Paras CV:n fontti HR-asiantuntijoiden mukaan

Author Joost Buitenhof
Kirjoittanut: Joost Buitenhof
Paras CV:n fontti HR-asiantuntijoiden mukaan

Vaikka CV:n sisältö on tietenkin erittäin tärkeä, et voi jättää huomiotta sen ulkoasua. Myös CV:n ulkoasun on oltava visuaalisesti houkutteleva. Usko tai älä, mutta ansioluettelosi fontilla voi olla merkittävä rooli. Se kertoo jotain sinusta ja siitä, mitä haluat viestittää. Times New Roman -fontilla voi viestittää, että olet ammattimainen ja asiallinen, kun taas Comic Sans -fontilla sinut hylätään heti. Tässä blogissa tarkastelemme, mitkä CV-fontit ovat parhaita, mitä kannattaa välttää ja miten voit säilyttää omaperäisyytesi.

Tärkeä ero fonteissa

Ennen kuin tutkimme hyviä CV-fontteja, meidän on avattava kaksi peruskäsitettä. Sinun on tiedettävä ero serifin (viivalliset kirjaimet) ja sans serifin (viivattomat kirjaimet) välillä.

Ero serif- ja sans serif -fonttien välillä

Mikä on serif-fontti?

Serif-fontissa kirjainten päissä on "viivoja". "Viivoilla" tarkoitetaan pieniä (vaaka- ja pysty-) linjoja. Esimerkkejä serif-fonteista ovat esimerkiksi Times New Roman ja Georgia. Yleisesti ottaen nämä fontit vaikuttavat virallisemmilta, asiallisemmilta ja tyylikkäämmiltä.

Mikä on sans serif -fontti?

Sans serif -fonteissa ei ole pieniä linjoja kirjainten päissä, kuten esimerkiksi Times New Romanissa. Esimerkkejä sans serif -fonteista ovat Arial, Calibri ja Verdana. Yleensä sans serif -kirjaimet ovat usein paremmin luettavia.

Mitä fontteja CV:hen kannattaa valita?

CV:ssäsi paras fontti on sellainen, joka on helposti luettava ja sopii hyvin hakemaasi tehtävään. Jos esimerkiksi haet perinteistä, muodollista tehtävää (kuten lakimies), voit valita serif-fontin, kuten Georgian. Moderniin tehtävään tavallinen fontti, kuten Arial, on myös hyvä valinta.

Tärkeintä on valita fontti, joka on hyvin luettava. Siksi on järkevää käyttää tavallista ja yleisesti käytettyä fonttia. Parhaat fontit ovat Arial, Calibri (sans serif -fontit) tai Georgia, Cambria tai Garamond (serif-fontit).

Parhaat sans serif -fontit:

 • Arial
 • Calibri
 • Helvetica
 • Verdana
 • Tahoma
 • Century Gothic

Parhaat serif-fontit:

 • Times New Roman
 • Cambria
 • Georgia
 • Garamond
Monien mielestä Times New Roman on vanhanaikainen ja tylsä, koska sitä käytetään niin paljon. Tästä syystä kannattaa ehkä suosia jotain muuta serif-fonttia, kuten Georgiaa.

Huonoimmat CV-fontit

CV:ssäsi käytettävän fontin on oltava helposti luettava. Yllättävää kyllä, monet fontit ovat vaikealukuisia. Tunnettu esimerkki on Comic Sans. Tämä fontti on erittäin vaikealukuinen, eikä se sovellu CV:seesi. Muut "luovat" tai "koristeelliset" fontit saattavat näyttää hauskoilta ja omaperäisiltä, mutta todellisuudessa tällaisen fontin käyttäminen CV:ssäsi vaikuttaa hyvin epäammattimaiselta.

Valitse ammattimainen fontti, jotta rekrytoija voi nopeasti hahmottaa kaikki tärkeät tiedot. Hyvin luettava fontti auttaa merkittävästi. Siksi turvallisin valinta on aina käyttää standardifonttia.

Fontin valinta roolin perusteella

Usein rekrytoijat saavat kymmeniä hakemuksia yhtä paikkaa kohden. Siksi sinun, hakijana, kannattaa yrittää erottua joukosta miettimällä, mitä fonttia haluat käyttää.

