Kannattaako lapset mainita CV:ssä?

Kannattaako lapset mainita CV:ssä?

Lapset ovat suuri osa elämääsi ja todennäköisesti puhut heistä usein. Haluat mielelläsi kertoa heistä kaikille, mutta kannattaako lapsia mainita CV:ssä? Onko se hyödyllistä vai voiko se itse asiassa kääntyä sinua vastaan?

Onko lasten maininta CV:ssä pakollista?

Lapsia ei tarvitse mainita CV:ssä. Aiemmin oli hyvin tavallista ilmoittaa siviilisääty ja lasten lukumäärä CV:ssä. Nykyään se ei enää ole tarpeellista. Sitä pidetään asiaankuulumattomana, koska se ei kerro mitään kyvystäsi suoriutua tietyistä tehtävistä.

Se, onko sinulla lapsia vai ei, ei myöskään saa vaikuttaa päätökseen palkataanko sinut vai ei. Sama pätee uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen, poliittisiin mielipiteisiin, rotuun ja sukupuoleen (lähde).

Useimmissa tapauksissa ei siis ole järkevää mainita CV:ssä, että sinulla on lapsia. Siihen ei ole velvoitetta. Suosittelemme myös, ettet sisällytä siviilisäätyäsi CV:hen.

Jos kuitenkin merkitset CV:hen, että olet naimisissa tai avoliitossa, mutta et mainitse lapsia, se voi herättää potentiaalisessa työnantajassa kysymyksiä. Parasta on siis jättää tämä osio kokonaan pois. Ja rehellisesti sanottuna, rajoitetun tilan CV:ssä voi käyttää tehokkaammin todistaaksesi, miksi juuri sinä olet sopivin henkilö kyseiseen tehtävään.

Lapsien mainitseminen CV:ssä

Joissakin tehtävissä lasten mainitseminen CV:ssä voi olla hyvä idea. Esimerkkejä tällaisista tehtävistä ovat:

  • Sosiaalinen nuorisotyöntekijä
  • Lastensuojelu
  • Lastenlääkäri
  • Opettaja
  • Lastenpsykologi
  • Lastenhoitaja
  • Nuorisovalmentaja

Kuten näet, kaikki nämä ovat tehtäviä, joissa työskennellään lasten kanssa. Potentiaalisen työnantajan on hyvä tietää, että sinulla on kokemusta lasten kanssa, koska sinulla itselläsi on lapsia. Tämä voi ehdottomasti olla etu.

Vanhempana voit todennäköisesti samastua paremmin myös muiden lasten vanhempiin, joiden kanssa työskentelet. Lisää plussapisteitä! Tässä tapauksessa on siis parempi mainita CV:ssä, että sinulla on lapsia.

Harkitse siis omassa tilanteessasi, onko lapsien mainitseminen CV:ssä olennaista. Jos se ei tuo mitään lisäarvoa, jätä se pois. Jos se voi toimia eduksesi, lisää se.

Missä kohtaa mainita lapset CV:ssä?

Voit mainita lapsesi henkilökohtaisissa tiedoissa. Aloita laittamalla ylös ensin tärkeimmät tiedot. Mainitse alussa siis etu- ja sukunimesi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite, syntymäaikasi ja sen jälkeen voit mainita lapsesi.

Voit mainita lapsesi yhdessä siviilisäätysi kanssa tai erikseen.

Voit tehdä sen esimerkiksi näin:

Avioliitossa: naimisissa, 1 lapsi (12 vuotta)

Tai:

Lapsia: 2 (4 ja 6 vuotta)

Voit kuitenkin mainita heidät myös CV:si muissa osissa, esimerkiksi profiilissasi. Näytät heti, että sinulla on tiettyjä taitoja, jotka tekevät lasten kanssa työskentelystä helpompaa.

"Kahden energisen lapsen omistautuneena vanhempana olen kehittänyt vahvat organisointitaidot ja loputtoman kärsivällisyyden. Nämä ovat ominaisuuksia, joita voin menestyksekkäästi soveltaa opetusavustajan tehtävässä."

