Työhakemusesimerkki: Opiskelija

Opiskelijat ovat erittäin taitavia omaksumaan uutta tietoa ja uusia taitoja. Nämä piirteet on tärkeää saada näkyväksi opiskelijan työhakemuksessa, jotta hakija näyttäytyy sopeutumiskykyisenä ja innokkaana ehdokkaana. Tässä artikkelissa käsittelemme parhaita esimerkkejä opiskelijan työhakemukselle, joilla muutat akateemiset saavutuksesi vakuuttavaksi ja ammattimaiseksi tarinaksi.

Luo työhakemus nyt
CV-esimerkit Opiskelija

Kun haet työpaikkaa opiskelijana, rekrytoija tarkastaa ensin CV:si. Jos se tekee vaikutuksen, työhakemuksesi käydään läpi. Työhakemuksen sisältö on erityisen tärkeää opiskelijana, jotta rekrytoija todella vakuuttuu. CV on vähintäänkin yhtä tärkeä – lue siis myös oppaamme hyvän opiskelija-CV:n kirjoittamisesta:

CV-esimerkki opiskelija
Katso hyvä esimerkki opiskelija-CV:stä: saat selkeät neuvot ja asiantuntijoiden kirjoitusvinkkejä, joilla luot oman alasi CV:n.
Lue artikkeli

Miten kirjoittaa opiskelijan työhakemus?

Opiskelijan työhakemuksessa tärkeää on korostaa, miten olet akateemisen kokemuksesi, sivutöiden tai vapaaehtoistyön kautta kehittänyt haettuun tehtävään olennaisia, tärkeitä taitoja. Näitä voivat olla esimerkiksi tehokas viestintä, yhteistyökyky ja ongelmanratkaisutaidot. Opiskelija on kuin sieni, johon mahtuu paljon uutta tietoa. Korosta siis myös kykyäsi sopeutua uusiin ympäristöihin ja oppia uusia käsitteitä. Kirjoita konkreettisista esimerkeistä projekteista tai aktiviteeteista, joita olet tehnyt opiskeluaikanasi ja joissa olet osoittanut aloitekykyä tai kehittänyt johtamistaitoja. Näin annat työnantajille hyvän käsityksen sitkeydestäsi.

Kun sisällytät edellä mainittuja ominaisuuksia ja taitoja työhakemukseesi, osoitat olevasi vahva ehdokas, jolla on vähäisestä työkokemuksesta huolimatta paljon annettavaa yritykselle.

Työhakemusesimerkki: Opiskelija

Hyvä työhakemus kruunataan mukautetulla CV:llä. Voit käyttää jotakin CV-esimerkeistämme ja CV-pohjistamme. Kun olet laatinut CV:si, on aika kirjoittaa vakuuttava työhakemus. Tässä on esimerkki, jota voit käyttää inspiraationa:

Mikael Saarinen
Kuusitie 45, 02130 Espoo
+358 50 678 1234
[email protected]

Kaisa Lehtinen
Suomi Consulting Oy
Rantakatu 20, 90100 Oulu

Hei Kaisa

Jokainen haaste tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kasvaa. Tämä on visio, joka minulla on ollut koko yritysjohtamisen opintojeni ajan. Valtavan oppimishalun, ennakoivan asenteen ja organisatoristen taitojeni ansiosta uskon olevani loistava lisäys Suomi Consultingiin. Toivon pääseväni hyödyntämään kriittisiä ajattelutaitojani ja analyyttistä kykyäni organisaatiossanne.

Yritysjohtamisen opinnoissani olen kehittänyt vahvan perustan strategisessa johtamisessa ja taloudellisessa analyysissä. Erilaisiin ryhmäprojekteihin ja tutkimuksiin osallistumisen kautta olen oppinut ajattelemaan analyyttisesti ja kriittisesti – muuttaen nopeasti monimutkaista tietoa selkeiksi neuvoiksi ja suosituksiksi. Tämä johti korkeimpien arvosanojen saavuttamiseen projektinhallinnan ja yritysstrategian kursseilla.

Työkokemukseni opiskelija-assistenttina taloustieteen ja yritysjohtamisen tiedekunnassa on edelleen kehittänyt ja terävöittänyt ajanhallinta- ja organisointitaitojani. Olin vastuussa tutkimustietojen valmistelusta ja kokousten sekä tapahtumien koordinoinnista. Tässä opin tehokasta aikataulutusta ja priorisointia. Lopputuloksena olivat tehokkaat raportit ja onnistuneet tapahtumat.

Lisäksi olen ollut aktiivinen markkinointikomitean puheenjohtajana opiskelijayhdistys SCOPEssa, jossa järjestin markkinointikampanjoita ja koordinoin tapahtumia. Tämä kasvatti johtamistaitojani ja opetti minua ohjaamaan ihmisiä tehokkaasti monipuolisissa tiimeissä.

