Kansalaisuus CV:ssä: kyllä vai ei? (+miten mainita)

Author Joost Buitenhof
Kirjoittanut: Joost Buitenhof
Kansalaisuus CV:ssä: kyllä vai ei? (+miten mainita)

Kansalaisuuden mainitseminen CV:ssä ei ole pakollista. Itse asiassa useimmissa tapauksissa on suositeltavaa olla mainitsematta tätä tietoa CV:ssä. Se ei yleensä ole hyödyllistä tai oleellista tietoa haettavaan tehtävään liittyen. Lisäksi laki kieltää syrjinnän kansalaisuuden perusteella. Joskus kansalaisuuden mainitseminen voi kuitenkin olla eduksesi. Tässä artikkelissa tarkastelemme, milloin kansalaisuuden voi mainita ja missä kohdassa CV:tä tämä tieto tulisi esittää.

Milloin kansalaisuus kannattaa mainita CV:ssä?

Perussääntönä on, että CV:ssä tulisi mainita vain ne tiedot, jotka ovat oleellisia haettavaan tehtävään nähden. Useimmissa tapauksissa kansalaisuuden mainitseminen ei ole oleellista, joten sen voi jättää mainitsematta. Koska kansalaisuuden mainitseminen on hyvin epätavallista, saattaa potentiaalinen työnantaja myös ihmetellä, miksi olet lisännyt sen CV:hen.

Useimmissa tapauksissa kansalaisuuden mainitseminen ei ole pakollista (ja on jopa suositeltavaa olla mainitsematta sitä), mutta kuten jo mainitsimme, on olemassa tilanteita, joissa se voi olla eduksesi. Näissä tapauksissa voit mainita kansalaisuutesi CV:ssä:

  • Jos se on oleellista tehtävälle: Jos esimerkiksi haet tulkiksi tai kääntäjäksi. Tai jos työskentelet pakolaisten tai etnisten vähemmistöjen kanssa ja omaat saman kansalaisuuden.
  • Jos sinulla on ulkomaalaiselta kuulostava nimi. Vaikka syrjintä on kielletty, se on yleistä rekrytointiprosessissa. Lisäksi yritykset saattavat olettaa, että tulet ulkomailta eikä sinulla ole voimassa olevaa työlupaa. Mainitsemalla kansalaisuuden, yritys tietää, että kaikki paperit ovat kunnossa.
  • Opiskelu ja työskentely ulkomailla. Jos olet suorittanut tutkinnon ulkomailla ja työskennellyt siellä myös muutaman vuoden, kansalaisuutesi saattaa olla yritykselle epäselvä.
  • Kun haet valtion virkoihin. Esimerkiksi lähetystössä tai konsulaatissa työskentelemiseen.
  • Tehtäviin ulkomailla. Ulkomaille kohdistuvaan työnhakuun liittyen on viisasta selvittää, mitä kyseisessä maassa odotetaan CV:ltä. Jos haet EU:n sisällä, Europass-CV voi olla hyödyllinen. Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa (englanninkielinen CV) kansalaisuuden mainitseminen on kielletty. Muualla Euroopassa se ei ole kiellettyä, mutta on epätavallista mainita se.
  • Ulkomaalaisille asiakkaille työskennellessä. Jos työskentelet kansainvälisessä yrityksessä, jossa asiakkaillasi on sama kansalaisuus, mainitseminen voi tuoda etua.
  • Jos tarvitset kieltä tehtävässäsi. Oletetaan, että olet kasvanut kaksikielisessä ympäristössä puhuen suomea ja puolaa, se voi olla etu, jos tarvitset tätä taitoa työssäsi. Jos puhut kieltä mutta et omista kansalaisuutta, mainitse kieli Kielitaito-kohdassa CV:ssäsi.
Miten kirjoittaa hyvä CV
Opi, miten teet vaikutuksen rekrytoijiin CV:llä, joka erottuu muista - yksinkertaisesti ja tehokkaasti!
Lue artikkeli

Milloin kansalaisuutta ei pidä mainita?

  • Jos uskot voivasi kohdata syrjintää. Suomen lain mukaan työnantaja ei saa valikoida hakijoita sukupuolen, alkuperän, rodun jne. perusteella. Se, että se on kielletty, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sitä tapahtuisi.
  • Olet ulkomaalainen ja haet suomalaiseen yritykseen. Sinulla on muu kuin Suomen kansalaisuus. Ulkomainen kansalaisuutesi voi estää sinua saamasta työpaikkaa.
  • Jos kansalaisuutesi ei ole tehtävälle olennainen. Jos se ei ole oleellista tai eduksesi, älä mainitse sitä. Se voi vain aiheuttaa ennakkoluuloja.
  • Jos olet vasta hakemassa kansalaisuutta. Vaikka olisitkin ylpeä siitä, että olet tuleva Suomen kansalainen, tieto ei silti tuo mitään lisäarvoa CV:hen. Lisäksi sinulla ei vielä ole virallisia asiakirjoja. Keskity työkokemukseesi ja koulutukseesi.

