Kuinka selittää aukko CV:ssä?

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Kuinka selittää aukko CV:ssä?

CV:n aukko on yli kolmen kuukauden jakso, jonka aikana et ole työskennellyt. Syitä tähän voi olla useita: muuttuva työmarkkinatilanne, sapattivapaa tai yksityiselämän tilanteet. On tärkeää, että sinulla on selitys ajanjaksolle, jolloin olet ollut ilman työtä. Jos selität sen hyvin, useimmat rekrytoijat tai työnantajat eivät pidä CV:n aukkoa ylitsepääsemättömänä ongelmana. Estä heitä keksimästä omia, todennäköisesti virheellisiä syitä. Tässä artikkelissa näytämme, miten annat hyvän selityksen.

Milloin sinun tulee selittää CV:n aukko?

Jos aukko on ollut vain muutaman kuukauden pituinen, sinun ei tarvitse selittää sitä CV:ssäsi. Jos aukko on kestänyt 3 kuukautta tai pidempään, se herättää kysymyksiä tulevalta työnantajalta ja vaatii hyvän selityksen. Tämä voi olla esimerkiksi tilanne, jossa olet irtisanottu, tai olet hoitanut sairasta äitiäsi.

Tutkimuksen mukaan jos et selitä CV:ssä olevaa aukkoa, sinut kutsutaan huomattavasti harvemmin työhaastatteluun. On siis aina parempi antaa selitys CV:n aukolle.

Vaikka kyseessä olisi vain lyhyt työttömyysjakso, työhaastattelussa saatetaan silti kysyä siitä. Varmista siis, että sinulla on (vaikka et selittäisikään sitä CV:ssä) valmis vastaus.

Miten selität CV:n aukon?

Jos olet ollut pidemmän aikaa työttömänä, se voi herättää kysymyksiä potentiaalisissa työnantajissa. Näin selität CV:ssä olevat aukot siten, että ne eivät vaikuta kielteisesti:

 1. Selitä miksi sinulla on aukko CV:ssä.
 2. Vakuuta rekrytoija tai tuleva työnantaja siitä, ettei se toistu.
 3. Jaa kokemuksia, joita olet saanut tänä aikana ja mitä olet oppinut.
 4. Pidä selityksesi lyhyenä ja ytimekkäänä.

Alla kuvataan joitakin tilanteita ja mahdollisia selityksiä:

1. Työttömyys

Työttömäksi voi jäädä monista syistä. Ajattele irtisanomista, yt-neuvotteluja tai sitä, että olet itse lähtenyt. Kuvaile työttömyyttä mieluummin “työnhakuna”. Se kuulostaa paljon positiivisemmalta.

Korosta, että olet positiivinen ja kunnianhimoinen ja etsit uutta työtä, jossa voit kehittyä. Ehkä olet tehnyt tänä aikana vapaaehtoistyötä. Mainitse tämä ehdottomasti ja näytä, että haluat olla aktiivinen ja tarttua toimeen.

"Organisaation yt-neuvottelujen seurauksena en voinut jatkaa entisessä työpaikassani. SVaikka se oli pettymys, näin pian tämän ajanjakson tilaisuutena suuntautua uudelleen, osallistua kurssille ja selvittää, mikä todella tekee minut onnelliseksi työssäni."

2. Sapattivapaa

Ehkä vietit sapattivapaasi matkustaen, mikä toi sinulle paljon uusia oivalluksia. Se on edistänyt itsenäisyyttäsi ja parantanut kielitaitoasi. Osaat myös selviytyä odottamattomista tilanteista paremmin.

"Matkustin ympäri maailmaa vuoden ajan. Tänä aikana opin paljon itsestäni – vahvuuksistani ja heikkouksistani. Käytin aikaa niiden perusteelliseen työstämiseen. Lisäksi opin paljon uutta eri kielistä, ja minusta tuli paljon itsevarmempi."

