Siviilisäädyn mainitseminen CV:ssä: kyllä vai ei?

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Siviilisäädyn mainitseminen CV:ssä: kyllä vai ei?

Hakijat pohtivat usein, pitäisikö siviilisäätyä nykyään ylipäätään mainita CV:ssä. Vastaus? Se riippuu tilanteesta. Useimmissa tapauksissa ei ole mitään hyötyä mainita CV:ssä, oletko naimaton vai naimisissa. Tässä artikkelissa kerromme, milloin se voi olla hyödyllistä ja miten se kannattaa tehdä.

Mikä on siviilisääty?

Henkilön siviilisääty on hänen virallinen asemansa suhteessa avioliittoon. "Sinkku" ei ole virallinen kategoria. Jos olet sinkku, kuulut kategoriaan "naimaton".

Nämä ovat viralliset kategoriat:

  • Naimaton
  • Naimisissa
  • Eronnut
  • Leski
  • Rekisteröidyssä parisuhteessa
  • Eronnut rekisteröidystä parisuhteesta
  • Leski rekisteröidyn parisuhteen jälkeen

Onko siviilisäädyn mainitseminen pakollista?

Ei, siviilisäädyn mainitseminen CV:ssä ei ole tarpeen. Se ei kuulu “pakollisiin” henkilötietoihin, kuten nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Siviilisäädyn mainitseminen voi monissa tapauksissa johtaa syrjintään ja ennakkoluuloihin. Siksi useimmat hakijat jättävät sen pois ansioluettelostaan. Suosituksemme on, ettei siviilisäätyä mainita CV:ssä.

Sinun ei myöskään tarvitse mainita, asutko yhdessä tyttöystäväsi kanssa tai että sinulla on suhde. CV:ssäsi tulisi yleisesti olla vain tietoja, jotka kertovat pätevyydestäsi, taidoistasi ja kokemuksestasi. Tieto siitä, oletko naimisissa, on siis tarpeeton.

Milloin siviilisäädyn mainitseminen on etu?

Useimmissa tapauksissa siviilisäädyn mainitseminen ei tuo mitään lisäarvoa. On kuitenkin olemassa muutama poikkeus. Sinun on asetettava itsesi henkilöstöjohtajan tai rekrytoijan asemaan ja kysyttävä itseltäsi, "tuoko se lisäarvoa?".

Jos sillä voi olla negatiivinen vaikutus tai se ei tuo mitään lisarvoa, jätä se pois. Voisiko se kuitenkin kääntyä eduksesi? Silloin sen maininta saattaa olla vaivan arvoista.

Useimmissa tapauksissa siviilisäädyn mainitseminen CV:ssä on tarpeetonta. On kuitenkin tilanteita, jolloin se voi kääntyä eduksesi.

1. Kun työ vaatii vakautta ja luotettavuutta

Kuvittele esimerkiksi, että haluat työskennellä parisuhdeterapeuttina. Jos olet itse ollut pitkään naimisissa, se on lisävahvistus siitä, että tiedät, mistä puhut. Naimisissa oleminen ja naimisissa pysyminen vaatii tiettyjä ominaisuuksia. Se osoittaa rehellisyyttäsi, lojaaliutta ja uskollisuutta kumppanillesi.

2. Työskentely lasten kanssa

Jos kyseinen tehtävä kohdistuu erityisesti tiettyihin kohderyhmiin, kuten lastenhoitoon tai vanhustenhoitoon, voi olla arvokasta mainita siviilisääty ja lasten lukumäärä. Esimerkiksi lastenhoitotyössä se voi osoittaa, että sinulla on kokemusta lasten kanssa ja ymmärrät, mitä tarvitaan turvallisen ja kannustavan ympäristön luomiseen.

3. Työ, joka vaatii matkustamista

Toinen esimerkki voisi olla, että haet työtä, joka vaatii suurta joustavuutta. Ajattele työtä, joka edellyttää paljon matkustamista ympäri maailmaa. Jos olet naimaton, se voi toimia eduksesi.

Miten mainita lapset CV:ssä?

Periaatteessa lasten osalta pätee sama sääntö kuin siviilisäädynkin kohdalla. Vain jos se voi tuoda lisäarvoa CV:hen, on se mainitsemisen arvoista (esimerkiksi koska työskentelet lastenhoitoalalla). Muissa tapauksissa on parempi jättää se mainitsematta.

Kannattaako lapset mainita CV:ssä?
Haluat kertoa kaikille lapsistasi, mutta kannattaako lapsia kuitenkaan mainita CV:ssä?
Lue artikkeli

Miten mainita siviilisääty CV:ssä?

Jos olet päättänyt lisätä siviilisäätysi CV:hen, on periaatteessa kaksi tapaa tehdä se:

Mainitse siviilisääty henkilötiedoissasi

Yleisin tapa on lisätä siviilisääty henkilötietoihisi. Tässä on jo tärkeät tietosi, kuten etu- ja sukunimesi, sähköpostiosoitteesi, puhelinnumerosi, osoitteesi ja syntymäaikasi.

