CV-esimerkki työharjoittelu: Vinkit ja ilmainen opas

CV:n laatiminen työharjoittelun hakemiseen voi olla suuri haaste, sillä siihen ei välttämättä liity olennaista työkokemusta. Mutta miten rekrytoijat vakuutetaan työharjoittelusta? Työharjoittelukeskeisen CV-esimerkkimme avulla voit tehdä vaikutuksen työnantajiin. Tässä artikkelissa kerromme kunkin osion täyttämisestä, jotta voit hakea työtä itsevarmasti.

Luo oma CV nyt
CV-esimerkit Työharjoittelu

Esimerkki-CV: Työharjoittelu

Alla näet esimerkki-CV:n, jossa on eriteltynä kaikki osiot. Ethän kopioi sitä suoraan, vaan käytä sitä inspiraationa omassa CV:ssäsi.

Miten kirjoittaa työharjoittelijan CV?

Kun haet työharjoitteluun, CV on olennaisessa osassa soveltuvuutesi vakuuttamisessa. Alkupiste on ymmärtää haettavan tehtävän keskeiset vastuualueet.

Työharjoittelijana on tärkeää tuoda esiin kykysi, jotka voivat liittyä esimerkiksi ongelmanratkaisuun, projektinhallintaan tai tiettyyn alaan liittyviin taitoihin. Nämä piirteet on syytä tuoda selkeästi esiin CV:ssä.

Tärkeää on myös ymmärtää, että jokainen työharjoittelu on ainutlaatuinen. CV:n vaikutus riippuu siitä, kuinka hyvin sisäistät työpaikkailmoituksen. Lue sen kuvaus tarkasti, jotta tiedät, mitkä tehtävät ja vastuualueet ovat tärkeitä tehtävässä. Näin voit räätälöidä CV:si sen mukaan ja korostaa soveltuvuuttasi kyseiseen harjoitteluun.

Alla annamme konkreettisia vinkkejä ja neuvoja jokaisesta työharjoittelukeskeisen CV:n osiosta. Niiden avulla luot vahvan ja vakuuttavan CV:n, jolla löydät varmasti harjoittelupaikan.

1. Lisää henkilökohtaiset tietosi

Jokaisessa CV:ssä mainitaan ensimmäisenä henkilökohtaiset tiedot. Yhteystietojen lisäksi suosittelemme aina lisäämään linkin LinkedIn-profiiliisi, jossa paneudut paremmin yksityiskohtiin kuin CV:ssäsi. Lisää myös itsestäsi ammattimainen kuva, jotta teet hyvän ensivaikutelman.

Jos sinulla on vastaajaviesti, varmista, että se on ammattimainen. Olisi nimittäin melko noloa, jos rekrytoija soittaa ja kuulee teini-ikäisenä hauskaksi mieltämäsi vastaajan.

2. Kirjoita ainutlaatuinen CV-profiili

CV-profiili on ensimmäinen asia, jonka työnantajat lukevat CV:stäsi. Se on tilaisuutesi kertoa muutamalla lauseella, kuka olet, mitä taitoja sinulla on ja mikä on tavoitteesi. Se on kuin hissipuhe, jolla erotut muista hakijoista.

Harjoittelijana on tärkeää selventää, mitä haluat oppia ja miten kyseinen harjoittelu auttaisi sinua urallasi. Kirjoita kouluprojekteistasi, hyödyllisistä kokemuksistasi sekä henkilökohtaisista taidoistasi, jotka olisivat hyödyksi harjoittelun aikana.

Energinen ja analyyttinen kolmannen vuoden liiketalouden opiskelija. Vahvan akateemisen tietämyksen ansiosta pystyn käsittelemään johtamiseen ja organisaatioon liittyviä kysymyksiä tehokkaasti. Minua kiehtovat yritysrakenteet ja ratkaisut, jotka muodostavat ja parantavat synergiaa sekä yhteistyötä yrityksen eri osastojen välillä. Tavoitteeni on tämän harjoittelun kautta saada tietoa, kokemusta ja taitoja muutosten johtamisesta sekä edistää operatiivista tehokkuutta nopeasti muuttuvissa yritysympäristöissä.

3. Koulutus

Normaalisti profiilia seuraavat työkokemukset. Koska opiskelijana sinulla ei todennäköisesti ole paljon relevanttia työkokemusta, voit sijoittaa koulutuksen työkokemuksen yläpuolelle. Näin painotat enemmän koulutustasi. Koulussa suorittamasi projektit, kurssit ja aloitteet ovat todennäköisesti kiinnostavampia kuin työsi tarjoilijana.

On kuitenkin tärkeää eritellä koulutuksesi hyvin. Kerro koulutuksen nimen lisäksi projekteistasi, relevanteista kursseista sekä siitä, mitä niistä opit.

Kauppatieteiden kandidaatti, Helsingin yliopisto
syyskuu 2022 – nykyhetki

Olennaiset kurssit:

  • Strateginen johtaminen: syvällistä tutkimusta strategian muodostamisesta ja toteuttamisesta yrityksissä.
  • Operatiivinen johtaminen: tutkin, miten yritykset voivat optimoida operatiivisia prosessejaan parantaakseen tehokkuutta ja vaikuttavuutta.

Projektit:

  • Konsultointiprojekti: Viiden opiskelijan ryhmänä työskentelimme paikallisen Pk-yrityksen konsultointiprojektissa parantaaksemme sen sisäistä viestintää ja siihen liittyviä työprosesseja. Tästä syntyi konkreettisia suosituksia, jotka lisäsivät tehokkuutta 20 %.
  • Johtajuus: Minut valittiin tiiminvetäjäksi useisiin ryhmäprojekteihin. Vastasin suunnittelusta, delegoinnista ja tehtävien koordinoinnista projektitavoitteiden saavuttamiseksi määräaikoihin mennessä.

