisessa järjestyksessä. Tämä tarkoittaa, että uusin kurssi on ensimmäisenä ja ylimpänä. Sieltä käsin voit palata ajassa taaksepäin aiempiin kursseihisi. Tämä koskee myös koulutusta ja työkokemusta.

Miten kirjoittaa kronologinen CV?
Kronologinen CV on yleisimmin käytetty CV-muoto. Siinä keskitytään viimeisimpiin saavutuksiisi. Miten kirjoittaa kronologinen CV?
Lue artikkeli

5 esimerkkikurssia, jotka näyttävät hyvältä CV:ssäsi

Alla olemme listanneet 5 esimerkkiä hyvistä, olennaisista kursseista:

  1. "Business-kirjoituksen" kurssi hallinnon työntekijälle.
  2. "Tehokas neuvottelu" -kurssi myyntityöntekijälle.
  3. "Vaikean käyttäytymisen käsittely" - koulutus opettajalle.
  4. "Interaktiivinen dementiakoulutus" terveydenhuollon työntekijälle.
  5. "Tehokas vaikuttaminen" (projekti)johtajille.
Mieti aina, miten mahdollinen työnantajasi voisi tulkita tietyn kurssin. Ajankäytön hallintaa käsittelevä kurssi saattaa antaa ymmärtää, että sinulla on vaikeuksia tämän taidon kanssa.

Entä verkkokurssit?

Nykyään on olemassa laajoja verkkoalustoja, joilla voit suorittaa kurssin lähes mistä tahansa aiheesta. Esimerkiksi Skillshare, Udemy, MOOC's (Massive open online courses). Onko hyödyllistä mainita näitä kursseja CV:ssäsi?

Periaatteessa siinä ei ole mitään väärää. Tällaiset kurssit näyttävät myös hyvältä ansioluettelossasi, kunhan ne tuovat lisäarvoa ja ovat tuoreita kursseja. Viime kädessä haluat vaikuttaa sopivalta hakijalta. Jos mainitset asiaankuuluvan kurssin, se voi auttaa vakuuttamaan työnantajan siitä, että olet sopiva tehtävään. Huomaa, että jotkut työnantajat saattavat antaa vähemmän arvoa verkkokursseille, jotka eivät ole peräisin hyvämaineisista oppilaitoksista tai kouluista. Pidä tämä mielessäsi hakijana.

Luettele CV:ssäsi enintään 5 kurssia. Kurssit eivät todellakaan ole CV:n tärkein osa. Jos luettelet useita kursseja, se vie arvokasta tilaa.

Työpaikan ensiapu- ja turvallisuuskoulutus

Työpaikan ensiapukoulutus on aina hyvä mainita CV:ssä. Työnantajan on varmistettava, että työpaikalla on riittävästi koulutettua ensiapuhenkilöstöä. Tähän liittyy myös tiettyjä koulutusvaatimuksia. Henkilö, jolla on työpaikan ensiapukoulutus, voi siis heti aloittaa työt ilman, että yrityksen tarvitsee kantaa tästä kuluja.

Workshoppien ja masterclass-kurssien maininta

Jos workshop tai masterclass-kurssi on erittäin relevantti haettuun tehtävään, voi se olla mainitsemisen arvoinen. Workshopit ja masterclass-kurssit kestävät kuitenkin usein vain yhden päivän tai jopa muutaman tunnin. Useimmissa tapauksissa on parempi jättää ne pois.

Johtopäätökset

Kurssin lisääminen CV:hen voi olla hyvä tapa osoittaa, että olet innokas oppimaan ja haluat hankkia uusia taitoja. Se voi olla hyödyllistä myös olemassa olevien taitojen kehittämiseksi. On kuitenkin tärkeää, että kurssin sisällyttäminen tuo lisäarvoa. Kurssin on oltava merkityksellinen haettavan työpaikan kannalta, muuten se kannattaa jättää pois. CV-koneemme avulla voit valita eri ulkoasuja, joiden avulla voit helposti lisätä kursseja CV:eesi.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.