Voit lisätä tähän kohtaan otsikon "Siviilisääty" ja sen perään kategorian, joka sinuun pätee. Tässä on esimerkki:

Siviilisääty: Naimisissa

Jos haluat myös mainita lapsesi CV:ssä, voit tehdä sen näin:

Siviilisääty: Naimisissa, 2 lasta (12 ja 14 vuotta)

Mainitse siviilisääty profiilissasi tai työkokemuksessasi

Voit myös mainita siviilisäätysi profiilissasi, työkokemuksessasi tai muussa sopivassa osiossa. Tee tämä vain, jos se tuo todellista lisäarvoa tehtävään nähden. Esimerkiksi profiilissasi tai työkokemuksessasi voisit kirjoittaa lauseen siitä, mitä olet oppinut lastesi kanssa toimiessasi ja miten voit soveltaa sitä haettavaan tehtävään.

Siviilisääty voi johtaa ennakkoluuloihin

Ennen oli hyvin tavallista mainita siviilisääty. Jos olit naimisissa ja sinulla oli lapsia, se osoitti työnantajille, että sinulla oli vakaa elämä. Ja juuri siinä oli ongelma. Ehdokkaat, joilla oli “vakaa elämä”, saivat paljon enemmän kutsuja työhaastatteluihin. Samaan aikaan yksinäinen henkilö, jolla ei ollut lapsia tai suhdetta, saattoi olla paljon paremmin organisoitunut.

CV:ssä tulisi olla tiivis yhteenveto urastasi. Sen pitäisi antaa HR-johtajalle kaikki tarvittavat tiedot ehdokkaan arvioimiseksi. Se, oletko naimisissa vai et, ei kerro mitään soveltuvuudestasi hakemaasi tehtävään. Sen voi tulkita positiivisesti tai negatiivisesti ja se voi johtaa syrjintään.

Siksi on usein parempi jättää se mainitsematta. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että naimisissa olevia naisia palkataan harvemmin kuin naimisissa olevia miehiä. Tutkimus osoittaa myös, että naimisissa oleva nainen on työnantajan silmissä tehottomampi työntekijä. Tässä ei vielä ole kaikki – työnantajat ilmeisesti odottavat, että naimisissa oleva mies on työssään sitoutuneempi kuin yksinäinen mies.

Mainitsemalla siviilisäätysi voit herättää seuraavia stereotypioita:

  • "Naimisissa oleva mies on vakaa ja luotettava mies, ja siksi vastuullinen työntekijä."
  • "Naimisissa oleva nainen ottaa aina vapaata, koska hänellä on tapaaminen lapsensa koulussa tai koska lapsi on sairas."

Siviilisääty englanninkielisessä CV:ssä

Aiotko hakea töitä ulkomailta? Silloin kannattaa etukäteen selvittää, onko tavallista lisätä siviilisääty CV:hen siinä maassa, jossa haet töitä. Englanninkielisessä CV:ssä ei esimerkiksi pidä olla mitään henkilökohtaisia tietoja.

Englantilaisessa CV:ssä ei saa antaa mitään henkilökohtaisia tietoja. Tämä on lailla kiellettyä, jotta voidaan estää ehdokkaiden syrjintä. Tietoja esimerkiksi sukupuolesta, syntymäpaikasta, syntymäajasta tai kuvaa ei saa laittaa CV:hen. Näin kaikilla ehdokkailla on samat mahdollisuudet, eikä yhtäkään työnantajaa voi syyttää syrjinnästä.

Joissakin maissa tilanne on kuitenkin toinen. Esimerkiksi Venäjällä on tavallista mainita siviilisääty (mukaan lukien lasten lukumäärä). Myös Saksassa siviilisääty mainitaan usein CV:ssä.

Johtopäätökset

Useimmissa tapauksissa on siis suositeltavaa jättää siviilisääty mainitsematta, koska se ei kerro mitään siitä, kuinka hyvin kykenet suoriutumaan tietyssä tehtävässä. Se kannattaa mainita vain, jos se voi toimia eduksesi. Etkö ole varma? Jätä se pois. Keskity tärkeimpiin osiin, kuten työkokemukseen ja taitoihin.

Jos aiot hakea töitä ulkomailta, voi olla hyödyllistä selvittää, onko siviilisäädyn mainitseminen CV:ssä yleistä. Näin varmistat, että CV:si vastaa paikallisia kriteerejä, joita työnantajat odottavat.

Jos sinusta tuntuu vaikealta päättää, mitkä tiedot kuuluvat CV:hen ja mitkä eivät, käytä cv-pohjaa. Se tarvitsee vain täyttää, ja muutamassa minuutissa sinulla on täydellinen CV, joka erottuu työnantajien silmissä.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.