Mikä on oikea järjestys CV:ssä?

Author Ronald Sterk
Kirjoittanut: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Muokannut: Joost Buitenhof
Mikä on oikea järjestys CV:ssä?

CV:n järjestys riippuu siitä, missä vaiheessa urasi on tällä hetkellä. Opiskelijoille ihanteellinen järjestys on erilainen kuin vanhemmille hakijoille, joilla on jo vuosien kokemus. Tärkeintä on muistaa, että kriittisimpien ja olennaisimpien tietojen tulisi olla CV:n alussa.

Tässä artikkelissa opit:

 • Mitkä osiot kuuluvat CV:hen?
 • Mikä on oikea järjestys tilanteestasi riippuen?
 • Mitä ylimääräisiä osioita voit lisätä CV:heesi?

Onko olemassa jokin tietty CV-rakenne?

CV:ssä ei ole mitään "virallista" järjestystä, jota sinun on noudatettava. Rekrytoijat ja HR-henkilöstö odottavat kuitenkin tiettyä järjestystä ja ulkoasua. Siksi on tärkeää noudattaa järjestystä, joka noudattaa myös "kirjoittamattomia sääntöjä".

Mikä on paras järjestys CV:ssä?

Paras CV:n järjestys riippuu siitä, missä vaiheessa uraasi olet. Suosittelemme aina järjestämään CV:n osiot niiden tärkeyden mukaan. Tärkeimmät osiot tulevat siis CV:ssä ensimmäisenä ja vähemmän tärkeät osiot lopussa.

Yleisin käytetty CV:n järjestys

Kun puhutaan oikeasta järjestyksestä CV:ssä, on tärkeää tietää, mitä osioita CV:ssä odotetaan olevan.

Useimmiten CV:n sopiva järjestys on seuraava:

 1. Henkilötiedot
 2. Esittelyteksti (profiili)
 3. Työkokemus
 4. Koulutukset
 5. Taidot
 6. (Valinnaiset) lisäosiot

Näiden osioiden järjestys voi hieman vaihdella hakijasta riippuen. Seuraavassa kappaleessa kuvailemme nämä tilanteet, jotta tiedät tarkalleen, mitä järjestystä sinun tulisi noudattaa omassa CV:ssäsi.

Järjestys riippuen omasta tilanteestasi

Oikea järjestys riippuu siitä, missä vaiheessa uraasi olet.

Kuvailemme 3 tilannetta, joiden avulla voit määrittää, mitä järjestystä sinun tulisi noudattaa:

CV:n järjestys opiskelijoille ja vastavalmistuneille

“Kirjoittamaton sääntö” CV:n tekemisessä on, että suurin ja tärkein saavutuksesi tulee olla ensimmäisenä. Hakijat, jotka ovat vielä opiskelemassa tai juuri valmistuneet, eivät usein vielä ole hankkineet paljoakaan olennaista työkokemusta.

Koska rekrytoijat lukevat CV:si ylhäältä alas, on tässä tilanteessa järkevää korostaa koulutusta. Tämän vuoksi tämä ryhmä aloittaa profiilin jälkeen usein ensin koulutuksella korostaakseen sitä, minkä jälkeen seuraa työkokemus.

Aloittelijoiden järjestys on siis:

 1. Henkilötiedot
 2. Henkilökohtainen profiili
 3. Koulutus
 4. Työkokemus
 5. Taidot
 6. (Valinnaiset) lisäosiot
Erityisesti tässä tilanteessa on tärkeää, että kerrot koulutuksestasi tarkemmin. Kerro, mitä olet tehnyt ja oppinut. Mainitse suoritetut projektit, erikoistumiset tai pääaineesi. Näytä, että sinulla on oikea osaaminen. Näin osoitat, että olet sopiva tehtävään.

CV:n järjestys uranvaihtajille tai usein työpaikkaa vaihtaville

Oletko elämänvaiheessa, jossa haluat vaihtaa uraa tai vaihdat usein työpaikkaa? Silloin voit valita osaamispohjaisen CV:n. Tällöin korostat niitä taitoja, jotka ovat tarpeen roolissa.

Uranvaihtajien ja usein työpaikkaa vaihtavien järjestys on:

 1. Henkilötiedot
 2. Profiili
 3. Osaaminen ja taidot
 4. Saavutukset
 5. Työkokemus
 6. Koulutukset
 7. (Valinnaiset) lisäosiot

Osaamispohjaisella CV:llä erotut muista ehdokkaista, koska näytät ymmärtävän, mitä taitoja ja osaamista tehtävä vaatii. Kuvaamalla näitä taitoja CV:ssäsi ja antamalla esimerkkejä siitä, miten hallitset nämä taidot, osoitat olevasi sopiva tehtävään.

