Kuva CV:ssä: Tärkeät ohjeet

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Kuva CV:ssä: Tärkeät ohjeet

Millainen kuva CV:hen kannattaa lisätä, vai kannattaako sitä lisätä ollenkaan? Valitettavasti näihin kysymyksiin ei ole helppoa vastausta. Suomessa on nykyään melko yleistä lisätä CV-kuva. Jotkut hakijat ovat varovaisia, sillä pelkäävät tulevansa syrjityiksi ulkonäön perusteella. Tässä artikkelissa tarkastelemme kuvan hyviä ja huonoja puolia sekä kerromme, miten se lisätään ja millainen on hyvä CV-kuva.

Onko CV-kuva pakollinen?

Kuten iän tai siviilisäädyn mainitseminen, myöskään kuvan lisääminen CV:hen ei ole pakollista. Hakija saa itse päättää tästä. Suomessa kuvan sisällyttäminen on kuitenkin tavallista, ja rekrytoijat odottavatkin näkevänsä CV:ssä kuvan. Hakiessasi työpaikkaa CV-kuva näyttäytyy rekrytoijalle eräänlaisena ensitapaamisena.

Syrjintä kuvan perusteella

Sinulla voi olla monta syytä olla lisäämättä kuvaa CV:hesi. Yksi näistä voi olla riski tulla syrjityksi ulkonäön perusteella.

Tutkimuksen mukaan kuva voi aiheuttaa syrjintää työnhaussa. Hyvännäköisiksi koetut henkilöt saavat useammin kutsun työhaastatteluun kuin vähemmän hyvännäköisiksi koetut henkilöt.

Vaikka Suomessa on kiellettyä syrjiä työnhakijoita muun muassa ulkonäön perusteella, tätä silti tapahtuu. Se voi olla sinulle hyvä syy olla lisäämättä kuvaa CV:hesi. Huomionarvoista kuitenkin on, että jos olet ainoa, joka ei lisää kuvaa, se voi herättää kysymyksiä rekrytoinnin päässä.

Kuvan hyödyt CV:ssä

Kuvan lisääminen CV:hen on eduksi seuraavista syistä:

 • Yritys (tai työtehtävä) vaatii kuvaa. Jotkin tehtävät (kuten mallintyöt) vaativat kuvaa CV:ssä osana hakijoiden valintaa.
 • Sinulla ei ole mitään piilotettavaa. Jos CV on ilman kuvaa, rekrytoijat saattavat ajatella, että sinulla on jotain salattavaa (lävistyksiä, tatuointeja jne).
 • Tekee CV:stä visuaalisemman. Kuva tekee CV:stä houkuttelevamman. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on yhden tai kahden sivun mittainen asiakirja, jossa on lähes pelkästään tekstiä. Kuva virkistää sitä hieman ja antaa rekrytoijalle jotain nähtävää työkokemus- ja koulutustietojen lisäksi.
 • Ammatissa on paljon asiakaskontakteja. Esimerkiksi asianajajille ja myyntiedustajille asiakaskontaktit ovat tärkeitä. Hyvä ja siisti valokuva CV:ssä luo sinusta vakuuttavan ja luotettavan mielikuvan.
 • CV jää paremmin mieleen. Kaikki hakijat eivät lisää kuvaa. Juuri siksi se on tapa erottua muista hakijoista. Lisäksi kuvallinen CV jää paremmin rekrytoijien mieleen.
 • Tekee CV:stäsi henkilökohtaisemman. Hyvä CV-kuva luo usein ystävällisen vaikutelman. Kuvan kautta rekrytoijat ikään kuin tapaavat sinut ensimmäistä kertaa.
Jos sinulla on kuvallinen CV ja sinun on valittava pdf:n ja docx:n välillä, valitse aina pdf. Microsoft Word -CV:ssä on riskinä se, että toisen henkilön avatessa tiedostoa kuvasi pomppaa yllättäen aivan minne sattuu. Pdf-tiedostoissa tätä ongelmaa ei ole.

Milloin kuvaa ei kannata lisätä?

 • Jos sinulla ei ole ammattimaista kuvaa.
 • Jos ajattelet, että sinua voidaan syrjiä ulkonäkösi vuoksi.
 • Jos kuva voi häiritä muuta sisältöä.
 • Jos haet työpaikkaa kansainvälisestä yrityksestä. Englanninkielisessä CV:ssä kuva on epätavallisempi (joskus jopa kielletty). Tarkista aina paikalliset ohjeet ensin.
HR-ammattilaisena tiedän kokemuksesta, että kuva lisää mahdollisuuksiasi saada työpaikka. Jos sinulla ei siis vielä ole ammattimaista kuvaa, suosittelemme ottamaan sellaisen mitä pikimmin. Moderneilla älypuhelimilla saa otettua korkealaatuisia kuvia. Pukeudu siististi, etsi hyvä paikka ja pyydä ystävääsi kuvausavuksi.