3. Omaishoito

Olet ehkä jonkin aikaa huolehtinut sairaasta isästäsi. Tällä arvokkaalla työllä näytät tulevalle työnantajallesi, että olet huolehtivainen, et kaihda vastuuta ja että olet todellinen työntekijä.

"Huolehdin isästäni loppuun asti. Tänä aikana kehitin joustavuuttani, vastuuntuntoani ja kärsivällisyyttäni äärimmilleen. Osoitin olevani ahkera työntekijä päivystämällä 24/7. Mikään ei ollut minulle liikaa. Viime kädessä isäni hoitaminen antoi minulle pehmeämmän ja myönteisemmän elämänasenteen."

4. Kotona lasten kanssa

Ikään kuin se ei olisi kokopäivätyö! Kuvaile aikaa, jonka vietit kotona lastesi kanssa. Työnantajat näkevät välittömästi, että olet kehittänyt taitojasi kuten kärsivällisyyttä, luovuutta ja ajanhallintaa tänä aikana.

"Kotiäitinä lasteni kanssa. Varmistin, että he olivat ajoissa koulussa, urheiluharrastuksissa ja juhlissa. Täytin heidän lounasrasiansa joka päivä ja huolehdin perheemme aikatauluista. Olin vastuussa koko kotitaloudesta ja toimin myös aktiivisesti vapaaehtoisena eri urheilujärjestöissä ja vanhempainneuvoston puheenjohtajana lasteni koulussa."

5. Opiskelu

Ehkä käytit työttömyysaikasi uudelleenkouluttautumiseen tai oman alasi tiedon syventämiseen. Joka tapauksessa: opiskelu on aina hyvästä! Kuvaile, mitä kaikkea olet tehnyt ja oppinut.

"Otin vuoden vapaata jatkaakseni alani jatko-opintoja. Näin sain syvällisempää tietoa ja uusia taitoja, jotka ovat suoraan sovellettavissa tehtävään, jota haen."

6. Sairaus

Et ole laillisesti velvoitettu kertomaan tästä työhaastattelun aikana. Valehtelu ei kuitenkaan ole hyvä idea. Jos et halua mainita sairauttasi mustaa valkoisella CV:ssäsi, varmista, että voit antaa selityksen mahdollisessa työhaastattelussa. Et halua mennä syvälle sairautesi yksityiskohtiin? Sano lyhyesti, että henkilökohtaisista syistä et voinut työskennellä. Korosta, että tämä ei ole enää ajankohtaista. Sinun ei tarvitse vastata sisältökysymyksiin.

"Henkilökohtaisista syistä johtuen en pystynyt työskentelemään jonkin aikaa. Nämä asiat ovat nyt kuitenkin selvitetty, ja olen täysin valmis ottamaan vastaan uuden haasteen."

7. Burnout

Vaikea ajanjakso, jonka aikana olet todennäköisesti oppinut paljon itsestäsi, kuten prioriteettien ja rajojen asettamisesta. Se on saattanut jopa johtaa myönteiseen henkilökohtaiseen kehitykseen, joka on tehnyt sinusta vahvemman. Korosta näitä näkökohtia, kun kerrot siitä CV:ssäsi tai työhaastattelussa.

"Burnoutin aikana opin paljon priorisoinnista ja rajojen asettamisesta. Se johti merkittävään henkilökohtaiseen kasvuun, ja minusta tuli vahvempi. Olen nyt innokas soveltamaan näitä oppeja ammatillisessa ympäristössä."
Valmistaudu siihen, että CV:ssäsi oleva aukko voi herättää tiettyjä kysymyksiä. Näihin kysymyksiin on vastattava työhaastattelussa (vaikka selittäisitkin ne hyvin). Varmista, että olet miettinyt etukäteen, millaisia kysymyksiä saatat saada ja miten haluat vastata niille positiivisesti.