CV:n järjestys kokeneille ehdokkaille

Kokeneet ehdokkaat haluavat yleensä korostaa mahdollisimman paljon työkokemustaan. Tämä johtuu siitä, että työkokemus on rekrytoijille tärkein tekijä arvioitaessa ehdokkaan soveltuvuutta tehtävään.

Kokeneiden ehdokkaiden järjestys on seuraava:

 1. Henkilötiedot
 2. Profiili
 3. Työkokemus
 4. Koulutukset
 5. Taidot
 6. (Valinnaiset) lisäosiot

Lisäosiot

Riippumatta siitä, missä järjestyksessä pidät osiot, tärkeintä on, että järjestät ne tärkeyden mukaan.

CV:si vakio-osioiden lisäksi on olemassa “lisäosioita”, joita voit lisätä CV:heesi.

Nämä ovat:

 1. Kuva
 2. Oma verkkosivusto tai blogi
 3. Työharjoittelut
 4. Kurssit & sertifikaatit
 5. Harrastukset
 6. Kielet
 7. Vapaaehtoistyö
 8. (Henkilökohtaiset) projektit
 9. Julkaisut
 10. Suosittelijat

Jos haluat erottua työnantajien joukossa, voit valita lisätä yhden näistä osioista CV:heesi. Muista, että sen tulee olla olennainen haettavaan tehtävään nähden.

Muut osiot oikeassa järjestyksessä

Lisäosioille ei ole tiettyä järjestystä noudatettavaksi. Sinun tulee arvioida omassa ansioluettelossasi, mikä on olennaisinta mainita.

Oletko esimerkiksi tehnyt paljon vapaaehtoistyötä ja haet yhteiskuntavastuulliseen yritykseen? Silloin voit valita sijoittaa vapaaehtoistyösi heti koulutusten tai työkokemuksen jälkeen.

Tai jos olet suorittanut tiettyjä kursseja ja sertifikaatteja, jotka ovat työtehtävälle olennaisia, voit asettaa ne myös CV:si kärkeen.

Käytä (käänteistä) kronologista järjestystä

Pelkästään CV:n osioiden järjestyksen miettiminen ei riitä. Sinun tulee myös miettiä järjestystä tietyssä osiossa. Jos esimerkiksi haluat sisällyttää kolme työkokemusta, missä järjestyksessä mainitset ne?

Lähes jokainen hakija käyttää käänteistä kronologista järjestystä.

Esimerkiksi työkokemuksen kohdalla tämä tarkoittaa, että aloitat viimeisimmästä työkokemuksestasi.

Sen jälkeen mainitset aiemmat kokemuksesi.

Esität siis asiat nykyhetkestä menneisyyteen.

Tämä pätee myös muihin CV:n osioihin, joissa mainitaan päivämäärä.

Johtopäätökset

Jokainen työhakemus on erilainen. Vaikka hakisit täsmälleen samoja tehtäviä, työpaikkailmoituksen sisältö voi vaihdella yrityksittäin. Sinun on siis arvioitava jokaisen työhakemuksen kohdalla, mikä on paras järjestys CV:ssäsi.

Lisäksi suosittelemme aina mukauttamaan CV:si haettavaan tehtävään. Henkilö, joka räätälöi CV:nsä tehtävään, kutsutaan huomattavasti todennäköisemmin työhaastatteluun.

Voit hyödyntää työkokemuksiasi, koulutustasi, taitojasi ja muita osioita, jotta vastaat täydellisesti haettavan tehtävän tärkeitä ominaisuuksia. Tällä tavoin voit vakuuttaa rekrytoijan siitä, että olet paras ehdokas tehtävään. Aloita valitsemalla cv-pohja ja ryhdy kirjoittamaan omaa CV:täsi heti.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Ronald Sterk
Työmarkkinaviestinnän ja HR:n asiantuntijana Ronald Sterk tuo mukanaan valtavan määrän tietoa rekrytoinnista ja unelmaduunin löytämisestä. Syvällisellä tietämyksellään vakuuttavien työpaikkailmoitusten, CV:iden ja hakemusten kirjoittamisesta hän on erittäin arvokas tiedonlähde jokaiselle, joka haluaa erottua työmarkkinoilla. Ronaldin näkemyksillä yrityksen tarpeista ja kyvyllä korostaa hakijoiden ainutlaatuisia ominaisuuksia työn löytäminen onnistuu helpommin.