Työharjoittelut CV:ssä: milloin ja miten mainita

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Työharjoittelut CV:ssä: milloin ja miten mainita

Erityisesti vastavalmistuneille ja opiskelijoille työharjoittelut CV:ssä voivat olla korvaamattoman arvokkaita. Tämä on loogista, sillä mitä vähemmän hakijoilla on työkokemusta, sitä tärkeämpää käytännön kokemus on. Mutta miten voit osoittaa tehneesi muutakin kuin keittäneesi kahvia? Tässä blogissa kerromme tarkalleen, mikä on paras paikka mainita työharjoittelu CV:ssäsi, miten voit käsitellä sitä kätevästi, ja jaamme 5 vinkkiä, joilla voit erottua työnantajien joukossa.

Milloin mainita työharjoittelut CV:ssä?

 • Kun olet vastavalmistunut tai opiskelija. Näissä tilanteissa sinulla on usein vain vähän olennaista työkokemusta. Työharjoittelukokemus voi osoittaa, että sinulla on tarvittavat taidot haettavaan työpaikkaan.
 • Kun työharjoittelu on olennainen haettavaan tehtävään nähden. Teknisen työharjoittelun mainitseminen CV:ssä ei ole järkevää, jos haet opettajan tehtävää. Mainitse siis vain olennaiset työharjoittelut.
 • Kun vaihdat uraa. Kun ihmiset vaihtavat uraa, heidän on käytettävä jokaista mahdollisuutta osoittaakseen, että heillä on todellakin olennaista työkokemusta. Tässä tapauksessa myös vuosia sitten suoritettu työharjoittelu voi jälleen muuttua merkitykselliseksi.
Kirjoita CV ilman työkokemusta
Miten CV ilman työkokemusta onnistuu? Kymmenellä vaiheella luot vakuuttavan CV:n vähäisellä työkokemuksella.
Lue artikkeli

Milloin ei kannata mainita työharjoittelujaksoja?

 • Kun sinulla on yli 5 vuoden työkokemus. Työharjoittelujaksojen merkitys CV:ssäsi vähenee sitä mukaa, kun saat lisää työkokemusta. Jos sinulla on jo useampi vuosi työkokemusta, keskity siihen työharjoittelujaksojen sijaan.
 • Kun työharjoittelu ei ole olennainen haettavaan tehtävään nähden. Jos harjoittelu ja siihen liittyvät tehtävät ja vastuut eivät ole lainkaan merkityksellisiä haettavaan tehtävään nähden, on parempi jättää se mainitsematta.

Miten mainita työharjoittelut CV:ssä?

Työharjoittelut voidaan mainita erillisessä kohdassa "Työharjoittelut" tai koulutusten yhteydessä.

Valitse erillinen kohta, jos haluat korostaa työharjoittelua ja kiinnittää siihen enemmän huomiota.

Mainitse työharjoittelusi koulutusten yhteydessä, jos sinulla on jo jonkin verran työkokemusta, mutta harjoittelu on edelleen olennainen. Tällöin voit asettaa sille vähemmän painoarvoa. Ilmoita tällöin sulkumerkeissä, että kyseessä on ollut työharjoittelu.

Kun lisäät työharjoittelun CV:hen, mainitse seuraavat tiedot:

 • Toimenkuvasi työharjoittelun aikana.
 • Työharjoittelupaikan nimi.
 • Aloitus- ja päättymispäivämäärä.
 • Tehtävien, vastuiden ja saavutettujen tulosten kattava kuvaus.

Työharjoittelut

Online-markkinoija, Verkkokauppa

Syyskuu 2022 – Syyskuu 2023

 • Suoritti useita SEO-optimointeja tuotesivuille, joiden ansiosta sijoitus hakutuloksissa nousi keskimäärin 1,8 sijaa.
 • Avusti uuden sisällön visuaalisten elementtien luomisessa.
 • Kehitto ja otti käyttöön järjestelmä sosiaalisen median kanavien sitoutumisen ja kasvun seuraamiseen.
Joskus hakijat saattavat olla taipuvaisia mainitsemaan työharjoittelut työkokemuksen yhteydessä. Tätä ei suositella tekemään. Vaikka työharjoittelun aikana saa tärkeää työkokemusta, on parempi käsitellä näitä erillisessä kohdassa ja tuoda niitä enemmän esille.

5 vinkkiä erottua työharjoittelujaksollasi

 1. Käytä voimakkaita sanoja.

Käytä työharjoittelusi kuvaamisessa toimintaverbejä. Mitä ei kannata tehdä: "Vastuussa liikevaihdon generoinnista". Mitä kannattaa tehdä: "Kehitti ja toteutti uuden myyntikäsikirjoituksen, jolla generoitiin keskimäärin 20% enemmän liikevaihtoa". Jälkimmäinen esimerkki vaikuttaa paljon voimakkaammalta.

