Luo unohtumaton video-CV näillä vinkeillä ja nikseillä

Author Miranda Adriaanse
Kirjoittanut: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Luo unohtumaton video-CV näillä vinkeillä ja nikseillä

Video-CV voi olla hauska ja innovatiivinen lisä perinteisen CV:si rinnalle. Se tarjoaa mahdollisuuden esittäytyä visuaalisesti potentiaalisille työnantajille. Koska olet todennäköisesti ainoa hakija, jolla on video, se voi auttaa sinua erottumaan muiden kandidaattien joukosta. Tässä blogissa kerromme lisää video-CV:n tekemisestä ja kuinka voit kätevästi toteuttaa sen.

Mikä on video-CV?

Video-CV on enintään minuutin pituinen video, jossa esittelet itsesi lyhyesti ja ilmaiset innostuksesi kyseiseen työpaikkaan. Voit tällä tavoin esitellä itsesi, innostuksesi ja motivaatiosi työpaikkaa ja organisaatiota kohtaan. Voit myös kertoa, miksi juuri sinä olet sopiva ehdokas tehtävään. On tärkeää, että video näyttää ammattimaiselta.

Miksi tehdä video-CV?

Ensin vastataan miksi-kysymykseen. Video-CV:n voima on visuaalisessa viestinnässä. Videolla voit kertoa ja näyttää paljon enemmän kuin yhdellä A4-kokoisella paperisella CV:llä. Se antaa sinulle mahdollisuuden näyttää paitsi taitosi ja kokemuksesi, myös persoonallisuutesi, kommunikointitaitosi ja intohimosi. Näin potentiaaliset työnantajat saavat sinusta paremman ja kokonaisvaltaisemman kuvan ehdokkaana, mikä (toivottavasti) jättää pysyvän vaikutelman. Se on ainakin luova tapa esittäytyä ja erottautua muista hakijoista.

Erityisesti luovassa tehtävässä, kuten markkinoijana, suunnittelijana tai videoeditoijana, videohakemusta käytetään yhä useammin. Näissä tehtävissä se voi todella toimia eduksesi.

Miten tehdä tehokas video-CV?

Miten sitten tehdään hyvä videohakemus? Alla käymme läpi ne askeleet, jotka sinun tulee toteuttaa tehdäksesi loistavan videohakemuksen.

1. Valmistaudu huolellisesti

Hyvä valmistautuminen on jo puoliksi tehty. Ota aikaa suunnitellaksesi käsikirjoituksesi, mieti viesti, jonka haluat välittää, ja pidä huolta selkeästä rakenteesta tarinassasi. Pohdi, mitä haluat itsestäsi korostaa ja pidä esityksesi tiiviinä mutta informatiivisena.

2. Valitse oikea ympäristö

Mieti tarkkaan, missä haluat videon kuvata. Varmista, että taustasi on rauhallinen ja ammattimainen, jotta potentiaalinen työnantaja ei häiriinny taustamelusta. Siivoa kotisi hyvin etukäteen. Käytä imuria, täytä astianpesukone ja taittele vaatteesi kuivaustelineeltä, jotta mikään näistä ei häiritse videolla.

3. Ole aito

Yritä näyttää oma persoonallisuutesi. Aitous videoesittelyssäsi lisää uskottavuuttasi ja antaa työnantajille hyvän ensivaikutelman siitä, millainen olet henkilönä. Potentiaaliset työnantajat huomaavat nopeasti, jos olet esittäytynyt videolla erilaisena kuin mitä oikeasti olet.

4. Rakenne ja sisältö

Harkitse, mitkä kokemukset, saavutukset ja taidot ovat olennaisimpia haettavaan tehtävään. Kerro tarina tai anekdootti, jossa osoitat olevasi ihanteellinen ehdokas tehtävään ja mikä tekee sinusta todella erilaisen kuin muut. Älä unohda esitellä itseäsi muutamalla lauseella, mainitse nimesi, asuinpaikkasi, perhetilanteesi ja mahdolliset harrastukset tai muut vapaa-ajan aktiviteetit.

