Pdf vai Doc: Mikä on paras tapa lähettää CV?

Author Joost Buitenhof
Kirjoittanut: Joost Buitenhof
Pdf vai Doc: Mikä on paras tapa lähettää CV?

CV:n lähettäminen on usein jännittävä hetki monille työnhakijoille. Heti kun klikkaat 'lähetä' -nappia, jäät odottamaan ja toivomaan kutsua työhaastatteluun. Ennen kuin haet, sinun on kuitenkin tehtävä päätös, lähetätkö CV:si pdf-tiedostona vai Word-dokumenttina. Tuntien työstämisen jälkeen et tietenkään halua käyttää väärää tiedostomuotoa. Tässä blogissa syvennymme eroihin ja annamme vinkkejä oikean päätöksen tekemiseen.

Pdf on paras valinta

CV:n lähettäminen pdf-tiedostona on paras valinta, ellei työpaikkailmoituksessa erikseen toivota Word-dokumenttia. Pdf-muodon suuri etu on, että muotoilu ei muutu lähettäessä. Lisäksi pdf-tiedoston voi avata millä tahansa laitteella ja selaimella.

Alla käymme tarkemmin läpi molempien muotojen hyviä ja huonoja puolia, mutta jos sinulla oli vain tämä yksi kysymys, toivottavasti se on nyt vastattu. Haluatko heti ryhtyä työstämään omaa CV:täsi? Klikkaa tästä tutustuaksesi ammattimaisesti suunniteltuihin CV-malleihimme.

Pdf-tiedoston lähettämisen edut CV:nä

Pdf-tiedostoilla on useita etuja Word-dokumentteihin verrattuna, mukaan lukien:

 1. Pdf on turvallisempi: Pdf-tiedoston sisältöä ei voi helposti muokata, toisin kuin Word-dokumentin. Tämä tekee pdf:stä turvallisemman vaihtoehdon.
 2. Johdonmukainen muotoilu: Lähettäessäsi CV:si pdf-tiedostona, se säilyttää muotoilunsa ja asettelunsa riippumatta laitteesta, käyttöjärjestelmästä tai selaimesta, jolla sitä katsotaan. Muotoilun johdonmukaisuus on äärimmäisen tärkeää vakavasti otettavana hakijana.
 3. Universaalisti saavutettavissa: Lähes kaikissa laitteissa on sisäänrakennetut sovellukset, joilla voi avata ja tarkastella pdf-tiedostoja. Vaikka tämä pätee myös Word-dokumentteihin, on erityisesti tableteilla ja älypuhelimilla riski, että asettelu muuttuu ja dokumentti muuttuu lukukelvottomaksi.
 4. Ammattimainen ulkonäkö: Pdf-tiedostot ovat yleensä hieman virallisempia, muodollisempia ja ammattimaisempia kuin doc-tiedostot.
 5. Pdf on yleisimmin käytetty: Monet työnantajat suosivat ansioluetteloa, joka on lähetetty pdf-muodossa. Jos olet ainoa, joka käyttää .doc-muotoa, se voi vaikuttaa oudolta.

Pdf-muodossa CV:n lähettämisen haitat

 1. Ei sovellu ATS-järjestelmiin: Monet yritykset käyttävät nykyään hakijanseurantajärjestelmiä (ATS). Usein nämä järjestelmät eivät käsittele hyvin pdf-tiedostoja.
 2. Et voi enää muokata CV:täsi: Pdf-tiedostoa ei usein voi muokata jälkikäteen. Varmista siis, että luot Word-CV:n tai käytät CV-konetta.
 3. Tiedostokoko on usein suurempi: Pdf-tiedostot ovat usein suurempia kuin samat doc-tiedostot. Tämän vuoksi Word-dokumentti voi latautua ja avautua nopeammin.

Milloin CV kannattaa lähettää Word-dokumenttina?

Kaiken kaikkiaan pdf-muodolla on selkeä etu Word-dokumentteihin nähden CV:n lähettämisessä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin parempi käyttää Wordia.

Näissä tapauksissa on parempi käyttää Wordia:

 1. Työpaikkailmoituksessa toisin mainitaan: Joskus työpaikkailmoituksessa nimenomaan toivotaan, että CV lähetetään doc-tiedostona. Noudata aina työpaikkailmoituksen ohjeita.
 2. Hakiessasi henkilöstöpalveluyrityksen kautta: Henkilöstöpalveluyritykset työskentelevät usein asiakkaidensa kanssa ja CV:si lähetetään eteenpäin relevantteille asiakkaille. Tässä tilanteessa henkilötietojasi ei saa lähettää yksityisyydensuojasyistä eteenpäin. Koska pdf-tiedostoa on vaikea muokata, tässä tilanteessa on parempi luoda ja lähettää CV Word-muodossa.
 3. Word tarjoaa enemmän mahdollisuuksia luoville CV:ille: Word-dokumentit tarjoavat enemmän interaktiivisia mahdollisuuksia, kuten animaatioita, gif-kuvia ja kaavioita. Jos käytät näitä, saattaa olla parempi lähettää CV Word-dokumenttina.

