Vapaaehtoistyö CV:ssä: näin se merkitään
CV:n kirjoittamisen lopullinen tavoite on näyttää potentiaalisille työnantajille, että olet sopiva ehdokas. Taitojen, työkokemuksen ja koulutusten lisääminen voi auttaa vakuuttamaan työnantajan kutsumaan sinut työhaastatteluun. Osio, joka voi antaa sinulle etulyöntiaseman kilpailijoihisi nähden, on vapaaehtoistyö CV:ssäsi. Vapaaehtoistyön sisällyttäminen CV:hen voi näyttää työnantajille ja rekrytoijille, mitkä ovat mielenkiintosi kohteet. Lisäksi se voi olla hyödyllistä silloin, kun sinulla ei vielä ole paljon olennaista työkokemusta.
Tässä blogikirjoituksessa näytämme, miten voit sisällyttää vapaaehtoistyön CV:eesi, jotta lisäät mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi työhaastatteluun.
Onko vapaaehtoistyö myös työkokemusta?
Epäröitkö vapaaehtoistyön mainitsemista CV:ssäsi? Tässä on kiinnostava tilasto sinulle: tiesitkö, että vapaaehtoistyön mainitseminen CV:ssä lisää työnsaantimahdollisuuksia (lähde)? Erityisesti monet nuoret tekevät vapaaehtoistyötä tai palkatonta työtä toivoen, että se parantaa heidän mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla. Mahdolliset työnantajat pitävät tätä arvokkaana lisänä ja arvostavat, kun hakijoilla on vapaaehtoistyökokemusta.
Monet unohtavat, että vapaaehtoistyö on myös työkokemusta. Joissakin tapauksissa se on jopa suoraan olennaista työkokemusta haettavaan tehtävään nähden. Varsinkin tässä tapauksessa on ehdottomasti järkevää mainita se CV:ssäsi. Lisäksi se on täydellinen tapa täyttää mahdolliset aukot CV:ssäsi tai jos luot CV:n ilman työkokemusta.
Jos olet opiskelija tai tällä hetkellä ilman työtä, vapaaehtoistyö voi olla (väliaikainen) ratkaisu sinulle saada työkokemusta. Voit saada kokemusta työalalta, josta olet kiinnostunut tai joka on intohimosi kohde. Näin varmistat, että kun haet työpaikkoja uudelleen, sinulla on todistettavaa työkokemusta, mikä antaa sinulle etulyöntiaseman muihin hakijoihin nähden.
Jos harkitset uranvaihtoa, voit harkita aloittamista vapaaehtoistyöllä tutkiaksesi, mitkä ovat omat kiinnostuksenkohteesi.
Millainen vapaaehtoistyö kannattaa mainita CV:ssä?
Vapaaehtoistyö, joka liittyy hakemaasi tehtävään, näyttää erityisen hyvältä CV:ssäsi. Vähemmän merkityksellisestä vapaaehtoistyöstä on kuitenkin myös etunsa, sillä se kertoo jotain sinusta ihmisenä. Alla on viisi syytä, miksi vapaaehtoistyö näyttää hyvältä CV:ssäsi.
5 syytä sisällyttää vapaaehtoistyö CV:hen
Tutkimusten mukaan jopa 82 % HR-päälliköistä suosii hakijoita, jotka ovat tehneet vapaaehtoistyötä. Miksi he pitävät sitä niin tärkeänä?
1. Se luo yhteyden työnantajaan.
Jos olet työskennellyt vapaaehtoisena ilmastonmuutoksen hyväksi ja hakeudut sitten työskentelemään yhteiskuntavastuullisessa yrityksessä, sinulla on selvä etu muihin hakijoihin verrattuna. Vapaaehtoistyön mainitseminen osoittaa, että arvosi ovat linjassa kyseisen organisaation ydinarvojen ja haettavan tehtävän kanssa.
2. Tuot mukanasi olennaista työkokemusta.
Voit usein hyödyntää vapaaehtoistyössä suorittamiasi tehtäviä ja vastuita myös yritysmaailmassa. Voit korostaa hankkimiasi kokemuksia ja taitoja CV:ssäsi osoittaaksesi olevasi oikea henkilö tehtävään.
3. Vapaaehtoistyö tekee CV:stäsi henkilökohtaisemman.
CV on melko “tylsä” ja muodollinen asiakirja. Vapaaehtoistyö antaa yhdessä profiilisi kanssa hieman väriä ja eloa CV:heesi. Se näyttää enemmän persoonallisuuttasi. Kuka olet ja mitä pidät tärkeänä? Tämä painaa myös yritysten valintaprosessissa.
