Syntymäpaikka CV:ssä: olennaista vai ei?

Author Joost Buitenhof
Kirjoittanut: Joost Buitenhof
Syntymäpaikka CV:ssä: olennaista vai ei?

CV:ssäsi on tietenkin henkilökohtaisia tietojasi. Nämä ovat tietoja, jotka potentiaalisen työnantajan on tiedettävä, kuten etu- ja sukunimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi jA sähköpostiosoitteesi. Mutta tuleeko myös syntymäpaikka mainita CV:ssä? Onko se pakollista? Käsittelemme tätä aihetta laajasti tässä blogiartikkelissa.

Oletko velvollinen mainitsemaan syntymäpaikkasi CV:ssä?

On ymmärrettävää, että monien mielestä syntymäpaikan mainitseminen CV:ssä on pakollista. Monet viralliset laitokset pyytävät sitä tai vaativat täyttämään sen (verkko)ilmoittautumislomakkeessa. Mitä tulee syntymäpaikan mainitsemiseen CV:ssä, voimme kuitenkin tehdä asian selväksi: syntymäpaikan mainitseminen ei ole pakollista. Itse asiassa suosittelemme jättämään sen mainitsematta. Se on epäolennaista tietoa, joka ei kerro kyvystäsi suoriutua tehtävästä.

Hakija päättää itse, haluaako hän mainita syntymäpaikkansa CV:ssään. Aivan kuten siviilisäädyn ja lasten lukumäärän, sen voi mainita, mutta monissa tapauksissa on viisaampaa olla mainitsematta.

Milloin syntymäpaikka kannattaa mainita CV:ssä?

Syntymäpaikkasi on hyvä mainita CV:ssäsi, jos se on oleellista haettavan tehtävän kannalta. Syntymäpaikan (tai muun tiedon) mainitseminen tulee lisätä arvoa rekrytoijalle tai potentiaaliselle työnantajalle.

Oletetaan, että haet tehtävää oppaana tietyllä alueella. Tässä erityistilanteessa voi olla erittäin hyödyllistä, jos olet syntynyt ja kasvanut kaupungissa. Tiedät paremmin kuin kukaan muu, miltä kaupunki näyttää ja missä kaikki mielenkiintoiset nähtävyydet sijaitsevat. Tässä tapauksessa syntymäpaikkasi mainitseminen on hyvä idea. Se on etu ja todennäköisesti sinut kutsutaan helpommin työhaastatteluun.

Laajennetaan tätä esimerkkiä. Jos työpaikkailmoituksessa vaaditaan henkilöä, joka puhuu sujuvasti saksaa, ja olet syntynyt ja mahdollisesti kasvanut Saksassa, se on hyvä osoitus siitä, että puhut kieltä hyvin. Tämä on riittävä syy mainita se CV:ssäsi.

Miten mainita syntymäpaikka CV:ssä?

Jos se on oleellista ja lisäarvoa tuovaa, voit sijoittaa syntymäpaikkasi henkilökohtaisiin tietoihin syntymäaikasi alapuolelle. Aseta tärkeät henkilökohtaiset tiedot, kuten nimesi ja yhteystietosi, etusijalle. Sen jälkeen voit lisätä muita tietoja, kuten syntymäpaikkasi tai linkin LinkedIn-profiiliisi.

Nimi: Lauri Virtanen

Ammatti: Opas

Osoite: Pääkatu 7, 00100, Helsinki

Puhelin: 040 123 4567

Sähköposti: [email protected]

Syntymäaika: 15.02.1994

LinkedIn: linkedin.com/in/laurivirtanen

Syntymäpaikka: Vantaa

Älä mainitse syntymäpaikkaa CV:ssä näissä tilanteissa

Kuten aiemmin mainitsimme, useimmissa tapauksissa syntymäpaikan mainitseminen CV:ssä ei ole järkevää. Tässä on neljä syytä, miksi sitä ei kannata tehdä:

1. Se ei ole oleellista

Jos syntymäpaikallasi ei ole merkitystä CV:n kannalta, älä mainitse sitä. Se vie tarpeetonta tilaa, joka voitaisiin käyttää paremmin rekrytoijan tai mahdollisen työnantajan kannalta merkityksellisten tietojen korostamiseen.

2. Se herättää kysymyksiä

Joskus syntymäpaikan ilmoittaminen voi herättää tarpeettomia kysymyksiä. Jos olet esimerkiksi syntynyt Etelä-Afrikassa, koska vanhempasi työskentelivät kehitysavun parissa, sinulla ei ehkä ole aktiivisia muistoja syntymäpaikastasi. Se ei ehkä kerro mitään sinusta ihmisenä, mutta se voi herättää turhia kysymyksiä mahdollisessa työnantajassa.

Harkitse, voisiko syntymäpaikkasi mainitseminen herättää kysymyksiä. Jos näin on, älä kirjoita sitä ansioluetteloosi, vaan keskustele siitä tarvittaessa haastattelussa.

3. Asut edelleen syntymäpaikassasi

Jos asuinpaikkasi on myös syntymäpaikkasi, on turhaa mainita syntymäpaikkasi CV:ssä. Jos se on oleellista tehtävälle, riittää asuinpaikkasi mainitseminen. Voit mainita työhakemuksessasi, että olet asunut koko elämäsi kyseisessä paikassa.

4. Se voi kääntyä sinua vastaan

Valitettavasti alkuperään perustuvaa syrjintää esiintyy edelleen, vaikka se onkin Suomessa laitonta. Tutkimus osoittaa, että ulkomaalaistaustaiset hakijat saavat harvemmin kutsun haastatteluun. Syrjintää työmarkkinoilla on vaikea valvoa.

Jos mahdollinen työnantaja tai rekrytoija hylkää motivaatiokirjeesi, et saa koskaan tietää, johtuiko hylkäys syntymäpaikastasi, sillä he eivät koskaan myönnä sitä.

Johtopäätökset ja neuvot

Et siis ole velvollinen mainitsemaan syntymäpaikkaasi CV:ssäsi. Useimmissa tapauksissa se ei ole oleellista ja voi joskus jopa kääntyä sinua vastaan. Ilmoita syntymäpaikkasi vain, jos se voi olla eduksesi.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.