5. Pidä se lyhyenä

Rekrytoijat ovat usein erittäin kiireisiä. Yleensä he arvioivat CV:tä vain 30 sekunnin ajan. Sinulla ei siis ole paljoa aikaa tehdä vaikutusta. Pidä videosi tiiviinä ja keskity tämä 1–3 minuuttia olennaiseen ja vaikuttavaan tietoon.

6. Videon laatu

Varmista hyvä äänen- ja kuvanlaatu. Huonosti kuvattu video voi häiritä viestisi välittymistä. Nykyään hyvällä iPhonella pääsee jo pitkälle. Vaihtoehtoisesti voit lainata oikeaa kameraa joltakin perheenjäseneltäsi.

Vaikka video-CV voi olla upea ja ainutlaatuinen tapa esitellä itsesi, kiusallinen esiintyminen kameran edessä voi jättää negatiivisen vaikutelman potentiaalisille työnantajille. Jos vaikutat kameralle kiusaantuneelta, potentiaalinen työnantaja tuntee sen myös. On tärkeää, että vaikutat ammattimaiselta ja aidolta, jotta voit välittää viestisi tehokkaasti, muuten saatat heikentää mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

Lisävinkkejä menestykseen

  • Harjoittele videoesitystä kameran edessä tunteaksesi olosi mukavammaksi ja näyttääksesi luontevammalta.
  • Pyydä kritiikkiä ja palautetta perheeltä, ystäviltä tai ammattilaisilta videon laadun parantamiseksi.
  • Ole luova, mutta säilytä aina ammattimainen olemus, joka sopii työnantajan yrityskulttuuriin ja odotuksiin.

Kuinka lisäät video-CV:n hakemukseesi?

Video-CV:n lisääminen hakemukseesi voi tapahtua eri tavoin riippuen työnantajan mieltymyksistä ja hakuprosessista. Jotkin yritykset tarjoavat oman hakualustansa, johon voit suoraan ladata tiedostoja, kuten video-CV:n.

Voit myös sisällyttää video-CV:si linkin CV:heesi tai työhakemukseesi. Tässä tapauksessa suosittelemme lataamaan videosi ensin Vimeo-palveluun. Vimeon etuna YouTubeen verrattuna on, että katsojien ei tarvitse ensin katsoa kahta minuuttia mainoksia, joita ei voi ohittaa. Lisää Vimeo-linkki työhakemukseesi tai kun lähetät työhakemuksen sähköpostilla.

Milloin valita perinteinen CV?

Videohakemus voi olla vähemmän sopiva tilanteissa, joissa tehtävän luonne ei vaadi visuaalisia taitoja tai luovuutta. Esimerkiksi jos haet hallinnolliseen tai tekniseen tehtävään, jossa kirjallinen viestintä ja erityiset IT-taidot ovat paljon tärkeämpiä, perinteinen CV voi olla olennaisempi kuin video-CV.

Lisäksi, jos työnantaja nimenomaan pyytää perinteistä CV:tä tai sinusta ei tunnu luontevalta tehdä videota, perinteinen CV saattaa olla parempi valinta. Jos vaikutat videolla hieman kiusaantuneelta, se voi jopa toimia sinua vastaan.

Johtopäätökset

Video-CV voi olla hauska, vuorovaikutteinen tapa esitellä itsesi potentiaalisille työnantajille. Muista, että video-CV:n tekeminen ei ole pakollista. Vahva CV auttaa sinua erottumaan muista hakijoista. Lue lisää blogistamme "Miten kirjoittaa hyvä CV?".

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Miranda Adriaanse
Mirandalla on vaikuttava 20 vuoden ura HR-neuvojana, ja tässä ajassa hänelle on karttunut syvällistä tietämystä. Nyt hän keskittyy kirjoittamaan aiheeseen liittyviä artikkeleita, joissa hän jakaa laajaa kokemustaan ja asiantuntemustaan. Teksteissään Miranda yhdistää käytännön näkemyksiä teoreettiseen tietoon, mikä tekee hänen artikkeleistaan ​​lähestyttäviä ja ymmärrettäviä laajalle yleisölle. Mirandan kyky ilmaista tiedot selkeästi tekee hänestä erinomaisen lähteen kaikille työnhakijoille.