Uratauko lasten kasvatuksen takia

Jotkut ihmiset keskeyttävät työt jäädäkseen vanhempainvapaalle hoitamaan lapsia. Sen seurauksena CV:ssä voi olla aukko. Tämä voi herättää kysymyksiä potentiaalisessa työnantajassa.

Voit yrittää olla mainitsematta mitään uratauosta ja toivoa, että sinut kutsutaan silti työhaastatteluun. Mutta parasta on olla rehellinen ja selittää, miksi sinulla on aukko CV:ssäsi.

Tämä kannattaa tehdä osoittamalla, mitä taitoja olet hankkinut ja kehittänyt vanhempainvapaan aikana. Se osoittaa, että et ole pysähtynyt, vaan olet tehnyt kovasti töitä.

"Lasteni kasvattamiseen keskittymisen jälkeen olen nyt motivoitunut jatkamaan uraani. Tänä aikana olen kehittänyt ajanhallinnan, monitoimisuuden ja ongelmanratkaisun taitojani. Nämä taidot näen arvokkaina lisinä palatessani toimistotyöntekijän tehtävään."

Mitä taitoja olet oppinut vanhempana?

Vanhempana opit jatkuvasti ja kehität taitojasi. Se, ettet tee tätä organisaatiossa, ei tarkoita, etteivätkö ne olisi arvokkaita. Käytä siis näitä taitoja CV:ssäsi osoittaaksesi, että sinulla on pyydetyt taidot tai näyttääksesi, mitä olet oppinut CV:ssäsi olevan aukon aikana. Voit käyttää esimerkiksi seuraavia taitoja:

  • Kärsivällisyys

Kärsivällisyys on yksi suurimmista taidoista, joita opimme tai kehitämme vanhempina. Tarvitsemme sitä pienen lapsen kanssa, joka haluaa pukea kenkänsä itse, ja teinin kanssa, joka mieluiten viettäisi koko aamun sängyssä. On taito pysyä rauhallisena näissä tilanteissa.

  • Organisointikyky

Lasten kanssa eläminen vaatii paljon järjestelyä. Ajattele lomalle lähtemistä kolmen pienen lapsen kanssa ja kaikkea, mitä siihen liittyy. Entä koulu, uimakoulu, urheiluseurat, leikkikaverit ja lastenjuhlat? Isänä tai äitinä pyörität pientä organisaatiota, mutta pienillä ihmisillä, jotka eivät vielä pysty menemään itse mihinkään. Varsinkin yllättävissä tilanteissa, kuten lapsen sairastuessa ja lastenhoitajan peruuntuessa viime hetkellä.

  • Hyvät kommunikointitaidot

Vanhempana opit kommunikoimaan eri tasoilla. Puhut pikkulapsen kanssa eri tavalla kuin teinin kanssa. Ja teinin kanssa puhut eri tavalla kuin opettajan kanssa ja niin edelleen. Vaihdat jatkuvasti tyyliä, mikä vaikuttaa paljon viestintätaitojesi kehittymiseen.

  • Neuvottelutaidot

Jos lasten kanssa jotain oppii, se on neuvotteleminen. Lapset voivat olla melko itsepäisiä ja haluavat tehdä mieluummin omia juttujaan. Se ei kuitenkaan aina ole heidän kannaltaan parasta, joten vanhemmalta vaaditaan paljon neuvottelutaitoja, jotta lapsi saadaan esimerkiksi syömään vihanneksia. Jos työskentelet lapsiryhmän kanssa, on hyvä, että hallitset tämän taidon. Kyse on antamisesta ja ottamisesta.

Muista, että pelkkä edellä mainittujen taitojen luetteleminen CV:ssäsi ei riitä. Sinun on kuvailtava niitä käytännön tilanteiden avulla. Sanat eivät kerro paljoa, vaan sinun on todistettava ne.

Johtopäätökset ja neuvot

Lapsien mainitseminen CV:ssäsi on erityisen arvokasta, kun haet tehtäviä, joissa työskentelet lasten kanssa, tai kun haluat selittää CV:ssäsi olevan aukon (lastenhoitoon liittyen). Muissa tapauksissa on parempi jättää lapset mainitsematta.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.