ChatGPT CV:n luominen: näin se tehdään (esimerkkejä)

Author Miranda Adriaanse
Kirjoittanut: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
ChatGPT CV:n luominen: näin se tehdään (esimerkkejä)

CV:n luominen ChatGPT:n avulla vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta onko se todella niin? Yksi suurimmista kompastuskivistä on, että rekrytoijat käyttävät erityisiä ’havaitsemistyökaluja’, jotka tunnistavat, että CV on kirjoitettu ChatGPT:n avulla. Tämä voi johtaa siihen, että CV päätyy suoraan roskakoriin. Tässä artikkelissa näytämme, kuinka voit välttää tämän ja jaamme joitakin etuja ja haittoja. Jaamme myös prompteja, joilla voit nopeasti ja helposti luoda vakuuttavan ja tehokkaan ChatGPT CV:n.

Kuinka luot CV:n ChatGPT:n avulla?

1. Avaa ChatGPT:n verkkosivusto ja luo tili

Mene OpenAI:n verkkosivustolle. OpenAI on yritys ChatGPT:n takana. Klikkaa tätä URL:ia päästäksesi suoraa verkkosivustolle ja luo sen jälkeen tili.

2. Hahmottele tilanteesi yksityiskohdat

Seuraava askel on antaa chatbotille tietoa tilanteestasi. Tämä varmistaa, että kaikki olennaiset tiedot hakemuksestasi ovat tiedossa. Anna esimerkiksi seuraava prompt:

Aion hakea työpaikkaa online-markkinointiyrityksestä. Olen itse 21-vuotias ja olen valmistunut. Olen opiskellut viestintää. Haen työpaikkaa Junior Online markkinoijana. Voisitko kirjoittaa minulle sopivan CV:n, joka sisältää ainakin seuraavat osat: henkilökohtainen profiili, työkokemus, koulutus ja taidot?

Sinulla on nyt CV:n runko, jota voit käyttää hahmotelmana. Seuraavassa vaiheessa tarkennamme eri osia saadaksemme vielä parempia tuloksia.

3. Tarkenna hakuasi saadaksesi parempia tuloksia

Vaikka ei olekaan mitään vikaa siinä, että annat ChatGPT:n kirjoittaa CV:n kerralla, se ei usein ole paras ja tehokkain tapa toimia. Parhaiden tulosten saamiseksi sinun on tehtävä hakukyselysi tai prompt mahdollisimman tarkaksi. Esimerkiksi:

"Kirjoita persoonallinen profiili CV:hen account managerille, jolla on 5 vuoden kokemus myynnistä."

ChatGPT kirjoittaa nyt profiilin puolestasi, johon sisältyy myös tuloksia. Se ei tarkoita, että sinun pitäisi ottaa ne suoraan CV:hen, mutta se antaa sinulle ideoita ja suuntaviivoja, joita voit käyttää kirjoittaessasi omaa profiilia.

4. Pyydä tuloksia ja saavutuksia työkokemukseesi

Jotta erotut rekrytoijien ja työnantajien joukosta, on aina viisasta mainita tulokset tehtävien kuvausten sijaan. Hyvässä esimerkki-CV:ssä näet aina myös tuloksia. Kysy ChatGPT:ltä seuraavaa:

"Kirjoita CV:hen 3 esimerkkiä työkokemuksesta [työnimike X], jonka kuvauksessa on 5 tehtävää ja tuloksia."

ChatGPT kirjoittaa nyt työkokemuksen puolestasi keskittyen tulosten kirjoittamiseen. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi kopioida ne suoraan CV:hen, mutta saat ideoita siitä, miten voit parhaiten lähestyä työkokemustasi.

5. Anna ChatGPT:n kohdistaa CV:si työpaikkailmoitukseen

Nyt pääsemme asiaan. Jos olet joskus lukenut jonkin toisen blogimme, tiedät, että kirjoitamme lähes jokaisessa blogissa, että sinun tulisi kohdistaa CV:si erityisesti siihen työpaikkailmoitukseen, johon aiot hakea. Tämä siksi, että se lisää merkittävästi mahdollisuuksiasi päästä työhaastatteluun. Onneksi ChatGPT voi tehdä tämän puolestasi.

Anna seuraava prompt:

 • "Lue ja ymmärrä seuraava työpaikkailmoitus: [liitä työpaikkailmoituksen teksti tähän]". Paina enter._
 • "Kirjoita nyt CV:hen 2 esimerkkiä työkokemuksesta [työpaikkaasi] varten, joka sopii hyvin tämän työpaikkailmoituksen tarpeisiin. Mainitse myös tulokset."

ChatGPT antaa nyt esimerkkejä työkokemuksesta, jotka sopivat täydellisesti ilmoitukseen. Näitä esimerkkejä ei tulisi suoraa kopioida käyttöön, mutta saat hyviä ideoita, joita voit käyttää oman CV:si lähtökohtana.

Olemme kehittäneet erityisen työkalun, joka tekee tämän automaattisesti puolestasi. Kotisivullamme voit (täysin ilmaiseksi) ladata CV:si. Sen jälkeen voit valita kahden vaihtoehdon välillä: voit saada suoraan konkreettisia parannusehdotuksia nykyiseen CV:eesi, tai voit ladata CV:si yhdessä työpaikkailmoituksen kanssa. Tässä tapauksessa ChatGPT analysoi molemmat tekstit ja ehdottaa parannuksia, joita voit toteuttaa.

