Syntymäaika CV:ssä: kannattaako ikä mainita?

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Syntymäaika CV:ssä: kannattaako ikä mainita?

Suomessa et ole velvoitettu mainitsemaan syntymäaikaasi CV:ssä. On kuitenkin tavallista mainita se yhdessä muiden henkilökohtaisten tietojen, kuten nimen, osoitteen, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron kanssa. Voit siis itse päättää, mainitsetko ikäsi CV:ssä. Tässä artikkelissa tarkastelemme tilanteita, jolloin on järkevää mainita ikä ja milloin se kannattaa jättää mainitsematta.

Milloin mainita syntymäaika CV:ssä

On tilanteita, joissa syntymäajan maininta CV:ssä voi toimia eduksesi. Tulevalle työnantajallesi on luonnollisesti helpointa, jos mainitset suoraan syntymäaikasi. Iän perusteella voidaan myös nopeammin arvioida kokemustasi.

Näissä tilanteissa on järkevää mainita syntymäaika CV:ssä:

  • Kun se sopii tehtävään: Mainitse ikäsi, jos olet nuori ja haet junioritasoista tehtävää tai ensimmäistä kesä- tai osa-aikaista työtäsi. Sama pätee, jos olet vanhempi ja haet senioritason tehtävää. Näissä tapauksissa ikäsi toimii eduksesi, ja olisi hukattu mahdollisuus jättää se mainitsematta.
  • Kun sinulla ei ole mitään salattavaa: Voit mainita ikäsi, jos et odota tulevasi syrjityksi sen perusteella. Se osoittaa, että sinulla ei ole mitään piiloteltavaa.
  • Kun oletat sen olevan etu: Esimerkiksi jos tiedät, että yrityksessä työskentelee paljon nuoria tai vanhempia ihmisiä, ja sovit siksi hyvin yrityksen kulttuuriin.
Noudata aina työpaikkailmoituksen ohjeita. Joissakin tehtävissä vaaditaan esimerkiksi vähintään 18 vuoden ikää. Ajattele tehtäviä, joissa vaaditaan ajokortti. Sama pätee tehtäviin, joissa työskennellään tiettyjen (vaarallisten) kemikaalien kanssa.

Milloin syntymäaikaa ei kannata mainita CV:ssä

Joissakin tapauksissa voi olla parempi jättää ikä mainitsematta CV:ssä. Tällöin ikäsi voi olla haitaksi ja johtaa siihen, että CV:täsi ei edes lueta.

Syntymäajan voi jättää pois seuraavissa tilanteissa:

  • Kun on riski ikäsyrjintään: Älä mainitse ikääsi välttääksesi ennakkoluuloja tai ikäsyrjintää. Erityisesti vanhemmat työnhakijat ja nuoret kohtaavat tätä.
  • Hakiessasi työtä ulkomailta: Älä mainitse ikääsi, jos haet työtä maasta, jossa ei ole tapana mainita ikää (kuten Yhdysvallat, Kanada, Iso-Britannia tai Australia). Kun haet työtä ulkomailta, selvitä ensin kyseisen maan tavat.
  • Kun ikä ei ole merkityksellinen: Esimerkiksi IT-alalla ikä on usein paljon vähemmän merkityksellinen kuin sosiaalisen median markkinoijan tehtävässä.
Ota huomioon, että jos lisäät valokuvan CV:heesi, työnantajat voivat myös arvioida ikäsi sen perusteella.

Kannattaako CV:hen lisätä oma henkilötunnus?

Henkilötunnus on ainutlaatuinen tunnistenumero. Ole varovainen tämän numeron jakamisessa, sillä sen väärinkäyttö voi johtaa identiteettivarkauteen. Henkilötunnusta ei tarvitse mainita CV:ssäsi, ellei mahdollinen työnantaja nimenomaisesti pyydä sitä ja ellei siihen ole selkeää ja perusteltua syytä. Usein henkilötunnusta pyydetään myöhemmin hakuprosessin aikana (esim. työsopimusta allekirjoitettaessa). Kaikissa muissa tapauksissa numero on parempi jättää pois henkilötietojesi suojaamiseksi.