Osaamispohjainen CV ratkaisuna CV:n aukkoon

"Normaali" CV on kronologisesti järjestetty. Tämä tarkoittaa, että viimeisimmät työkokemukset ovat ylimpänä. Henkilöillä, joilla on aukko CV:ssä, on usein heti selvää, että he ovat olleet jonkin aikaa ilman työtä. Tässä tilanteessa voi joskus olla parempi valita osaamispohjainen CV.

Tällaisessa CV:ssä kuvailet työkokemustasi aikajaksojen sijaan keskittymällä taitoihisi, osaamiseesi ja saavutuksiisi. Tunnista, mitä osaamista haettavassa työpaikassa vaaditaan. Sen jälkeen luettelet nämä taidot ansioluettelossasi ja annat käytännön esimerkkejä ja tuloksia, jotka osoittavat, että sinulla on nämä taidot. Näin todistat, että olet sopiva hakija.

Hyviä syitä CV-aukolle

Monet työnhakijat ajattelevat, että heidän CV:ssään oleva aukko on paljon vakavampi kuin mitä se todellisuudessa on. Tässä on joitakin “hyviä” syitä CV-aukkoihin:

 • Ajan käyttäminen uuden työpaikan etsimiseen.
 • Oman yrityksen perustaminen.
 • Irtisanominen organisaation muutosten vuoksi.
 • Vanhempainvapaa tai hoitovapaa.
 • Uran vaihtaminen.
 • Itsensä kehittäminen uuden koulutuksen avulla.
 • Kurssien ja sertifikaattien suorittaminen.
 • Muutto.
 • Välivuosi henkilökohtaiseen kehitykseen.

Huomaat, että on monia syitä, miksi henkilö voi olla jonkin aikaa ilman palkkatyötä. Tee selväksi, että tällainen jakso ei välttämättä vaikuta negatiivisesti kykyihisi tai soveltuvuuteesi uuteen työpaikkaan.

Valehtelu ei ole koskaan hyvä idea

Jos olet ollut jonkin aikaa työttömänä, siihen voi olla monia syitä. Olit työtön, sairas, hoidit sairasta perheenjäsentä, olit kotona lasten kanssa tai teit maailmanympärysmatkan. Ole rehellinen ja avoin siitä, miksi CV:ssäsi on aukko. Yritä välttää tilanteen peittelyä keksimällä työkokemusta tai siirtämällä viimeisen työpaikkasi päättymispäivää tulevaisuuteen.

Valehtelu CV:ssä ei ole koskaan hyvä idea. Pahimmillaan se on jopa rangaistavaa. Jos työnantaja saa selville, että olet valehdellut aloitettuasi jo uudessa työpaikassa, se voi olla peruste välittömälle irtisanomiselle. CV:ssä oleva valhe, olipa se kuinka pieni tahansa, voi aiheuttaa paljon ongelmia ja vahingoittaa mainettasi. Tämä tekee tulevaisuuden työpaikkojen löytämisen vaikeaksi.

Mitä rehellisempi olet, sitä vahvemmalta vaikutat. Rehellisyytesi työttömyysjaksosta kertoo paljon siitä, miten näet itsesi. Työttömyysjakso on usein aika, joka on muovannut sinua ihmisenä ja jolloin olet kehittynyt henkilökohtaisesti.

Jotkut työnhakijat luulevat olevansa ovelia jättämällä aloitus- ja päättymispäivämäärät mainitsematta (tai mainitsemalla vain vuodet). Tämä herättää usein enemmän kysymyksiä kuin selkeyttää tilannetta. Mainitse siis aina päivämäärät kuukauden ja vuoden tarkkuudella.

Johtopäätökset

CV:ssä oleva aukko ei välttämättä ole huono asia. Joissakin tapauksissa se voi jopa antaa CV:lle positiivisen käänteen, koska se tekee sinusta ainutlaatuisen. Muista, että aukon selittäminen on kaikkein tärkeintä. Sinun tulee välttää kielteisiä reaktioita ja ainoa tapa tehdä niin on antaa hyvä syy aukolle. Näin näytät, että olet valmis uusiin haasteisiin ja että CV-aukko ei ole este työllistymisellesi.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.