CV-tarkistuslista: Varmista, että hakemuksesi onnistuu

Author Miranda Adriaanse
Kirjoittanut: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
CV-tarkistuslista: Varmista, että hakemuksesi onnistuu

Olet juuri aloittamassa työnhakua, mutta et ole 100% varma, täyttääkö ansioluettelosi kaikki tärkeät vaatimukset. Älä huoli, tässä artikkelissa tarjoamme kattavimman ja parhaan CV-tarkistuslistan, jota päivitetään vuosittain. Jokaisesta CV:n osasta kerrotaan tarkasti, mitä sinun tulee huomioida ja mitä vaatimuksia sinun tulee noudattaa.

CV-tarkistuslista: Varmista, että CV:si täyttää nämä kohdat

1. Mainitse kaikki pakolliset osat

CV:ssäsi tulee olla vähintään seuraavat osat:

 1. Henkilötiedot (sisältäen ammattimaisen valokuvan)
 2. Profiili
 3. Työkokemus
 4. Koulutus
 5. Taidot

2. Lisää ylimääräisiä osioita, jotka ovat relevantteja tehtävälle

Jos haluat erottautua muista ehdokkaista, sinun on usein panostettava hieman enemmän. Lisää (tehtävään liittyen) myös seuraavia osioita tarvittaessa:

 • Harjoittelut
 • Kielitaito
 • Kurssit
 • Sertifikaatit
 • Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet
 • Vapaaehtoistyö

3. Kohdista CV tiettyyn työpaikkailmoitukseen

Suosittelemme aina, että räätälöit CV:si erityisesti hakemaasi työpaikkaan. Yleinen CV voi vaikuttaa persoonattomalta ja osoittaa siten, ettet ehkä ole täysin potentiaalinen ehdokas kyseiseen tehtävään. CV:n mukauttaminen työpaikkaan osoittaa, että olet nähnyt vaivaa esittäytyäksesi ihanteellisena ehdokkaana. Tämä tarkoittaa olennaisten kokemusten, taitojen ja saavutusten korostamista, jotka vastaavat suoraan työnantajan tarpeita. Näin lisäät mahdollisuuksiasi tulla huomatuksi ja saada kutsun haastatteluun.

Kirjoita kohdennettu CV 7 vaiheen avulla
Tulisiko sinun luoda kohdennettu CV ja mukauttaa se erikseen jokaista hakemusta varten? Se selviää tässä artikkelissa.
Lue artikkeli

4. Noudata oikeaa järjestystä

Kun laadit CV:tä, on olennaista järjestää työkokemuksesi uusimmasta vanhimpaan. Rekrytoijat ja HR-johtajat ovat erityisen kiinnostuneita tuoreimmista kokemuksistasi, koska ne ovat relevanteimpia hakemaasi paikkaan. Esittämällä kokemuksesi käänteisessä kronologisessa järjestyksessä, annat lukijalle välittömästi selkeän kuvan nykyisistä taidoistasi ja pätevyyksistäsi. Tämä auttaa korostamaan nopeasti ammatillista kasvuasi ja nykyistä asiantuntemustasi, mikä tekee CV:stäsi tehokkaamman ja houkuttelevamman potentiaalisille työnantajille.

Miten kirjoittaa kronologinen CV?
Kronologinen CV on yleisimmin käytetty CV-muoto. Siinä keskitytään viimeisimpiin saavutuksiisi. Miten kirjoittaa kronologinen CV?
Lue artikkeli

5. Käytä enintään kaksi A4-sivua

CV:si pituuden ei tulisi olla enempää kuin 2 sivua. Tämä on valtaosalle hakijoista todella maksimimäärä. Jos CV:si on pidempi kuin 2 sivua, sinulla on todennäköisesti vaikeuksia erottaa pääkohdat sivuseikoista. Et halua, että CV:si on täynnä epäolennaista tietoa ja tarpeettomia yksityiskohtia.

On välttämätöntä, että kirjoitat CV:ssäsi lyhyesti, ytimekkäästi ja vakuuttavasti. Pysy asiassa. Tunnista haetun tehtävän tärkeimmät taidot ja pyri kirjoittamaan niiden mukaisesti.

Poikkeuksena voi olla akateeminen CV tai Europass-CV, mutta ne ovat tiettyihin tarkoituksiin.

6. Keskity tuloksiin ja saavutuksiin

Monet hakijat kirjoittavat usein joukon tehtäviä ja vastuita CV:hen ja katsovat sen riittäväksi. Ongelmana on, että rekrytoijat ja HR-johtajat eivät välttämättä halua tietää mitä olet tehnyt, vaan kuinka hyvin olet työssäsi ollut. Et voi ilmaista tätä kirjoittamalla “Vastuussa sisältöstrategiasta”.

Mainitse siis aina tärkeät saavutukset ja tulokset. Jos otetaan yllä mainittu esimerkki sisältöstrategiasta, voisitko kertoa, mitä vaikutuksia uuden sisältöstrategian käyttöönotolla oli? Mitä tuloksia saavutit? Tällaiset lauseet ovat sitä, mitä etsimme:

 • Myyntiluvut nousivat 20% uuden myyntistrategian ansiosta.
 • Toteutin uuden sisältöstrategia, joka nosti keskimääräisen sijoituksen Googlessa neljä sijaa.

