CV-esimerkki nuorelle
Alla on esimerkkimalli nuorelle soveltuvasta CV:stä. Voit käyttää sitä inspiraationa. Seuraavissa kappaleissa kerromme tarkasti, mikä on tärkeää mainita kussakin osiossa ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Mitkä osiot ovat tärkeitä nuoren CV:ssä?
Nuoren CV:n päätavoitteena on vakuuttaa työnantaja siitä, että olet sopiva ehdokas. Näin rekrytoijat pyrkivät arvioimaan sinua kussakin osiossa:
- Yhteystiedot – CV alkaa aina yhteystiedoilla. Tärkeää on mainita seuraavat tiedot: etu- ja sukunimi, kotiosoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja syntymäaika. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite ovat tärkeimmät, sillä niitä käytetään yhteydenottoon! Varmista siis, että ne ovat oikein.
- Lyhyt kuvaus itsestäsi – yhteystietojen jälkeen CV:n alussa on profiili. Se on lyhyt esittely sinusta, vahvuuksistasi ja intohimoistasi. Älä jätä tätä osiota pois, sillä siinä tuot esiin persoonaasi.
- Työkokemus – jos olet ollut tärkeissä osa-aikatöissä, voit mainita sen työkokemuksena. Aloita tuoreimmalla työkokemuksellasi ja etene ajassa taaksepäin. Mainitse työnantaja, tehtävä, aloitus- ja päättymispäivä sekä kuvaus siitä, mitä olet tehnyt ja mitä taitoja työ kehitti.
- Koulutus – koulutuksella on yleensä vähemmän merkitystä kuin työkokemuksella. Mainitse siis koulutus työkokemuksen alapuolella. Aloita myös tässä uusimmalla koulutuksellasi. Jos opiskelet yhä, merkitse päättymispäiväksi ”nykyhetki”. Mainitse kunkin koulutuksen kohdalla koulutuksen nimi, koulun nimi, aloitus- ja päättymispäivä sekä kuvaus siitä, mitä olet tehnyt ja oppinut (mahdollisesti myös opintolinjasi).
- Taidot – tärkeimmät ja olennaisimmat taitosi laitat erilliseen kohtaan CV:ssä. Sinulla on todennäköisesti enemmän osaamista kuin tajuatkaan. Jos olet esimerkiksi taitava Photoshopin, Final Cut Pron tai muiden Adobe-ohjelmien käytössä, tai osaat tehdä verkkosivuja WordPressillä, kannattaa asia mainita .
Ei työkokemusta nuorena
Työnantajat ymmärtävät tietysti, että nuorella ei luonnollisesti ole paljoakaan työkokemusta. Älä siis huoli työkokemuksesi vähäisyydestä. Korostamme kuitenkin, että sinulla on luultavasti enemmän työkokemusta kuin luulet.
Esimerkkejä nuorten työkokemuksesta:
- Koulun työharjoittelu
- Kouluprojektit
- Lehtien jakaminen
- Osa-aikatyöt (tai kotityöt)
- Työskentely tai avustaminen (urheilu)seuroissa
- Freelance-työ
- Vapaaehtoistyö
- Lastenvahtina toimiminen lähipiirissä
- Pihatyöt (ruohonleikkaus)
- Ystävien ja perheen auttaminen
- Muut aktiviteetit
Nuoren CV:n ei tarvitse olla täydellinen, eikä työkokemusta suurista yhtiöistä tarvita. Kun itse olin nuori (kauan sitten 😉), autoin isääni perustamaan hänen yritykselleen sosiaalisen median kanavat. Voit itsekin mainita vastaavanlaisia kokemuksiasi.
Autatko vanhempiasi perhetapahtumien järjestämisessä silloin tällöin? Se kertoo tärkeistä järjestelytaidoistasi.
Viime kädessä sinun täytyy vakuuttaa työnantaja siitä, että olet sopiva ehdokas. Jos osoitat, ettet vierasta työntekoa, olet jo muita hakijoita 3–0-johdossa.
Kirjoita jokaisesta työkokemuksesta, mitä tehtäviä tarkalleen ottaen suoritit, mitä opit ja mitä taitoja kartutit.
Lisäosiot nuoren CV:hen
Nuoren CV saattaa voi näyttää melko tyhjältä. Se on ymmärrettävää työkokemuksen vähäisyyden vuoksi. Onneksi erilaiset lisäosiot tuovat täytettä nuoren CV:hen:
- Kuva: Ihmiset ovat visuaalisia ja näkevät mielellään kasvosi. CV-kuva on siis aina suositeltavaa. Valitse ammattimainen, ajantasainen ja hyvälaatuinen kuva. Pukua sinun ei tarvitse pukea, mutta vältä päähineitä ja aurinkolaseja. Myöskään lomakuvia ei kannata käyttää CV:ssä.
- Kurssit ja todistukset: Kovin nuorena kursseja ei yleensä käydä, mutta jos olet, voit mainita ne omassa osiossaan.
- Kiinnostuksen kohteet ja harrastukset: Kerro itsestäsi enemmän! Harrastukset kertovat, mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi. Raota esimerkiksi kiinnostuksen kohteitasi.
- Vapaaehtoistyö: Oletko osallistunut aktiviteetteihin koulun ulkopuolella? Tai auttanut koulutapahtuman järjestämisessä? Tällaiset aktiviteetit on hyvä mainita.
- Kielet: Vieraiden kielten osaaminen on aina hyödyllistä, myös jos osaat suomen lisäksi vain englantia.
Yleiset kirjoitusvinkit nuoren CV:lle
Tässä muutamia yleisiä kirjoitusvinkkejä, joita kannattaa noudattaa nuoren CV:n kirjoittamisessa.
- Oikeinkirjoitus ja kielioppi. Pyydä toista henkilöä tarkistamaan CV:si virheiden varalta. Kirjoitusvirheitä sisältävä CV kielii huolimattomuudesta eikä jätä hyvää ensivaikutelmaa työnantajalle.
- CV:n ulkoasu. Pidä ulkoasu ammattimaisena ja siistinä. Tutustu esimerkiksi CV-pohjiimme.
- Vältä pitkiä kappaleita. Rekrytoijat eivät lue CV:täsi kokonaan. He ”skannaavat” tärkeitä tietoja, taitoja ja kokemuksia, joita työtehtävään vaaditaan. Jos nämä löytyvät, he katsovat CV:tä tarkemmin. Siksi CV:n on oltava selkeä ja helposti luettava. Käytä luetteloita tietojen järjestelyyn.
- Tallenna CV pdf-muodossa: Lähetä CV aina pdf-tiedostona. Näin CV näyttää samalta kaikilla laitteilla. Word-tiedostona ulkoasu saattaa aiheuttaa ongelmia.
Yhteenveto
Onnea uuden työpaikan löytämiseen. Kysy myös ystäviltä tai perheeltä, voisitko ansaita rahaa heidän kauttaan. Voit säästyä turhalta työnhaulta. 😉
Tutustu myös näihin esimerkkeihin:
- CV-esimerkki opiskelijalle
- CV-esimerkki työharjoitteluun
Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.