10 vinkkiä edustavaan CV-kuvaan

CV-kuvan on annettava ammattimainen vaikutelma. Siksi voisi ajatella olevan helpointa käyttää passikuvaa. Passikuvassa ei kuitenkaan saa hymyillä, joten se ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Valokuvaajan ottama otos on paras valinta. Kaikilla ei kuitenkaan ole pääsyä valokuvaajaan, mutta onneksi älypuhelimilla pääsee pitkälle.

Tässä 10 vinkkiä loistavaan CV-kuvaan:

 1. Rauhallinen tausta. Neutraali tausta keskittää huomion henkilöön. Vältä sekavia taustoja, jotka häiritsevät tai heikentävät kuvan laatua.
 2. Ammattimainen vaatetus. Pukeudu toimistolle soveltuvaan asuun (esimerkiksi paita tai pusero).
 3. Vaikka kyseessä on ammattimainen kuva, hymyileminen on sallittua.
 4. Katse suoraan kameraan. Tämä luo kuvastasi (ja siten koko CV:stäsi) henkilökohtaisemman.
 5. Tuore kuva. Erityisesti jos olet suhteellisen nuori, ulkonäössäsi voi tapahtua muutoksia nopeastikin. Käytä siis ajankohtaista kuvaa.
 6. Olkapäistä ylöspäin. CV-kuva on pienikokoinen, joten huomion tulisi olla kasvoissasi.
 7. Ei selfietä. On oikeasti todella paljon parempi, jos pyydät ystävää tai perheenjäsentä ottamaan kuvan. Tarvittaessa voit myös käyttää puhelimesi ajastintoimintoa.
 8. Ammattimainen olemus. Älä siis käytä loma-, ryhmä tai lemmikkikuvaa tai pidä aurinkolaseja.
 9. Hyvä valaistus. Kasvoillasi olisi hyvä olla luonnonvaloa.
 10. Pyydä apua ystävältä. Jos sinun on vaikea itse ottaa tai valita ammattimaista kuvaa, pyydä apua ystäviltäsi tai perheeltäsi.
Voit käyttää ottamaasi kuvaa myös LinkedIn-profiilissasi.

Millaiset kuvat eivät kelpaa?

Monille on itsestään selvää, millainen kuva sopii CV:hen. Olen kuitenkin rekrytointiurani aikana nähnyt jos jonkinmoisia kuvia. Niin rajulta kuin tämä kuulostaakin, nämä CV:t ovat kaikki menneet suoraan roskakoriin.

Älä käytä tällaisia kuvia:

 • Ranta-/lomakuvat uimapuvussa, uimahousuissa tai paljaalla ylävartalolla
 • Juhlimiskuvat
 • Kuvat, joista on leikattu pois muita ihmisiä, mutta käsivarsi unohtui
 • Pukeuduttu aurinkolaseihin, hattuun tai lippikseen
 • Punoittavat silmät
 • Mustavalkoiset kuvat
 • Kuva istuen – seiso sen sijaan suorassa, rinta pystyssä ja hartiat takana

esimerkkikuva CV:ssäsi

Mihin sijoittaa CV-kuva?

Sijoita kuva mahdollisimman ylös CV:ssä, jotta rekrytoijan silmä osuu siihen heti. Jos CV:ssäsi on sivupalkki, sijoita kuva sinne. Kuva sopii myös nimesi viereen. Joka tapauksessa varmista, että profiilikuvasi on jossakin päin CV:n yläosaa.

Jos et ole varma, käytä CV-pohjaa. Ne on usein suunniteltu niin, että ne täyttävät kaikki säännöt, lisäten mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi työhaastatteluun.

Johtopäätös

Kokemukseni perusteella voin todeta, että on fiksua laittaa hyvä kuva CV:hen, jos haluat maksimoida mahdollisuutesi työpaikkaan. Edellisen lauseen painotus on sanoissa hyvä kuva. Huono kuva voi nimittäin saada aikaan sen, että CV:si päätyy suoraan roskakoriin. Käytä siis riittävästi aikaa ammattimaisen ja edustavan valokuvan ottamisen.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.