Kannattaako uskonto tai vakaumus mainita CV:ssä?

Author Joost Buitenhof
Kirjoittanut: Joost Buitenhof
Kannattaako uskonto tai vakaumus mainita CV:ssä?

Mietitkö uskontosi tai vakaumuksesi mainitsemista CV:ssäsi? Lähes kaikissa tapauksissa uskonnon tai vakaumuksen maininta ei ole järkevää.

Miksi ei?

Tutkimus osoittaa, että tällöin sinulla on 38% huonommat mahdollisuudet saada kutsu työhaastatteluun. Joissakin tapauksissa se voi kuitenkin toimia eduksesi. Joten, milloin mainita ja milloin ei? Tässä blogissa kerrotaan kaikki mitä sinun tarvitsee tietää uskonnon mainitsemisesta CV:ssä.

Milloin mainita uskonto tai vakaumus CV:ssä?

Yleisesti ottaen sinun ei pitäisi mainita uskontoa tai vakaumusta CV:ssäsi. On kuitenkin olemassa poikkeuksia. Voit mainita uskontosi tai vakaumuksesi CV:ssäsi, jos se antaa lisäarvoa hakemuksellesi. Ajattele esimerkiksi opettajaa katolisessa tai islamilaisessa koulussa.

Sinun ei ole kuitenkaan ikinä pakko mainita vakaumustasi CV:ssäsi.

On vahvasti suositeltavaa välttää uskonnon mainitsemista CV:ssä siitä yksinkertaisesta syystä, että saatat joutua syrjinnän kohteeksi.

Uskonnon mainitseminen CV:ssä vähentää työmahdollisuuksia

Uskontoon, vakaumukseen, poliittiseen mielipiteeseen, rotuun, sukupuoleen tai mihin tahansa muuhun perusteeseen liittyvä syrjintä ei ole sallittua. Käytännössä se on kuitenkin vaikea todistaa ja sitä esiintyy edelleen säännöllisesti.

Lisäksi on todettu, että uskonnon tai vakaumuksen mainitseminen CV:ssä vähentää mahdollisuuksiasi saada kutsu työhaastatteluun 38 % (lähde). Tästä syystä suosittelemme, että et mainitse uskontoa CV:ssäsi.

Älä mainitse uskontoa tai vakaumusta CV:ssä

Näissä tilanteissa on parempi jättää uskonto mainitsematta CV:ssäsi:

  • Rekrytoijat ja työnantajat eivät usein halua tietää uskonnostasi. Lain mukaan on kiellettyä syrjiä uskonnon perusteella. Et halua asettaa työnantajaa tai rekrytoijaa tilanteeseen, jossa uskonto voi muodostua ongelmaksi rekrytointiprosessin aikana.
  • Uskonnolliset vakaumuksesi eivät yleensä liity työhön, jota sinun on määrä suorittaa. Tästä syystä se on tarpeetonta ja epäolennaista tietoa, joka ei kuulu CV:hen.
  • Se vie arvokasta tilaa CV:ssäsi. Sinun on vakuutettava potentiaalinen työnantaja pätevyydestäsi yhdellä tai kahdella sivulla. Mainitse siis vain oleellinen tieto, joka lisää arvoa CV:heesi.
  • Tutkimus on osoittanut, että uskonnon mainitseminen CV:ssä vähentää mahdollisuuksiasi saada kutsu työhaastatteluun 38 %.

Milloin uskonto kannattaa mainita CV:ssä?

On muutama poikkeus, jolloin uskonnon lisääminen CV:hen voi olla järkevää:

  • Hakeudut tehtävään kirkossa tai muussa uskonnollisessa organisaatiossa.
  • Olet hankkinut tietosi ja kokemuksesi uskonnollisessa oppilaitoksessa, uskonnollisessa voittoa tavoittelemattomassa järjestössä tai vastaavassa organisaatiossa ja haluat sisällyttää nämä kokemukset CV:heesi. Tässä tapauksessa painopisteen tulisi olla siinä, mitä olet oppinut, ei uskossasi.
  • Olet erityisesti etsinyt organisaatioita, joissa uskonto on tärkeää. Haluat ehkä näyttää, että uskontosi vastaa organisaation arvoja.

Uskonnolliset ammatit

Kuten mainittu, on olemassa joitakin ammatteja, joissa uskonnon mainitseminen voi olla lisäarvo.

Alla on muutamia esimerkkejä:

  • Islamilaisen uskonnon opettaja
  • Opettaja katolisessa/kristillisessä koulussa
  • Henkilökunta uskonnollisissa ja elämänkatsomuksellisissa laitoksissa
  • Vapaaehtoinen juutalaisessa museossa
  • Sosiaalityöntekijä uskonnollisessa järjestössä

Miten mainitset uskonnon CV:ssäsi?

Jos olet päättänyt mainita uskontosi CV:ssäsi, koska uskot sen olevan eduksesi,

voit sisällyttää uskontosi kolmella tavalla CV:heesi:

1. Henkilökohtaisissa tiedoissa

Jokainen CV sisältää osion henkilökohtaisista tiedoista. Tähän kuuluvat tiedot, kuten etu- ja sukunimi, syntymäaika, osoite (tai asuinpaikka), sähköposti ja puhelinnumero.

Voit valita lisätä uskonnollisen vakaumuksesi näihin tietoihin.

Jos valitset tämän tavan, lisää uskonto henkilökohtaisten tietojen loppuun. Yhteystietosi ovat tietenkin paljon tärkeämpiä kuin uskontosi.

2. Profiilissa

Profiili on lyhyt osio, jossa kerrot itsestäsi lisää. Se sijaitsee usein aivan CV:si alussa.

CV on jo melko muodollinen asiakirja. Profiilillasi voit kertoa enemmän itsestäsi, tavoitteistasi ja persoonallisuudestasi.

Voisit esimerkiksi sanoa:

Mielestäni kaikkien pitäisi voida osallistua yhteiskunnan toimintaan. Ihmiset pystyvät suuriin asioihin, kun heille annetaan oikeanlaista tukea. Yritän käyttää kristillistä elämänkatsomustani tarjotakseni kuuntelevaa korvaa muille.

3. Työkokemuksessa tai koulutuksissa

Voit myös mainita uskontosi työkokemuksessasi tai koulutuksissasi. Tämä on olennaista vain, jos olet saanut työkokemusta uskonnollisesta organisaatiosta tai olet opiskellut uskonnollisessa koulussa.

Painopisteen tulee olla hankkimassasi tiedossa ja kokemuksessa. Mutta jos olet työskennellyt esimerkiksi katolisessa koulussa opettajana, voit mainita sen.

Johtopäätökset

Lopulta sinun on itse tehtävä päätös siitä, mainitsetko uskontosi CV:ssäsi vai et. Uskotko sen tuovan jotain lisäarvoa tai olevan etu? Silloin voit lisätä sen. Muissa tapauksissa on parempi jättää se pois.

Tarvitsetko apua CV:n kirjoittamisessa? Tarjoamme sivustollamme erityisesti suunniteltuja pohjia, jotka auttavat sinua esittäytymään vakuuttavasti työnantajille. Aloita heti oman CV:n kirjoittaminen, lisää tarvittaessa uskontosi ja hae jo tänään.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.