Kirjoita vahva LinkedIn-profiili – vinkit ja esimerkit
LinkedIn on aivan varmasti tuttu nimi. Sitä käyttävät työnantajat, työntekijät, yrittäjät ja rekrytoijat. Alustan käyttäjämäärän odotetaan jatkavan kasvuaan tulevina vuosina. On siis korkea aika istua alas ja kirjoittaa vahva LinkedIn-profiili, erityisesti jos etsit (uutta) työpaikkaa. Vakuuttavalla LinkedIn-profiililla voit jättää heti positiivisen vaikutelman. Tässä artikkelissa kerromme mielellämme, miten tämä tehdään.
Mikä on LinkedIn-profiili ja mistä sen löytää?
Kun avaat LinkedIn-profiilin, näet ensimmäisenä profiilikuvan, taustakuvan, nimen, toimenkuvan ja sen alapuolella About-osion. Se on LinkedIn-profiili, johon ihmiset kirjoittavat siitä, keitä ovat kompetensseineen ja urasaavutuksineen. Sitä voidaan verrata CV:n esittelytekstiin. Profiililla teet tilistäsi henkilökohtaisemman, sillä se ei ole pelkkä työkokemusten luettelo.
Jos et ole vielä kirjoittanut LinkedIn-profiilia, et todennäköisesti näe tätä osiota omassa profiilissasi. Innostaako artikkelimme kirjoituspuuhiin? Voit painaa ”Add profile section” -painiketta ja sitten ”About”. Tämän jälkeen voit aloittaa profiilisi kirjoittamisen.
Näin hyödynnät LinkedIniä
Monet rekrytoijat ja yritykset ovat aktiivisia LinkedInissä. On hyvin mahdollista, että saat työtarjouksen tai tapaat tulevan työnantajasi tällä alustalla. Opiskelijana on arvokasta perehtyä LinkedInin tarjoamiin mahdollisuuksiin; saatat löytää sieltä seuraavan työharjoittelupaikkasi tai projektisi.
Rekrytoijat etsivät usein LinkedInistä avoinna oleviin tehtäviinsä sopivia ihmisiä. Onko nykyinen työnantajasi keksinyt ylihienon nimikkeen tehtävällesi, kuten ”hallinnon asiantuntija”, mutta todellisuudessa suoritat sihteerin tehtäviä? Puhu itsestäsi rohkeasti sihteerinä. Näin on todennäköisempää, että löydät seuraavan hallinnollisen tehtäväsi.
LinkedIn-profiilissasi voit korostaa tiettyjä urasi, persoonallisuutesi tai toimenkuvasi elementtejä. Rekrytoija voi näiden perusteella suodattaa, sovitko hänen hakemaansa tehtävään. Rekrytoijat näkevät usein satoja sopivia profiileja. Jotta jäisit mieleen, tee profiilistasi huomiota herättävä.
Mitä kirjoittaa LinkedIn-profiiliin työnhakijana
Etsitkö uutta työtä nykyisen ohessa? Ehkä välttämättä halua huudella siitä joka ilmansuuntaan. LinkedInissä voit hienovaraisesti ilmoittaa olevasi avoin uusille työmahdollisuuksille ”Open to Work” -painikkeen kautta.
Voit valita, että tieto näytetään ainoastaan sellaisille rekrytoijille, jotka eivät työskentele nykyisessä työpaikassasi. Voit toki ilmoittaa työnhaustasi kaikille, jolloin Open to Work -teksti näkyy profiilikuvasi yhteydessä.
Aloita profiilisi kiinnostavasti, jotta lukija innostuu lukemaan lisää. Työskenteletkö esimerkiksi hallinnollisissa tehtävissä? Mahdollinen aloituksesi:
Mainitse lisäksi pätevyyksistäsi ja käytä termejä, joita käytetään myös sinua kiinnostavissa työpaikkailmoituksissa. Rekrytoijat etsivät työntekijöitä tietyillä hakusanoilla, joten niiden avulla he voivat löytää myös sinun profiilisi.
Jos olet julkinen työnhakija, kerro millaista työtä etsit, mitä toivot löytäväsi ja mikä tekee sinusta ainutlaatuisen. Lopeta teksti yhteystiedoillasi, jotta rekrytoija voi ottaa sinuun suoraan yhteyttä.