4. Työkokemus

Kun haet työharjoitteluun, sinulla ei todennäköisesti ole paljon tai ollenkaan olennaista työkokemusta. Se on täysin normaalia, olethan urasi alussa. Harjoittelupaikat tiedostavat tämän.

Todennäköisesti sinulla on kuitenkin enemmän kokemusta kuin luulet: esimerkiksi vapaaehtoistyö, opiskelijajärjestön jäsenyys tai osa-aikatyöt.

Asiakaspalvelija, Suomalainen kirjakauppa
tammikuu 2021 – nykyhetki

  • Vastaan asiakaskysymysten käsittelystä ja ongelmien ratkaisemisesta.
  • Kuuntelen aktiivisesti asiakkaita ja löydän sopivia ratkaisuja heidän tarpeisiinsa.
  • Osallistun kaupan optimaaliseen järjestelyyn yhdessä johdon ja omistajan kanssa.

Vapaaehtoinen, Hurstinapu
syyskuu 2022 – joulukuu 2023

  • Koordinoin muiden vapaaehtoisten kanssa ruokapakettien tehokasta kokoamista ja jakelua.
  • Autoin kuukausittaisten keräystapahtumien järjestämisessä, jotka tuottivat keskimäärin 200 kiloa ruoka-avustuksia kuukaudessa.
  • Tein tiivistä yhteistyötä muiden vapaaehtoisten kanssa.

5. Taidot

Työharjoittelua hakiessasi rekrytoijia kiinnostaa, mitä olet opiskellut ja mitä aiempaa työkokemusta sinulla on. Niiden lisäksi erityisesti osaamisesi ratkaisee: rekrytoijat nimittäin etsivät CV:stäsi taitoja, jotka voisivat kertoa tehokkaasta työpanoksestasi heidän tiimissään tai projektissaan. Lähtökohtaisesti he etsivät itsenäisiä, tehokkaita ja nopeasti oppivia tekijöitä.

Tästä syystä on tärkeää korostaa taitoja, jotka olisivat tärkeitä kyseisessä harjoittelussa ja jotka osoittavat, että voisit olla arvokas lisä organisaatioon.

Alla joitakin esimerkkejä:

  • Projektinhallinta
  • Data-analyysi
  • Ongelmien ratkaisu
  • Viestintä
  • Yhteistyö
  • Kriittinen ajattelu
  • Joustavuus ja sopeutumiskyky
  • Tekninen tietämys (sektorista riippuen esim. Excel, SPSS- tai CAD-ohjelmistot)
  • Johtajuus (niihin rooleihin, jotka edellyttävät aloitekykyä ja tiimin johtamista)

Tee työharjoittelu-CV:stäsi täydellinen

Yllä mainitut osiot ovat hyvä perusta. Työharjoittelu-CV:n on kuitenkin annettava kaikkensa, jotta se tekee vaikutuksen työnantajiin. Lisää kaikki tiedot, jotka liittyvät haettavaan tehtävään. Alla muutamia esimerkkejä:

  • Kielet: kerro, jos osaat puhua äidinkielesi lisäksi hyvin myös englantia.
  • (Koulu)projektit: Voit mainita projektin koulutuksessasi, mutta erillisellä osiolla korostat sitä enemmän.
  • Vapaaehtoistyö: osoita, että olet yhteiskunnallisesti aktiivinen.
  • Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet: tuo persoonaasi paremmin esille.

CV:n ulkoasu

Oletko ajatellut CV:si ulkoasua? Sisällön lisäksi on yhtä tärkeää, että CV:si näyttää houkuttelevalta ja ammattimaiselta. Huolellisesti laadittu ulkoasu voi antaa lukijalle positiivisen vaikutelman välittömästi. Hyvin muotoillun CV:n luominen ei ole vaikeaa. Voit myös kokeilla CV-pohjaa varmistaaksesi, että CV:si erottuu joukosta. Mallipohjia on monia, ja ne varmistavat, että CV:si erottuu.

Vinkkejä CV:n parantamiseen työharjoittelun saamiseksi

Alla muutamia CV-vinkkejä onnistuneen CV:n luomiseen:

  • Tavoitteellinen CV: Varmista, että CV:si sopii täydellisesti työpaikkailmoituksen vaatimuksiin. Tutustu myös yrityksen verkkosivuihin ja sosiaalisen median profiileihin. Mitä he tekevät juuri nyt? Mitä voit tarjota tilanteelle?
  • Ei virheitä: Onko työharjoittelu-CV:si valmis? Pistä se sivuun vähintään päiväksi ja tarkkaile sitä uusin silmin oikeinkirjoituksen ja kieliopin näkökulmasta.
  • Pdf-tiedosto: Lähetä CV aina Pdf-muodossa. Pdf-tiedostot näyttävät samalta kaikilla laitteilla.
  • Älä valehtele: Älä koskaan valehtele pätevyydestäsi tai kokemuksestasi.
  • Saatekirje: Saatekirjeen tulee täydentää CV:täsi. Kirjoita, miksi juuri sinä sopisit hyvin yritykseen ja tehtävään. Myös se on syytä mukauttaa jokaista työhakemusta varten.

Johtopäätös

Varmista, panostat työharjoittelu-CV:hesi riittävästi. Kyseinen asiakirja vaikuttaa suuresti siihen, saatko kutsun työhaastatteluun vai et. Korosta koulutustasi ja varmista, että CV vastaa työpaikkailmoituksen vaatimuksiin.

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

  • CV-esimerkki opiskelijalle
  • CV-esimerkki oppilaalle
Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.