4. Se osoittaa, ettet ole itsekäs.
Se, että olet valmis työskentelemään ilman välitöntä palkkaa, on suuri ele. Se osoittaa, että et pelkää tehdä töitä ja liata käsiäsi. Se osoittaa, että haluat antaa panoksesi tietylle organisaatiolle tai yhteisölle. Työnantajat arvostavat tätä varmasti.
5. Näytät tärkeitä taitoja.
Usein vapaaehtoisella on taitoja, joita muilla ei ole (tai joita he eivät voi todistaa). Voit ajatella empatiakykyä, avustamista, yhteydenpitoa, kuuntelemista ja organisointia.
Kuinka mainita vapaaehtoistyö CV:ssä?
Näin mainitset vapaaehtoistyön CV:ssäsi:
- Mainitse järjestö tai säätiö, jossa olet työskennellyt
- Mainitse työnimikkeesi tai roolisi
- Aloitus- ja lopetuspäivämäärä (kuukausi & vuosi)
- (Valinnainen) mainitse, kuinka monta tuntia viikossa työskentelit
- Kuvaus tehtävistäsi ja taidoistasi
Vapaaehtoistyön kuvauksessa voit kirjoittaa seuraavista asioista:
- Mitä kaikkea teit?
- Mitkä olivat tehtäväsi ja vastuusi?
- Mitä aloitteita teit?
- Mitä taitoja kehitit (mieluiten ne, jotka ovat olennaisia haettavaan tehtävään)?
- Mitä saavutit? Mitkä olivat tuloksesi ja saavutuksesi?
- Mitä vapaaehtoistyö on merkinnyt sinulle henkilökohtaisesti? Mitä olet siitä oppinut?
Paikka, jossa mainitset vapaaehtoistyösi CV:ssäsi, riippuu omasta tilanteestasi. Sinulla on kolme mahdollisuutta:
- Voit mainita sen työkokemustesi joukossa ja nimenomaisesti kertoa, että se oli vapaaehtoista.
- Voit sisällyttää sen erilliseen osioon (usein korostaaksesi sitä erikseen ja täyttääksesi CV:täsi).
- Voit mainita sen yhdessä harrastustesi kanssa.
Mitä sinun ei pitäisi tehdä, on piilottaa se “Muut”-otsikon alle. Voit rohkeasti korostaa sitä ja sijoittaa sen näkyvälle paikalle.
Annamme seuraavaksi esimerkkejä kummastakin tilanteesta ja siitä, miten voit käytännössä sisällyttää sen ansioluetteloosi.
1. Vapaaehtoistyö Työkokemus-osiossa
Älä pelkää sisällyttää vapaaehtoistyötä työkokemustesi joukkoon. Jos koet, että se sopii hyvin lopun työkokemuksesi joukkoon ja että se oli riittävän laajamittaista, voit huoletta mainita sen. Katso alla oleva esimerkki:
Graafinen suunnittelija, Lääkärit ilman rajoja (vapaaehtoistyö)
tammikuu 2021 – joulukuu 2022
- Osallistuin koko verkkosivuston visuaalisen ilmeen uudelleensuunnitteluun.
- Suunnittelin uusia esitteitä lahjoitusten edistämiseksi.
- Suunnittelin uudelleen lahjoitusnapin verkkosivustolla, mikä johti 15 % kasvuun verkkosivuston kautta tulevissa lahjoituksissa.
Voit myös sisällyttää CV:hen “yleisen” vapaaehtoistyön, jonka tehtävät ja vastuut eivät suoraan liity tiettyyn työtehtävään (jos sinulla on tilaa).
Sinun tulee päättää, haluatko mainita sen työkokemuksissasi vai erillisessä osiossa CV:ssäsi nimeltä "Vapaaehtoistyö".
2. Vapaaehtoistyö erillisessä osiossa
Jos vapaaehtoistyösi vie vain muutaman tunnin viikossa tai eroaa merkittävästi palkallisesta työstäsi, on järkevää mainita se erillisessä osiossa CV:ssäsi.
Katso alla esimerkki vapaaehtoistyöstä CV:ssä:
Vapaaehtoistyö
- Toimin vapaaehtoisena 5 hengen vapaaehtoistiimin johtajana eläinklinikalla. Osallistuin uuden politiikan kehittämiseen, mikä vähensi lopetusten määrää.
