Europass CV: Mikä se on ja miten luot sen?

Author Joost Buitenhof
Kirjoittanut: Joost Buitenhof
Europass CV: Mikä se on ja miten luot sen?

Voit luoda Europass-CV:n, jos etsit työpaikkaa Euroopasta. Europass-CV-muoto on tunnustettu työnantajien toimesta ympäri Eurooppaa. Tämä tekee työpaikan etsimisestä Euroopan unionin rajojen sisällä erittäin helppoa. Työnantajat voivat arvioida ansioluettelosi perusteella, onko sinulla oikeat kokemukset ja taidot haettuun tehtävään. Mutta – kuinka hyvä tämä CV-muoto on verrattuna nykyaikaisempiin, nykyään yleisesti käytössä oleviin moderneihin CV:ihin?

Tässä artikkelissa jaamme:

 • Europass-CV:n hyvät ja huonot puolet.
 • Miten sellainen laaditaan.
 • Esimerkin täytetystä CV:stä.

Mikä on Europass CV?

Europass CV on eurooppalainen standardi, joka otettiin käyttöön vuonna 2004 CV:n laatimiseksi. Sen tarkoitus on helpottaa työn hakemista muissa Euroopan maissa. Europass-CV:n käyttö on vapaaehtoista. Voit myös valita luoda oman (uniikin) CV:si.

Lataa Europass-malli

Haluatko heti ryhtyä tekemään omaa Europass-CV:täsi? Lataa tästä oma Europass-CV-pohjasi. Se on Word-dokumentti, joten voit aloittaa eri kenttien ja osioiden täyttämisen heti.

Täytetty CV-esimerkki

Alla näet, miltä täytetty Europass CV näyttää. Kuten huomaat, Europass CV ei näytä kovin modernilta. Tämä herättää kysymyksen sen tehokkuudesta nykyisillä työmarkkinoilla. Sen suunnittelu vaikuttaa vanhanaikaiselta ja vanhentuneelta, mikä ei vastaa nykyistä tapaa hakea töitä, jossa yleensä käytetään modernia CV:tä.

Täytetty Europass CV-esimerkki

Nykyään visuaalisesti houkuttelevan CV:n tekeminen on yhä tärkeämpää. Europass-CV:n kaltainen muotoilu voi tahattomasti vaikuttaa potentiaalisille työnantajille vähemmän innovatiiviselta tai luovalta (varsinkin jos työnantaja ei ole tietoinen Europass-CV:stä). Siksi on tärkeää harkita, välittääkö tämä muoto oikean viestin ja sopiiko se alalle tai tehtävään, josta olet kiinnostunut. Erityisesti aloilla, jotka arvostavat luovuutta ja moderniutta, voi olla parempi valita nykyaikaisempi ja räätälöity CV-malli korostaaksesi ainutlaatuisia taitojasi ja persoonallisuuttasi.

Millä kielellä CV kannattaa laatia?

Kun haet työpaikkaa ulkomailta, on tärkeää mukauttaa CV:si kieli tilanteeseen ja työnantajan toiveisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa seuraavaa:

 • Englanti työkielenä: Jos haet kansainvälistä asemaa tai yrityksestä, jonka tiedetään käyttävän englantia työkielenä, englanninkielinen CV voi olla sopiva.
 • Paikallinen kieli paikallisille yrityksille: Jos haet esimerkiksi ranskalaiseen yritykseen, josta tiedät tai oletetaan, että ranska on työkieli, on suositeltavaa laatia CV ranskaksi. Tämä osoittaa valmiutesi sopeutua paikalliseen kulttuuriin ja kykysi kommunikoida ranskaksi.
Tarkista, millä kielellä työpaikkailmoitus on kirjoitettu. Se voi olla hyvä indikaatio siitä, mitä kieltä työnantaja odottaa käytettävän hakemuksessa.