Mitä kirjoittaa opiskelijan LinkedIn-profiiliin
Myös opiskelija hyötyy LinkedIn-profiilista. Opiskelija voi nimittäin käyttää LinkedIniä löytääksesi uuden työ- tai harjoittelupaikan – tai aloittaa verkoston rakentamisen opiskeluaikana. Tokihan se on myös mielenkiintoista nähdä, minne entiset opiskelukaverit ovat päätyneet, mutta he voivat myös auttaa sinua löytämään uuden työpaikan tulevaisuudessa.
Opiskelijana voit keskittyä intohimoihisi ja motivaatioihisi. Pohdi tarkemmin, mitä opit koulun penkillä. Yritykset eivät nimittäin voi tietää, mitä kaikkea olet oikeasti oppinut ja mitä ohjelmia osaat käyttää. Mainitse myös kokemuksesi, olipa se kuinka pientä tahansa. Tämä voi auttaa sinua saamaan työpaikan helpommin opintojesi jälkeen.
Etsitkö osa-aikatyötä, työharjoittelua tai projektia, jossa voit saada kokemusta työelämästä? Päätä teksti sopivasti yhteystietojesi kera. Esimerkiksi:
Mitä kirjoittaa LinkedIn-profiiliin, jos ei hae töitä?
Mitä sisällöllisempi profiilisi on, sitä helpommin muut löytävät sinut, sillä tällöin LinkedIn asettaa sinut korkeammalle hakutuloksissa. Olitpa työnhakija tai et, sisällöllinen ja esittelytekstin sisältävä LinkedIn-tili on aina hyödyksi.
Aiotko etsiä uutta työpaikkaa tulevaisuudessa? Tai työskenteletkö myynnin tehtävissä ja haluat luoda yhteyksiä potentiaalisiin asiakkaisiin helpommin? Kirjoita esittelyteksti. Profiilissasi voit avata sitä, mitä teet nykyisessä työpaikassasi. Voit myös kertoa, miten potentiaaliset asiakkaat voivat ottaa sinuun yhteyttä.
Esimerkkejä LinkedIn-profiileista
Seuraavaksi haluat varmasti nähdä inspiraation lähteitä omalle LinkedIn-profiilillesi. Alla on kolme esimerkkiä eri tilanteisiin. Älä kopioi niitä suoraan, vaan sovita ne omaan tilanteeseesi.
Esimerkki: Henkilöstövälittäjä
Esimerkki: Työnhakija
Esimerkki: Opiskelija
Vinkit LinkedIn-profiilin kirjoittamiseen
LinkedIn-profiilin kirjoittamisessa on tärkeää pitää kohderyhmä kirkkaana mielessä. Kenet haluat tavoittaa tällä profiililla? Onko se rekrytoija, uusi työnantajasi vai toimittaja? Yritä kuvitella ja nähdä kyseinen henkilö samalla, kun.
Kirjoita aina minämuodossa
Kyseessähän on sinun profiilisi. Jos kirjoitat kuin olisit kolmas osapuoli, annat lukijalle etäisemmän kuvan itsestäsi. Muuta siis ”Jukka on omistautunut ja yksityiskohtiin pureutuva hallinnon ammattilainen” muotoon "Olen omistautunut ja yksityiskohtiin pureutuva hallinnon ammattilainen”.
Pysy positiivisena
Jos etsit uutta työpaikkaa, haluat tehdä hyvän vaikutuksen. Älä siis aloita luettelemalla, mistä kaikesta et pidä nykyisessä työssäsi. Aloita ja lopeta teksti positiivisesti, jotta jätät ystävällisen vaikutelman.
Kirjoita lyhyesti ja ytimekkäästi
Käytä lyhyitä, selkeitä lauseita, jotta lukijat voivat lukea tekstisi vikkelään. Näin ihmiset eivät lopeta lukemista puolivälissä. Hyödynnä myös kappalevälejä: teksti sulatetaan paremmin, kun se on helppo lukea myös mobiililaitteella. Lisäksi kappalevälit helpottavat tekstin ”skannaamista” eli nopeaa läpikäyntiä, jota erityisesti rekrytoijat harjoittavat!
Johtopäätös
Tehokas LinkedIn-profiili lisää näkyvyyttäsi ja parantaa mahdollisuuksiasi alustalla. Profiilissasi voit tuoda esiin persoonaasi ja ammattitaitoasi riippumatta siitä, etsitkö töitä, opiskeletko vai verkostoidutko. Kirjoita tiivis ja targetoitu teksti, joka sopii kohderyhmällesi. Positiivisuus ja selkeys tekevät profiilistasi houkuttelevamman potentiaalisille yhteyshenkilöille.
Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.