Strategisen ja yrittäjämäisen asenteeni vuoksi olen kiinnostunut hyödyttämään tietojani ja energiaani Suomi Consultingissa. Toiveenani on työskennellä projekteissa, jotka optimoivat liiketoimintaprosesseja ja auttavat uusien markkinasegmenttien tunnistamisessa. Olen vakuuttunut, että akateeminen taustani olisi arvokas lisä tiimillenne ja organisaatiollenne.

Keskustelen mielelläni lisää sopivuudestani tiimiinne.

Ystävällisin terveisin

Mikael Saarinen

Opiskelijan työhakemuksen rakenne

Hyvän työhakemuksen kirjoittaminen opiskelijana voi olla haastavaa – etenkin, jos sinulla on vain vähän olennaista työkokemusta. Työhakemuksesi rakenne voi olla ratkaisevassa roolissa taitojesi esittelyssä. Tapa, jolla järjestät työhakemuksesi, voi parhaimmillaan korostaa ymmärrystäsi ammattimaisen viestinnän ja yksityiskohtien tärkeydestä. Nämä ovat kiinnostavia ominaisuuksia rekrytoijille.

Tässä ovat opiskelijan työhakemuksen olennaiset osat:

  1. yhteystiedot
  2. tervehdys
  3. johdanto
  4. pääteksti
  5. lopetus
Etsitkö työpaikkaa opiskelijana ja tarvitset apua hakemuksessa? Me voimme auttaa sinua kirjoittamaan vahvan työhakemuksen. Katso esimerkkimme ja mallipohjamme.

Yhteystiedot

Heti ensimmäisenä työhakemuksessa kerrotaan henkilötiedot sekä vastaanottajan tiedot. On myös tyypillistä lisätä kirjoituspäivä. Tavoitteena on osoittaa, kuka olet ja kuinka sinuun voidaan ottaa yhteyttä. Varmista tietojesi ajantasaisuus. Käytä aina ammattimaista sähköpostiosoitetta.

Tervehdys

Tervehdi heti alkuun lukijaa ystävällisesti, hillitysti ja ammattimaisesti. Varmista, että käyttämäsi sävy sopii kyseiselle yritykselle. Suomessa tervehdykseksi riittää useimmiten ”Hei + etunimi”.

Pyri aina kutsumaan rekrytoijaa nimeltä. Tämä luo henkilökohtaisen yhteyden.

Jos et tiedä nimeä, voit soittaa yritykseen ja kysyä, kenelle sinun tulisi osoittaa työhakemuksesi. Näin osoitat, ettet ujostele oma-aloitteisuudessa ja että olet perusteellinen.

Johdanto

Työhakemuksen ensimmäinen kappale on ensimmäinen mahdollisuus tehdä hyvä ensivaikutelma. Johdannon tarkoitus on herättää lukijan kiinnostus ja uteliaisuus viestiäsi kohtaan. Tämä tehdään antamalla lyhyt yleiskuvaus pätevyyksistä ja kiinnostuksesta tehtävään. Tuo heti ilmi, miksi olet sopiva ehdokas ja miksi ominaisuutesi ja kykysi vastaavat yrityksen tarpeita.

Aloita viestisi tehokkaalla avauslauseella. Muista, että tavoitteesi on herättää lukijan kiinnostus.

Oikein
Jokainen haaste tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kasvaa. Tämä on visio, joka minulla on ollut koko yritysjohtamisen opintojeni ajan.
Väärin
Löysin työpaikkailmoituksenne, ja olen erittäin sopiva tähän tehtävään.

Pääteksti

Kahdessa tai kolmessa keskikappaleessa voit kirjoittaa taidoistasi, kokemuksistasi ja intohimostasi tehtävää kohtaan. On tärkeää yrittää sovittaa ne mahdollisimman hyvin hakemaasi tehtävään. Osoita, mitkä relevantit akateemiset saavutukset tekevät sinusta ihanteellisen ehdokkaan.

Muista, että hakemus on CV:n jatke, ei toisinto. Kerro oma tarinasi ja se, miten taustasi ja kokemuksesi ovat myötävaikuttaneet ammatilliseen kasvuusi. Näytä, kuinka haasteiden ja oppimiskokemusten kautta olet päässyt pisteeseen, jossa olet nyt, ja kuinka nämä kokemukset ovat muovanneet sinusta ihanteellisen ehdokkaan.

Opiskelijana voi olla erittäin hyödyllistä kertoa merkityksellisistä työharjoitteluista tai aktiviteeteista, jotka liittyvät työnkuvaan.

Lopetus

Työhakemuksesi viimeinen kappale on tilaisuutesi tehdä pysyvä vaikutus potentiaaliseen työnantajaan. Tässä voit vielä kerran ilmaista kiinnostuksesi tehtävään ja kertoa, että haluaisit henkilökohtaisesti keskustella ideoistasi ja motivaatiostasi.

Tavoitteena on antaa erittäin lyhyt yhteenveto vahvuuksistasi ja rohkaista työnantajaa ottamaan sinuun yhteyttä haastattelun sopimiseksi.