Anna CV:lle sopiva tiedostonimi

Ehkä mietit: mitä vikaa tiedostonimessä voi olla? Hyvä että mietit tätä, mutta on hyvä pohtia asiaa hieman tarkemmin.

Nykyään kun haet työpaikkaa yrityksestä, CV:si päätyy todennäköisesti suureen tietokantaan muiden CV:iden kanssa. Työnantajat voivat suodattaa CV:t, mutta siihen tarvitaan hyvä tiedostonimi.

Varmista siis aina, että sisällytät toivomasi tehtävänimikkeen CV:si nimeen, esimerkiksi näin:

CV – Mikko Virtanen (Sairaanhoitaja).pdf

Näin työnantaja löytää aina CV:si, ja olet hyvin löydettävissä, kun CV:tä suodatetaan.

CV pdf:nä vai doc:nä: Usein kysytyt kysymykset

1. Mikä on ero Pdf:n ja Doc:n välillä?

Pdf (Portable Document Format) ja Doc (Microsoft Word Document) ovat kaksi erilaista tiedostomuotoa. Pdf-tiedostot ovat yhteensopivia lähes kaikkien käyttöjärjestelmien ja laitteiden kanssa, mutta niitä ei yleensä ole helppo muokata. Toisaalta Doc-tiedostot ovat peräisin Wordista ja ne ovat helposti muokattavissa. Niillä on kuitenkin usein ongelmia muotoilun ja asettelun kanssa, kun niitä avataan eri laitteilla.

2. Mikä on ero Doc:n ja Docx:n välillä?

Doc ja Docx ovat Microsoft Wordin tiedostomuotoja. Docx-muoto on uudempi ja tehokkaampi, koska se perustuu Open XML -standardiin, kun taas doc on vanhempi muoto, joka perustuu Word 97-2003:n binääritiedostomuotoon. On tärkeää huomata, että doc-tiedostoja ei välttämättä voi avata uudemmissa Word-versioissa. Tästä syystä käytä aina docx-muotoa.

3. Miten tallennat CV:n pdf-muodossa?

Noudata näitä vaiheita tallentaaksesi CV:si pdf-muodossa:

 1. Avaa CV Wordissa tai muussa tekstinkäsittelyohjelmassa.
 2. Navigoi vasemmassa yläkulmassa kohtaan "Tiedosto" tai "File", riippuen kieliasetuksestasi.
 3. Valitse "Tallenna nimellä".
 4. Valitse "Pdf" tiedostomuotolistasta.
 5. Valitse sijainti, johon haluat tallentaa CV:si, esimerkiksi "Asiakirjat".
 6. Anna dokumentille sopiva nimi, esimerkiksi koko nimesi, tehtävänimike ja mahdollisesti päivämäärä.
 7. Klikkaa "Tallenna".

Tarkka prosessi voi vaihdella käyttämäsi ohjelmiston mukaan. Voit myös muuntaa Word-tiedostosi pdf-muotoon verkossa. Etsi esimerkiksi "Word to Pdf". Sen jälkeen voit ladata Word-tiedostosi ja tallentaa sen pdf-muodossa.

4. Antavatko työnantajat etusijan pdf- vai Microsoft Word -muotoiselle CV:lle?

Työnantajat suosivat yleensä pdf-tiedostoja. Sinun tulee arvioida oma tilanteesi ja päättää paras vaihtoehto. On erittäin suositeltavaa lähettää CV pdf-muodossa, ellei toisin mainita työpaikkailmoituksessa.

5. Miten tallennat Google Docs -CV:n pdf-muodossa?

Google Docs -CV:n tallentaminen pdf-muodossa noudattaa samoja vaiheita kuin tavallisen Word-dokumentin. Klikkaa vasemmassa yläkulmassa "Tiedosto", valitse "Tallenna nimellä" ja valitse pdf-muodossa. Valitse sijainti, anna dokumentille nimi ja tallenna ansioluettelo.

Kattava ohje CV:n luomiseen Google Docsilla
Tutustu, miten luot Google Docs CV:n. Katso vaihtoehtoja ja opi samalla, miten laaditaan hyvä CV. Lue Google Docs CV:n hyödyt ja haitat.
Lue artikkeli
Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.