Milloin kannattaa mainita ajokortti CV:ssä?

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Milloin kannattaa mainita ajokortti CV:ssä?

Etsitkö (uutta) työpaikkaa ja olet löytänyt mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen? Olet juuri aloittamassa CV:si tekemistä, mutta mietit: "Pitäisikö ajokortti mainita CV:ssä?". Ajokortin omistaminen voi lisätä mahdollisuuksiasi saada työpaikka, erityisesti kun tehtävä edellyttää paljon matkustamista. Toisaalta se voi joskus olla myös haitaksi. Tässä blogissa tarkastelemme, milloin ajokortti voi tuoda lisäarvoa CV:ssäsi ja miten se kannattaa sinne lisätä.

Tärkeimmät opit:

 1. Useimmissa tapauksissa sinun ei tarvitse mainita ajokorttia CV:ssäsi.
 2. Lisää ajokortti vain, jos se on oleellinen tehtävälle (kuljettaja, kuriiri, jakaja jne).
 3. Mainitse ajokortin oikeat kategoriat (B, C, D jne).
 4. Sijoita ajokorttisi henkilötietoihisi.

Onko ajokortti pakollinen CV:ssä?

Ajokortin omistamista ei vaadita mainittavaksi CV:ssä. Ajokortti lisätään yleensä CV:hen vain, jos se on oleellinen haettavalle tehtävälle. Voit ajatella esimerkiksi (taksi)kuljettajia, kuriireja tai moottoripyöräpoliiseja.

Milloin ajokortti kannattaa lisätä CV:hen?

On monia tilanteita, joissa ajokortin mainitseminen CV:ssä voi olla oleellista. Nämä ovat tilanteita, jolloin ajokortti kannattaa lisätä CV:hen:

 • Kun haet tehtävää, jossa on pakollista omistaa tietty ajokortti. Ajattele esimerkiksi C-luokan ajokorttia rekka-autonkuljettajalle.
 • Kuljetustehtävissä, kuten autonkuljettaja-, taksi-, linja-auto- tai rekka-autonkuljettaja, kuriiri, jakaja, muuttomies jne. Tällöin sinun tulisi ehdottomasti mainita oikea ajokortti. Myös skootteriajokortti voi olla oleellinen, jos haet esimerkiksi ruoan toimittajan, postinjakelijan tai kotiapulaisen tehtäviä.
 • Kun sinun täytyy matkustaa paljon työssäsi. Ajattele tehtäviä kuten edustaja, toimittaja, myyntipäällikkö, valokuvaaja tai kuriiri.
 • Kun työpaikkailmoituksessa sanotaan, että ajokortin omistaminen on etu (tai vaatimus). Jos yritys pitää sitä tärkeänä ja mainitsee sen ilmoituksessa, lisää se CV:eesi.
 • Kun yritys on hankalasti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä. Jos se sijaitsee syrjäisellä alueella, on järkevää mainita, että sinulla on ajokortti (ja mahdollisesti oma auto).
 • Jos olet opiskelija tai työnhakija, jolla on vähän työkokemusta. Tässä tapauksessa ajokortin omistaminen voi toimia eduksesi, koska kaikilla ikätovereillasi ei ehkä vielä ole ajokorttia.
Tavallisten luokkien, kuten B, C ja D, lisäksi voit harkita ajotaitoihin liittyvän erityiskoulutuksen tai todistusten lisäämistä, kuten kehittyneen puolustautumiskoulutuksen.

Milloin ei kannata lisätä ajokorttia CV:hen?

Tässä on tilanteet, jolloin sinun ei tulisi lisätä ajokorttia CV:heesi:

 • Jos sinulla ei vielä ole ajokorttia. Tämä saattaa tuntua itsestäänselvältä, mutta sinun ei missään tapauksessa pitäisi valehdella CV:ssäsi.
 • Kun sinulla on ajokortti, mutta et halua ajaa. Lisää ajokortti CV:heesi vain, jos olet todella valmis ajamaan. Tällä vältät myös kiusalliset kysymykset työhaastattelussa. "Miksi sinulla on ajokortti, mutta et halua ajaa?". Saatat päätyä tilanteeseen, jossa yritys tarjoaa sinulle leasing-autoa, jota et halua käyttää.
 • Jos ajokorttisi on tällä hetkellä hyllyllä. Jos olet menettänyt ajokorttisi liikennerikkomuksen tai muun syyn vuoksi, on järkevää mainita se CV:ssäsi vasta, kun saat sen takaisin. Näin et kiinnitä siihen tarpeetonta huomiota.
 • Kun ajokortti ei ole tärkeä tehtävälle. Jos ajokortti ei ole oleellinen tehtävälle, älä mainitse sitä CV:ssäsi. Näin estät potentiaalista työnantajaa keskittymästä epäoleellisiin tietoihin.