- Osallistuin yhdessä satojen muiden vapaaehtoisten kanssa suureen keräyskampanjaan Sydänsäätiölle.
- Työskentelin ruoka-avussa, jossa osallistuin ruokapakettien keräämiseen ja jakeluun niitä tarvitseville perheille.
- Toimin mentorina paikallisessa voittoa tavoittelemattomassa järjestössä, joka pyrki estämään nuoria siirtymästä rikollisuuteen.
3. Vapaaehtoistyö harrastusten yhteydessä
Kun päätät mainita vapaaehtoistyösi harrastustesi yhteydessä, menettelet samalla tavalla kuin yllä. Luot erillisen osion otsikolla "Harrastukset". Sen alle teet luettelomerkeillä kohdat vapaa-ajan akativiteeteistasi ja vapaaehtoistyöstäsi.
Millainen vapaaehtoistyö kannattaa jättää pois CV:stä?
Euroopan unionin raportin mukaan joka kolmannes ihmisistä toimii joskus vapaaehtoisena.
Vapaaehtoistyö osoittaa, että sinulla on seuraavat ominaisuudet/taidot:
- Yhteistyökyky
- Johtajuus
- Myötätunto/empatia
- Omatoimisuus
- Rehellisyys
- Organisointitaidot
- Aloitekyky
- Suunnittelu ja koordinointi
- Ja paljon muuta...
On siis harvoin järkevää jättää mainitsematta vapaaehtoistyötä CV:ssäsi. Aina on kuitenkin myös poikkeuksia.
Tärkeintä mitä sinun tulee muistaa on, että vapaaehtoistyön mainitsemisen tulee osoittaa, että olet sopiva ehdokas. Kaikki tiedot eivät ole olennaisia tehtävään, jota haet. Vapaaehtoistyö, joka paljastaa poliittiset mielipiteesi, tai vapaaehtoistyö, josta käy ilmi uskonnolliset vakaumuksesi, ei ole järkevää mainita. Nämä ovat aiheita, joita et halua CV:ssäsi olevan. Ne ovat arkaluonteisia aiheita, jotka voivat herättää tarpeettomia kysymyksiä työnantajalle.
Jos kuitenkin haet työpaikkaa kirkossa tai poliittisessa puolueessa, se voi sittenkin olla hyvä lisä CV:ssäsi. Sinun kannatta miettiä, sopiiko se hyvin CV:heesi vai olisiko parempi jättää se pois.
Kuinka voit hankkia kokemusta vapaaehtoisena?
On monia eri tapoja saada kokemusta vapaaehtoisena. Alla olemme listanneet joitakin mahdollisuuksia:
1. Säätiöt & voittoa tavoittelemattomat järjestöt
Säätiöt ovat organisaatioita, jotka on perustettu tietyn tavoitteen saavuttamiseksi. Usein ne pyrkivät sosiaaliseen tai yhteiskunnalliseen tavoitteeseen. Nämä järjestöt arvostavat aina ylimääräisiä käsiä.
2. Vapaaehtoistyö yhteisössäsi
Lähes jokaisessa yhteisössä on perustettu aloitteita, jotka tarjoavat tukea esimerkiksi haavoittuville asukkaille. Kysy mahdollisuuksista toimia vapaaehtoisena omalla alueellasi.
3. Etsi netistä
Netistä löytyy luonnollisesti lukuisia vapaaehtoistyöpaikkoja. Etsi esimerkiksi "vapaaehtoistyö + [paikka]". Näin löydät monenlaisia vapaaehtoistyöpaikkoja. Lyhyen haun jälkeen voit löytää esimerkiksi “kävelykaverin” vanhuksille, verkkosivuston rakentajan ja jopa sosiaalisen median asiantuntijan paikalliselle säätiölle.
Johtopäätökset
- Vapaaehtoistyön mainitseminen CV:ssäsi voi olla erittäin positiivista HR-päälliköiden silmissä.
- Teet aina hyvän vaikutelman vapaaehtoistyöllä, koska se osoittaa, että olet hankkinut tiettyjä sosiaalisia taitoja ja olet sisäisesti motivoitunut.
- Oletko juuri valmistunut tai sinulla on vähän kokemusta? Aseta vapaaehtoistyö erilliseen osioon.
- Jos olet jo jonkin aikaa rakentanut uraasi, aseta vapaaehtoistyö työkokemuksesi joukkoon.
Pääse nopeasti alkuun oman CV:si kanssa? Valitse CV-pohja ja aloita heti oman CV:si laatiminen.
Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.