Kuinka teet vakuuttavan Europass-CV:n

Hyvä CV-rakenne näyttää seuraavalta:

 1. Yhteystietosi
 2. Tehtävä, johon haet
 3. Työkokemus
 4. Koulutus
 5. Taidot
 6. Muut tiedot (julkaisut, suositukset, yms.)

Se, että kehykset on annettu valmiiksi, ei tarkoita, että sinun tulisi pitää sitä yksinkertaisena täyttötehtävänä. Sinun on silti käytettävä aikaa ja huomiota eri osioiden mahdollisimman hyvään täyttämiseen, jotta teet vaikutuksen CV:lläsi. Alla annamme vinkkejä kunkin osion täyttämiseen auttaaksemme sinua alkuun:

1. Täytä yhteystietosi

Onneksi suurimmaksi osaksi on jo määritelty, mitä henkilökohtaisia tietoja sinulta odotetaan. Huomioi kuitenkin seuraava:

 • Älä unohda mainita puhelinnumerosi kansainvälistä suuntanumeroa (+358).
 • Poista tietoja, joita et halua mainita tai jotka ovat sopimattomia maassa, johon haet. Esimerkiksi sukupuolesi mainitseminen CV:ssä ei yleensä ole tarpeen.

2. Tehtävä, johon haet

Mainitse tehtävä, johon haet. Varmista, että käytät tehtävänimikkeen oikeaa käännöstä. Tarkista tämä tarvittaessa.

3. Kuvaile kokemustasi

Työkokemuksesi on keskeisessä asemassa CV:ssäsi. Huomioi seuraava:

 • Esitä kokemuksesi Europass-CV:ssäsi käänteisessä kronologisessa järjestyksessä. Toisin sanoen, aloita uusimmasta työkokemuksesta ja etene aikaisempiin työpaikkoihin.
 • Mainitse vain olennainen työkokemus.
 • Vahvista työkokemustasi mainitsemalla saavutuksia tai saavutettuja tuloksia.
Työkokemus CV:ssä
Katso hyödylliset vinkkimme ja esimerkkimme, joiden avulla saat työpaikan nopeammin.
Lue artikkeli

4. Mainitse koulutuksesi

 • Noudata koulutuksissasi samaa järjestystä kuin työkokemuksessasi (ja CV:si muissa osissa).
 • Pyri olemaan mahdollisimman spesifinen tutkinnostasi. Yritä löytää koulutuksellesi hyvä käännös, joka ymmärretään. Mainitse myös oppilaitokset ja opiskeluaikasi.

5. Mainitse tärkeät taidot

Europass-CV:ssäsi on ilmoitettava erilaisia taitoja, kuten:

 • Viestintätaidot
 • Organisatoriset taidot
 • Tehtäväkohtaiset taidot
 • IT-taidot
 • Muut

Lisää jokaisesta taidosta muutama tärkeä esimerkki, jotka ovat relevantteja haettavaan tehtävään. Näin työnantaja voi yhdellä silmäyksellä arvioida, oletko sopiva tehtävään.

6. Täydennä lisätiedoilla, jotka ovat relevantteja tehtävälle

‘Pääsisältö’ Europass-CV:ssäsi on nyt täytetty. Voit kuitenkin mennä vielä pidemmälle vakuuttaaksesi työnantajat eri maista. Voit halutessasi lisätä seuraavat valinnaiset kentät:

Lisäosiot eivät koskaan ole pahitteeksi, jos ne ovat relevantteja tehtävällesi. Jos et halua lisätä näitä osioita, poista ne myös CV:stäsi.

Onko Europass-CV pakollinen ulkomaille hakeville?

Europass-CV:n käyttö ei ole pakollista, kun haet töitä Euroopassa. Itse asiassa useimmissa tapauksissa suosittelemme jopa välttämään sitä. Usein on parempi laatia ja suunnitella itse kaunis CV tai käyttää (premium) CV-mallia. Näin maksimoit mahdollisuutesi saada kutsu työhaastatteluun. Haluatko kuitenkin hakea Euroopan unionin laitokseen? Silloin on pakollista käyttää Europass-CV:tä. Tämä mainitaan yleensä myös työpaikkailmoituksessa.