 1. Mukauta työharjoittelusi työpaikkailmoituksen mukaan.

Pyri korostamaan erityisesti niitä tehtäviä ja saavutuksia, jotka ovat kaikista olennaisimpia haettavaan tehtävään. Tämä voi tarkoittaa, että joudut mukauttamaan CV:täsi hakemusten mukaan.

Kirjoita kohdennettu CV 7 vaiheen avulla
Tulisiko sinun luoda kohdennettu CV ja mukauttaa se erikseen jokaista hakemusta varten? Se selviää tässä artikkelissa.
Lue artikkeli
 1. Mainitse tulokset ja saavutukset numeroina.

Näytä, mitä olet saavuttanut työtehtävissäsi. Ilmaise tämä numeroilla, luvuilla ja prosenteilla. Parempi sanoa: "Laati ja toteutti sosiaalisen median sisältöstrategia, joka johti 23 % kasvuun seuraajien määrässä", kuin sanoa: "Kehitin uuden suunnitelman sosiaaliseen mediaan".

 1. Pyydä neuvoa työharjoittelun ohjaajaltasi.

Työharjoittelun ohjaaja voi auttaa tunnistamaan tärkeimmät taidot ja kokemukset, joita olet harjoittelun aikana hankkinut. Nämä voit sitten mainita CV:ssäsi.

 1. Mainitse tärkeät taidot.

Mieti tarkkaan, mitä taitoja olet hankkinut, jotka voivat olla hyödyllisiä uudessa tehtävässäsi. Tuo nämä taidot esiin CV:ssäsi.

Kuinka saat tärkeät taidot irti työharjoittelustasi?

Vaikka työharjoittelusi aikana et ehkä saanut valtavia vastuita, opit silti usein enemmän kuin luulet. Annamme muutamia esimerkkejä:

 • Työskentelitkö asiakasrekisterin parissa? Siihen liittyvät taidot: Tietojen hallinta, asiakastietojen hallinta.
 • Teitkö esitteitä ja julisteita? Siihen liittyvät taidot: Mainosmateriaalin suunnittelu, toteutus ja luominen.

Yritä olla hieman luova ja miettiä tarkkaan, mitä kaikkea teit työharjoittelusi aikana. Mieti, miten voit mainita nämä käytännön kokemukset hauskalla tavalla CV:ssäsi.

Bonusvinkki: pyydä työharjoittelupaikaltasi LinkedIn-suositusta

Tiesitkö, että 67 % rekrytoijista ilmoittaa tarkistavansa aina tiettyjen hakijoiden LinkedIn-profiilit? Tästä syystä on suositeltavaa pyytää suositusta työharjoittelun ohjaajaltasi, jos olet päättänyt työharjoittelun hyvällä arvosanalla. Hyvä suositus voi antaa urallasi merkittävän sysäyksen.

LinkedIn CV:ssä
Pitäisikö LinkedIn-profiili sisällyttää CV:hen? Tästä artikkelissa löydät vastauksen sekä esimerkin.
Lue artikkeli

Mainitaanko työharjoittelusta saatu arvosana vai ei?

Lyhyesti: ei. Jos saat harjoittelustasi arvosanan, sinun ei tarvitse mainita sitä CV:ssäsi. Parempi keskittää energiasi vakuuttavan CV:n luomiseen, joka tekee vaikutuksen potentiaalisiin työnantajiin. Sama pätee myös koulutuksen päättötodistuksen arvosanoihin (ellei ole valmistunut cum laude).

Miten on yhteiskunnallisten työharjoittelujaksojen laita?

Yhteiskunnallinen työharjoittelu on usein hyvin lyhyt, palkaton työharjoittelu, jonka opiskelijat suorittavat lukiossa. Kun laadit   CV:tä, tämä työharjoittelu voi olla olennainen, koska sinulla ei luonnollisesti ole juurikaan työkokemusta. Yhteiskunnallisella työharjoittelulla voit kuitenkin osoittaa, että sinulla on jonkin verran kokemusta. Voit myös tuoda sillä lisätäytettä CV:seesi.

Johtopäätökset ja neuvot

 • Työharjoittelut ovat erityisen olennaisia opiskelijoille ja vasta
 • Työharjoittelua voidaan monissa tapauksissa pitää olennaisena työkokemuksena.
 • Mainitse työharjoittelu erillisessä kohdassa tai osana koulutustietoja.
 • Työharjoittelujen sisällyttäminen voi korostaa tärkeitä taitoja.
 • Älä mainitse työharjoittelujaksoja, jos sinulla on jo 2–5 vuoden työkokemus.
 • Varmista, että mainitsemasi työharjoittelu on olennainen haettavaan tehtävään nähden.
Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.