CV:n otsikko: selitys ja yli 25 hyvää esimerkkiä

Author Joost Buitenhof
Kirjoittanut: Joost Buitenhof
CV:n otsikko: selitys ja yli 25 hyvää esimerkkiä

Hyvä CV-otsikko voi olla pieni kikka, jolla saat CV:si erottumaan. Koska otsikkorivi on CV:ssä ylhäällä (ja luetaan siten ensimmäisenä), se on samalla tapa tehdä hyvä ensivaikutelma. Voit esimerkiksi näyttää vahvuutesi ja kertoa, miten voisit tuoda lisäarvoa yritykselle, johon haet. Tässä blogissa näytämme, miten kirjoitat tehokkaan CV-otsikon ja jaamme joitakin hyviä esimerkkejä, joita voit käyttää inspiraationa.

Mikä on CV:n otsikko?

CV:n otsikko on noin 10 sanan iskulause, joka tekee heti selväksi, miksi juuri sinä olet täydellinen ehdokas kyseiseen tehtävään. Tämän otsikkorivin voit käyttää ensimmäisenä lauseena profiilissasi tai laittaa sen aivan CV:si yläosaan. CV:n otsikossa korostat vahvuuksiasi, lisäarvoasi ja erottautumiskykyäsi ehdokkaana.

Esimerkki otsikosta voisi olla:

"Myyntipäällikkö, joka on saavuttanut 42% myynnin kasvun 12 kuukaudessa".

Tämä on esimerkki huomiota herättävästä otsikosta. Se näyttää välittömästi ehdokkaan lisäarvon (myynnin kasvu). Se herättää rekrytoijan kiinnostuksen, mikä lisää todennäköisyyttä, että hän lukee loputkin CV:stäsi.

Miksi sinun tulisi keksiä hyvä CV-otsikko?

Otsikon mainitseminen CV:ssä ei ole pakollista, mutta suosittelemme sitä. Kun valitset luettavaa kirjaa tai katsottavaa elokuvaa, mihin kiinnität huomiota ensimmäisenä? Luet ensin otsikon. Jos otsikko kiinnittää huomiosi, saatat katsoa alaotsikon ja yhteenvedon ja vasta sen jälkeen tutkia tarkemmin.

CV:n otsikko toimii samalla tavalla. Se auttaa herättämään lukijan kiinnostuksen. Se antaa selkeän kuvan siitä, mitä rekrytoija voi odottaa lukevansa lopusta CV:stä. Yhteen työpaikkaan saattaa tulla joskus satoja hakemuksia. Hyvällä CV-otsikolla voit siis erottua kaikista muista ehdokkaista.

Missä CV:n otsikko sijaitsee?

Aivan kuten lehtiartikkelia lukiessa, otsikko sijaitsee CV:n yläosassa näkyvällä paikalla. Monissa verkossa olevissa CV-esimerkeissä mainitaan nimesi alla ammattinimike. Voit valita työnimikkeesi sijasta voimakkaan otsikkolauseen.

Vaihtoehtoisesti voit mainita CV-otsikon myös profiilisi ensimmäisenä lauseena. Varmista kuitenkin, että sijoitat otsikon ansioluettelosi yläosaan.

Miten kirjoittaa vahva CV-otsikko?

Hyvien CV-otsikoiden tulisi täyttää muutama peruskriteeri. Näin laadit tehokkaan ja mieleenpainuvan otsikon:

  1. Lyhyt ja ytimekäs. Haluat, että otsikkosi jää mieleen ja erottuu. Käytä siis yhtä lausetta, joka on noin 10 sanaa pitkä.
  2. Mahdollisimman yksityiskohtainen. Mainitse numeroita, lukuja ja prosentteja. Tämä tekee siitä mahdollisimman konkreettisen.
  3. Käytä yleistä ammattinimikettä. Jos olet ohjelmoija, mutta työpaikkailmoituksessa puhutaan ohjelmistokehittäjästä, käytä otsikossasi sanaa “ohjelmistokehittäjä”.
  4. Mainitse vahvuutesi. Näytä, mitkä ovat ainutlaatuisia ominaisuuksiasi ja taitojasi. Voit myös mainita henkilökohtaisia taitoja, jotka tekevät sinusta ainutlaatuisen. Ehkä olet luova, uskollinen, energinen tai päättäväinen.
  5. Etsi yhteys työpaikkailmoitukseen. Otsikkosi tulee olla relevantti. Pyri löytämään yhteys siihen työpaikkaan, johon haet. Käytä avainsanoja työpaikkailmoituksesta.
  6. Mainitse tuloksia. Tulosten tai saavutusten mainitseminen on voimakkaampaa. Ajattele esimerkiksi "Saavutti 50 000 euroa liikevaihtoa yli tavoitteen".
  7. Mainitse kokemuksesi vuosissa. Kirjoita "myyntiedustaja, yli 5 vuoden kokemus" sen sijaan, että kirjoittaisit vain "myyntiedustaja".
  8. Vältä kliseitä. Ole CV-otsikossasi omaperäinen. Sanat kuten “kova työntekijä” ja “hyvät kommunikaatiotaidot” eivät kerro paljoa eivätkä tee sinusta erityistä.
Mieti rauhassa ja tarkkaan, mitä haluat viestittää otsikollasi. On lähes mahdotonta kirjoittaa CV:n otsikko, joka täyttää kaikki edellä mainitut kohdat. Pyri yhdistämään joitakin niistä luodaksesi vahvan otsikkolauseen.

