Auton omistus CV:ssä: milloin mainita ja milloin ei?

Auton omistus CV:ssä: milloin mainita ja milloin ei?

Auton omistaminen voi olla tärkeä tekijä uutta työpaikkaa etsittäessä, erityisesti jos työskentelet kaukana kotoa tai jos työsi vaatii paljon matkustamista. Saatat miettiä: "Pitäisikö auton omistus mainita CV:ssä?". Hyvä kysymys! Tässä blogissa syvennymme siihen, onko auton mainitseminen CV:ssä hyvä idea vai ei. Näytämme myös, miten voit parhaiten viestiä uudelle työnantajallesi, että sinulla on auto käytettävissäsi.

Onko auton mainitseminen CV:ssä pakollista?

Maininta auton omistamisesta CV:ssä ei ole pakollista. Yhteystietojen, työkokemuksen ja koulutuksen lisäksi kaikki muu on valinnaista.

Useimmissa tapauksissa auton omistuksen mainitseminen CV:ssä ei ole tärkeää. Useimmille työnantajille ei ole väliä tuletko töihin pyörällä, autolla vai julkisilla. Tärkeintä on, että olet ajoissa ja valmis aloittamaan työpäiväsi.

Parhaassa tapauksessa saat CV:si siististi ja ytimekkäästi mahtumaan yhdelle sivulle (korkeintaan kahdelle sivulle). Tämän saavuttamiseksi sinun tulee jättää pois tarpeeton tieto. Koska auton omistaminen ei useimmissa tapauksissa ole olennaista, kannattaa rajallisessa tilassa käyttää tila tietoihin, jotka voivat auttaa sinua saamaan työpaikan.

Milloin auton omistus kannattaa mainita CV:ssä?

Joissakin tapauksissa on hyödyllistä mainita, että omistat auton. Auton omistaminen voi silloin auttaa sinua saamaan haluamasi työpaikan. Tässä on tilanteet, jolloin auton omistuksen mainitseminen CV:ssä on suositeltavaa:

1. Hakeudut kuljettajan tehtävään

Jos haet kuljettajan tehtävää, kuten rekkakuskiksi, jakeluauton kuljettajaksi, taksikuskiksi tai muuhun vastaavaan, saat todennäköisesti työnantajan auton käyttöösi. Koska ajaminen on merkittävä osa työtäsi, työnantajat arvostavat, jos sinulla on paljon ajokokemusta. Voit mainita tämän CV:ssäsi, mutta ehkä vielä parempi on ilmoittaa, kuinka kauan olet omistanut ajokortin. Mainitse siis ajokortin myöntämisvuosi. Näin osoitat, että sinulla on (työkokemuksen lisäksi) riittävästi ajokokemusta.

2. Hakeudut kuljetustehtäviin

Jos haet postinjakajan, paketinkuljettajan, ruokalähettin tai siivoojan tehtävää, ajotaito on usein vaatimus. Tapauksissa, joissa työnantaja ei mahdollisesti tarjoa autoa, on suuri etu mainita, että sinulla on oma auto.

3. Työpaikkailmoituksessa todetaan, että auton omistaminen on etu.

Jos työpaikkailmoituksessa mainitaan, että auton omistaminen on etu, sinun kannattaa ehdottomasti mainita se CV:ssäsi. Mahdollinen työnantaja ei mainitse tätä seikkaa työpaikkailmoituksessa sattumalta, vaan he ovat harkinneet sitä tarkkaan.

4. Oma auto on välttämätön työtehtävän suorittamiseksi.

Joskus auton omistaminen on välttämätöntä työn suorittamiseksi. Ajattele esimerkiksi kätilöä, joka voi joutua milloin tahansa päivällä tai yöllä ajamaan asiakkaiden luo. Hän ei voi sanoa supistuksista kärsivälle naiselle, että hänen on odotettava 30 minuuttia myöhässä olevaa junaa. Päivystävä henkilö tarvitsee työnsä suorittamiseen auton päästäkseen nopeasti paikalle.

Päivystystilanteiden lisäksi myös vuorotyössä auto voi olla välttämätön. Ajattele vaikka sairaanhoitajia, jotka työskentelevät päivä-, ilta- ja yövuoroissa. Ehkä asut työpaikan vieressä ja pystyt kävelemään tai pyöräilemään, mutta jos näin ei ole, on suositeltavaa mainita, että sinulla on auto käytössäsi.

5. Organisaatio, johon haet, sijaitsee syrjäseudulla.

Jos organisaatio, johon haet, sijaitsee syrjäisellä alueella eikä sinne pääse helposti julkisilla liikennevälineillä, mahdollisen työnantajan on hyödyllistä tietää, että sinulla on auto, joten pääset työpaikalle ongelmitta.

Milloin autoa ei tarvitse mainita CV:ssä?

Kaikissa niissä työtehtävissä, joissa ajaminen ei ole vaatimus ja yritys on hyvien julkisten kulkuyhteyksien päässä, autoa ei tarvitse mainita CV:ssä. Tässä tapauksessa sitä ei yksinkertaisesti ole tarpeellista lisätä, joten on parempi jättää se pois.

Entä jos sinulla ei ole autoa?

Jos löydät unelmatyösi ja jokin edellä mainituista tilanteista pätee, mutta sinulla ei ole autoa, se ei ole ongelma. Suosittelemme, ettet mainitse auton omistamista CV:ssäsi. Tämä voi olla keskustelunaihe, jos sinut kutsutaan haastatteluun, jolloin voit itse selittää tilanteesi.

Tarvitsenko autoa hakeakseni työpaikkaa?

Et tarvitse autoa hakeaksesi työpaikkaa. Työnantajat olettavat, että järjestät itse kulkemisesi tai tulet töihin julkisilla kulkuvälineillä. Joskus työnantaja voi tarjota myös leasing-autoa. Sinun ei yleensä tarvitse mainita ajokorttia CV:ssäsi.

Vaikka et tarvitse autoa hakeaksesi työpaikkaa, työnantaja saattaa kysyä sinulta haastattelussa, onko sinulla auto ja oletko valmis käyttämään sitä työmatkoihin. Valmistaudu näihin kysymyksiin etukäteen, jotta sinulla on valmis vastaus.

Missä kohtaa CV:tä kertoa auton omistamisesta?

Auton omistaminen mainitaan ajokortin jälkeen henkilökohtaisissa tiedoissasi. Eli nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi, syntymäaikasi ja mahdollisen LinkedIn-sivusi linkin jälkeen.

Esimerkki:

Ajokortti: B (omistan auton)
Ajokortti: B (valmis käyttämään omaa autoa työhön)

Johtopäätökset

Mainitse CV:ssäsi, että sinulla on auto vain, jos se voi toimia eduksesi. Jos tarvitset autoa työhösi ja tiedät tai epäilet, ettei työnantaja tarjoa autoa, kerro, että sinulla on oma auto ja olet valmis käyttämään sitä työssä. Jos haluat kirjoittaa CV:si nopeasti ja helposti, auttaa CV-pohjan käyttäminen täyttämään ajokorttisi ja tarvittaessa auton omistamisen tiedot, jotta saat täydellisen CV:n.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.