Missä mainita ajokortti CV:ssäsi?

Paras paikka ajokortillesi CV:ssä on henkilötietojesi yhteydessä. Täällä mainitset nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi, osoitteesi, syntymäaikasi ja viimeisenä ajokorttisi. Haluat ajokortin olevan viimeisenä, koska muut tiedot ovat tärkeämpiä.

Jos sinulla on useita ajokortteja, voit mainita ne periaatteessa samassa kohdassa. Jos tietty ajokortti on tarpeen tehtäväsi suorittamiseen, saatat haluta luoda erillisen osion CV:ssäsi.

Voit myös ilmoittaa ajokorttisi saamisvuodet. Näin osoitat, kuinka monta vuotta kokemusta sinulla on ajamisesta. Erityisesti kuljettajana tämä voi olla etusi.

Miten lisäät ajokortin CV:heesi?

Jos olet päättänyt lisätä yhden tai useamman ajokortin CV:heesi, ilmoita aina ajokortin kategoria. Pelkkä ajokortin omistamisen mainitseminen ei kerro paljoa, koska ajokortteja on monenlaisia. Kirjoita siis aina kategorian kirjain (tai kirjaimet). Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi, jos olet rekka-autonkuljettaja. Tässä tapauksessa sinulla voi olla useita C-luokan ajokortteja. Mainitse ne kaikki CV:ssäsi erottelemalla ne toisistaan pilkulla.

Yleensä suosittelemme aina lisäämään erillisen otsikon henkilötietoihisi nimellä "Ajokortti" tai "Ajokortit". Sen perässä tai alla voit ilmoittaa ajokortin tyypin kategorian kirjaimen avulla. Käytännössä se voi näyttää tältä:

Ajokortit: B, C, CE

Nämä ovat suosittuja ajokorttiluokkia, jotka kannattaa lisätä CV:heesi:

 • Ajokortti A: moottoripyörä
 • Ajokortti B: henkilöauto
 • Ajokortti C1: kevyt kuorma-auto
 • Ajokortti C ja CE: kuorma-auto tai raskas ajoneuvoyhdistelmä
 • Ajokortti D: bussikortti
 • Ajokortti D1: bussikortti enintään 16 matkustajalle ja enintään 8 metrin pituudelle.
Joskus voi olla hyödyllistä mainita kategorian lisäksi myös vuosi, jona olet saanut ajokorttisi. Tämä voi näyttää työnantajalle, että sinulla on laaja kokemus ajamisesta. Erityisesti, jos tehtävä edellyttää paljon ajamista (kuten bussikuljettaja tai moottoripyöräpoliisi), tämä voi olla etu.

Pitääkö auton omistamisen mainita CV:ssä?

Näissä tilanteissa on järkevää mainita auton omistaminen CV:ssäsi:

 • Jos työpaikkailmoituksessa sanotaan, että sinulla tulee olla oma kulkuneuvo.
 • Jos työnantaja on vaikeasti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä.
 • Kun asut itse syrjäisellä alueella.
 • Kun haet työpaikkaa, jossa julkinen liikenne ei ole vaihtoehto. Ajattele tehtäviä sairaalassa, jossa sinulla on epäsäännöllisiä vuoroja.

Näissä tilanteissa voi olla hyödyllistä ilmoittaa, että sinulla on oma auto. Näin ilmoitat CV:ssäsi, että sinulla on ajokortti ja oma auto:

Ajokortti: B (omistan auton)

Johtopäätökset

Tietyissä tilanteissa ajokortin mainitseminen CV:ssäsi voi ehdottomasti tuoda lisäarvoa. Erityisesti hakijoille, jotka hakevat rekka- tai bussikuljettajan tehtäviä, se voi toimia eduksi. Muille hakijoille se on kuitenkin tarpeetonta tietoa, jota ei yleensä tarvitse lisätä CV:heen. Harkitse huolellisesti, tuoko se jotain lisäarvoa juuri sinun tilanteessasi.

Lue lisää hyödyllisiä CV-vinkkejä blogistamme. Pohjissamme voit itse päättää, lisäätkö ajokortin tietoja CV:heesi vai et.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.