6. Generoi relevantteja taitoja ja avainsanoja

Yhä useampi yritys käyttää ohjelmistoja hakemusten käsittelyyn. Ne lukevat automaattisesti CV:n ja antavat sille tietyn pistemäärän. Jos tietyt avainsanat puuttuvat CV:stäsi, saat alhaisen pistemäärän etkä tule (tai ainakaan et niin nopeasti) kutsutuksi työhaastatteluun. CV:si optimointi ATS-järjestelmiä varten on siksi aina viisasta. ChatGPT:n avulla voit selvittää, mitkä avainsanat ovat tärkeitä mainita CV:ssäsi:

 • "Mitkä avainsanat ovat tärkeitä mainita CV:ssäsi [työnimike X] tehtävään?"

Voit myös uudelleen ladata tai syöttää kyseisen työpaikkailmoituksen ja kysyä, mitkä avainsanat ovat tärkeitä sisällyttää CV:eesi:

 • "Lue ja ymmärrä seuraava työpaikkailmoitus: [liitä työpaikkailmoituksen teksti tähän]. Mitkä ovat tärkeitä avainsanoja, jotka minun tulisi sisällyttää CV:eeni?"

Lisäksi on myös fiksua selvittää, mitkä taidot ovat tärkeitä mainita CV:ssäsi kyseiseen tehtävään. Kysy siis myös seuraava kysymys:

 • "Mitkä taidot ovat tärkeitä mainita CV:ssäsi [työnimike X] tehtävään?"

Varmista, että generoit taidot ja työkokemukset, jotka sopivat mahdollisen työnantajan toiveisiin ja tarpeisiin.

Käytä ChatGPT:tä myös työhakemuksessa

Aivan kuten voit käyttää ChatGPT:tä CV:n kirjoittamiseen, voit käyttää sitä myös saatekirjeiden kirjoittamiseen. Anna yksinkertaisesti seuraava prompt:

Ole tässäkin mahdollisimman tarkka omasta tilanteestasi. Voit esimerkiksi antaa seuraavan promptin:

 • "Kirjoita saatekirje hoitajalle, joka aikoo tehdä uravaihdon asiakaspalvelutyöntekijäksi, mutta jolla ei ole vielä relevanttia työkokemusta."

Mitä tarkemmin kuvaat tilanteesi, sitä parempia tuloksia saat.

Suurin kompastuskivi ChatGPT:n käytössä CV:hen

Yksi suurimmista kompastuskivistä, kun annat ChatGPT:n kirjoittaa CV:si, on, että lauseet eivät kuulosta ihmismäisiltä. ChatGPT on koulutettu teratavujen datamäärällä. Malli pystyy siksi muotoilemaan erittäin hyviä lauseita. Valitettavasti lauseet ovat joskus ’niin hyviä’, että ne kuulostavat robotin kirjoittamilta. On mahdollista joskus tunnistaa, onko jokin kirjoitettu ChatGPT:n toimesta vai ei. Rekrytoijat, jotka päivittäin lukevat satoja CV:itä, huomaavat sen myös jossain vaiheessa. Siksi on viisasta käyttää ChatGPT:tä inspiraationlähteenä, mutta lopulta kirjoittaa kaikki omilla sanoillasi.

ChatGPT:n käytön edut CV:n luomisessa

 1. Säästää paljon aikaa
 2. Se on täysin ilmainen
 3. ChatGPT antaa ideoita ja inspiraatiota CV:lle
 4. Se voi tunnistaa oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheet
 5. Voit helposti kohdistaa CV:si työpaikkailmoitukseen

ChatGPT:n käytön haitat CV:n luomisessa

 1. Joskus se ei ole tosiasiallisesti oikein
 2. Lauseet tulevat vähemmän henkilökohtaisiksi ja inhimillisiksi
 3. Tekstit ovat yleisiä ja standardoituja
 4. Se ei aina ole kieliopillisesti täysin virheetön

Aloita oman CV:si luominen

Fiksujen promptien avulla voit päästä pitkälle CV:si sisällön kanssa. Silti pelkällä hyvällä sisällöllä et pääse pitkälle; lukijan silmä kaipaa myös jotakin. Tätä varten voit parhaiten käyttää CV-pohjaa. Se auttaa esittämään sisällön houkuttelevalla ja selkeällä tavalla, joka helpottaa ansioluettelosi lukemista.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Miranda Adriaanse
Mirandalla on vaikuttava 20 vuoden ura HR-neuvojana, ja tässä ajassa hänelle on karttunut syvällistä tietämystä. Nyt hän keskittyy kirjoittamaan aiheeseen liittyviä artikkeleita, joissa hän jakaa laajaa kokemustaan ja asiantuntemustaan. Teksteissään Miranda yhdistää käytännön näkemyksiä teoreettiseen tietoon, mikä tekee hänen artikkeleistaan ​​lähestyttäviä ja ymmärrettäviä laajalle yleisölle. Mirandan kyky ilmaista tiedot selkeästi tekee hänestä erinomaisen lähteen kaikille työnhakijoille.