Yli 20 houkuttelevaa CV-otsikon esimerkkiä

Auttaaksemme sinua hieman, olemme koonneet alle joitakin esimerkkejä CV-otsikoista. Käytä näitä inspiraationa oman CV-otsikkosi laatimiseen.

  1. Projektijohtaja, joka ei ole koskaan missannut määräaikaa.
  2. Business Analyst yli 5 vuoden kokemuksella SQL:stä ja Pythonista.
  3. Monikielinen sairaanhoitaja yli 7 vuoden kokemuksella.
  4. Koulutettu lääkintäavustaja vahvalla taustalla hätäpalveluissa.
  5. Seniorikirjanpitäjä yli 7 vuoden kokemuksella Big4-toimistossa.
  6. Markkinointiasiantuntija, joka on hallinnoinut yli miljoonan euron Google Ads -tilejä.
  7. Graafinen suunnittelija yli 5 vuoden kokemuksella animaatiosta (Adobe AE).
  8. Kokenut talousneuvoja, joka on säästänyt asiakkailtaan yli 2 miljoonaa euroa.
  9. Business Economics -maisteriopiskelija etsii työpaikkaa yrityksen X talousosastolta.
  10. Hävikin ehkäisyyn erikoistunut myymäläpäällikkö, jolla on yli 10 vuoden kokemus.
  11. Kokki kansainvälisellä kokemuksella (3–5 tähden) ravintoloista.
  12. Palkittu valokuvaaja.
  13. Palkittu markkinoija, joka on tehnyt monia onnistuneita mainoskampanjoita.
  14. Myyntiedustaja, joka on saavuttanut 42 % myynnin kasvun kolmessa vuodessa.
  15. Kokenut johtaja, jolla on kokemusta kansainvälisestä konsultoinnista.
  16. Menestynyt tapahtumapäällikkö, joka on suunnitellut yli 100 tapahtumaa.
  17. 3D-animaatioon erikoistunut graafinen suunnittelija.
  18. Nelikielinen kaupallinen johtaja: suomi, ruotsi, englanti ja puola.
  19. Tehokas johtaja, joka alittaa määräajat ja budjetit keskimäärin 10 prosentilla.
  20. Pätevä opettaja, joka on erikoistunut opetussuunnitelmien kehittämiseen.
Kirjoita itsellesi ensin noin 5–10 otsikkoa. Valitse niistä parhaat 3 ja tarkastele niitä vielä kerran kriittisesti. Mikä näyttää vahvimmalta ja sopii parhaiten haettavaan työpaikkaan? Kysy vaikka ystäviltäsi tai perheeltäsi, mikä CV-otsikko heidän mielestään on paras.

Hyvän otsikon keksiminen ilman työkokemusta

Vahvan otsikon keksiminen on tietysti paljon helpompaa, kun sinulla on jo vuosien ura takana ja olet saavuttanut upeita tuloksia. Mutta miten toimia, jos sinulla ei vielä ole paljoa asiaankuuluvaa työkokemusta? Esimerkiksi uran alussa tai opiskelijana?

Jujuna on tuoda esiin parhaat ominaisuutesi, lisäarvosi tai saavutuksesi tähän mennessä. Mieti koulutustasi, harjoittelukokemustasi, saamiasi todistuksia tai saavutuksiasi. Tässä muutamia esimerkkejä:

  1. Vastavalmistunut ylioppilas, joka on ollut työharjoittelussa Suomen suurimmassa pankissa (Nordea).
  2. Online-markkinoija, jolla on sertifikaatit Google Search, Google Ads ja YouTube Ads -palveluista.
  3. Vastuullinen ja sitoutunut myyjä, joka tuntee upselling-tekniikat.
  4. Luova ja suunnittelukeskeinen brändin edistäjä.
  5. Junior Account Manager, joka suoritti harjoittelunsa yrityksessä X ja piti yli 25 myyntitapaamista, joista 5 päätyi asiakkaaksi.

Johtopäätökset

CV-otsikko voi olla ainutlaatuinen tapa erottautua muista hakijoista. Se auttaa jättämään hyvän ensivaikutelman ja painumaan rekrytoijien mieleen paremmin. Tämä voi lisätä mahdollisuuksiasi päästä työhaastatteluun. Pidä kirjoittamasi otsikko lyhyenä ja ytimekkäänä. Kirjoita omaperäinen ja ainutlaatuinen otsikko ilman kliseitä.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.