7. Käytä aktiivisia verbejä

Jos sinulla on vaikeuksia esittää tuloksia tai saavutuksia hyvin, voi aktiivisten verbien käyttäminen auttaa. Aktiivisten verbien käyttäminen CV:ssäsi voi esittää kokemuksesi voimakkaalla tavalla. Ne osoittavat, mitä olet saavuttanut, sen sijaan, että vain kuvailet, missä olet työskennellyt ja mitä tehtäviäsi olivat.

Sen sijaan, että aloittaisit jokaisen lauseen “Vastuussa…”, on parempi aloittaa lauseesi seuraavilla verbeillä:

 • Saavutti
 • Kehitti
 • Paransi
 • Suoritti
 • Johti
 • Hallinnoi
 • Nosti
 • Toteutti
 • Ohjasi

Tämä tekee CV:stäsi mielenkiintoisemman ja vakuuttavamman, mikä puolestaan herättää rekrytoijan huomion.

8. Varmista, että CV:ssäsi ei ole kirjoitus- tai kielioppivirheitä

Sinun tulee olla tarkka, huolellinen ja kiinnittää huomiota yksityiskohtiin luodessasi virheetöntä CV:tä. Nämä ovat heti muutamia hyviä ominaisuuksia, jotka voit kirjata itsellesi, kun lähetät virheettömän CV:n.

Välttääksesi välittömän hylkäyksen ennen kuin rekrytoija on edes lukenut henkilökohtaista profiiliasi tai työkokemustasi, suosittelemme, että luet CV:si vielä kerran huolellisesti läpi.

Tulosta CV:si. Se on helpompi lukea kuin tietokoneen näytöltä. Pyydä lisäksi ystävää tai perheenjäsentä lukemaan CV:si. Näin varmistat, että et ole jättänyt mitään huomiotta.

9. Käytä modernia mallia

Hyvin muotoillun ja tyylikkään CV-mallin valitseminen on erittäin tärkeää. Selkeä ja ammattimainen CV auttaa löytämään tärkeät tiedot nopeasti. Tämä on tärkeää, koska rekrytoijilla on usein vähän aikaa ja he haluavat nopeasti saada käsityksen taidoistasi ja kokemuksistasi.

Selkeä, looginen rakenne ja houkutteleva ulkoasu varmistavat, että CV:si erottuu ja on helppo lukea. Tämä osoittaa, että olet kiinnittänyt huomiota yksityiskohtiin ja esittelyysi ehdokkaana. Tämä voi vain toimia eduksesi.

10. Tallenna CV pdf-tiedostona

Lopuksi saatat miettiä, pitäisikö CV lähettää pdf- vai doc-tiedostona. Paras muoto, jossa voit lähettää CV:si, on aina pdf-tiedosto, ellei työpaikkailmoituksessa vaadita CV:n lähettämistä doc-tiedostona. PDF-muotoisen CV:n suuri etu on, että muotoilu ei muutu lähettäessä. Lisäksi pdf-tiedoston voi avata millä tahansa laitteella ja selaimella.

Pdf vai Doc
Lähetätkö CV:n pdf- vai doc-tiedostona? Vertaile näiden tiedostomuotojen eroja ja löydä paras vaihtoehto hakemustasi varten.
Lue artikkeli

Yleiset asiat, jotka sinun tulee saada kuntoon

 • Sovita kielenkäyttösi: Käytä ammattimaista ja selkeää kieltä. Vältä alan kieltä, ellei se ole relevanttia haettavalle tehtävälle.
 • Pidä yhtenäinen muotoilu: Varmista, että kirjasintyypit, kirjasinkoot ja muotoilutyylit ovat johdonmukaisia koko CV:ssäsi.
 • Käytä avainsanoja työpaikkailmoituksesta: Sisällytä CV:eesi oleellisia avainsanoja työpaikkailmoituksesta osoittaaksesi, että CV:si vastaa työnantajan etsimiä ominaisuuksia.
 • Pidä se henkilökohtaisena: Yritä tuoda persoonallisuuttasi esiin CV:ssäsi. Voit tehdä tämän esimerkiksi lyhyellä kuvauksella ammatillisista kiinnostuksen kohteistasi tai uratavoitteistasi.
 • Tarkista yhteystietosi: Varmista, että yhteystietosi ovat ajantasaiset ja oikein.
 • Käytä ammattimaista sähköpostiosoitetta: Käytä sähköpostiosoitetta, joka sisältää etu- ja sukunimesi.
 • Lisää linkki LinkedIn-profiiliisi: Varmista, että LinkedIn-profiilisi on ajan tasalla ja lisää linkki siihen CV:eesi.
 • Vältä henkilökohtaisia tietoja: Älä mainitse tietoja, jotka eivät kerro sinusta kandidaattina, kuten siviilisäätysi tai kansalaisuutesi.
 • Anna jonkun toisen tarkistaa CV:si: Joskus toinen silmäpari havaitsee virheet tai parannusehdotukset, joita itse et huomannut.
Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Miranda Adriaanse
Mirandalla on vaikuttava 20 vuoden ura HR-neuvojana, ja tässä ajassa hänelle on karttunut syvällistä tietämystä. Nyt hän keskittyy kirjoittamaan aiheeseen liittyviä artikkeleita, joissa hän jakaa laajaa kokemustaan ja asiantuntemustaan. Teksteissään Miranda yhdistää käytännön näkemyksiä teoreettiseen tietoon, mikä tekee hänen artikkeleistaan ​​lähestyttäviä ja ymmärrettäviä laajalle yleisölle. Mirandan kyky ilmaista tiedot selkeästi tekee hänestä erinomaisen lähteen kaikille työnhakijoille.