Miten mainita kansalaisuus CV:ssä?

Kansalaisuutesi kuuluu henkilökohtaisiin tietoihisi. Varmista, että mainitset henkilökohtaisten tietojesi alussa tärkeimmät tiedot, kuten nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja osoitteesi. Alimpana voit mainita valinnaisia henkilökohtaisia tietoja, kuten kansalaisuutesi, siviilisäätysi tai ajokorttisi.

Tuodaksesi kansalaisuutesi esiin selkeimmällä mahdollisella tavalla, kannattaa sinun kirjoittaa “Kansalaisuus” ja sen viereen tai alle kansalaisuutesi. Tässä on esimerkki siitä, miltä se voisi näyttää CV:ssäsi:

Kansalaisuus: suomalainen

Kaksoiskansalaisuuden mainitseminen

Kaksoiskansalaisuus voi olla suuri etu hakijalle, joka menee töihin kansainväliseen yritykseen, jossa tarvitaan molempia kansalaisuuksia (ja kieliä). Se voi tarkoittaa, että sinulla on kokemusta ja tietämystä useista kielistä ja kulttuureista. Voit mainita kaksi kansalaisuutta erotettuna toisistaan pilkulla. Esimerkiksi:

Kansalaisuus: suomalainen, ruotsalainen

Oleskelu- tai työlupa CV:ssä

Kun haet työtä ulkomailta, on tärkeää, että sinulla on tarvittavat asiakirjat työskennelläksesi kyseisessä maassa. Jos esimerkiksi tarvitset työluvan työskennelläksesi kyseisessä maassa, mainitse heti CV:ssäsi, että sinulla on se.

Yritykset eivät usein halua itse järjestellä tarvittavia asiakirjoja. Jos he eivät heti näe, että sinulla on tarvittavat asiakirjat, he eivät todennäköisesti vaivaudu lukemaan CV:täsi loppuun tai tiedustelemaan, onko sinulla tarvittavat asiakirjat.

Esimerkiksi Brexitin jälkeen tarvitset työ- ja oleskeluluvan työskennelläksesi Iso-Britanniassa. Jotta välttyisit välittömältä hylkäämiseltä, on tärkeää, että ilmoitat CV:ssäsi, että sinulla on oikeat asiakirjat.

Kansalaisuudesta keskusteleminen työhaastattelussa

Saattaa käydä niin, että työhaastattelun aikana potentiaalinen työnantaja alkaa kysellä kansalaisuudestasi (vaikka se on erittäin epätavallista). On tärkeää tietää, että sinun ei tarvitse vastata näihin kysymyksiin. Haastattelun aikana kysymykset saavat koskea vain asioita, jotka ovat oleellisia kyseiselle tehtävälle. Jos kysymyksiä esitetään, korosta erityisesti, että sinulla on laaja kielitaito toisen kansalaisuuden tai kaksoiskansalaisuutesi takia.

Johtopäätökset

Yhteenvetona: älä mainitse kansalaisuuttasi CV:ssä, ellei se ole omaksi eduksesi. Todellisuudessa se harvoin on eduksi. Kun olet tehnyt päätöksen, on aika laatia CV. Autamme mielellämme siinä. CV-pohjamme tekevät ammattimaisen CV:n laatimisesta helppoa mille tahansa tehtävälle. Tämä auttaa sinua näyttämään vakuuttavalta potentiaalisille työnantajille.

Tee täydellinen CV kolmessa vaiheessa

Päihitä kilpailijat täydellisellä CV:llä. Tutustu asiantuntijoiden uravinkkeihin ja paranna mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

author avatar
Kirjoittanut
Joost Buitenhof
Joost aloitti rekrytoinnin parissa jo opiskellessaan liiketaloutta, ja osa-aikatyö rekrytoijana osoittautui niin hyväksi, että valmistuttuaan hän työskenteli kokoaikaisena rekrytoijana suuressa rekrytointitoimistossa. Lopulta Joostista tuli rekrytoinnin johtaja. Ajan myötä hänen halunsa uusiin haasteisiin kasvoi. Nyt hän käyttää HR- ja rekrytointiosaamistaan tekstien kirjoittamiseen ja arviointiin, mikä on jännittävä uusi käänne hänen ammattiurallaan.