Miten kirjoittaa hyvä CV
Opi, miten teet vaikutuksen rekrytoijiin CV:llä, joka erottuu muista - yksinkertaisesti ja tehokkaasti!
Lue artikkeli

Europass-CV:n edut

 • Europass-CV:lläsi on suunnittelu ja rakenne, jotka tunnustetaan koko Euroopassa. Sinun ei tarvitse tutkia erityisiä ohjeita tai ‘CV-sääntöjä’, jotka pätevät maassa, johon haet.
 • Europass-CV:n tekeminen on ilmaista. Sinun on luotava tili ja voit aloittaa suoraan CV-editorissa.
 • Europass-profiilissasi voit myös luoda muita asiakirjoja, jotka ovat hyödyllisiä hakemuksessasi. Näitä ovat esimerkiksi tutkintotodistus, sertifikaatit ja kielipassit.

Europass-CV:n haitat

 • Europass-CV-malli ei käytä hyvin saatavilla olevaa tilaa. Tämän vuoksi CV:si voi tulla melko pitkäksi. Lähes koko Euroopassa on tavallista, että CV ei ole pidempi kuin 2 sivua.
 • Siinä ei käytetä profiilia.
 • Suunnittelumahdollisuudet ovat rajalliset. Sinulla on yksi malli, jota et itse voi paljoa muuttaa. Et siis voi erottautua ulkoasulla.
 • Suunnittelu on yksinkertainen ja jossain määrin vanhentunut. Europass-CV esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Sen jälkeen vai vähän on muuttunut, sen suunnittelu näyttää hieman vanhanaikaiselta.
 • Europass-CV ei ole suosittu. Vaikka se tunnustetaan kaikissa EU-maissa, monet yritykset eivät ole tietoisia sen olemassaolosta.
 • Europass-CV ei ole joustava. Saattaa olla vaikeaa mukauttaa ansioluetteloa yritysten tai tehtävien erityisvaatimuksiin.

Rehellinen arvostelu: Käyttäjäystävällisyyttä vailla ja vanhentunut

Vaikka Europass-CV on aloitteena hyvä, se ei toimi käytännössä hyvin. Tämän vuoksi ei ole aina järkevää valita tätä muotoa. Olemme itsekin yrittäneet luoda ja täyttää Europass-CV:n. Ohjelmassa on bugeja ja virheitä, mikä voi vaikeuttaa koko CV:n täyttämistä.

Ehkä suurin haitta Europass-CV:ssä on, että monet työnantajat Euroopassa eivät ole tietoisia sen olemassaolosta. Tämän seurauksena haet hyvin vanhanaikaisella CV:llä. Potentiaalinen työnantaja saattaa pitää tätä epäammattimaisena.

Johtopäätös ja neuvomme

Europass-CV tarjoaa tunnustetun ja yhtenäisen muodon hakemuksille Euroopassa. Tämä voi olla hyödyllistä niille, jotka etsivät työtä useista Euroopan maista, koska se eliminoi tarpeen tutkia ja mukauttaa eri CV-muotoja eri maihin.

Standardisoinnilla on kuitenkin hintansa. Suunnittelumahdollisuudet ovat rajoitetut ja muotoa voidaan pitää vanhentuneena ja ei-houkuttelevana, erityisesti verrattuna nykyaikaisempiin ja luoviin CV:ihin.

Neuvomme on siksi kaksijakoinen: Harkitse Europass-CV:tä organisaatioissa, joissa standardisointi ja yhtenäisyys ovat tärkeitä, kuten Euroopan unionissa tai hallituksessa. Mutta jos haet alalle, joka arvostaa luovuutta, innovaatiota ja ammattimaisuutta, tai haluat erottua persoonallisella CV:llä, harkitse nykyaikaisemman ja räätälöidyn pohjan käyttöä.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.