Ikäsyrjintä on kiellettyä

Suomessa on erityinen syrjinnän vastainen laki, joka pyrkii estämään (ikä)syrjinnän. Tämä tarkoittaa, että on kiellettyä kohdella ihmisiä (mukaan lukien työnhakijoita) epätasa-arvoisesti iän, siviilisäädyn, uskonnon, elämänkatsomuksen, poliittisen mielipiteen, rodun, sukupuolen, kansallisuuden tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Laki pyrkii varmistamaan, että työnantajat asettavat ehdokkaiden pätevyyden etusijalle, ei ominaisuuksia kuten ikää tai sukupuolta.

Jos kuitenkin tunnet tulleesi syrjityksi iän perusteella, testaa asia. Laita toisessa hakemuksessa ikäsi CV:hen ja toisessa ei. Katso, johtavatko ne työhaastatteluihin.

Missä kohtaa CV:tä syntymäaika mainitaan?

Jos päätät mainita syntymäaikasi CV:ssä, laita se "Henkilökohtaiset tiedot" -osioon muiden henkilötietojesi joukkoon. Yleensä syntymäaikasi on 'vähiten tärkeä' verrattuna muihin tietoihisi, kuten puhelinnumeroosi, sähköpostiosoitteeseesi tai fyysiseen osoitteeseesi. Tästä syystä on järkevää aloittaa nimestäsi, osoitteestasi ja yhteystiedoistasi ja mainita syntymäaikasi aivan lopussa.

CV ja henkilötiedot
Katso tästä ohjeet henkilötietojen lisäämiseen ja vältä työnhaun yleisimmät virheet.
Lue artikkeli

Iät, jotka ovat alttiita syrjinnälle

Ikäsi mainitseminen ansioluettelossa voi aiheuttaa sekä positiivisia että negatiivisia mielleyhtymiä. Tässä on huomioon otettavia seikkoja:

Jos olet alle 30-vuotias

Mahdollisia nuorten kohtaamia ennakkoluuloja ovat, että heidät nähdään kokemattomina, laiskoina ja impulsiivisina. Toisaalta nuoriin liitetään positiivisia ominaisuuksia, kuten joustavuus ja kyky käyttää uusia teknologioita.

Jos olet yli 45-vuotias

Vanhemmat ihmiset voivat kohdata ennakkoluuloja siitä, että he eivät ole dynaamisia ja joustavia. Heitä pidetään usein “liian kalliina”. Toisaalta vanhempia ihmisiä pidetään usein kokeneina ja harkitsevina. Vaikuttaa järkevältä, mutta käytännössä nämä käsitykset eivät aina pidä paikkaansa. On varmasti paljon nuoria ihmisiä, jotka ovat harkitsevaisia, ja vanhempia ihmisiä, jotka ovat joustavia ja hyviä uusien teknologioiden kanssa.

Miksi kerromme tämän? Pidä tämä mielessäsi laatiessasi CV:tä. Muista myös, että työhaastattelussa saatat saada kysymyksiä ikääsi liittyen. Vanhempana saatat joutua vastaamaan kysymyksiin IT-taidoistasi, kun taas nuorempana sinun saattaa täytyä kuvailla tilanteita, jotka osoittavat, että sinulla on tarvittavaa harkintakykyä ja kokemusta. On tärkeää kumota nämä ennakkoluulot ja korostaa, miten taitosi ja kokemuksesi ovat olennaisia tehtävälle.

Voitko valehdella iästäsi?

Älä koskaan valehtele iästäsi tai mistään muustakaan CV:ssäsi. Työnantaja saa tämän selville ennemmin tai myöhemmin. Jos sinut palkataan, sinun on toimitettava kopio henkilötodistuksestasi tai passistasi, josta ikäsi käy ilmi. Tämä voi olla laillinen syy irtisanoa sinut välittömästi.

Ryhdy toimeen oman CV:si kanssa

Jos CV:n kirjoittaminen on sinulle vaikeaa, voi CV-pohjan käyttö auttaa. Voit helposti syöttää henkilötietosi, kuten ikäsi. Jatka sitten kuvaamalla työkokemuksesi ja koulutuksesi. CV-koneen avulla voit helposti ja nopeasti luoda vakuuttavan CV:n, joka tekee vaikutuksen mahdollisiin työnantajiin.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.