Optimoi CV:si ATS-järjestelmiä varten: 10 älykästä vinkkiä

Author Miranda Adriaanse
Kirjoittanut: Miranda Adriaanse
Optimoi CV:si ATS-järjestelmiä varten: 10 älykästä vinkkiä

ATS-järjestelmä on ohjelmisto, jota yhä useammat yritykset käyttävät ehdokkaiden esivalintaan. Tämä tarkoittaa, että sinun on optimoitava CV:si ATS-ohjelmistoa varten. Jos et tee niin, se saattaa tarkoittaa, että sinut hylätään välittömästi eikä CV:täsi oteta huomioon. Tässä artikkelissa selitämme, mitä ATS-järjestelmät ovat, miten ne toimivat ja miten voit optimoida CV:si näitä rekrytointijärjestelmiä varten.

Mikä on ATS?

ATS (Applicant Tracking System) on hakijanseurantajärjestelmä, jota yritykset käyttävät HR- ja rekrytointiprosessiensa automatisoimiseen. He voivat ohjelmiston avulla helposti luoda "työskentele meillä" -verkkosivuja, julkaista työpaikkoja kaikilla työnhakukanavilla, seuloa hakijoita, luoda automaattisia toimintoja (kuten kutsua tai hylätä hakijoita) ja paljon muuta.

Miten ATS-järjestelmät toimivat?

Kun haet työpaikkaa, CV:si päätyy kyseisen yrityksen ATS-ohjelmistoon. CV:si luetaan ja skannataan automaattisesti. Näin yritys luo ikään kuin tietokannan ehdokkaista, joista he voivat valita. Kun olet hakenut työpaikkaa, sinulle luodaan välittömästi pisteytys CV:si ja haetun työpaikan perusteella. Jos CV:si ei vastaa tarpeeksi hyvin työpaikkaa, saat alhaisemman relevanssipisteytyksen. Tämä saattaa johtaa siihen, että sinut hylätään (joko automaattisesti tai ei).

Toivottavasti ymmärrät nyt, miksi on välttämätöntä optimoida CV:si tällaisia järjestelmiä varten. Voit olla erinomainen ja inspiroiva ehdokas, mutta jos CV:si ei pääse ATS-järjestelmän läpi, se on hyödytön.

Kun olet järjestelmässä, työnantajat voivat etsiä sinua hakukoneen tavoin tiettyjen hakusanojen avulla. Jos nämä avainsanat eivät ole CV:ssäsi, et nouse listan kärkeen. Tässä suhteessa se toimii samankaltaisesti kuin Googlen hakukone.

Miten optimoit CV:si ATS:lle?

Alla on muutamia vinkkejä, joita voit soveltaa optimoidaksesi CV:si ATS-järjestelmiä varten.

1. Sisällytä työpaikkailmoituksen avainsanat CV:eesi

Aiemmin mainitsimme, että ATS-järjestelmät toimivat eräänlaisina hakukoneina. Työnantaja saattaa esimerkiksi mainita työpaikkailmoituksessaan etsivänsä "innostunutta", "motivoitunutta" ja "viestintätaitoista" ehdokasta. Sisällyttämällä nämä sanat jonnekin CV:eesi (esimerkiksi profiiliisi) voit varmistaa, että CV:si saa korkean relevanssipisteytyksen.

2. Käytä luonnollisia lauseita

Yleinen virhe on kirjoittaa lauseita, jotka luulet ATS-järjestelmän odottavan näkevänsä CV:ssäsi. Tämä todennäköisesti kääntyy sinua vastaan. On suositeltavaa kirjoittaa normaalisti, kuten yleensäkin kirjoittaisit.

