Valehtelu CV:ssä: voiko niin tehdä?

Author Joost Buitenhof
Kirjoittanut: Joost Buitenhof
Valehtelu CV:ssä: voiko niin tehdä?

Valehtelu CV:ssä voi olla houkuttelevaa. Voit hieman liioitella työkokemustasi, lisätä ylimääräisen koulutuksen, täyttää CV:ssä olevan aukon vuodella lisää työkokemusta tai suurentaa vastuitasi enemmän kuin ne todellisuudessa olivat. Nämä ovat taktiikoita, joita monet hakijat käyttävät saadakseen CV:nsä paremmin vastaamaan haettavan työn vaatimuksia. Niin houkuttelevaa kuin valehtelu onkin, älä tee sitä. Useimmissa tapauksissa valhe tulee ilmi, ja silloin olet pahemmassa tilanteessa. Mainehaitta, kasvojen menetys ja pahimmassa tapauksessa välitön irtisanominen ovat valehtelun seurauksia.

Onko CV:ssä valehtelu laitonta?

Kyllä, CV:ssä valehteleminen on laitonta. Jotta siitä voitaisiin tuomita, sinun on täytynyt tarkoituksellisesti johtaa työnantajaa harhaan ja työnantajan on täytynyt kärsiä taloudellisia tappioita. Valehtelu CV:ssä voi johtaa siihen, että sinut irtisanotaan välittömästi. Jokainen, joka tuomitaan petoksesta, voi saada enintään kahden vuoden vankeusrangaistuksen. Muita rangaistuksia, kuten yhdyskuntapalvelua, voidaan myös harkita vankeusrangaistuksen sijaan.

Jos valehtelet CV:ssäsi esimerkiksi tiettyjen sertifikaattien suorittamisesta, saatat syyllistyä asiakirjaväärennökseen. Asiakirjojen väärentämisestä voidaan tuomita kahden vuoden vankeuteen.

Mistä CV:ssä valehdellaan eniten?

Harvard Business Reviewin tutkimuksen mukaan yli 50 %:ssa CV:istä valehdellaan. Tässä on yleisimmät valheet:

 1. Koulutus: Valehdellaan suoritetuista tutkinnoista.
 2. Työkokemus: Ihmiset liioittelevat työkokemustaan tehdäkseen vaikutuksen työnantajiin.
 3. Taidot: Joskus mainitaan taitoja, joita hakijalla ei todellisuudessa ole.
 4. Saavutukset: Jotkut hakijat mainitsevat vastuita ja saavutuksia, joita on liioiteltu tai ne eivät ole totta.
 5. Työsuhteen kesto: Joskus työsuhteiden päivämääriä muunnellaan CV:ssä olevien aukkojen välttämiseksi.
 6. Suositukset: Vääränlaisten suositusten antaminen on myös melko yleistä.
 7. Palkka: Ilmoitetaan liian korkea palkka saadakseen paremman aseman palkkaneuvotteluissa.
Lisäksi tutkimukset osoittavat, että CV:n väärentäminen on yleistymässä korkeakouluissa. Älä tee sitä. Ennemmin tai myöhemmin työnantajasi saa sen selville, ja silloin sinulla on suuri ongelma.

"Eivät he saa sitä selville"

Monet hakijat luulevat pääsevänsä pikku valehtelulla pälkähästä. Saatat ajatella, että he eivät tarkista ansioluetteloasi. Jos kuitenkin haet yritykseen, joka tarkistaa CV:n, valheesi voi maksaa unelmatyösi tai johtaa hakemuksen peruuttamiseen.

Sinun ei pitäisi haluta aloittaa työtä valheiden perusteella. Hyvä suhde työntekijän ja työnantajan välillä perustuu luottamukseen. Joku on epäilemättä levittänyt sinusta valheita ennenkin. Et varmasti ole arvostanut sitä. Suhde vahingoittuu, etkä haluaisi enää nähdä tai puhua kyseisen henkilön kanssa.

Lisäksi rekrytoijilla ja työnantajilla on nykyään monia keinoja tarkistaa CV:si ja siihen liittyvät pätevyydet:

 • Sinun on ehkä allekirjoitettava totuuden vahvistus, jossa vakuutat työhakemuksessa antamasi tiedot totuudenmukaisiksi ja oikeiksi.
 • He voivat tehdä taustaselvityksen tai soittaa suosittelijoillesi.
 • He voivat huomata, ettei motivaatiokirjeesi vastaa CV:täsi.
 • He testaavat CV:ssäsi mainittuja taitoja arviointien avulla.
 • He pyytävät tutkintotodistuksesi.
 • Sinut voidaan googlata nähdäkseen, mitä sinusta löytyy.
 • Tai ehkä puhut itse vahingossa liikaa, kun olet jo töissä.

Valehtelun seuraukset CV:ssä

Sen lisäksi, että voit tulla välittömästi irtisanotuksi, valehtelu CV:ssä voi aiheuttaa vielä suurempia seurauksia. Se voi aiheuttaa mainehaittaa. Saatat joutua tilanteeseen, jossa et saa enää työpaikkaa, koska on tiedossa, että olet kerran valehdellut. Kun potentiaalinen työnantaja tietää sinun valehdelleen CV:ssäsi, hän todennäköisesti valitsee toisen ehdokkaan.

Mitä tehdä, jos olet valehdellut?

Olet jo aloittanut uudessa työpaikassasi, mutta tunnet olosi epämukavaksi, koska olet valehdellut CV:ssäsi. Saatat pelätä, että he saavat sen selville, tai et ole pätevä rooliisi. Tai ehkä olet vielä keskellä hakuprosessia. Voit tehdä kaksi asiaa:

 1. Olet jo töissä: Jos olet jo palkattu valheellisella CV:llä, sinulla on vain yksi vaihtoehto: kerro totuus. Rehellisyytesi voi johtaa siihen, että menetät työpaikkasi, mutta ehkä voit myös käydä keskustelun ja selittää, miksi valehtelit. Tietenkin voit myös itse irtisanoutua ja etsiä uuden työpaikan CV:llä, jossa ei ole valheita.
 2. Hakuprosessin aikana: Jos olet vielä valintaprosessissa, on ehkä parempi vetäytyä hakijana pois ja yrittää uudelleen toisessa työpaikassa. Kiitä työnantajaa kutsusta, mutta kerro, että kiinnostuksesi kohdistuu tällä hetkellä toiseen työpaikkaan.

Johtopäätökset

Olitpa luomassa CV:täsi CV-tekijässämme tai muualla, varmista, että kaikki sisällyttämäsi tiedot ovat tosiasiallisesti oikeita, etkä valehtele. Valehtelu voi johtaa vakaviin negatiivisiin seurauksiin urallasi. Pahimmassa tapauksessa et voi enää löytää työpaikkaa, koska työnantajat eivät enää luota sinuun.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.