Opiskelijana lopetuksen on tärkeää olla ystävällinen ja ammattimainen mutta itsevarma.

Kirjoitusvinkkejä opiskelijan työhakemukseen

Seuraa alla olevia vinkkejä optimoidaksesi opiskelijan työhakemuksesi:

  • Olennaiset sivutoimiset aktiviteetit: Opiskelijalla ei usein ole paljonkaan olennaista työkokemusta. Siksi kokemuksen täytyy tulla muista lähteistä. Jos olet esimerkiksi ollut opiskelijajärjestön jäsen, olet todennäköisesti saanut siellä tärkeitä taitoja ja kokemuksia, jotka ovat todennäköisesti tärkeitä hakemassasi tehtävässä. Kerro hankkimistasi taidoista ja kokemuksista sekä siitä, kuinka ne voivat olla hyödyksi työssäsi.
  • Sovellettavat taidot keskiöön: Vaikka sinulla ei olisi relevanttia työkokemusta, sinulla on todennäköisesti taitoja, joista on hyötyä missä tahansa tehtävässä. Esimerkkeinä kyky työskennellä hyvin tiimissä, tehokas viestintä ja ongelmien ratkaisu. Kirjoita työhakemukseen aiemmista kokemuksistasi, jotka korostavat näitä taitoja ja ominaisuuksia.
  • Yksilöity viesti jokaiseen työhakemukseen: On houkuttelevaa käyttää samaa työhakemusta uudelleen ja uudelleen. Rekrytoijat kuitenkin tunnistavat geneerisen työhakemuksen nopeasti. Tutki työtehtävää ja yritystä perusteellisesti ja varmista, että työhakemuksesi sopii niihin täydellisesti. Korosta juuri niitä kokemuksia ja taitoja, jotka ovat olennaisia kyseisessä työssä.
  • Selkeä rakenne: Varmista, että sekä CV:si että työhakemuksesi ovat selkeästi jäsenneltyjä ja että niissä on yhtenäinen ulkoasu. Hyvät CV-pohjat ja työhakemusmallit auttavat tässä säästävät aikaa.
  • Palaute: Opiskelijalla ei ole paljon kokemusta työhakemusten kirjoittamisesta. Pyydä siis neuvoja ja palautetta perheeltä ja ystäviltä, jotka ovat hakeneet töitä sinua enemmän. Voit saada heiltä konkreettisia vinkkejä viestisi terävöittämiseksi.
  • Konkreettiset esimerkit: Anna konkreettisia esimerkkejä akateemisista saavutuksistasi, vapaaehtoistyöstä, projekteista tai muista kokemuksista, joissa olet ollut mukana. Niiden avulla osoitat lisäarvosi.

Opiskelija, vältä nämä työhakemuksen virheet

Tässä ovat yleisimmät virheet, joita opiskelijan tulisi välttää:

  • Vakiosanoston käyttö: Opiskelijana on tärkeää esittäytyä omaperäisenä ja ainutkertaisena. Samaa paikkaa saattavat hakea myös ihmiset, joilla on jo muutama vuosi työkokemusta.
  • Pitkäveteisyys: Hyvä viesti on enintään yhden sivun (300–400 sanan) mittainen. Pidä se lyhyenä, vakuuttavana ja ytimekkäänä. Rekrytoijat eivät lue jokaista viestiä läpi perusteellisesti. Vaikutuksen tekoon ei siis ole liikaa mahdollisuuksia.
  • CV:n toistaminen: Työhakemus täydentää CV:täsi. Kerro viestissä oma tarinasi.
  • Kirjoitusvirheet: Lue työhakemus aina huolellisesti läpi. Kirjoitus- ja kielioppivirheet antavat huonon vaikutelman ja saavat sinut näyttämään huolimattomalta ja epätarkalta. Nämä ominaisuudet eivät ole eduksi missään tehtävässä.
On toki mahdollista, että et tule valituksi ensimmäisillä yrityksilläsi. Yritä oppia kokemuksistasi ja pyydä rehellistä palautetta yrityksiltä. Suhtaudu palautteeseen oppimiskokemuksena vahvistuaksesi ja kehittyäksesi ammattilaisena.

Johtopäätös

Toivottavasti sait tästä artikkelista uutta tietoa, jonka avulla luot vahvan ja vakuuttavan työhakemuksen opiskelijana tai vastavalmistuneena. Vaikka sinulla olisi vain vähän työkokemusta, on tärkeää joka kerta tarkastella, mitkä kokemukset ja taidot on olennaista mainita. Sovella vinkkejämme omassa työhakemuksessasi ja vältä yleiset virheet tehdäksesi hyvän ensivaikutelman.

Älä anna unelmiesi työpaikan odottaa

Hae heti ja luottavaisin mielin vahvalla työhakemuksella, joka on käytännössä testattu ja noudattaa kaikkia HR-päälliköiden (kirjoittamattomia) sääntöjä.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.