3. Mieti relevantteja avainsanoja toimialallesi ja ammatillesi

Jokaisella ammatilla on tiettyjä tärkeitä sanoja, jotka ovat tyypillisiä ja keskeisiä työssä. Esimerkiksi account managerille ne voisivat olla:

 • Asiakassuhteiden hallinta
 • Liikevaihdon kasvu
 • Strategiat
 • Asiakastyytyväisyys
 • Myyntitavoitteet

Nämä ovat esimerkkejä avainsanoista, jotka voisit sisällyttää CV:eesi saadaksesi paremman pisteytyksen. On tärkeää, että lisäät ne luonnollisesti koko CV:n läpi. Yritä tehdä sama omalle CV:lleni. Mieti, mitkä avainsanat ovat keskeisiä ammatissasi ja yritä sisällyttää niitä CV:eesi.

4. Älä käytä "outoja" luettelomerkkejä

ATS-järjestelmät voivat yleensä lukea ja käsitellä vain numeroituja ja tavallisia luettelomerkkejä. Joskus hakijat käyttävät esimerkiksi rasteja tai muita luettelomerkkejä erottuakseen työnantajille, mutta ATS ei pysty käsittelemään niitä.

5. Mukauta CV:täsi jokaista hakemusta/työpaikkaa varten

Jos haluat saada korkean relevanssipisteytyksen jokaiselle hakemukselle, sinun on mukautettava CV:täsi jokaisen työpaikan mukaan. Jos haluat maksimoida mahdollisuutesi päästä työhaastatteluun, tämä on ehdottomasti hyvä strategia. Näin varmistat, että CV:si vastaa täydellisesti kyseisen työnantajan tarkkaa hakua. Joskus muutokset ovat pieniä, mutta jokaisella yrityksellä on omat ainutlaatuiset vaatimuksensa, jotka tulee tuoda esiin CV:ssä.

Kirjoita kohdennettu CV 7 vaiheen avulla
Tulisiko sinun luoda kohdennettu CV ja mukauttaa se erikseen jokaista hakemusta varten? Se selviää tässä artikkelissa.
Lue artikkeli

6. Käytä tunnettua kirjasintyyppiä

Monilla ATS-ohjelmilla voi olla hankaluuksia tuntemattomien kirjasintyyppien kanssa. Erityisesti serif-kirjasimet, kuten Times New Roman, voivat olla ongelmallisia. Kirjaimia ei ehkä lueta kunnolla, mikä voi heikentää CV:si sisällön skannausta.

Valitse tunnettu ja helposti luettava kirjasin, kuten Calibri, Arial tai Verdana.

7. Vältä oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheitä

Virheetön CV saa yleensä paremman vastaanoton työnantajilta. Kukaan ei pidä huolimattomuusvirheistä (ei edes ohjelmisto) ja sitäpaitsi CV:si tekstin oikoluku on pieni vaiva. ATS-ohjelmistot eivät välttämättä ymmärrä väärinkirjoitetun sanan tarkoitusta.

8. Älä käytä erikoismerkkejä, taulukoita tai kaavioita CV:ssäsi

Aiemmin mainitsimme, että voit käyttää CV:ssäsi vain tunnettuja luettelointimerkkejä. Myös muut merkit ja symbolit (kuten pystyviivat (‘|’) ja muut emojit) kannattaa jättää pois.

Sama pätee kuviin, taulukoihin tai kaavioihin. Ohjelmistot eivät tulkitse niitä hyvin, mikä automaattisesti laskee relevanssipisteytystäsi. On esimerkiksi täysin sopivaa ilmoittaa kielitaito luettelomuodossa, sen sijaan että tekisit taulukon kielitaidostasi.

Poikkeuksena on tietenkin (passi)kuva. Se ei saa puuttua, kun haet työpaikkaa Suomessa. Englanninkielisessä CV:ssä on usein suositeltavaa jättää kuva pois.

9. Älä mene liiallisuuksiin CV:si ulkoasun kanssa

Luova CV kauniilla suunnittelulla on aina erinomainen tapa erottua ja houkutella potentiaalisten työnantajien huomiota. On kuitenkin tärkeää, että et mene siinä liiallisuuksiin. CV, joka on täynnä graafisia elementtejä, voi vaikuttaa kielteisesti sen luettavuuteen.