Jos haet muodollista tehtävää, kuten asianajaja, kirjanpitäjä tai yliopiston professori, kannattaa valita perinteinen (serif) fontti. Muissa tapauksissa kannattaa valita standardifontti.

Mitkä ovat luovimmat CV-fontit?

Jos haet (luovaa) työpaikkaa esimerkiksi start-upista tai markkinointitoimistosta, haluat ehkä erottua enemmän ja siksi valita modernin fontin. Tässä muutama esimerkki:

1. Trebuchet MS

Trebuchet MS on sans serif -fontti, joka on verrattavissa Calibriin. Vaikka se on ollut olemassa jo jonkin aikaa (vuodesta 1996), sitä ei käytetä paljon online-tekstinkäsittelyohjelmissa. Tämän vuoksi se on tehokas fontti CV:ssäsi, koska se on miellyttävä lukea näytöltä ja sitä käytetään harvoin.

2. Lato

Latosta on tullut erittäin suosittu fontti. Se on kuitenkin hyvä fontti CV:seesi, koska sitä käytetään pääasiassa nykyaikaisilla verkkosivustoilla (mutta ei CV:issä). Lato tarkoittaa puolaksi "kesää". Nimi edustaa nuorekasta ja rentoa – mutta silti ammattimaista ja lukijaystävällistä fonttia.

3. GFS Didot

GFS Didot on ainutlaatuinen fontti, joka on ollut käytössä hyvin pitkään. Firmin Didot kehitti sen vuonna 1805. Sitä käytettiin 1900-luvun viime vuosikymmeniin asti monissa julkaisuissa. Nykyään se on harvinaisempi, mikä tekee siitä vahvan valinnan CV:seesi.

4. Merriweather

Tämä kirjasin on suunniteltu erityisesti yritykselle, joka on erikoistunut tekemään kirjasintyyppejä suurille teknologiayrityksille. Mielenkiintoista tässä kirjasimessa on, että siitä on olemassa sekä viivallinen että viivaton versio.

Miten kirjoittaa hyvä CV
Opi, miten teet vaikutuksen rekrytoijiin CV:llä, joka erottuu muista - yksinkertaisesti ja tehokkaasti!
Lue artikkeli

Varo Google Fonts -fontteja

Nykyään sinulla on Google Fontsin ansiosta valittavana satoja hyviä fontteja. Mutta voitko käyttää mitä tahansa niistä CV:ssäsi? Google Fontsista ladattavan fontin riskinä on, että se asennetaan paikallisesti tietokoneellesi. Kun lähetät ansioluettelosi Word-tiedostona, vastaanottajalla ei todennäköisesti ole kyseistä fonttia asennettuna. Tämän seurauksena sen sijaan käytetään tavallista fonttia, kuten Arialia tai Calibria, joten CV:si rakenne ja ulkoasu saattavat muuttua.

Jos tallennat ja lähetät CV:si PDF-tiedostona, voit käyttää mitä tahansa fonttia. Tämä johtuu siitä, että PDF muuntaa fontin pieniksi "vektoreiksi". Nämä ovat pieniä graafisia kuvia. Tämän vuoksi PDF-tiedoston tekstiä on joskus vaikea valita ja muokata. Tämä on yksi syy, miksi suosittelemme aina lähettämään ansioluettelosi PDF-muodossa. Silla varmistat, että CV:si näyttää täsmälleen samalta millä tahansa laitteella.

Kuinka tärkeässä osassa valitsemasi fontti on?

Valitsemasi CV:n fontti on vain pieni osa CV:si arvioinnissa. Omaperäinen fontti ei ole ratkaiseva tekijä siinä, saatko työpaikan.

Fontti ei saisi häiritä sisältöä. Siksi ei ole suositeltavaa käyttää CV:ssä erittäin luovaa (tai kahta useampaa) fonttia.

Tärkeimmät johtopäätökset

 • Standardifontti (Arial, Calibri) on aina hyvä valinta.
 • Viivallinen fontti (kuten Georgia) vaikuttaa virallisemmalta ja koristeellisemmalta. Niitä käytetään usein kaupallisissa tehtävissä.
 • Valitse aina hyvin luettava fontti (ei luovia tai “funky” fontteja).
 • Käytä hakemuskirjeessäsi samaa fonttia.
Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.