10. Käytä yrityksen kieltä

Lopuksi on tärkeää tehdä hyvää taustatutkimusta yrityksestä, jonne haet. Yritä selvittää, mitä nimityksiä tietyille tehtäville he käyttävät. Jos yritys esimerkiksi pyytää työpaikkailmoituksessa 'ohjelmoijaa' ja käytät CV:ssäsi termiä 'kehittäjä', se tarkoittaa käytännössä samaa. Se ei kuitenkaan ole hyväksi ohjelmiston suorittamalle pisteytyksellesi, koska se ei täsmälleen vastaa työnantajan käyttämää sanaa. Varmista siis, että käytät oikeaa nimitystä CV:ssäsi.

Älä ylioptimoi CV:täsi

Yllä olevien vinkkien lukemisen jälkeen saatat olla innokas toteuttamaan kaiken. Seurauksena voi olla, että saat 'robottimaisen' CV:n, joka on erittäin vaikea lukea, koska lauseet ovat täynnä hakusanoja. Se ei kuitenkaan ole tarkoitus. Vältä näitä virheitä optimoidessasi CV:täsi ATS:lle:

 1. Kirjoita lyhenteet auki, jotta ne ovat ymmärrettäviä ohjelmistolle.
 2. Älä täytä CV:täsi pelkillä hakusanoilla ja avainsanoilla työpaikkailmoituksesta.
 3. Älä muotoile epäluonnollisia lauseita. Varmista, että ne ovat hyvin ja miellyttävästi muotoiltuja.
 4. Älä käytä serif-kirjasimia, kuten Times New Romania.
 5. Älä käytä ikoneita tai emojita.
 6. Älä tallenna CV:täsi 'oudossa' tiedostomuodossa. Käytä Pdf- tai Word-muotoa.

Käytä ammattimaisesti suunniteltua pohjaa

Kaikkien ongelmiesi ratkaisu saattaa olla yksinkertaisempi kuin aluksi ajattelit. Cv-tekijalla olemme kehittäneet nimenomaan pohjia, jotka ovat ATS-ohjelmistolle hyvin lukukelpoisia. Käyttämällä yhtä CV-pohjistamme, voit olla varma, että CV:si rastittaa monia oikeita ruutuja ja saa korkeamman relevanssipisteytyksen.

CV-pohja ei vain tarjoa sinulle tukea ja rakennetta, vaan varmistaa myös, että kaikki tärkeät tiedot ovat CV:ssäsi ja että osiot ovat oikein nimettyjä:

Johtopäätös

CV:si optimointi ATS-järjestelmiä varten on välttämätöntä, jotta et päädy suoraan hylkäyspinoon. Tärkein neuvoni on, että mietit omassa ammatissasi tärkeitä avainsanoja. Lue myös työpaikkailmoitus huolellisesti läpi ja varmista, että CV:si vastaa luonnollisesti potentiaalisen työnantajan tai rekrytoijan odotuksia. Ammattimainen CV-pohja voi säästää paljon työtä, koska ne ovat jo valmiiksi optimoituja.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Miranda Adriaanse
Mirandalla on vaikuttava 20 vuoden ura HR-neuvojana, ja tässä ajassa hänelle on karttunut syvällistä tietämystä. Nyt hän keskittyy kirjoittamaan aiheeseen liittyviä artikkeleita, joissa hän jakaa laajaa kokemustaan ja asiantuntemustaan. Teksteissään Miranda yhdistää käytännön näkemyksiä teoreettiseen tietoon, mikä tekee hänen artikkeleistaan ​​lähestyttäviä ja ymmärrettäviä laajalle yleisölle. Mirandan kyky ilmaista tiedot selkeästi tekee hänestä erinomaisen lähteen kaikille työnhakijoille.